Δεν θα υπάρξει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποκλείει κούρεμα καταθέσεων, προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα και δηλώνει ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016.

Σε συνέντευξή του στη Real news, ο κ. Στουρνάρας τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα».

Όπως δηλώνει «εμείς έχουμε προτείνει παρεμβάσεις για να το καλύψουμε. Βέβαια πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

Αναφορικά με την αντίδραση της τρόικας για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (πλειστηριασμοί, ΦΠΑ εστίασης) δηλώνει ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, αν και σημειώνει ότι οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς με αυτή την απόφαση».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά μόνο το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017 στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα για το πώς θα μπορούσε να κλείσει τυχόν δημοσιονομικό κενό.

Σχετικά με τη μείωση του χρέους εκτιμά ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές αλλά θα ολοκληρωθεί μετά. Η ελληνική πλευρά ζητά «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων. Όπως σημειώνει μια τέτοια εξέλιξη «λύνει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο» και συμπληρώνει ότι «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός οικονομικών μιλά για έξοδο στις αγορές το β΄ εξάμηνο με πενταετή ομόλογα, ενώ επιμένει πως το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης με το ΑΕΠ να κινείται με θετικό πρόσημο αλλά κάτω του 1%.

«Δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα», απαντά σε σχετική ερώτηση συμπληρώνοντας ότι «οι κώδικες που περάσαμε από τη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση», ενώ υποστηρίζει ότι ήδη οι διατάξεις που πέρασαν βοηθούν στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Για μια ακόμα φορά υπεραμύνεται της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τεθεί θέμα στην τρόικα για μείωσή του ΕΦΚ στο θέρμανσης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου.

Υποστηρίζει ότι μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορούμε να έχουμε από το 2016 και μετά. Νωρίτερα, ίσως και το 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «έχω άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν. Όμως, πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», ενώ συμπληρώνει πως οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό». Τονίζει δε, ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να παραιτηθεί.

Στη συνέντευξή του στη Realnews, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως ο νόμος για τράπεζες θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης. «Δεν θα αναφέρεται ειδικά σε συγκεκριμένες τράπεζες, ούτε σε συγκεκριμένο χρόνο». Υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα είναι ανοικτή τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους.

«Σημασία έχει το θεσμικό πλαίσιο. Να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, σε όφελος του καταθέτη και του δανειολήπτη». Εκτιμά ότι ενδεχομένως να έχουμε ιδιωτικοποιήσεις και μέσα στο 2014.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα, ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κουρευτούν. «Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Αλλωστε στην Ευρώπη σήμερα, έστω και πρωτόλεια έχουμε μια τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση των καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής».

Το πολιτικό του μανιφέστο για μια «Νέα Πατρίδα» παρουσιάζει σήμερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο νέων του βιβλίων από τις εκδόσεις Σιδέρη «Η Ελλάδα στον κατήφορο» και «Η συμβολή της αρχαίας τραγωδίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στην de profundis συνομιλία που είχαμε με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο κύριος Μαρκεζίνης ζητά κάθαρση, υποστηρίζει ότι η υπόθεση των υποβρυχίων πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ αναπτύσσει το νέο δόγμα που προβλέπει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο κύριος Μαρκεζίνης θέτει προβληματισμό για την έξοδο της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίζει «κοινωνικό φίλο», αλλά διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του. Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «έξυπνο πολιτικό», ενώ θα το θεωρήσει «μεγάλη τιμή» αν τον προτείνει η Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν «κυνηγάω θέσεις και καρέκλες», ενώ τονίζει ότι πρέπει το πολιτικό κατεστημένο «να συνηθίσει με την ιδέα της ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο πολιτικό παιχνίδι».

- Κύριε Μαρκεζίνη, θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας ανορθόδοξα. Εχετε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ο ανεκπλήρωτος πόθος των παιδικών σας χρόνων είναι η ζωγραφική. Αν ζωγραφίζατε την Ελλάδα σήμερα, με τι θα την αναπαριστούσατε;

- Σε χρώματα, θα ήταν μελανά. Σκούρα. Είναι το φαινόμενο που επικρατούσε στην τέχνη στη γερμανική Βαϊμάρη. Υπήρχαν τότε δύο σχολές. Η μία είχε μαύρα χρώματα, σκούρα, και μελαγχολικά πρόσωπα. Και η άλλη, πολύ έγχρωμα. Ζωή κεφάτη. Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ σκούρα. Θα προσπαθούσα να βάλω στο ταμπλό φυσιογνωμίες ανθρώπων στο στιλ που ζωγράφιζαν μερικοί αναγεννησιακοί ζωγράφοι και ο Γκόγια: Πρόσωπα με αγωνία. Κραυγές αγωνίας! Νομίζω ότι αυτό που επικρατεί στη χώρα μου είναι ένα μπέρδεμα, μία αγωνία, μία δυστυχία, μία κακομοιριά, μια έλλειψη φαντασίας.

- «Ελλάς αγωνιούσα», λοιπόν…

- Αγωνιούσα και καταρρέουσα. Το πιστεύω. Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση, έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Η διάλυση του ιστού είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια. Ο κατήφορος στη σύγχρονη εποχή ξεκινά από την εποχή Σημίτη, με όσα έγιναν σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, εθνικά. Πάει μετά στην περίοδο Καραμανλή, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια της, που ήταν μια περίοδος αδράνειας, φθάνουμε στον… δυσπερίγραπτο Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίζει. Η κατάρρευση οφείλεται στο ότι έχει η χώρα χάσει την αυτοπεποίθησή της.

- Διαβάζω τον πρόλογο του νέου σας βιβλίου. Λέτε ότι η μητέρα σας ήθελε να σας γλιτώσει από τα νύχια της πολιτικής. Βλέπω, μολονότι το διαψεύδετε, να φλερτάρετε με την πολιτική. Μιλάτε για ειρηνική επανάσταση, νέα πατρίδα, αλλαγή. Σημαίνει κάτι αυτό;

- Βεβαίως σημαίνει. Θα απαντήσω κατά τρόπο λογοτεχνικό, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Εχει μια θαυμάσια γραμμή ο Γκαίτε που λέει στον Φάουστ: «Δύο ψυχές ζουν μέσα στην ψυχή μου, μέσα στο σώμα μου». Βεβαίως η μητέρα μου ήθελε να με βγάλει από την πολιτική, γιατί το ίδιο ήθελε να κάνει και με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου πολιτεύθηκε διότι η δική του μητέρα από τη Σαντορίνη ανήκε σε μία οικογένεια που είχε αναμειχθεί στην πολιτική για πέντε γενιές. Καλώς η κακώς, εκείνος υπέκυψε.

Ομολογώ ότι και εγώ προτιμούσα τον χώρο της τέχνης και της συγγραφής. Από την άλλη μεριά, δεν έπαψα να είμαι Ελληνας. Είμαι 46 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά Ελληνας γεννήθηκα, Ελληνας θα πεθάνω. Η πατρίδα μου είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Να τη βλέπω να πονάει και να ξεσκίζεται έτσι, με στενοχωρεί. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή. Πιστεύω επίσης ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, αν κρίνω από τα τα e-mail που λαμβάνω, 150 τη μέρα, συμμερίζεται τη γνώμη μου. Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς που σε κατέστρεψαν -το είπε ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους»- ότι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα σε σώσουν.

- Ποιοι θα μας σώσουν τότε;

- Αυτό είναι το θέμα, το άγνωστο. Πρέπει να συνεχίσουμε με καινούργιους. Γιατί, αν είναι οι ίδιοι που κινούνται πάντα με ένα κίνητρο, πώς να μείνουν κολλημένοι στην καρέκλα, οδηγούμαστε σε στραβές λύσεις (ΕΡΤ) ή σπρώχνουν το κράτος στα άκρα τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε συγκρούσεις αλλά εθνική συμφιλίωση. Πρέπει να πάμε μαζί, κανείς δεν περισσεύει. Αντιτίθεμαι στις κομματικές πολιτικές και αυτό γράφω. Αν προσπαθήσετε να «διαβάσετε» κάτι παραπάνω, κάνετε λάθος.

- Θα το κάνω το λάθος! Οταν βλέπω στον πρόλογό σας με κεφαλαία γράμματα τον όρο «Νέα Πατρίδα», θα μπορούσα κάλλιστα να υποθέσω ότι είναι κόμμα. Μπορεί να μην είστε εσείς ο επικεφαλής, αλλά μια κίνηση ανθρώπων…

- Μου αρέσει να μιλώ με δημοσιογράφους όταν χρησιμοποιούν το μυαλό καλόπιστα και όχι κατά διαταγήν. Σωστά το καταλάβατε! Δεν έχει σχέση με μένα, με καμία φιλοδοξία που έχω εγώ, αλλά αυτός ο πρόλογος, το μότο του ειδικά, είναι ένα μίνι μανιφέστο. Γι’ αυτό, αν προσέξετε, είναι ισορροπημένο. Από τη μία ζητώ να δοθεί προσοχή στους αδυνάτους, αλλά από την άλλη λέω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας πρέπει να ενισχυθούν χωρίς κόμπλεξ. Αυτόν τον διπλό στόχο θέτω για όποιον θέλει να εμπνευστεί κάποια μέρα και να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

- Βάζετε θέμα κάθαρσης. Μιλάτε για ένα δικαστήριο. Γουδί;

- Οχι! Η κάθαρση πρέπει να γίνει. Επειτα από τόσα χρόνια αδικίας που έχει υποφέρει τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να γίνει κάτι. Να πειστεί ο λαός ότι ο επόμενος ηγέτης βάζει τέλος σε μια αποτυχημένη εποχή. Αυτό δεν σημαίνει μαζικές δίκες που θα διαρκέσουν αιώνες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί από όλους που πέρασαν από τα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών να υπάρχει μόνο ένας στη φυλακή. Και όλοι οι άλλοι που έβαλαν την υπογραφή τους να είναι αθώοι.

- Αφήνετε υπαινιγμό για πολιτικούς που πρέπει να δικαστούν αν αποκόμισαν «ενδεχομένως κέρδη» στο βιβλίο σας. Εχετε κάτι στο μυαλό σας;

- Οταν γράφει κάποιος κάτι, δεν γράφει πράγματα αφηρημένα. Εχουμε δει και έχουμε ακούσει παραδείγματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή συζήτηση που μερικοί προσπαθούν να καταπνίξουν και άλλοι να αναδείξουν, για τα περίφημα υποβρύχια. Αυτό πρέπει να τύχει εξετάσεως. Εξέταση μέσω της Βουλής δεν μπορεί να γίνει και να είναι πειστική. Εγώ ήθελα να το κοιτάξει η Δικαιοσύνη. Οσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να καλύπτει τους φίλους της.

- Επικρίνετε τους καναλάρχες. Κάποιος κακόπιστος μπορεί να παρατηρήσει ότι από το 2008 προβάλλεστε προνομιακά από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς…

- Εγώ από το 2007 άρχισα να γράφω γιατί ο Χρήστος Λαμπράκης, που πέρασε όλη του τη ζωή να τσακώνεται με τον πατέρα μου, με κάλεσε να γράψω. Μου έδωσε πλήρη ελευθερία και έγραψα τη γνώμη μου. Ο,τι έγραφα τότε το γράφω και τώρα. Δύο εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν προέβλεψα ότι αυτός ο πόλεμος θα γίνει χειρότερος και θα κρατήσει. Είπα ότι το θέμα με το Ιράν δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας. Είπα ότι στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο ο δισταγμός να ανοίξουμε σχέσεις με τη Ρωσία -ο μόνος που ήταν εξαίρεση ήταν ο Καραμανλής, αλλά υποχώρησε και αυτός- είναι αδικαιολόγητος. Με καθύβρισαν, ειδικά ένα τμήμα του δεξιού Τύπου που κάποτε εθεωρείτο σοβαρό. Κι όμως, μετά τα γεγονότα της Συρίας λένε σήμερα ότι ο Ομπάμα τα έκανε θάλασσα και η Αμερική δεν είναι πια αυτή που ήταν. Ποιοι; Οι υβριστές μου!

- Λέτε ότι η χώρα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δυνάμεων σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Στα ενεργειακά να δώσουμε κοιτάσματα στους Αμερικανούς, στους Ρώσους το Νεώριο για ναυτική βάση, στους Γερμανούς βιομηχανία κατασκευής οχημάτων. Μιλάτε για νέα Γιάλτα;

- Η χρήση της λέξεως «Γιάλτα» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Στη Γιάλτα έγινε ένας διαχωρισμός: Εγώ θα πάρω αυτό, εσύ θα πάρεις εκείνο. Δεν λέω αυτό. Ως Ελληνας, θεωρώ ότι μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η κατάσταση άλλαξε. Και το να ακολουθεί η Ελλάδα μονομερή εξαρτημένη πολιτική από τις ΗΠΑ, όπως ακολουθούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχει νόημα. Τερματίστηκε το 1991. Πρώτοι το είδαν οι Τούρκοι με τον Οζάλ και μετά ακολούθησαν όλοι. Είπα, λοιπόν, ότι πρέπει να προσαρμόσουμε και την εξωτερική μας πολιτική. Εχω ένα ειδικό κεφάλαιο περί φιλίας στο νέο μου βιβλίο.

Αναφέρεται στην ελληνοαμερικανική φιλία. Προσωπικά, ουδέποτε ήμουν αντιαμερικανός. Εχω δουλέψει εκεί για πολλά χρόνια, έχω πολλούς φίλους, έχω γνωστούς και τις ιδέες που έχω πει κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τις συμμερίζεται το 60% των Αμερικανών. Είπα όμως το εξής. Θα πας στην Αμερική και θα της πεις αυτό: «Χρειάζεται να με βοηθήσεις να μειώσω τον επεκτατισμό των Τούρκων. Θέλω να χρησιμοποιήσω με βάση το διεθνές δίκαιο τα δικά μου κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και βορείως στης Κρήτης. Για το Καστελόριζο, ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Τουλάχιστο να ανακηρύξω την ΑΟΖ μου».

Βλέπετε, ο κύριος Σαμαράς, που μίλησε για ανακήρυξη την περασμένη Πρωτοχρονιά, δεν έχει τολμήσει να το κάνει γιατί υφίσταται πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Εγώ λέω, επειδή αυτοί δεν μας βοηθούν, γιατί να μην πούμε «εντάξει, ήρθα πρώτα σε σένα, είσαι ο παλιός μου φίλος, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να με βοηθήσεις, αλλά χρειάζομαι βοήθεια και θα πάω στο νούμερο 2, 3. Φίλοι φίλοι, αλλά θα στραφώ στον Ρώσο». Αν όμως μου πεις: «Δεν σε βοηθάω αλλά σου απαγορεύω να πας στον Ρώσο», όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τον Καραμανλή, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι φιλία. Αυτό δεν είναι ούτε Γιάλτα ούτε αντιαμερικανική πολιτική. Είναι ελληνική πολιτική. Δείτε: Στη Συρία η Αμερική ρεζιλεύτηκε, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη και είδαμε τον κύριο Πούτιν να προχωρεί.

Πηγαίνει στην Αίγυπτο και κάνει συμφωνίες. Είδαμε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Μόσχα. Κοσμογονικές αλλαγές! Αυτό συμβαίνει γιατί αντελήφθησαν κάποιοι ότι η Αμερική δεν είναι πια η κοσμοκράτειρα δύναμη, η Ρωσία παίζει όλο και δυνατότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ούτε ο πιο πρωτάρης φοιτητής Διεθνών Σχέσεων δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να στρίβουν προς τη Ρωσία! Κι όμως, γίνεται. Γιατί να είμαστε εμείς έξω από αυτόν τον χορό;

- Γιατί θέτετε προς προβληματισμό θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ;

-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό είναι ένας οργανισμός χωρίς σκοπό. Ο αρχικός σκοπός έφυγε. Δεν υπάρχει. Μετεβλήθη στο να ζητά από κρατίδια της Ευρώπης να βοηθούν την Αμερική στην άσκηση υπερπόντιας πολιτικής. Ποιον λόγο μπορεί να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για να στείλει ελληνικά, πολωνικά, λιθουανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Αν αυτός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να παραπονείται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γιατί διάφορα κράτη-μέλη δεν βοηθάνε. Αυτή η δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Πολωνία και στη Λιθουανία σε όλη την παλιά Ευρώπη. Ο κόσμος αλλάζει. Και όταν ο κόσμος αλλάζει πρέπει να προσαρμοζόμαστε κι εμείς.

- Η γνώμη σας για τους πρωταγωνιστές: Σαμαράς, πρωθυπουργός…

- Είναι κοινωνικός μου φίλος και, παρότι διαφωνώ με μερικά από αυτά που κάνει, θα παραμείνει κοινωνικός μου φίλος. Εκτιμώ και τον αδελφό του Αλέξανδρο και είμαι θαυμαστής της γυναίκας του Γεωργίας, που δεν αυτοπροβάλλεται. Την εκτιμώ ιδιαιτέρως. Η πολιτική μου διαφωνία όμως είναι κάθετη. Μολονότι μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2012. Η πρόταση έγινε τελευταία στιγμή και αρνήθηκα για λόγους προσωπικούς. Εκ των υστέρων, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί τα μέτρα που έλαβε δεν θα μπορούσα να τα είχα ψηφίσει και θα είχαμε στενοχωρηθεί ακόμη περισσότερο.

Υπό την επιρροή συμβούλων του έχει προσπαθήσει να τονώσει την ένταση προς ορισμένες κατευθύνσεις, γιατί ελπίζει σε κομματικά οφέλη. Δεν μου αρέσουν τέτοιοι είδους κινήσεις. Δεν είναι κινήσεις statesman, είναι κινήσεις πολιτικού που σκέφτεται να μείνει κολλημένος στην καρέκλα του. Βεβαίως, είναι άνθρωπος ικανός. Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν την υστεροφημία μου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο καλές.

- Τσίπρας;

- Εχει τύχει να του μιλήσω διάφορες φορές. Τον βρίσκω έξυπνο, είναι νέος, περνάει τη φάση της ενηλικιώσεως, φάση δύσκολη και οδυνηρή. Τον θεωρώ και έξυπνο, και έχει μεγάλες πιθανότητες να έρθει πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές, δεν ξέρω αν θα έχει πλειοψηφία, το αν θα μπορέσει να κυβερνήσει δεν μπορώ να το μαντέψω. Είναι καιρός η Ελλάδα και το ελληνικό κατεστημένο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι είναι προς όφελος της δημοκρατίας και προς όφελος του πολιτεύματος ο χώρος της Αριστεράς να ενσωματωθεί στο πολιτικό παιχνίδι.

- Αν η Αριστερά σάς πρότεινε το 2015 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -κυκλοφορεί η πληροφορία-, θα τη θεωρούσατε τιμητική πρόταση;

- Δεν είναι πληροφορία αλλά φήμη, από αυτές που εμφανίζονται κατά καιρούς στις εφημερίδες είτε γιατί θέλουν να κάψουν μια είδηση είτε γιατί δεν έχουν τι να πουν. Τέτοια πληροφορία δεν έχω. Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε από μένα ούτε με μένα. Είναι τιμητικό να σε προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Βεβαίως είναι τιμητικό, αλλά είναι υποθετικό. Εγώ έχω πει με μεγάλη συνέπεια ότι δεν αναζητώ ούτε θέσεις ούτε καρέκλες. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αιφνιδίως θα γίνει αυτή η αλλαγή. Θέματα τόσο θεωρητικά δεν τα συζητώ. Είναι τόσο θεωρητικά όσο να ανοίξω την ντουλάπα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου και να βρω μέσα την… Μπριζίτ Μπαρντό. Αλλά, βεβαίως, είναι μεγάλη τιμή.

- Σημίτης;

-Είναι ικανός άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι ανήκει στο παρελθόν. Ξέρετε, έχω ζήσει μέσα σε πολιτικό περιβάλλον! Οσοι γίνονται «πρώην» μαραζώνουν. Δεν έχουν καμιά υπόσταση. Από καπετάν ένας γίνονται τίποτα. Πλα-τό! Πάντα ελπίζουν να γυρίσουν στην πολιτική. Στην περίοδο Σημίτη έγιναν πράγματα που, αν ενδιαφερόταν να γυρίσει ο ίδιος ή οι φίλοι του ή αν θέλουν να τον ετοιμάσουν για την προεδρία θα αναζωπυρώνονταν παλαιά προβλήματα. Τα Ιμια, η Μαδρίτη και το Ελσίνκι. Ατυχέστατες κινήσεις, στις οποίες οφείλουμε τις γκρίζες ζώνες. Ο κύριος Σημίτης είναι ένας άνθρωπος του χθες.

Μπορεί να εμφανιστεί; Ισως. Προσωπικά επιμένω: Αυτοί που σε κάψανε δεν μπορούν να σε σώσουν. Οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν δεν κάνουν, πρέπει να έρθουν άλλοι. Αν δεν έχει ανθρώπους η Ελλάς, είναι στον κατήφορο.

- Διαβάζοντας τα βιβλία σας, αισθάνομαι, πρώτον, τη δίψα σας ως Ελληνας που θέλει να προσφέρει και, δεύτερον, αν η πατρίδα τον τιμήσει με κάποιο ανώτερο αξίωμα, να τιμήσει και τη μνήμη του πατρός του. Σας ψυχολόγησα σωστά;

- Οταν οι μη ειδικοί ασχολούνται με την ψυχολογία, έχουν τάση να απλοποιούν τα πράγματα. Η απλοποίηση έχει και μια δόση αλήθειας, αλλά δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα. Να σας πω γιατί; Είτε το θέλετε είτε όχι, μετά τον θάνατό του ο πατέρας μου έχει αποκατασταθεί. Το κανάλι της Βουλής έδειξε πρόσφατα αφιέρωμα επαινετικό. Ο Μητσοτάκης, από τους πιο έξυπνους πολιτικούς που πέρασαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε μια συνέντευξή του ανέφερε τον πατέρα μου μεταξύ των τριών αναμορφωτών της νεότερης Ελλάδος. Ως προς πρώτο τμήμα του συλλογισμού σας περί αξιώματος: Θα είναι τιμή, αλλά δεν είναι σκοπός μου η θέση. Δεν θέλω θέση, δεν θέλω αμοιβή. Αν έχω τη δυνατότητα μέσω μιας συμβουλής ή ενός βιβλίου να βοηθήσω κάποιον που ονομάζεται Σαμαράς η Τσίπρας, αυτό με ευχαριστεί, γιατί όχι.

«Όποιος δείξει ότι δεν κάνει το παν για να αποτρέψει φαινόμενα βίας, θα εισπράξει την καταδίκη του λαού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις πρόσφατες δολοφονίες τόσο του Παύλου Φύσσα πριν ένα μήνα, όσο και στην εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή.

Η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega και τόνισε ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά αυτά ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι «είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη και τώρα έχουμε πολλές οικονομικές φωτιές μπροστά μας».

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η αυστηρότητα του κράτους, αλλά και η ενωτική διάθεση από πλευράς του κόσμου», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στη χώρα τους και των ξένων προς την Ελλάδα».

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος το έκανε, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι αυτός που το έκανε» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Περιμένω από όλα τα κόμματα να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες περιπτώσεις».

«Άλλο η πράξη βίας, άλλο η ακραία συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έφερε μία σειρά από παραδείγματα όπως η κατάληψη πτέρυγας νοσοκομείου στα Ιωάννινα, αλλά και δηλώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά» είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ανέχεται και δικαιολογεί ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στη βία».

«Δεν είναι δυνατόν να μην καταδικάζεις γεγονότα όπως ο εμπρησμός της Marfin ή στις Σκουριές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Δημοκρατία καταδικάζει πράξεις όχι προθέσεις. Χρειάζονται στοιχεία. Αν είχε ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία για εγκληματική οργάνωση ας τα κατήγγειλε στον εισαγγελέα».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια εισήγηση και προσέθεσε λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ένα μόνιμο τικ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως “ακροδεξιό”».

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις και σημείωσε ότι είναι «πλάνη» κάτι τέτοιο.

«Εν πάση περιπτώσει θα το δεχόμουν εγώ;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι «ήδη από το Μάιο φωνάζω εναντίον της Χρυσής Αυγής», και χαρακτήρισε τις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ, «αστειότητες, να μην πω αθλιότητες».

Μιλώντας για τη βάση της Χρυσής Αυγής ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι ψηφοφόροι της δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις του κόμματος, ούτε με το νεοναζισμό στην Ελλάδα» ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα τις συλλήψεις της ηγετικής της ομάδας.

«Ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί».

Εκτίμησε ότι το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. «Είναι μία αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος λέγοντας ότι με το που μειωθεί η ανεργία και μπει η χώρα σε μια σταθερότητα και ομαλότητα θα εξαφανιστεί και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

 

«Κανένα ενδεχόμενο νέων μέτρων»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι χάρη στις διαβουλεύσεις κατορθώσαμε από το Νοέμβριο πέρυσι, να έχουν δεχθεί οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, ότι σε περίπτωση που πιάσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρχει μείωση του χρέους.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο «κούρεμα» του χρέους είπε ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια».

Απέρριψε τα περί πολέμου με την τρόικα, αποκλείοντας ωστόσο κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο λήξης νέων «οριζόντιων» μέτρων.

«Τέτοια (σ.σ. μέτρα) ούτε έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα να πάρουμε άλλα, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε παράλληλα ότι «η τρόικα και κάθε ξένος πρέπει να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν οι αδικίες, στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα σε περίπτωση που ζητήσει νέα μέτρα λέγοντας ότι «είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε».

«Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο», είπε ο κ. Σαμαράς, «μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα, επομένως αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί σε αυτό να μας πει ότι δεν τηρείτε τα υπεσχημένα ή εκείνα που έχετε υπογράψει».

«Κατά την άποψή μας δημοσιονομικό κενό δε θα υπάρχει» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε λέγοντας ότι το «χρηματοδοτικό κενό, είναι δικιά τους υποχρέωση γιατί (...) πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε».

Αποκάλυψε εξάλλου ότι μελετάται το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί ο φόρος ακινήτων στους Δήμους ως ανταποδοτικό τέλος.

 

«Μιλάει ευθέως ο Στουρνάρας»

Εξάλλου αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τις σχέσεις του με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα και όπως σημείωσε το ίδιο κάνει και ο «Ευάγγελος Βενιζέλος».

 

Επίθεση σε Τσίπρα

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση».

«Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, “σκοτώνει” την οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οι εξαγγελίες του «θυμίζουν έντονα το “τα λεφτά υπάρχουν”» και διερωτήθηκε που θα βρει τα χρήματα για να κάνει τα όσα εξαγγέλλει.

Τον χαρακτήρισε εξάλλου «θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε εξάλλου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «θα πρέπει επιτέλους να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει».

 

«Απολύτως αναγκαία αλλαγή ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές»

Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι το 2014 θα υπάρξει μία «μικρή βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, με το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί σε αυτό».

Προανήγγειλε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές κάνοντας λόγο για «απολύτως αναγκαία αλλαγή», και σημείωσε ότι θα υπάρχει αξιοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, πρόθεσή του είναι να εφαρμοστεί ο νόμος από τις ερχόμενες εκλογές ενώ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό βρίσκονται στα τελειώματα τους.

«Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και για πρώτη φορά αξιολογείς τον καλό και τον βάζεις δίπλα στον δήμαρχο που νομίζεις ότι είναι κι ας είναι ο καλός από άλλη παράταξη. Για το δήμο τι σημασία έχουν τα πολιτικά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

 

«Χτυπούν τη σταθερότητα του τόπου»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα όσα προσάπτονται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «τη σταθερότητα του τόπου».

«Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη», είπε χαρακτηριστικά.

newpost



To 1989 o Μάνος Χατζιδάκις έδωσε μια συνέντευξη, κι αυτά που είπε είναι εκπληκτικά επίκαιρα...

To 1989 (τότε που το σκάνδαλο Κοσκωτά, η ένωση της Αριστεράς και η σχέση του Αντρέα με τη Μιμή μεσουρανούσαν στην πολιτική ατζέντα) o Μάνος Χατζιδάκις έδωσε μια ραδιοφωνική συνέντευξη

Και είπε πράγματα που 22 χρόνια αργότερα είναι επίκαιρα...
 

- Ζητούμε να μας πείτε πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση της σημερινής κοινωνίας; Πολλοί φρονούν ότι περνά σοβαρή κρίση, ότι απειλείται με ηθική σήψη, ίσως με διάλυση, αφήνοντας μας έξω από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; 

Μ.Χ.: Εγώ δε θα το έλεγα τόσο τραγικά, ότι μας αφήνει απ' έξω. Είναι μια μοιραία κατάληξη ενός κόσμου, που προετοιμάστηκε για την εξαφάνιση του. Κι εκεί νομίζω ότι έχει μεγάλο μερίδιο όλος ο μεταπολεμικός κόσμος και ειδικά ο μεταπολεμικός πολιτικός κόσμος.

Δεν προετοιμάστηκε το σπάνιο είδος και το πολύ ακριβό, του ελεύθερου πολίτη. Το είδος του ελεύθερου πολίτη δεν προετοιμάστηκε. Γι αυτό έγινε και η δικτατορία. Γιατί πότε έγινε η δικτατορία; Το 67. Λοιπόν φανταστείτε, αν είχαμε αυτό το είδος του ελευθερου πολίτη, θα μπορούσε να σταθεί αυτή η κατηγορία ανθρώπων, τόσο ευτελής, έστω και δέκα μέρες μόνο; Δεν θα μπορούσαν να σταθούν ποτέ.

Αλλά, βέβαια για σκεφτείτε ότι ο έλληνας πολίτης όχι μόνο της πόλης αλλα και της επαρχίας, του χωριού, τί είχε ν' αντιμετωπίσει όλα αυτά τα μεταπολέμικά χρόνια; Τον χωροφύλακα, τον εισαγγελέα, τον παπά. Αυτόν δεν τον αντιμετώπιζε και επί δικτατορίας; Ποιά ήταν η αλλαγή;

Γιατί να ξεσηκωθεί; -Σήμερα;

ΜΧ: Σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας θητείας.

- Δεν υπάρχουν ελεύθεροι πολίτες σήμερα κατά τη γνώμη σας;

ΜΧ: Ποιός τους προετοίμασε; Το σχολείο; Ξερουμε πολύ καλά τί προετοιμάζει το σχολείο. Ο στρατός; Ξέρουμε σε τί ανυποληψία ρίχνει τον νέο Έλληνα πολίτη ο στρατός για να του αφαιρέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας από πάνω του. Πόσοι είναι εκείνοι που αντέχουν; Οι 10; Οι 20; Με τις σπουδές φεύγουν έξω και τελειώνει. Ποιοί μένουν εδώ;

- Έτσι όπως το λέτε είναι σαν να μην υπάρχει ελπίδα 

ΜΧ: Εγώ δεν έχω καμμία ελπίδα, παρά αν γίνει κανένα θαύμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε σήμερα τη δύναμη να επιβιώσουμε.

-Σαν κρατος θεωρείτε ή σαν εθνική οντότης;

ΜΧ: Ως εθνική οντότης. Θα μείνουμε λιγάκι σαν νάνοι αλλοτινών καιρών. Και θα το δείτε όταν έρθει η πλήρης ένωση με την Ευρώπη, σε ποιά κατάσταση θα βρισκόμαστε. Ποιά είναι η υποδομή, για να υπάρξουν έστω ένα-δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της εθνικότητας μας;

-Αναρρωτιέμαι αν αυτή η απογοήτευση- αν μπορώ να την χαρακτηρίσω έτσι- που έχετε για το μέλλον, συμβιβάζεται με την έντονη παρουσία σας στα πολιτικά πράγματα, όχι βέβαια άμεσα σαν πολιτικός αλλά με την κριτική σας; 

ΜΧ: Είμαι υποχρεωμένος κι αισθάνομαι όσο είμαι ζωντανός, να υπάρχω. Και να υπάρχω με τις δυνάμεις μου, ασυμβίβαστες και με το μυαλό μου καθαρό. Όσο μπορεί να υπάρχει αυτό.

 - "Τιμή εις εκείνους όπου εις την ζωήν των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες"

ΜΧ: Αλλιώς, αυτό δεν σημαίνει οτι έχω την αισιοδοξία ότι μπορεί ν' αλλάξει τίποτα, ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον. Και μην ξεχνάμε, οτι σε τελευταία ανάλυση, οι μόνες στιγμές που σκεφθήκαμε σοβαρά ως έθνος, ήταν στις καταστροφές. Ας περάσουμε μια καταστροφή, μπας και σωθούμε σοβαρά.

 - Δηλαδή εσείς δε φρονείτε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα, κάποια διέξοδος; Τί θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη σας; 

ΜΧ: Τίποτα. Η πλήρης εξαφάνιση μας. Και θα γίνει. Είμαι βέβαιος.

Γιατί ασπάζεται την φράση του Γιώργου Παπανδρέου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πώς το... μετέφρασε

O Γιάννης Δραγασάκης, αρμόδιος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίκιο όταν έλεγε το 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν»

Παραδοχή οικονομικής φύσεως ή πολιτικό άνοιγμα; Όπως κι αν το πάρει κανείς, μόνο αδιάφορο δεν είναι το ότι ο Γιάννης Δραγασάκης, αρμόδιος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχεται τώρα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίκιο όταν έλεγε το 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν»!

«Αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά» σημείωσε με έμφαση ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο left.gr και εξήγησε: «Το 2008 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δις ευρώ! 15 δις ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, 3 -4 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα το ερώτημα ήταν πού πάνε τα λεφτά» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και υπό αυτή την έννοια χαρακτήρισε λάθος το ερώτημα «πού θα βρούμε τα λεφτά», το οποίο καλείται να απαντήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως διευκρίνισε, σε μακροοικονομικό επίπεδο τα λεφτά βρίσκονται «από την ανάπτυξη, που επιδιώκουμε», ενώ σε μικροοικονομικό επίπεδο είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά από τον εξορθολογισμό των δαπανών και της αξιοποίησης των πόρων, τον περιορισμό της σπατάλης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ειδικά της διεθνοποιημένης φοροδιαφυγής, στην οποία είναι εθισμένοι οι πλούσιοι Έλληνες.

Ο κ. Δραγασάκης, παρότι είναι εκ των μετριοπαθών και λεγόμενων ρεαλιστικών φωνών στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μία κυβέρνηση της αριστεράς να προχωρήσει σε σφοδρή σύγκρουση με τους δανειστές, ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς πάντως να μιλά ευθέως για τέτοια επιλογή. Τονίζει χαρακτηριστικά:

«Εμείς πάμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό θα έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό, άρα η κυβέρνηση η δική μας θα έχει να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Άρα η αντίθεση είναι προφανής απέναντι στις δικές μας ανάγκες και τις δικές τους απαιτήσεις. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η έκβαση της σύγκρουσης θα προκύψει από τη στάση όλων των δυνάμεων. Εμείς θέλουμε η λύση να δοθεί μέσα στην Ευρώπη, αλλά εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή που είναι οι ανάγκες αναπαραγωγής της κοινωνίας».

Ο κ. Δραγασάκης ξεκαθαρίζει ότι «η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, υπό την μορφή ανταλλαγής δώρων ή φιλοφρονήσεων» και προσδιορίζει τους τρεις στόχους μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτον, θέλουμε ένα μορατόριουμ στις υποχρεώσεις για το χρέος για μια περίοδο, όσο θα χρειαστεί για να βγει η οικονομία από το τούνελ που έχει μπει. Δεύτερο, θέλουμε να διαγραφεί ή γίνει απομείωση του συσσωρευμένου χρέους με οποιονδήποτε τρόπο και, το πιο σημαντικό, θέλουμε ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, όποιο και αν συμφωνηθεί ότι θα είναι το υπόλοιπο του χρέους θα πρέπει να εξυπηρετείται με έναν αλγόριθμο που θα συνδέει τη δόση με την αύξηση του ΑΕΠ».

Ο κ. Δραγασάκης δεν αποκλείει την κατάκτηση αυτοδυναμίας τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ωστόσο στη λογική των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, ενώ αμφισβητεί ευθέως τον προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «προϋπολογισμό επιθυμητών στόχων».

Αναφερόμενος στο «πώς οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ο κ. Δραγασάκης απαντά: «Από το τι στο πώς, πώς θα το κάνουμε. Το πώς όχι μόνο με την τεχνική έννοια του όρου, αλλά το πώς αναδεικνύει δυνατότητες, αναδεικνύει κινδύνους, αναδεικνύει συμμάχους, άρα το πώς θα το κάνουμε αναδεικνύει και με τους ποιους θα το κάνουμε, με ποια υποκείμενα θα το κάνουμε. Παραδείγματος χάριν, μίλησα πριν για 1000 εργοστάσια αδρανοποιημένα. Τι θα γίνουν αυτά τα εργοστάσια; Έχουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορεί να δράσει και να δοκιμάσει ακόμα και συστήματα αυτοδιαχείρισης, τα οποία μια κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει;». 

msn

Η δολοφονία των δύο μελών της Χ.Α αλλάζει την ατζέντα, αλλά αυτό γίνεται προσωρινά, αναφερει μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Tα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της καθημερινότητας του πολίτη παραμένουν στο επίκεντρο, απλώς τώρα προστίθεται πιο επιτακτικά το θέμα της Δημοκρατίας.

Η άγρια μνημονιακή πολιτική που παράγει τέτοια φτώχεια και ανεργία και που ετοιμάζει και καινούρια μέτρα έχει ως αντίπαλο τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική σταθερότητα. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλός. Πρώτα από όλα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπλυθεί και να αθωωθεί η Χ.Α στα μάτια ενός τμήματος της κοινωνίας που δεν είναι φασίστες, δεν συμπαθούν τους ναζί. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η δολοφονία της Παρασκευής ήταν φασισμός. Ωστόσο, δεν την «παίρνει» τη Χ.Α να εμφανίζεται ως θύμα της βίας γιατί η ίδια είναι φορέας άγριας και απόλυτης βίας. Το διπλό φονικό δεν μπορεί να την ξεπλύνει, αναφερει χαρακτηριστικά.

Η Δημοκρατία ενοχλεί την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μόνο ομαλότητα, σταθερότητα και δημοκρατία δεν παράγει και δεν ευνοεί. Δεν είναι μόνο το όργιο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κρατικού αυταρχισμού ή περιφρόνησης της Βουλής, είναι μια συμπεριφορά που ολοένα και περισσότερο δείχνει ότι η Δημοκρατία την ενοχλεί. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αντιδρά και σωστά δεν αντιδρά φοβικά απέναντι στις νέες εξελίξεις. Οφείλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία ενός ευρύτατου κινήματος με στόχο μια λαϊκή πλειοψηφία που θα ανατρέψει το γρηγορότερο τη σημερινή κυβέρνηση, ως φορέας ενός σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης.

Απόλυτοι στην καταδίκη εγκληματικών ενεργειών, σταθεροί στην υπεράσπιση της ατζέντας μας

Η Δημοκρατία και το ισχύον δημοκρατικό πλαίσιο, έστω και συρρικνωμένο όπως είναι σήμερα, δε βολεύουν τις δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, γιατί με κανόνες δημοκρατίας, ούτε αυτός ο λαός κουλαντρίζεται, ούτε η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ανακόπτεται. Εμείς, επειδή εκπροσωπούμε μια παράταξη που έχει πείρα πικρή από το φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος, οφείλουμε να είμαστε απόλυτοι στην καταδίκη τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, σταθεροί όμως στην υπεράσπιση της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας που έχουμε θέσει με την αγωνιστική μας παρουσία.

Η πολιτική διαπραγμάτευση φεύγει, η Τρόικα και τα νέα μέτρα έρχονται

Η Τρόικα για να έρθει, εξασφάλισε ήδη τη μείζονα υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Εγκαταλείφθηκε η εξαγγελία της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης μετά το Βατερλώ της πεντάλεπτης συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ και ήδη από χθες, ο κ. Στουρνάρας, προφανώς με εντολή του πρωθυπουργού, άρχισε το «μασάζ». Ο κ. Στουρνάρας που προχθές μας έλεγε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι κόλαση, χθες παρουσιάστηκε ως ο κήρυκας της ψυχραιμίας, της ευελιξίας και του ρεαλισμού. Με άλλα λόγια, η πολιτική διαπραγμάτευση φεύγει, η Τρόικα και τα νέα μέτρα έρχονται. Και φυσικά, αυτά θα αποτυπωθούν και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κήρυκες του μίσους είναι κατεξοχήν οι ακροδεξιοί σύμβουλοι του Σαμαρά

Μια κυβέρνηση με διαρκώς μειούμενη λαϊκή επιρροή, με το φόβο της συντριβής στις κάλπες των Ευρωεκλογών, εκτεθειμένη από την Τρόικα που δεν της δίνει ούτε λίγο χρόνο, και ένας πρωθυπουργός περιστοιχισμένος από ακροδεξιάς φιλοσοφίας συμβούλους και έχοντας ο ίδιος μια σκληρή υπερ-δεξιά προπαίδεια στην πολιτική του διαδρομή, ρέπουν προς τις ακρότητες και τον τυχοδιωκτισμό. Κήρυκες του μίσους είναι κατεξοχήν οι ακροδεξιοί σύμβουλοι του κ.Σαμαρά που επιμένουν στον συμψηφισμό και στην θεωρία των δύο άκρων. 

left

Σε έναν πολιτισμένο κόσμο τα συμφέροντα των δανειστών δεν μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες μιαs βασανιζόμενης κοινωνίας.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο .Να εισέλθει το Σχέδιο Β στην πολιτική διεργασία με όσο το δυνατόν ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και καθαρή πρόταση για διέξοδο από την κρίση εκτός Ευρωζώνης θέτει στόχο ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ο επικεφαλής του Σχεδίου Β στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ασκεί κριτική στο πολιτικό σύστημα και στον ΣΥΡΙΖΑ για την άρνησή τους να συζητήσουν το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε., λέγοντας ότι «η μεγάλη ώρα για την πατρίδα θα έρθει όταν θα αποχωρούμε από την Ευρωζώνη».

Ο κ. Αλαβάνος νοηματοδοτεί το ιδεολογικό περιεχόμενο της σύγχρονης Αριστεράς με όρους άμεσης προσφοράς στην κοινωνία και στον τόπο, εξηγώντας πως ο αγώνας για να σωθούν οι γενιές που χάνονται, να φύγουν οι ξένοι κυρίαρχοι και να ζούμε ελεύθεροι στον 21ο αιώνα «αυτό, από μέσα μας εμείς, το λέμε Αριστερά».

Ο στόχος του Σχεδίου Β

* Κύριε Αλαβάνε, διαπιστώνετε στοιχεία στη σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία που να καθιστούν ιστορικά μοναδική την περίοδο που διανύουμε;

- Υπάρχουν εντελώς πρωτότυπα στοιχεία. Είναι η κρίση μιας χώρας μέσα σε μια υπερκρατική νομισματική ένωση, με συνέπεια να είναι απόλυτα παγιδευμένη, αφού βρίσκεται με ένα νόμισμα που η αξία και ο όγκος κυκλοφορίας του καθορίζονται όχι με βάση τα δικά της κατεπείγοντα προβλήματα ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά με τα εντελώς διαφορετικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων του ευρώ. Είναι, ακόμη, η πιο βαθιά κρίση σε αναπτυγμένη χώρα σε καιρό ειρήνης, κι αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει 180 μοίρες στροφή πολύ πριν φτάσουμε εδώ.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν και ομοιότητες με άλλες περιόδους, όπως η Μεγάλη Υφεση του '30, που είναι πολύ διδακτικές. Αποχώρηση από το σκληρό νόμισμα - τότε ήταν ο «χρυσός κανόνας», τώρα το ευρώ. Αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας για ρευστότητα. Ανοδος των μισθών για να επανέλθει η ενεργή ζήτηση. Ισχυρότατη παρέμβαση του κράτους στην παραγωγική διαδικασία.

* Δεν είναι παράδοξο ότι η κοινωνία, παρά το γεγονός ότι δέχεται συντριπτικά χτυπήματα, συνεχίζει να είναι αν όχι παθητική, υποτονική στις αντιδράσεις της;

- Είναι εντελώς εξηγήσιμο. Δεν υπάρχει, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, εναλλακτική λύση στην πολιτική της Ευρωζώνης - για αυτό το μπλοκάρισμα των αγώνων, η δυσκολία να ενοποιηθούν, η αδυναμία να γίνει η ΕΡΤ με τις φοβερές επικοινωνιακές της δυνατότητες το σημερινό «Πολυτεχνείο», η απόγνωση και η απελπισία, η μοιρολατρία, η αίσθηση ματαιότητας, η εξαγρίωση. Στις περισσότερες κοινωνικές έρευνες η μεγάλη πλειονότητα καταδικάζει την κυβέρνηση Σαμαρά και την ίδια στιγμή δεν θέλει εκλογές, γιατί από τη Βουλή δεν έχει έρθει καμία ελπίδα.

Η κοινωνία είναι μπροστά από το Κοινοβούλιο, συζητάει με αγωνία το θέμα του νομίσματος. Εδώ είναι ο κύριος στόχος του Σχεδίου Β για τις επερχόμενες εκλογές. Να εισέλθει στην πολιτική διεργασία, με όσο το δυνατόν ισχυρότερη λαϊκή στήριξη, η «άλλη λύση», με στοιχεία τομής με το παρελθόν, επαναστατικής αναμόρφωσης, λύτρωσης και απελευθέρωσης.

* Αν είναι θέμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, εντάσσετε και την Αριστερά σε αυτό το σύστημα;

- Σε μια κρίση τα πάντα αναδιατάσσονται, αναπροσδιορίζονται και επανακρίνονται. Για αυτό καλύτερα να μιλάμε για δυνάμεις «αριστερής προέλευσης» και όχι για «Αριστερά». Για μας στο Σχέδιο Β, «Αριστερά» δεν είναι ούτε η συνεργασία με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ούτε η νομιμοφροσύνη στην κύρια πηγή των δεινών μας, την Ευρωζώνη. Αλλοι βέβαια έχουν διαφορετική άποψη. Για μας το κύριο είναι κατεπειγόντως να σωθούν οι γενιές των νέων που χάνονται, να ανοίξουν μαζικά θέσεις εργασίας, να ζουν οι μεγαλύτεροι με αξιοπρέπεια κι όχι στο σημερινό εξευτελισμό, να φύγουν οι ξένοι κυρίαρχοι της πατρίδας μας, να δούμε με θάρρος το μέλλον, να αισθανθούμε ότι ζούμε ελεύθεροι στον 21ο αιώνα. Αυτό από μέσα μας εμείς το λέμε «Αριστερά». Αλλοι, όπως η πλειονότητα των νέων, μπορεί να ονομάζουν αυτή την προοπτική εντελώς διαφορετικά. Παρ' ότι δεν είναι ή δεν αισθάνονται «αριστεροί», με αυτές κι αυτούς το Σχέδιο Β θέλει να συνεργαστεί.

Δεν υπάρχει σωτηρία

* Παρατηρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά από τη Ν.Δ., διεκδικώντας και αυτοδυναμία. Πιστεύετε ότι είναι τώρα η μεγάλη ώρα της Αριστεράς;

- Δεν παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις. Ο όρος «αυτοδυναμία» μου φέρνει στη μνήμη τις πιο ακραίες στιγμές της κομματοκρατίας στην Ελλάδα. Το πριμ των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα είναι ακραία έκφραση διαφθοράς του πολιτικού συστήματος. Και πιστεύω ότι η μεγάλη ώρα για την πατρίδα μπορεί να έρθει όταν θα αποχωρούμε από την Ευρωζώνη και θα είμαστε γεμάτοι εμπιστοσύνη για τη δύναμη του λαού.

* Δεν συμμερίζεστε την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός Ευρωζώνης. Θεωρείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης μη εφικτή;

- Αν κάποιος νοικιάζει ένα διαμέρισμα, θέλει να ζητήσει μείωση ενοικίου, αλλά λέει σε όλους ότι θα συνεχίσει να μένει εκεί, ο ιδιοκτήτης δεν έχει καμία ανάγκη να κάνει περικοπή, ίσως μόνο κάποια αμελητέα λόγω οίκτου. Αλλιώς θα φερθεί αν μάθει ότι ο ενοικιαστής έχει ήδη βρει στις αγγελίες δεύτερη επιλογή. Κανένα κόμμα που δεν έχει έτοιμη μια εναλλακτική λύση εκτός ευρώ δεν έχει διαπραγματευτικό έρεισμα απέναντι στην Ευρωζώνη. Η δική μου άποψη όμως είναι ότι με οιεσδήποτε συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας και ανασυγκρότησης παρά μόνο εκτός Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα το 2011 έγινε η μεγαλύτερη περικοπή χρέους στην ιστορία του ΔΝΤ, με τις διαπραγματεύσεις για το PSI, η ύφεση όμως χειροτέρεψε.

* Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια νέα ελληνική ηγεσία που θα νοιάζεται το λαό και τον τόπο, ώστε να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

- Δυστυχώς, ζούμε μια από τις πιο στείρες -από άποψη ιδεών, προτάσεων και προβληματισμών- κοινοβουλευτικές περιόδους μεταπολεμικά. Τα πράγματα είναι πιο απλά απ' ό,τι φαίνονται. Παρά την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κρίσης, οι κατευθύνσεις εξόδου στηρίζονται σε ιστορικές εμπειρίες, και δικές μας και άλλων χωρών - ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ρωσίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Ιαπωνίας και άλλων πολλών. Παύση πληρωμών· είναι οικονομική αναγκαιότητα, πολιτική επιταγή, σύνηθες προηγούμενο και ηθικό χρέος: σε έναν πολιτισμένο κόσμο τα συμφέροντα των δανειστών δεν μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες μιας βασανιζόμενης κοινωνίας.

Εκδοση εθνικού νομίσματος για την απόκτηση ρευστότητας, τη μείωση εισαγωγών, την αύξηση εξαγωγών - η Ιαπωνία σήμερα για να φύγει όχι από ύφεση αλλά από στασιμότητα διπλασιάζει τη νομισματική κυκλοφορία.

Περισσότερο και ισχυρότερο κράτος - ανοικτό όμως, ελεγχόμενο, στηριζόμενο σε δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής, που αντί για φορέας απίστευτης βίας θα είναι συλλογικός εκφραστής μιας μητρικής προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη. Αμεση άνοδος των λαϊκών εισοδημάτων - όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η μεγαλύτερη άνθηση των εργατικών μισθών και κατακτήσεων στην Αμερική έγινε μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του New Deal την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, προκειμένου μέσα από την αύξηση της ζήτησης να αναζωογονηθεί η παραγωγή. Και τέλος, επικέντρωση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

enet

Περισσότερα Άρθρα...