mitsotakis deth synent

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 13:00 στο «Ι. Βελλίδης» ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε ότι δεν πάει στις συνομιλίες με τους Θεσμούς ως επαίτης αλλά έχει τους τρόπους να τους πείσει για παράδειγμα να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση την χαρακτήρισε επικίνδυνη λέγοντας πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει να πέσει αυτή η κυβέρνηση και αυτός είναι οι εκλογές για τις οποίες όπως είπε το κόστος είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παραμονής της στην εξουσία. 

 Εκλογές τώρα και μετά συνεργασίες

Για το αίτημά του για εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν βιάζεται ο ίδιος αλλά η κοινωνία τονίζοντας ότι θα ζητήσει μια ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα. Για το ενδεχόμενο συνεργασιών είπε ότι και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών. 

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την καθυστέρηση όπως είπε στην αξιολόγηση λέγοντας ότι συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι ο δημοσιονομικός κόφτης. «προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα, δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναμπεί η χώρα στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης. Οφείλει μια ώρα αργότερα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση την οποία ο ίδιος συμφώνησε».

Για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό για τις νέες άδειες επανέλαβε ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ να έρθουν οι 4 υπερθεματιστές στην επιτροπή της Βουλής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια».

Απαντώντας για το θέμα του διαγωνισμού για το ψηφιακό σήμα που έγινε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε ότι η θέση του είναι πως όσο περισσότεροι συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό τόσο καλύτερο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για το νόμο Παππά βάσει του οποίου έγινε η δημοπρασία. «Προσέξτε εγώ δεν πρόκειται να πω όπως ο Τσίπρας ότι αυτά δεν γίνονται να ακυρωθεί ο νόμος στο ΣτΕ αλλα την άποψή μας θα την εκφράζουμε. Εγείρονται πολλά θέματα για το πόθεν έσχες των καναλαρχών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής».

Περάσαμε απο το σανό στα βοσκοτόπια

Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για το θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πράγματι αυτά που ακούμε θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγικά. Εμείς ζητήσαμε να καταθέσουν οι νέοι καναλάρχες τα πόθεν έσχες τους στη Βουλή. Περάσαμε απο το σανό στα βοσκοτόπια. Κάποιοι προφανως όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση αλλά προσπαθούν να δείξουν οτι μπορούν με κινήσεις που κινούνται στα όρια της γελοιότητας. Δεν πρόκειται εμείς ως μεγάλη παράταξη να επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτής της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης».

Σε άλλη ερώτηση παρατήρησε, δε, ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες εκτός κι αν αλλάξαμε τα ευρώ με... βοσκοτόπια».

Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι είναι στη δικαιοσύνη και ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει κάποια άλλη δήλωση. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι για το θέμα του ελλείμματος ευθύνης έχουν όλες οι κυβέρνησης αλλά υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ζητήσει εθνική συνεννόηση για το θέμα, αίτημα που έπεσε στο κενό. «Δεν θέλω μια Ελλάδα που θα είναι απέραντο δικαστήριο για το χθες αλλά εργοτάξιο για το μέλλον», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη.

 Δεν είναι υγιές για τη Δημοκρατία να αφήνει υπονοούμενα για την σύλληψή μου

Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι προβληματισμένος από τα όσα είπε χθες ο ίδιος στη ΔΕΘ χωρίς να θελήσει να κάνει περαιτέρω σχόλια, κάλεσε όμως τους πολίτες να συγκρίνουν την ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ με τη δική του. «Δεν είναι πολύ υγιές για τη Δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». 

Ο Τσίπρας φορά κοστούμι μεταρρυθμιστή αλλά διώχνει τις επενδύσεις

«Ο Κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις».

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα -όχι κατ' ανάγκην από άλλα κόμματα- σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρώτο κριτήριο, είπε, είναι η αποτελεσματικότητα με μένα πρώτο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Εξαρχείων αναρωτήθηκε γιατί το θέμα του άβατου στην περιοχή θεωρείται δεξιά ατζέντα. «Η ασφάλεια», είπε, «είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν». 

 Τι είπε για την υπόθεση Στουρνάρα

Για την υπόθεση του κ. Στουρνάρα έκανε λόγο για υπονοούμενα που προήλθαν από την κυβέρνηση τα οποία συνέδεσαν την εισαγγελική έρευνα στη σύζυγο του κ. Στουρνάρα με τις εξελίξεις στην Attica Bank. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Ωστόσο για την Attica Bank είπε ότι είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία  και ζήτησε ότι το πόρισμα της ΤτΕ για τη συγκεκριμένη τράπεζα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. «Δεν θα σχολιάσω τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης αλλά οποιαδήποτε παρέμβαση στην ΤτΕ είναι απαράδεκτη και θα στηλιτεύεται από τη ΝΔ».

Θα γίνει αξιολόγηση στο Δημόσιο

Σε ερώτηση για τους Δημοσίους Υπαλλήλους επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης στο Δημόσιο λέγοντας ότι είναι αντίθετος στις προσλήψεις. Για τους συνταξιούχους είπε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες που υφίστανται.

Για τις τράπεζες είπε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν και να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία, ώστε να υπάρξει και μια αναδιάταξη του επιχειρείν στην Ελλάδα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν κεφάλαια που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα». 

Σε ερώτηση για τους δύο αντιπροέδρου της ΝΔ απάντησε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δημόσια αξιολόγηση στελεχών του κόμματός του, ότι εμπιστεύεται απόλυτα την Κ.Ο του κόμματός και ότι οι πάντες αξιολογούνται.

«Ο δικός μας ρόλος είναι ένας: να δημιουργούμε ένα περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι δουλειά των επιχειρηματιών να συναναστρέφονται με την πολιτική ηγεσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερευνα από εξεταστική για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη για τις τράπεζες

Σε ερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών μίλησε για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης προαναγγέλοντας ότι θα πρέπει να ζητηθούν απαντήσεις από εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη στο θέμα των τραπεζών. 
Όσο για το θεμα των κόκκινων δανείων είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.

Για την προσφυγική κρίση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη ΝΔ», αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι εντελώς λανθασμένη». Απαντώντας σε ερώτηση της «Αυγής» για το θέμα του Ωραιόκαστρου είπε ότι διαφωνεί με τις δηλώσεις του Δημάρχου, «αδειάζοντας» και όσα στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να συναντηθούν μαζί του.  

Για την εργασιακή μεταρρύθμιση δήλωσε ότι την θεωρεί απαραίτητη, όχι όμως τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Για την κατάσταση στο ασφαλιστικό είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και ότι όταν η ΝΔ έχει στα χέρια της τα πραγματικά δεδομένα θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση αν και όπως είπε το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.  

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε πως είναι θέμα της ελληνικής Βουλής ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο επανέλαβε ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ θα καταθέσει στη Βουλή μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του αφού πρώτα διαβουλευθεί και με άλλα κόμματα.

Για τη διαπραγμάτευση ανέφερε και πάλι ότι χρειάζεται μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ότι ο ίδιος έχει απόλυτη αίσθηση του πόσο περίπλοκο είναι το ευρωπαϊκό σύστημα σήμερα.

Σε ερώτηση για περίπτωση συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή απάντησε με ένα «όχι».

«Δεν μπορώ να δεσμευθώ για τίποτε περισσότερο απ' όσα είπα χθες (στη ΔΕΘ)», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.  

toc

stournara

Την ανάγκη να υπάρξει μία νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι τώρα είναι η στιγμή να βρεθεί μία ισορροπία, μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους.

«Τώρα, η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της, προκειμένου να προχωρήσει.

Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Αυτό πρέπει να πέσει στο 2%, επιτρέποντας μία πιο ισορροπημένη οικονομική πολιτική, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», γράφει ο κ. Στουρνάρας στο άρθρο του στους Financial Times.

Ακόμη, κάνει αναφορά στα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους με τελικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μία σχετικά μέτρα ελάφρυνση χρέους, που δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές. «Αυτό θα περιελάμβανε επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 20 χρόνια και αποπληρωμή των τόκων σε ισόποσες δόσεις για μία περίοδο 20 ετών», γράφει ακόμη.

Σχετικά με το χρέος, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν υλοποιήσει την υπόσχεσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση.

Σημειώνοντας ότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό το Νοέμβριο του 2012, για να γίνει το 2014 κάτι που δεν συνέβη, αναφέρει ότι στο Eurogroup στις 24 Μαΐου έγινε το ίδιο, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναβάλουν πάλι τη σχετική απόφαση για το 2018.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για ελάφρυνση χρέους παρά τα εξής: πρώτον, ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και δεύτερον ότι τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ ευνοϊκά για αποφάσεις ελάφρυνσης χρέους, τόσο για οφειλέτες όσο και για δανειστές.

Επιπλέον, η απειλή του Grexit, που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας από κάποιους πολιτικούς της ευρωζώνης κάθε φορά που φαινόταν να καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τροφοδότησε περαιτέρω την αβεβαιότητα και επηρεάσε αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα», γράφει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση, η ΤτΕ και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιο σοβαρή απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Χαμηλότεροι τελικοί δημοσιονομικοί στόχοι και ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα για να συνεχίσει να προχωρά η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενισχυμένη είσπραξη φόρων και μείωση των ''κόκκινων'' δανείων είναι ενέργειες που οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν, με αποφασιστικότητα και πνεύμα εθνικής ενότητας, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

iefimerida

tsipras kanapes silvercity

Ας θυμηθούμε τη συνέντευξη αυτή του Αλέξη Τσίπρα στο silvercity.gr το 2013 και ας κρίνουμε τις  εννέα απάντήσεις του, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις πράξεις του, ως πρωθυπουργού 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε Τσίπρα, ποιο το όραμά σας για την Ελλάδα;

Αλ. Τσίπρας: Πριν σας το περιγράψω επιτρέψατέ μου να διηγηθώ, πώς φτάσαμε ως αυτό... Τις τελευταίες δεκαετίες τα κυβερνώντα κόμματα δημιούργησαν συναινέσεις με το μεγάλο κεφάλαιο εξασφαλίζοντάς του μια συνεχώς διευρυνόμενη νόμιμη φοροαπαλλαγή. Παράλληλα ευνόησαν την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, προήγαγαν πελατειακές σχέσεις, καταχράστηκαν ή σπατάλησαν το δημόσιο χρήμα.

Αυτές οι κυβερνήσεις διαπλοκής και διαφθοράς διόγκωσαν το δημόσιο χρέος και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα. Και την χρεοκόπησε πρώτα ηθικά και μετά οικονομικά. Τώρα, εκμεταλλεύονται αυτή την κρίση χρέους με στόχο να επιβάλουν την πιο άγρια, μετά τον Πόλεμο, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και να καταργήσουν αυτονόητα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών.

Το όραμα μας λοιπόν είναι να ανατραπεί αυτό το σκηνικό. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος. Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις, να επανακκινηθεί η ανάπτυξη σε νέες βάσεις, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τη μεγιστοποίηση των κερδών. Χαμένοι πρέπει να είναι οι τράπεζες και τα εγχώρια μεγάλα συμφέροντα, κερδισμένοι οι πολίτες, ο κόσμος της εργασίας και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Όραμά μας είναι δηλαδή η Ελλάδα να πετάξει από πάνω της τα Μνημόνια. Να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να αμφισβητήσει την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική στην οποία σύρεται τα τρία τελευταία χρόνια.

 

Ηγέτης της κυβέρνησης, ηγέτης της κοινωνίας. Είστε έτοιμος;

Αλ. Τσίπρας: Αν με τον όρο «ηγέτης» εννοούμε εκείνον που έχει τη θέληση να ακολουθήσει χωρίς εκπτώσεις, τις δεσμεύσεις του προς την κοινωνία, τότε ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι έτοιμος.

 

Οι τρείς σημαντικότερες αξίες που έχετε για οδηγό σας;

Αλ. Τσίπρας: Ελευθερία, Ισότητα, Αλληλεγγύη, με τη σειρά της διατύπωσης.

 

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά του πολιτικού Τσίπρα;

Αλ. Τσίπρας: Η βρετανική εφημερίδα Guardian, ανφέρθηκε σε μένα με το κολακευτικό σχόλιο ότι ανήκω στην «κανονική γενιά των πολιτικών». Όντως απορρίπτω την καθωσπρέπει ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα – η οποία έτσι και αλλιώς είναι αντιμέτωπη με μια κρίση νομιμοποίησης – που έχει φτάσει να θεωρεί ότι η πολιτική διέπεται από την ατμόσφαιρα των συνόδων κορυφής ή από τους απρόσωπους γραφειοκράτες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Το συναίσθημα δεν μπορεί να είναι ξένο προς τους πολιτικούς ηγέτες. Επιπλέον, όπως όλοι οι υπόλοιποι στην Αριστερά, προσπαθώ να θυμίζω διαρκώς στον εαυτό μου ότι η πολιτική είναι χαμένη υπόθεση, αν δεν πατάει γερά σε αρχές και αξίες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πολυσυλλεκτικό σχήμα αντιθέσεων, ή κόμμα με ενιαία φωνή και πολιτική;

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς, που έρχεται μετά από πάρα πολύ καιρό να διεκδικήσει την εξουσία και να βάλει γερές βάσεις για μια κοινωνική αλλαγή. Ένα κόμμα δημοκρατικό, πολυφωνικό, αλλά ταυτόχρονα δυναμικό και αποτελεσματικό. Με διαφορές απόψεων ενίοτε στο εσωτερικό του, όμως καθ΄όλα ευπρόσδεκτες έως και απαραίτητες. Το σημαντικό είναι ότι στη δράση όλες μας οι δυνάμεις είναι ενωμένες και συμπαγείς. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να αποτελέσουμε πόλο ενότητας και συσπείρωσης για την νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

 

«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» στην Ελλάδα, ένα κόμμα μπορεί;

Αλ. Τσίπρας: Όχι. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να φέρει την Άνοιξη από μόνο του. Ένα κόμμα όμως που ηγείται μιας κοινωνίας που υποφέρει, που την έχει ως στήριγμά του, που παίρνει ενέργεια από αυτήν, που προσπαθεί να βρίσκεται στην «υπηρεσία της», που απολογείται και λογοδοτεί σε αυτή, ένα τέτοιο κόμμα, ναι μπορεί και θα φέρει την «Άνοιξη», ό,τι και αν αυτό σημαίνει.

 

Κρίση χρέους, κρίση θεσμών, ή κρίση πολιτικής;

Αλ. Τσίπρας: Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι καινοφανές. Υπάρχει και εμφανίζεται σε όλη την ιστορία του καπιταλισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών αιώνων. Η διαφορά βρίσκεται ότι η νεοφιλελεύθερη θεωρία ενσωμάτωσε στο σχήμα της την οικονομική κρίση και την χρησιμοποίησε ως ευκαιρία ,για να αποδυναμώσει την ισχύ των εργαζόμενων. Αποδόμησε κατακτήσεις που οι δυνάμεις της εργασίας είχαν πετύχει με αίμα, καθ' όλη τη διάρκεια του «σύντομου αιώνα».

Αυτό που εσείς ονομάζετε ως «κρίση πολιτικής» ή «κρίση θεσμών», στα μάτια μου δεν είναι τίποτε άλλο από το ίδιο το σχέδιο των δυνάμεων του κεφαλαίου αυτοπροσώπως. Με αυτό και τις συνέπειες του έχουμε να κάνουμε και αυτό έχουμε να αντιπαλέψουμε. Να βάλουμε δηλαδή ένα τέλος στον φαύλο κύκλο που οδήγησε την τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων στα όρια της φτώχειας και της δυστυχίας. Και πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην αυτοχειρία.

 

Η Ελλάδα «σκοτώνει» ή διώχνει τα παιδιά της. Η αξιοκρατία στο ναδίρ. Υπάρχει ελπίδα;

Αλ. Τσίπρας: Αφήστε την Ελλάδα στην άκρη. Έχουν ονοματεπώνυμα αυτοί που επέβαλαν τις μνημονιακές πολιτικές και εξωθούν τους νέους στη μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης οι πελατειακές σχέσεις, η προκλητική έλλειψη αξιοκρατίας, η γραφειοκρατία εξωθούσαν αρκετούς επιστήμονες και δημιουργικούς συμπολίτες μας να πάρουν των ομματιών τους. Σήμερα το φάσμα της ανεργίας, της πείνας, η έντονη επιθυμία να ζήσουν τα καλύτερα τους χρόνια και όχι την απόγνωση, ωθεί μαζικά τη νέα γενιά στην αναζήτηση άλλων πατρίδων.

Κι αυτό είναι τραγικό. Διότι μαζί της χάνεται και το πλέον αξιόλογο επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό, καθώς η Ελλάδα του Μνημονίου δεν έχει, ούτε τη βούληση, ούτε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει. Όσοι μένουν πίσω, δεν έχουν να ελπίζουν παρά σε ελάχιστα, δηλαδή σε μια δουλειά με εξευτελιστικές αποδοχές, χωρίς ζωή, χωρίς ουσιαστική ανεξαρτησία και χωρίς δικαιώματα. Μαζί με τους απόμαχους της ζωής, η νέα γενιά είναι το πρώτο θύμα της μαζικής καταστροφής, την οποία έχει επιφέρει στην χώρα μας η πολιτική των Μνημονίων.

 

Το όραμα της Ευρώπης των λαών και των αξιών ξεθώριασε. Το σχόλιο σας για το μέλλον.

Αλ. Τσίπρας: Η σημερινή πραγματικότητα, η πολιτική των μνημονίων, φτωχοποιούν μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού. Κάθε ημέρα, με ραγδαίο ρυθμό, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας εισέρχονται στην «έρημο» της «ανάγκης». Η στοιχειώδης αξιοπρεπής διαβίωση καθίσταται στην κυριολεξία είδος θαύματος για πάρα πολλούς. Από την άλλη, πάρα πολλές κατακτήσεις που θεωρούνταν μέχρι τώρα δεδομένες όχι μόνον αμφισβητούνται αλλά «παίρνονται πίσω» με βίαιο τρόπο. Η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να διασφαλίσει, ούτε την ελευθερία αλλά ούτε και την ισότητα, που στην πράξη σημαίνει σήμερα παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αναδιανομή του πλούτου με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Το μέλλον λοιπόν ανήκει σε μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη δημοκρατική και κοινωνική. Και το μέλλον έρχεται διαρκώς πιο κοντά, όσο οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την ανάγκη να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, την εργασία και τα δημόσια αγαθά και να βάλουμε ριζικούς φραγμούς στην κερδοσκοπία των αγορών. Διότι όπως λέει ο ποιητής «το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς...». Με αυτή την έννοια λοιπόν, ναι, πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα. Το αύριο για τους λαούς της Ευρώπης και για την Αριστερά θα είναι λαμπρό.

 

kotzias

Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, ασκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε" (Die Presse am Sonntag), στην οποία εκφράζει μάλιστα ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Αυστρία είναι μία καλή φίλη, ο ίδιος συμπαθεί πολύ τους Αυστριακούς και ακόμη περισσότερο τον αυστριακό πολιτισμό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να "πνίξει" μία χώρα-μέλος της ΕΕ και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το "σόου", καθώς «δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Όπως συμπληρώνει, τον ενοχλούν τα ψέματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, όπου η Αυστριακή υπουργός, εξερχόμενη της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών (σσ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας) ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, «κάτι που ο Έλληνας υπουργός ποτέ δεν έχει πει».

Όμως, παράχθηκαν τέτοιες δηλώσεις για να εγερθούν κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, πράγμα που ο ίδιος δεν το θεωρεί ωραίο, και δεν μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες, αλλά μία λογική συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σημειώνει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Αυστρία ασκεί μία πολιτική, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της ΕΕ, γεγονός που του δημιουργεί ανησυχίες, διότι χρειάστηκε πολύς κόπος και πάθος για να οικοδομηθεί η ΕΕ και ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή να διαλυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις και θεωρεί παράξενο, όπως σημειώνει, αποφάσεις που πήραν αστυνομικοί υπάλληλοι να είναι τώρα σημαντικότερες από τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συγκάλεσαν, εξωθεσμικά και ερήμην της Ελλάδας, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών -και η οποία προκάλεσε τη δριμεία ελληνική κριτική ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως αυτός δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων.

Όπως επισήμανε στον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς, η συζήτηση για τα σύνορα μπορεί με μια πρώτη ματιά να είναι δικαίωμα κάποιου, ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ, αφορά την Ελλάδα και παραβιάζει ευρωπαϊκό δίκαιο- και επιτέλους πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη δημοκρατία και στο δίκαιο και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, διότι τότε θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Όσον αφορά τις μόνιμες κατηγορίες της Βιέννης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα, ο Νίκος Κοτζιάς παρατηρεί πως στις Βρυξέλλες έθετε πάντα το ερώτημα αν θα πρέπει η Ελλάδα να βομβαρδίσει τους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως, εκείνοι που το υποστηρίζουν, να το περάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να συμπληρώσει ότι στον γερμανόφωνο χώρο υπήρχαν αρκετές δυνάμεις που υποστήριζαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά έπειτα από πολλές ώρες ή και ημέρες, το απέσυραν.

Ως προς τη σοβαρότητα της έντασης στις ελληνοαυστριακές σχέσεις, ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του, πως ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, ο οποίος «έχει ευρωπαική εμπειρία, μία ιστορική συνείδηση και κατανόηση για το ευρωπαικό εγχείρημα», έδωσε μία πολύ καλή εξήγηση.

Ωστόσο υπάρχουν, φυσικά, στην Αυστρία -όπως και σε άλλες χώρες- πολιτικοί που δεν έχουν μία τέτοια υπευθυνότητα και «θα πρέπει να προσέξουμε να μην προξενήσουμε στην Ευρώπη μία ιστορική ζημιά», διότι -προσθέτει- εάν καταρρεύσει η Ευρώπη, δεν γνωρίζει το τι θα συμβεί στην ήπειρο τον 21 ο αιώνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πει πότε θα επιστρέψει στη Βιέννη η Ελληνίδα πρέσβης στην Αυστρία, την οποία έχει ανακαλέσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, εκφράζει την ελπίδα πως «η αυστριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει να διασπείρει ψεύδη και θα στραφεί στη γραμμή του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τι είναι η Ευρώπη και τι χρειάζεται η Ευρώπη», και για τον οποίο, ο ίδιος (σσ ο Νίκος Κοτζιάς) εάν ήταν Αυστριακός, θα ήταν υπερήφανος για έναν τέτοιο πολιτικό.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως η Ελλάδα, με τα χιλιάδες νησιά -που αυτή τη στιγμή της προξενούν προβλήματα, καθώς πολλά βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία-, σε καμία περίπτωση δεν είναι πολιτικά απομονωμένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το 80% των μελών της ΕΕ είναι με το μέρος της Ελλάδας και πως μόνον γεωγραφικά είναι απομονωμένη.

Στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα θα γίνει "πάρκινγκ για πρόσφυγες", απαντά πως μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση και χιλιάδες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως οι πρόσφυγες θα βρουν άλλους δρόμους για να φτάσουν στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς είναι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να έλθουν στην Ευρώπη και να μην γυρίσουν πίσω στον πόλεμο στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η πλέον τεχνολογικά αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, ύψωσαν το καλύτερο τείχος στα μεξικανικά σύνορα, πίσω από το οποίο υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα ερήμου, αλλά παρόλα αυτά στη χώρα έφτασαν παράνομα 14 εκατομμύρια μετανάστες, κάτι που δείχνει πως όταν οι άνθρωποι θέλουν να μεταναστεύσουν λόγω πολέμου, πείνας και έλλειψης προοπτικής, βρίσκουν πάντα έναν δρόμο.

Όποιος πιστεύει ότι κλείνοντας τα σύνορα διακόπτει το ρεύμα, έχει μία διαταραγμένη ιστορική διάσταση, διότι είναι εξωπραγματικό να ζητά κανείς να κλείσουν όλα τα σύνορα με στρατιωτικά μέτρα, ενώ επίσης αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πως εάν περιχαρακώσει την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Νίκος Κοτζιάς παρατηρεί πως αυτή ακολουθεί μία πολύ ρεαλιστική γραμμή στην προσφυγική πολιτική και σε αυτό υπάρχει μία καλύτερη συνεννόηση με την Ελλάδα, ενώ σε πρόσφατη συνομιλία τους στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, διαπίστωσαν το παράδοξο γεγονός πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία ευθύνονται για την προσφυγική κρίση και παρόλα αυτά πλήττονται περισσότερο από τους άλλους.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στην "Ντι Πρέσε", επισημαίνει πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο, χρειάζονται σύνθετες, λογικές, δημοκρατικές απαντήσεις και όχι μονοδιάστατες κατηγορίες, ενώ το λογικότερο θα ήταν οι πρόσφυγες να παραλαμβάνονται από την Τουρκία απευθείας, οπότε δεν θα έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο στο Αιγαίο.

xaritopoulos

«Η αλήθεια είναι πως την αρχή έκανε ο Γιωργάκης και μάλιστα με το ακατανόητο σόου από το Καστελόριζο. Οι τωρινοί κυβερνώντες επέλασαν υποσχόμενοι τα πάντα αλλά σκοτώνοντας και την τελευταία ελπίδα του κόσμου, αποδείχτηκαν η μεγαλύτερη μούφα της μεταπολίτευσης». 

- Πως μπορεί εσείς – που δεν έχετε βάλει γραβάτα στη ζωή σας – να προσβάλλεστε, όπως έχετε πει, από τον Πρωθυπουργό που δεν φοράει και λανσάρει ένα «λιγδέ στυλ»;

«Δεν ανέφερα ποτέ τη γραβάτα, αν και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ενδυματολογικού κώδικα, της "στολής εργασίας" του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβούλιου. Το "λιγδέ" στυλ που επισήμανα είναι η τσογλανιά, ο κουτσαβακισμός και η χυδαιότητα λόγων και πράξεων κάποιων μελών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, στοιχεία που η αντιαισθητική εμφάνιση, η δήθεν "αντισυστημική", τα υπογραμμίζει με τον χειρότερο τρόπο». 

- «Εγώ είμαι μαρξιστής. Αυτοί που είναι στην εξουσία τώρα δεν είναι. Οι άνθρωποι είναι τυχοδιώκτες. Δεν έχουν ζήσει το ευλογημένο οκτάωρο της εργασίας. ΄Εχουν μορφωθεί στα κομματικά γραφεία», έχετε πει επίσης. Τι αντανάκλαση έχει αυτό, πιστεύετε, στη διακυβέρνηση της χώρας; 

«Κάποτε είχα πει στον εκλειπόντα φίλο μου σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο μετά την ταινία του "Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας" να γυρίσει τους "τεμπέληδες των κομματικών γραφείων" έχοντας υπόψη μου τη συγκεκριμένη ροζ παράταξη στις διάφορες παρασιτικές εκδοχές της. Αυτά τα σημερινά τυπάκια είναι τυχερά γιατί αν ζούσαν στην πάλαι Σοβιετική Ένωση θα τους είχαν στείλει στα χωράφια και στα εργοστάσια για να αποκτήσουν «προλεταριακή συνείδηση».

- Θεωρείτε ότι η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της (κι αν ναί, πότε;)

«Ό,τι κι αν μας κάνουν, η χώρα δεν χάνεται, έστω και δοκιμαζόμενη οικονομικά. Έχουμε τέτοιο πολιτισμικό πλούτο, ομορφιά και ιστορία που φτωχοί δεν θα είμαστε ποτέ. Απλώς τα φράγκα θα μας λείπουν, όπως ανέκαθεν μας έλειπαν. Ωστόσο ελπίζω στην καλοτυχία των επόμενων γενεών». 

thetoc

konstantopolyloy skai

Νέο κόμμα προανήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ανέφερε πως είναι πεπεισμένη ότι ο Τσίπρας, ενδεχομένως και πριν τις εκλογές, είχε συμφωνήσει με τους δανειστές

Για το δημοψήφισμα, τις προτάσεις των δανειστών, για το αν υπήρχε ή όχι σχέδιο Β, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη , για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ιστορικό ρήξης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μίλησε η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ .

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ακόμη πως θα πάρει πρωτοβουλίες και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος «προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς» .

«Βεβαίως θα πάρω πρωτοβουλίες και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος και βεβαίως θα κάνω όλα εκείνα που επιβάλλονται προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς- εκφραστής του οποίου είναι ο κ. Τσίπρας όπως εκφραστής του οποίου διεκδικεί να είναι ο κύριος Μητσοτάκης, ο . Θεοδωράκης, η κ. Γεννηματά, Το μνημονιακό καθεστώς πρέπει να ανατραπεί και εγώ θα συμπράξω με όλους τους τρόπους και στο επίπεδο της κοινωνίας και στο επίπεδο των κινημάτων και στο επίπεδο το κεντρικό πολιτικό για την ανατροπή αυτού το καθεστώς», ανέφερε η κ Κωνσταντοπούλου.

«Όσο ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήμουν αντίπαλος του Τσίπρα. Ουδέποτε λειτούργησα υπονομευτικά και αποσταθεροποιητικά» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας όμως πως «σήμερα είμαι ήδη αντίπαλος του κ. Τσίπρα γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είναι αυτό το οποίο εξήγγειλε και αυτό το οποίο εμφάνισε. Είμαι αντίπαλος του το λέω και υφίσταμαι φυσικά και τις συνέπειες αυτού μέχρι και τις γελοίες διώξεις εκ μέρους του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση για όλο το έργο που κάνει η επιτροπή αλήθειας του δημόσιου χρέους».

Μεταξύ άλλων, σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές πριν από τις εκλογές η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κάθετη σημειώνοντας: «Δεν το υποθέτω ως θεωρία. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως και πριν τις εκλογές είχε συμφωνήσει με τους δανειστές».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν «πένθιμο». Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνει πως ο Πρωθυπουργός ήταν φοβισμένος την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «υπήρχε μία κατηφής ομήγυρη γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Μία περίεργη σύνθεση, ήταν εκεί και ο κ. Φλαμπουράρης που δεν είχε λόγο να είναι, και ο κ. Παπαδημούλης που δεν είχε λόγο να είναι. Εν συνεχεία αναδείχθηκαν οι λόγοι της παρουσίας του καθενός».

Σε ερώτηση για το πως επιλέχθηκε για πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε «Μου ανακοίνωσε ο κος. Τσίπρας, τον ρώτησα ποιόν θα κάνει Πρόεδρο της Βουλής, μου είπε ότι θα έκανε τον κ. Βούτση, εγώ του είπα ότι στη θέση του θα έκανα τον κ. Λαφαζάνη που είχε μία πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία».

Για την έντονη συζήτηση που υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα αναφορικά με την αποδοχή της πρότασης των δανειστών η κυρία Κωσνταντοπούλου δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και για τον κ.Δραγασάκη σημειώνοντας:

«Για πρώτη φορά άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη, να λέει ότι το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης, στο οποίο εγώ αναφέρθηκα και είπα μας πώς θα επιστρέψετε 11,5 δις. ευρώ όταν έχουμε δεσμευθεί ότι από αυτά τα 11,5 δις τα 3 θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης, μου απάντησε ότι το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης είναι παντελώς στερούμενο ερείσματος και δε θα έπρεπε ποτέ να έχει εκπονηθεί και όταν ζήτησα εξηγήσεις για αυτό από τον υπεύθυνο του προγράμματος τον κ. Δραγασάκη, ο κος Δραγασάκης εξήλθε της αιθούσης και δεν επανήλθε ποτέ».

Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως δεν υπήρχε καμία πρόταση προς τους βουλευτές και σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική ομάδα εξαπατήθηκε και αιφνιδιάστηκε. Η κα. Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να καταφερθεί και κατά του Προκόπη Παυλόπουλου λέγοντας «Είναι πολύ βαριά αυτά στα οποία έχει εμπλακεί ο κος. Παυλόπουλος, είναι πολύ βαρύ το γεγονός ότι ανέλαβε για λογαριασμό των δανειστών να κάνει ακόμη περισσότερα από αυτά που είχαν συμφωνηθείς σε κυβερνητικό επίπεδο».

Τέλος, για την ύπαρξη ή όχι Σχεδίου Β η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως «νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε ώστε να μην υπάρχει σχέδιο Β, να μην υπάρχουν εναλλακτικές και να εμφανιστεί ως αντικειμενική ανάγκη η σύμπραξη στον όλεθρο, τη λεγόμενη συμφωνία της 13ης Ιουλίου».

kammenosenikos

Το παρασκήνιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στο Αιγαίο, ο σκοπός της επιχείρησης και το σχέδιο των περιπολιών, το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν αλλά και η τραγωδία με το ελικόπτερο στην Κίναρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως θεωρεί δεδομένο ότι «θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες», προσθέτοντας πως «αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας».

«Θεωρώ δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι γι' αυτό ζητήσαμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ για να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα και να μην γίνει αποθήκη ανθρώπων. Μπορούμε να φροντίσουμε, είπε ο υπουργός γυρω στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε επίσης ότι θα ζητήσουμε να υπαρξει απορρόφηση των μεταναστών απο όλους. Ωστόσο όταν του επισημάνθηκε ότι αν είναι κλειστά τα σύνορα προς την Δύση δεν θα μπορεί να φύγει κανείς, δεν απάντησε...

Ο κ.Καμμένος στο ερώτημα τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι αν κλείσουν τα σύνορα, είπε ότι θα φροντίσουμε αυτή την φορά να καταγράφονται κανονικά. Και πρόσθεσε, προκαλώντας για ακόμα μια φορά αίσθηση, λέγοντας ότι υπήρξαν εποχές που αυτοι που περνούσαν τα σύνορα δεν καταγράφονταν!

«Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας και επικαλέστηκε την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη θα επιχειρούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τα τουρκικά πλοία και τα τουρκικά αεροσκάφη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτή ήταν η πρώτη προϋπόθεση που έθεσε η Ελλάδα», τόνισε.

Για τη διαφορά των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η δύναμη θα επιχειρεί ανατολικά των ελληνικών νησιών και στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να υπάρχει αμφισβήτηση από μέρους του ΝΑΤΟ. «Εάν μου λέγατε ότι οι επιχειρήσεις θα γίνονταν στη Σκύρο ή στην Αμοργό, τότε θα μπορούσε να υπάρχει θέμα», σημείωσε και τόνισε πως μπορεί οι Τούρκοι να θεωρούν ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ωστόσο έχουν περιοριστεί στα δικά τους ύδατα.

Σε ερώτηση σχετικά με το νόταμ από την πλευρά της Τουρκίας όταν ο ίδιος μετέβη με ελικόπτερο στα Ίμια για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Η μέση γραμμή των συνόρων τα Ίμια τα βάζει σε καθαρά ελληνικά ύδατα. Δεν έχει δικαίωμα ο Τούρκος να επιχειρεί στα Ίμια», σημειώνοντας πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να προκαλούν και η ελληνική πλευρά να απαντά. Ακόμη, είπε πως η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δρα υπό την διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης.

Μιλώντας για τον σκοπό της επιχείρησης, τόνισε ότι είναι η επιτήρηση, η επίβλεψη και η αναφορά από τα πλοία του ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες μετακίνησης μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς το Αιγαίο. «Το ΝΑΤΟϊκό πλοίο θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή, την ελληνική πλευρά και την Frontex. Σκοπός είναι να πάει η τουρκική ακτοφυλακή υπό την επιτήρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και να σταματήσει την βάρκα πριν ξεκινήσει». Ακόμη, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως σε περίπτωση διάσωσης ανθρώπων, θα πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία, με ευθύνη πρώτα από όλα της τουρκικής ακτοφυλακής και την επιτήρηση του ΝΑΤΟ.

Ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν και το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν προχώρησε σε ανεφοδιασμό στη Ρόδο, τόνισε πως ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους στο Μπόντρουμ για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης, που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία.

«Στις 6 Φεβρουαρίου του 2016, γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς τις τουρκικές αρχές από το ΥΠΕΞ για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό αεροσκάφος πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στη Ρόδο» τόνισε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Η απάντηση από την Τουρκία ήταν ότι σας επιτρέπουμε υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με προϋπόθεση ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί στο Μπόντρουμ, διότι θεωρούν τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη ζώνη. Η απάντηση του Πρωθυπουργού μέσω του ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα σας για ανεφοδιασμό στο Μπόντρουμ».

Μιλώντας για τον χρονικό ορίζοντα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «η συμφωνία θα φτάσει στο τέλος της όταν θα σταματήσει να υπάρχει πιθανότητα ροής πληθυσμού από την μεριά της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όταν θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να μπορέσουν να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι στα σπίτια τους».

Σε ερώτηση για την τραγωδία με το ελικόπτερο στην Κίναρο και τον θάνατο τριών αξιωματικών, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τη στιγμή της πτώσης στην περιοχή υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία, ενώ σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει παρεμβολή στα όργανα του μοιραίου ελικοπτέρου, καθώς ήταν παλιάς τεχνολογίας. «Η εντολή είναι να γίνει πλήρης και ενδελεχής έρευνα», είπε ο κ. Καμμένος.

«Από την πρώτη στιγμή είχα θέση συγκεκριμένη σε σχέση με τα hot spots στα νησιά. Ήμουν αρνητικός και για τον λόγο αυτό δώσαμε τη λύση των πλοίων», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο είπε πως στη συνέχεια οι ροές ήταν πολύ μεγάλες, γεγονός που κατέστησε επιβεβλημένη τη δημιουργία των hot spots. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση για την δημιουργία δύο πλωτών hot spots.

Για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας σχετικά με τα hot spots, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως ο Γιάννης Μουζάλας δεν είχε τα μέσα, τους υπαλλήλους και τις υποδομές ώστε να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η πολιτική βούληση.

Μιλώντας για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «δεν είναι απλώς φιλική. Είναι μία πολύ βαθιά σχέση δύο ανθρώπων που πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και με εμπιστεύεται απόλυτα».

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες και την διαδικασία του διαγωνισμού ο Πάνος Κάμμενος ανέφερε ότι είναι σύμφωνος με τον αριθμό τον τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και ότι «τα κανάλια πρέπει να μην υπάρχουν προκειμένου να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα πέραν της επιβίωσης τους» και πρόσθεσε: «Ευπρόσδεκτοι θα είναι πρώτα από όλα όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά τα κανάλια θα λειτουργούν με κανόνες επιχειρηματικούς και κανόνες της ενημέρωσης που θα ακολουθούν την δεοντολογία».

Ο Χριστόφορος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και σημείωσε ότι η γειτονική χώρα δεν επιδιώκει να βρίσκεται το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά στη Συρία. «Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η Συρία και οι Κούρδοι. Εάν ήθελε θα μπορούσε να κρατήσει τους πρόσφυγες εκεί. Το τουρκικό παρακράτος και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δουλεύουν με τους δουλεμπόρους», είπε.

Ο κ. Γιαλλουρίδης τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας κακός γείτονας και πως ό,τι κάνει είναι για να ενισχύσει τη θέση της και να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επιμείνει στο θέμα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Real.gr ΧΡ.ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ από realmedialive

Περισσότερα Άρθρα...