tsipras kammenos

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» τονίζει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία επισημαίνει με μια διάθεση αυτοκριτικής ότι... έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα λάθη απαντώντας ουσιαστικά στον Γιάννη Βαρουφάκη και όλα όσα έγιναν τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού σημειώνει πως η οικονομία ακολουθεί ανοδική τάση σημειώνει ότι: «Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά», λέει ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα τονίζει: «Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός αναφέρεται στον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά τονίζει πως το σχέδιό του ήταν «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε».

Οι νέες αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρουφάκη

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο», αποσπάσματα από τα οποίο δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα ο τέως υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι έχει ηχογραφήσει όσα γράφει στο βιβλίο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε σε καυστικό ύφος σχολιάζει πως ο πρώην υπουργός «έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του», δηλαδή, «τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού» και εύχεται στον Γιάννη Βαρουφάκη καλές πωλήσεις στο νέο του «βίπερ» όπως αποκαλεί το βιβλίο.
 
nonnews-mews

netaniaxoy anastasiadis tsipras

Για την τυχαία συνάντησή του με Ελληνα πρωθυπουργό, μίλησε σε συνένετυξή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», εκφράζει την πεποίθησή του ότι τα αποδεδειγμένα και πιθανά ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν σε Ισραήλ, Κύπρο και στα νότια της Κρήτης μπορεί να στηρίξουν εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη και μέσω του EastMed. Ενώ δεν αποκλείει ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Οταν λοιπόν συνάντησα τον Γιώργο Παπανδρέου κατά τύχη σε ένα εστιατόριο στη Μόσχα…», αρχίζει τη διήγησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η συνέντευξη Νετανιάχου:
Στο καφέ Πούσκιν

– Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας. Να σας ρωτήσω κατ’ αρχάς, όταν πρωτοξεκινήσατε αυτή τη σχέση με την Ελλάδα πριν από 6-7 χρόνια, είχατε πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να έρθουμε τόσο κοντά;

– Στην πραγματικότητα, πίστευα πως δεν ήταν φυσικό να μην είμαστε τόσο κοντά. Γιατί το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τρεις δημοκρατίες στο δυτικό άκρο της Μεσογείου και έχουμε κοινές πολιτισμικές ρίζες. Η εβραϊκή και η ελληνική κουλτούρα βασικά έβαλαν τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Το παράλογο ήταν που δεν ήμασταν τόσο κοντά και ήμασταν σε απόσταση για λόγους που δεν έβγαζαν νόημα. Οταν λοιπόν συνάντησα τον Γιώργο Παπανδρέου κατά τύχη σε ένα εστιατόριο στη Μόσχα…

– Επομένως είναι αλήθεια ότι τυχαία ξεκίνησαν όλα…

– Πήγα στο καφέ Πούσκιν, αφού είχα ολοκληρώσει μία επίσκεψη στη Μόσχα. Καθόμουν με τη σύζυγό μου και ένας σερβιτόρος ήρθε και μου είπε «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήθελε να σας μιλήσει» και απάντησα «ασφαλώς». Και ξεκινήσαμε μια συζήτηση. Είχαμε μείνει οι τελευταίοι πελάτες στο εστιατόριο, το κρατήσαμε ανοιχτό… Καταλήξαμε στο ότι ήταν απολύτως λογικό να δημιουργήσουμε σχέσεις στον πολιτισμό, στην οικονομία, την ασφάλεια, στον τουρισμό. Υπήρχε κάθε λόγος να το κάνουμε και κανένας λόγος για να μην το κάνουμε. Πολύ σύντομα ο Παπανδρέου ήρθε στο Ισραήλ, εγώ ήρθα εδώ και τα υπόλοιπα είναι –δεν θέλω να πω Ιστορία, γιατί συνεχίζουμε να γράφουμε Ιστορία–, αλλά μοιάζει τόσο φυσικό σήμερα. Και παρά την αλλαγή των κυβερνήσεων, παραμένει μια πολύ σταθερή σχέση.

– Και πώς αναπτύχθηκε αυτή η σχέση;

– Πρώτα απ’ όλα, πολλοί Ισραηλινοί έχουν έρθει εδώ. Εννοώ ότι 400.000 Ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο και αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό, που πολλαπλασιάζεται και στην Κύπρο. Δεύτερον, ξέρετε ότι ο στρατός μας κάνει περιστασιακά κοινές ασκήσεις και συνεργαστήκαμε στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Τρίτον, συζητούμε αυτήν την περίοδο κάτι που, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα έχει πιστεύω τεράστιες προοπτικές συνολικά για τις χώρες μας και αυτό είναι ο ανατολικός αγωγός της Μεσογείου που θα συνδέει τα ενεργειακά πεδία του Ισραήλ και της Κύπρου, διαμέσου της Ελλάδας στην Ιταλία και την Ευρώπη. Τέταρτον, είναι όλα τα υπόλοιπα, κάνουμε σχεδόν τα πάντα, ακόμη και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης συζητήσαμε την πρακτική εξάσκηση των νέων Ελλήνων και Κυπρίων μαθητών και μηχανικών, όχι μόνο στα ισραηλινά πανεπιστήμια, αλλά και στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, και αυτή είναι η καλύτερη μορφή μεταφοράς τεχνολογικής γνώσης που γνωρίζω.

– Δώστε μας μια αίσθηση των ενεργειακών προοπτικών που έχει η περιοχή, διότι γίνεται πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα παγκοσμίως. Και γιατί είναι συνδεδεμένες η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ;

– Εχουμε ενεργειακά αποθέματα, σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ, που είναι ήδη αποδεδειγμένα, αποδεδειγμένα μικρότερα ενεργειακά αποθέματα –αλλά εντούτοις σημαντικά– στην Κύπρο, πιθανά ενεργειακά αποθέματα κάτω από τις ακτές της Κρήτης. Επομένως, μιλάμε για μεγάλα αποθέματα που μπορούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα κοστίσει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες πολύ λιγότερο να κατασκευαστεί ένας αγωγός παρά να φτιάξουν ένα για κάθε πεδίο. Αυτό προφανώς ακούγεται λογικό.

– Για τον αγωγό EastMed πότε πιστεύετε ότι θα ληφθεί μια τελική απόφαση για το εάν είναι εφικτός ή όχι; Μήπως η υλοποίησή του αποκλείει την κατασκευή αντίστοιχου αγωγού που θα περνάει μέσω Τουρκίας;

– Οχι, έχουμε αρκετό αέριο για να υποστηρίξουμε πολλαπλούς αγωγούς. Ο EastMed εθεωρείτο αδύνατος πριν από ενάμιση χρόνο και έκτοτε έχουμε ξεκινήσει να το ερευνούμε πιο συστηματικά και μεθοδικά. Είχε γίνει μια αρχική έρευνα από μία ελληνική εταιρεία, συγκεκριμένα μία ελληνοϊταλική εταιρεία, και επέστρεψαν και είπαν «όχι, είναι εφαρμόσιμο και είναι εφικτό και είναι κερδοφόρο». Επομένως, τώρα πηγαίνουμε στην επόμενη φάση και πάμε να το ελέγξουμε ακόμη πιο προσεκτικά. Αλλά εάν είναι Ο.Κ., θα το ξεκινήσουμε.

Εντάσεις και Κυπριακό

– Οπως γνωρίζετε, ελλοχεύει μια κρίση στον ορίζοντα, διότι η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει κάποια εξόρυξη και η Τουρκία έχει αντιδράσει. Ανησυχείτε για πιθανή ένταση στην περιοχή;

– Πάντα ελπίζουμε ότι τα θέματα θα επιλυθούν ειρηνικά.

– Πιστεύετε ότι το κυπριακό ζήτημα θα επιλυθεί; Πρέπει να επιλυθεί;

– Εχουν περάσει 44 χρόνια, κάτι τέτοιο νομίζω. Εάν μπορέσουν να ξεκινήσουν και να το ολοκληρώσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα είμαστε ευτυχείς, πιστέψτε με.

– Πόσο πιο μακριά πιστεύετε ότι θα μπορούσε να φτάσει η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας;

– Πιστεύω ότι υπάρχει μια συνεργασία πολύ φυσική, που αντανακλάται τώρα σε κάτι που επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, ακόμη και στο ζήτημα της ζωής: κι αυτό είναι η δυνατότητά μας να στέλνουμε πυροσβεστικά αεροπλάνα ο ένας στον άλλο. Κι αυτές δεν είναι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά επιχειρήσεις διάσωσης. Είχαμε λοιπόν κάποιες πυρκαγιές στο Ισραήλ και Ελληνες πιλότοι ήρθαν πρόσφατα και στην ουσία έσωσαν ένα μέρος της Χάιφας, της δικής μας «παραθαλάσσιας Θεσσαλονίκης».

Και οι Ελληνες πιλότοι ήρθαν με τα αεροπλάνα σας, τα οποία έχουν συγκεκριμένες ικανότητες που τα δικά μας δεν έχουν και, σε μια μελλοντική κρίση, μπορεί να χρειαστείτε τα δικά μας αεροπλάνα που έχουν δυνατότητες· αντί ο καθένας από εμάς να αγοράζει αυτούς τους στόλους, έχουμε έναν κοινό στόλο δικό σας, δικό μας και της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας. Πολύ πρόσφατα, οι πιλότοι μας πέταξαν έως την Κύπρο και κατέσβεσαν σοβαρές δασικές πυρκαγιές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το γεγονός ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα που επηρεάζουν την ευημερία μας. Σίγουρα, στα θέματα ασφαλείας και στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είναι πάντα ωραίο να έχεις φίλους.

Υψηλή τεχνολογία

– Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια περίπτωση να γίνει κάποια ισραηλινή επένδυση στην Ελλάδα; Εχετε έναν πολύ καλά αναπτυγμένο τομέα υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ και μας ενδιαφέρει πολύ αυτό. Βλέπετε κάποια δυνατότητα;

– Ναι, πιστεύω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να δούμε πώς γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς δημιουργήθηκε ο τομέας υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ; Δημιουργήθηκε από Ισραηλινούς που πήγαν να εργαστούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ και ήρθαν και τα αντέγραψαν στο Ισραήλ. Αμερικανικές επενδύσεις ακολούθησαν αυτούς τους Ισραηλινούς καινοτόμους επιχειρηματίες, που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έφτιαξαν αυτές τις εκπληκτικές επιχειρήσεις.

Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να το αντιγράψετε αυτό στην Ελλάδα είναι να κάνετε ακριβώς αυτό που κάναμε εμείς. Να στείλετε μερικές δεκάδες ή και περισσότερους Ελληνες μηχανικούς και φοιτητές να έρθουν και να περάσουν χρόνο στο Ισραήλ, σε εταιρείες του Ισραήλ. Να τους αφήσετε να απορροφήσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα, την κουλτούρα των νεοφυών επιχειρήσεων και να κάνουν γνωριμίες με Ισραηλινούς του τομέα τους.

Μερικοί από αυτούς θα γίνουν επιχειρηματίες και άλλοι θα θελήσουν να ζήσουν εδώ, μπορεί και όλοι να θέλουν να ζήσουν εδώ ή ίσως να θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με την ελληνική κουλτούρα και την ελληνική γλώσσα, να ζήσουν στην πατρίδα τους. Αυτό συνέβη και με εμάς. Ισραηλινοί επέστρεψαν στο Ισραήλ. Και οι Ελληνες μπορούν να γυρίσουν αφού περάσουν μερικούς μήνες ή και χρόνια στο Ισραήλ. Και θα μείνετε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα, είμαστε η ζωντανή απόδειξη σε αυτό.

Συνέβη στην περίπτωσή μας και είμαστε πλέον το επόμενο μέρος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που συγκεντρώνει τόσο σπουδαία τεχνολογική αιχμή. Θα χαρούμε πολύ αν το ίδιο συμβεί και στην Ελλάδα γιατί θα σας δώσει τεράστια αίσθηση ελπίδας για το μέλλον και για μια φοβερή οικονομία.

Ο Τραμπ, το Ιράν και το διπλωματικό «σπριντ» του Ισραήλ

– Πείτε μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσεγγίζει με περισσότερο ρεαλισμό την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι έχει να κάνει με τη Μέση Ανατολή; Και αυτό θα επιβραδύνει ή θα επιταχύνει μια πιθανή λύση για το Παλαιστινιακό;

– Νομίζω ότι το σημαντικότερο που συμβαίνει είναι η αλλαγή της στάσης απέναντι στο Ιράν. Πιστεύω υπάρχει μια εκτίμηση τώρα ότι το Ιράν δεν είναι η λύση, αλλά η πηγή πολλών προβλημάτων της περιοχής και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μια σωστή εκτίμηση και την καλωσορίζω. Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον και δέσμευση να πολεμήσουμε το ISIS, το άλλο πρόσωπο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που απειλεί τόσο τις αραβικές όσο και τις μη αραβικές χώρες στην περιοχή και στον κόσμο, όλο τον κόσμο. Και νομίζω ότι αυτό είναι οπωσδήποτε το επίκεντρο της τρέχουσας πολιτικής μας και αυτό το καλωσορίζω.

Νομίζω ότι αυτό υπηρετεί την ειρήνη διότι πιστεύω ότι όταν πολεμάς αυτούς τους τρομοκράτες και αυτούς τους εξτρεμιστές, δημιουργείς έναν χώρο για την ειρήνη. Και θα σας πω κάτι άλλο που έγινε κατά παράξενο τρόπο. Η ιρανική συμφωνία, η οποία πιστεύω ότι δεν ήταν μια καλή συμφωνία –για να το πω γλυκά–, νομίζω ότι έφερε τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ πιο κοντά μεταξύ τους και κυρίως μπορεί να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστινίους.

Υπάρχει κάτι «στα σκαριά» εκεί, πρόκειται να υπάρξει μια νέα προσπάθεια για ειρήνη;

– Εύχομαι καλή επιτυχία στις συνομιλίες σας για την Κύπρο και ευχηθείτε και σε εμάς καλή επιτυχία στις προσπάθειές μας με τους Παλαιστινίους.

– Πώς είναι να είστε πρωθυπουργός του Ισραήλ τη στιγμή που υπάρχει μια πραγματική «μαύρη τρύπα» όσον αφορά την ασφάλεια με τη Λιβύη, τη Συρία κ.λπ.; Πόσο σας απασχολεί αυτό;

– Πιστεύω ότι απασχολεί όλο τον κόσμο, επειδή ολόκληρες χώρες έχουν καταρρεύσει. Οταν κοιτάζουμε γύρω μας –και όχι μόνο εμείς, και οι αραβικές χώρες κοιτάζουν γύρω τους– και αναρωτιούνται «ποιος μπορεί να μας βοηθήσει απέναντι σε αυτό το κενό που αναπληρώνεται από το μαχητικό Ισλάμ, και τους διάφορους σουνίτες καθοδηγούμενους από το ISIS, που καταστρέφει». Απαντούν, το Ισραήλ. Επομένως, δεν θεωρούν το Ισραήλ πλέον εχθρό τους αλλά τον σύμμαχό τους, θα έλεγα ακόμη τον αναγκαίο σύμμαχό τους στη μάχη αυτή υπέρ της κοινής πρόκλησης για την ασφάλεια και το μέλλον.

Επομένως, αυτή είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή. Αλλά πώς σε κάνει να νιώθεις; Σε κάνει να νιώθεις με έναν διαφορετικό τρόπο ότι είσαι επιθυμητός και ευπρόσδεκτος. Και καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να σας ακουστεί παράξενο, αλλά αυτό συμβαίνει στο Ισραήλ. Εξαιτίας της δραστικότητας της τεχνολογίας του και της στρατιωτικής του πληροφορίας και της προόδου του στην οικονομία και την καινοτομία, το Ισραήλ επαναφέρει τις διεθνείς του σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας.

Επισκέφθηκα μόλις την Κίνα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε μερικές εβδομάδες επισκέπτεται το Ισραήλ και το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ασιατικές χώρες και την Αφρική. Ημουν πρόσφατα, μέσα σε έναν χρόνο, για δεύτερη φορά περιοδεία στην Αφρική, για να συναντήσω δεκάδες αρχηγούς. Ολοι θέλουν πίσω το Ισραήλ και το ίδιο ισχύει για τις υπόλοιπες ηπείρους. Και είμαι εδώ τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια όμορφη πόλη στην Ελλάδα, για να συναντηθώ με τους φίλους μου, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κύπρου. Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα διπλωματικό «σπριντ» θα έλεγα.

«Η απόφαση να χτιστεί Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη απηχεί στις καρδιές μας»

Ο κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

– Και μία τελευταία ερώτηση. Γιατί είναι τόσο σημαντική η Θεσσαλονίκη στην εβραϊκή κουλτούρα;

– Γιατί είναι μία από τις παλαιότερες εβραϊκές πόλεις στον κόσμο. Εκεί ζούσαν Εβραίοι από τον 3ο αιώνα π.Χ., που σημαίνει ότι μιλάμε για 2.400 χρόνια πριν. Και υπήρχε μια δραστήρια εβραϊκή κοινωνία, που δημιουργήθηκε αφότου οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από τους Ισπανούς. Ο πατέρας μου ήταν σημαντικός ιστορικός, μου εξηγούσε πώς ήρθαν οι Εβραίοι από την Ισπανία, πολλοί από αυτούς στη Θεσσαλονίκη. Οπότε η Θεσσαλονίκη θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικό μέρος για την εβραϊκή κουλτούρα, είχε μια φοβερή εβραϊκή κοινότητα. Και φυσικά σχεδόν καταστράφηκε ολοκληρωτικά την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Αυτοί που επέζησαν θυμούνται τη Θεσσαλονίκη με πολύ μεγάλη στοργή και η απόφαση να χτιστεί Μουσείο Ολοκαυτώματος απηχεί στις καρδιές μας, αλλά είναι και ένα σημάδι καλής συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Ηθελα να φέρω έναν επιζώντα από τη Θεσσαλονίκη που είναι 93 ετών και του υποσχέθηκα ότι θα ερχόμασταν μαζί σε αυτή την επίσκεψη, που θα ήταν για αυτόν το κλείσιμο ενός κύκλου.

Χθες, καθώς ήταν έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο, ο γιατρός τού είπε «δεν πας πουθενά», έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο. Ετσι ζήτησα από την κόρη του και τον γιο του να έρθουν και να τον αντιπροσωπεύσουν. Αλλά το μουσείο δεν είναι μόνο κάτι που τιμά μια εξαιρετικά σημαντική κοινότητα που χάθηκε, αλλά την ίδια στιγμή μάς δεσμεύει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοιου είδους τραγωδία. Παρ’ όλα αυτά, θα επισκεφθώ την εβραϊκή κοινότητα, η οποία βρίσκεται ακόμη εδώ. Το εκτιμώ πολύ, θέλω να ευχαριστήσω εκείνους, τον δήμαρχο και την κυβέρνηση για την πρόταση και την εκτέλεση αυτής της ιδέας του μουσείου. Τιμούμε το παρελθόν μας και μαθαίνουμε από αυτό.

crash

varoufakis

Μία ημέρα μετά την προδημοσίευση μέρους του νέου βιβλίου του,“Adults in the Room”, που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα στην αγγλική γλώσσα και στις αρχές του καλοκαιριού και στα ελληνικά με τον τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι”, ο Γιάνης Βαρουφάκης... ξαναχτύπησε, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν έχει πει σκληρά λόγια για αυτόν απλά είπε πως είναι «αθέτης» επειδή αθετεί τον λόγο του.

«Εγώ μπήκα ατσαλάκωτος και βγήκα ατσαλάκωτος. Αυτοί πήραν τον λόγο του ελληνικού λαού και τον πέταξαν στα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη την ερμηνεία της ιστορίας του 2015. «Η Ελλάδα μπήκε σε μια ουτοπία στις αρχές του 2000. Όταν αυτό κατέρρευσε το 2010 μπήκαμε σε μια πιο τοξική ουτοπία του 2010. Πήραμε μια πιστωτική κάρτα, το μνημόνιο, για να αποπληρώσουμε το χρέος χωρίς να έχουμε χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η μόνη περίοδος που η χώρα δεν έζησε ουτοπία ήταν η δική του περίοδος στο ΥΠΟΙΚ. «Ζητήσαμε μια αναδιάρθρωση του χρέους, μετά μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Εμείς πήραμε πρώτα το δάνειο, αφήνοντας για μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως η λύση είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για να αναπνεύσει την οικονομία.

«Η κυβέρνηση δεν τήρησε το πρόγραμμα που είχαμε με αποτέλεσμα να είναι τώρα εγκλωβισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε με τον Τσίπρα το 2014, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε πως «όταν κατέθεσε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης εγώ όταν το διάβασα έφριξα», ενώ είπε πως άμεσα είχε γράψει ένα άρθρο ξεκινώντας να αποδομεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. «Όταν μου είπαν ότι έχω δίκιο ένιωσα την ηθική ανάγκη να προσχωρήσω στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό που είπε στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνα με τον ίδιο να γνωρίζουν τι θα κάνουν όταν θα τους καλέσει ο Μάριο Ντράγκι και θα τους πει ότι θα τους κλείσει τις τράπεζες. «Ο Αλέξης Τσίπρας μου ζήτησε ένα πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είπε πως εάν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο δεν υφίσταται λόγος εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα επισήμανε ότι εφόσον υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο μπορούσαν να κλείσουν το τηλέφωνο στον κ. Ντράγκι.

Ένα τρις ευρώ το Grexit

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρχε περίπτωση οι Ευρωπαίοι να δεχθούν το Grexit, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο θα κόστιζε στην Ευρώπη ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο αποτελούνταν από τα 320 δις ευρώ του χρέους, τα 110 δις χρέη των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και άλλα χρέη.

Ο ίδιος εμμένει μέχρι σήμερα στο σχέδιο του για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λέγοντας μάλιστα πως στις 11 Μαΐου είχε προτείνει μείωση φορολογικών συντελεστών στην τρόικα, δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων και αναπτυξιακή εταιρεία για να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ τα περιουσιακά του στοιχεία και όχι να τα πουλάει.

«Αυτές οι προτάσεις δεν είναι ΣΥΡΙΖΑϊκές ήταν ρεαλιστικές» , είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε μετά από την επίτευξη συμφωνίας με τα δικά του δεδομένα δεν υπήρχε λόγος για θρίαμβο, αλλά θα υπήρχε μια βιώσιμη συμφωνία.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε φυλακή χρέους την Ελλάδα, με τον ιδιωτικό φορέα να φθίνει καθημερινά.

«Ο λόγος δημιουργίας του Diem είναι για να βρεθεί μια λύση στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι «η λύση δεν είναι η έξοδος από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη αλλά να το παλέψουμε. Όχι να μας στέλνουν με φαξ τι να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα γίνει αυτό που γίνεται τα τελευταία επτά χρόνια, «η τρόικα δηλαδή θα βάλει τα χρήματα από τη μια τσέπη στην άλλη», ενώ έκανε λόγο για κοσοβοποίηση της χώρας.

Όπως είπε το «Diem 25», ήταν η απαρχή μια αντίδρασης που ξεκίνησε μετά το λεγόμενο «πνίξιμο» της «ελληνικής Άνοιξης» από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό που βρισκόταν στην ίδια γραμμή με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είναι μια προσπάθεια δημοκρατών ανεξάρτητων κομματικών τοποθετήσεων», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι χώρες μας ασφυκτιούν επειδή η Ευρώπη αποδομείται, η Ευρώπη αποδομείται επειδή οι χώρες μας ασφυκτιούν».

Αν και η κίνηση αυτή μετρά χιλιάδες μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μόνο στη Γερμανία μετρά 30.000 μέλη, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η παρουσίαση του Diem 25 στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει προσεκτικά, λόγω των γεγονότων του 2015.

«Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι, γιατί τώρα υπάρχει πολιτική ατζέντα», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

ThessNews

troika

Την πεποίθησή του πως οι θεσμοί θέλουν να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνησης της Ελλάδας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι οι δανειστές της χώρας δεν θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση, τονίζοντας πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση και θα επιχειρήσει να ξαναβάλει το θέμα του Grexit και της αναδιαμόρφωσης της ευρωζώνης σε ένα πιο κλειστό σύστημα πλουσίων χωρών του βορρά.

Επίσης, ανέφερε πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών, τονίζοντας πως «αν έχει αποφασίσει κάποιος να σου επιτεθεί, διαλέγεις εσύ τη στιγμή».

Υποστήριξε πως το μεγάλο χαρτί της Ελλάδας είναι η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα εκτόνωνε τις σχέσεις με την Τουρκία και θα επηρέαζε θετικά το Βερολίνο.

Τέλος, δήλωσε πως η η βρετανική ελίτ προσπαθεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε πριν λίγους μήνες, όπου ο λαός αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit).

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης: 

⇒ Μέσα στους κύκλους της βρετανικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ -και έχω προσωπική πληροφόρηση γι αυτό- υπάρχει σαφέστατα η πρόθεση να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (Brexit). Δεν είναι σίγουρο, αν και πώς μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχει ένας σχεδιασμός να αφεθεί να λιμνάσει, να ξεχαστεί λίγο και με κάποιον τρόπο, για παράδειγμα με απόφαση της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία ή με την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα ήταν υπέρ της αναθεώρησης του δημοψηφίσματος, ή με ένα νέο δημοψήφισμα, ώστε να ανατραπεί το Brexit.

⇒ Ο μεγαλύτερος παράγοντας ανασφάλειας είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής του, με πιο σημαντικές για μας, την Τουρκία και τη Συρία. Θα χαρακτήριζα την κατάσταση με τον Τραμπ «κωμικοτραγική». Αποκαλώ την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση «Goldman Trump» γιατί είναι μια κυβέρνηση «goldmen», χρυσών ανθρώπων, που προέρχονται από την Goldman Sacks. Έχει προσλάβει στο οικονομικό του επιτελείο, όλους τους τύπους της Goldman, ενώ προεκλογικά είχε κάνει επίθεση στην Goldman Sachs και κατηγορούσε τη Χίλαρι για «τσιράκι» της.

⇒ Ο Σόιμπλε έχει βαρύνοντα ρόλο στα ελληνικά θέματα, δεδομένου και του ρόλου του Πόντιου Πιλάτου που παίζει η Μέρκελ, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Πιστεύω ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, το θέμα του συνταξιοδοτικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση ενόχλησε το Βερολίνο γιατί μπαίνει στον πυρήνα της αντίθεσης, καθώς ο Σόιμπλε επικαλείται συνέχεια ότι οι Έλληνες παίρνουν 800 και 1.000 ευρώ σύνταξη, ενώ οι Σλοβάκοι και οι Βούλγαροι 300 και 200, «στα οποία πρέπει να πάμε και μεις».

⇒ Με την Ελλάδα, ο Σόιμπλε έχει μια διπλή εμμονή: Αφ' ενός θέλει να υποφέρει, γιατί πιστεύει ότι αν υποφέρεις, στο τέλος γίνεσαι πιο δυνατός και αφ' ετέρου του δίνει τη δυνατότητα να ξαναβάλει το θέμα του Grexit και της αναδιαμόρφωσης της ευρωζώνης σε ένα πιο κλειστό σύστημα πλουσίων χωρών του βορρά, με χώρες πρώτης και δεύτερης διαλογής. Οι τελευταίες θα έχουν ρόλο αποικίας με φτηνό εργατικό δυναμικό.

⇒ Θεωρώ ότι το κλίμα στην Ε.Ε. έχει βελτιωθεί καθώς και ο τρόπος που βλέπουν την Ελλάδα, κατ' εξοχήν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ΕΚΤ-υπάρχει μεγάλη η επιθυμία από τον Ντράγκι να ανοίξει ο δρόμος και να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- και στην Κομισιόν, η οποία αν και συντηρητική, παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και άρα δεν επιθυμεί να υπάρξει νέα κρίση. Μόνον το Βερολίνο είναι αντίθετο, αλλά η Γερμανία αποφασίζει για την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, αν η Γερμανία δεν δώσει την έγκρισή της δεν λαμβάνεται καμία απόφαση.

⇒ Αν ήθελε το Eurogroup να κλείσει η αξιολόγηση θα την έκλεινε. Γιατί η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να κάνει συμβιβασμούς, ακόμη και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει γιατί δεν θέλει το Eurogroup και ο Σόιμπλε που κυριαρχεί. Κατά τη γνώμη μου, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει γιατί δεν θέλουν να την κλείσουν, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι θα ροκανίσουν τον χρόνο.

⇒ Επίσης έχουμε μια αλλαγή συσχετισμών στο ΔΝΤ. Αφ' ενός περιμένουν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τραμπ κι αφ΄ ετέρου και το κυριότερο, έχουμε αποδυνάμωση της Λαγκάρντ με την καταδίκη της, σε όφελος του Τόμσεν, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος στο ελληνικό πρόγραμμα προσωπικά και είναι πιο σκληρός. Η Λαγκάρντ ως πολιτικός μπορεί να καταλάβει και την πολιτική αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση, ο Τόμσεν είναι πιο τεχνοκράτης και θέλει να αποδείξει ότι είχε δίκιο, ότι φταίνε οι Έλληνες και ότι το πρόγραμμα δεν είναι λάθος όπως του καταλογίζουν. Ο Τόμσεν είναι ένα από τα μοιραία πρόσωπα της ελληνικής τραγωδίας και η αποδυνάμωση τής Λαγκάρντ τον ευνοεί. Τελικά πιστεύω ότι θα μας πάνε ροκανίζοντας και την υπομονή και την οικονομία και την πολιτική και την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

⇒ Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα μας πάνε «καροτσάκι» κι αν είναι να μας πάνε έτσι και να μας φθείρουν τελείως -δεδομένου ότι έρχονται και φορολογικά μέτρα, αντικοινωνικά και δεν έχεις να δώσεις μια ελπίδα στον κόσμο- αν ξέρεις δηλαδή ότι ο άλλος θα σου επιτεθεί για να σε σκοτώσει, τότε πρέπει να επιλέξεις εσύ πότε θα το κάνει.

⇒ Για την οικονομία θα ήταν άσχημο (να γίνουν πρόωρες εκλογές), αλλά αν εκείνοι (δανειστές) θέλουν να σε προκαλέσουν, πρέπει να επιλέξεις εσύ, πότε θα τις κάνεις και όχι να σε σύρουν. Προσωπικά πιστεύω ότι η χώρα έπρεπε να αφεθεί για λίγο να μείνει απερίσπαστη, να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι και όλα τα φυσιολογικά παρεπόμενα, που πιστεύει και η Κομισιόν και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές.

⇒ Σ' αυτή τη συγκυρία υπεισέρχονται πράγματι, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να εξελιχθούν στα καλύτερα ατού μας : Το ένα είναι το προσφυγικό, δεδομένου ότι είναι αποδεκτό στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα σηκώνει το μεγάλο βάρος και η Μέρκελ ενδιαφέρεται για το προσφυγικό, μιας και η ακροδεξιά την χτυπάει σ' αυτό το θέμα.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό χαρτί μας είναι το Κυπριακό, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του είναι σε κρίσιμη φάση και η Ελλάδα έχει λόγο και είναι παίκτης. Αν λυθεί το Κυπριακό, θα αποφορτίσει τη σχέση μας με την Τουρκία, γιατί θα της δώσει την ευκαιρία να παίξει έναν ευρωπαϊκό ρόλο, να μπει κατά κάποιον τρόπο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα.

Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει θετικά σημάδια στους Ευρωπαίους και είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβάλει σε μια πιο ανεκτική στάση του Βερολίνου απέναντι στα οικονομικά μας, όπως στη διαδικασία της αξιολόγησης. Άρα για μας, το μεγαλύτερο χαρτί είναι να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού...

savidis

Κύκλοι Σαββίδη: Τώρα μετράμε έχθρους και φίλους - Πώς αντέδρασαν τα πολιτικά κόμματα, τι λένε βουλευτές - Τι έγραψαν οι εφημερίδες από την Αυγή έως την Καθημερινή και τα ΝΕΑ - Viral στο διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του που αφορούν τον πρωθυπουργό

Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και οξείες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr με την οποία παραλλήλιζε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ιβάν Πούτιν αλλά και ταυτόχρονα προέβλεπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καλυπτόμενη κάτω από την επικοινωνιακή βαρύτητα της διαφαινόμενης πλέον ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης δεν τοποθετήθηκε ευθέως, μη αντιδρώντας τουλάχιστον με τρόπο επίσημο προς το παρόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθετήσεις του ομογενούς επενδυτή και προέδρου του ΠΑΟΚ μετά την πολιτική μάχη που ξέσπασε λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την κυβερνητική πρόταση διαγραφής προστίμου 38 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ που του ανήκει, είναι δεδομένο ότι προκάλεσαν κινητικότητα.

Με τα αθλητικά ραδιόφωνα από νωρίς το πρωί της Τρίτης να λαμβάνουν τη σκυτάλη και τα πολιτικά και οπαδικά ερτζιανά της Θεσσαλονίκης να δίνουν τον τόνο, πολλοί ήταν εκείνοι που ενόψει του τελικού κυπέλλου του Σαββάτου, δικαιολόγησαν τον Ιβάν Σαββίδη, κινούμενοι προφανώς σε ποδοσφαιρική κι όχι τόσο πολιτική λογική.

Σταθμοί της συμπρωτεύουσας καλούσαν τους ακροατές να εκφράσουν ανοικτά τις θέσεις τους, με τους οπαδούς της ομάδας του ΠΑΟΚ να μιλάνε για «αδικία» που έχει συντελεστεί εις βάρος του προέδρου τους ενώ πολύς ντόρος υπήρξε με σχόλια και στο διαδίκτυο, κυρίως όμως ποδοσφαιρικής λογικής.

Ας μην ξεχνάμε πως ο τελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο Βόλο αποτελεί ένα μείζον γεγονός για τον ελληνικό βορά που διψάει για έναν τίτλο εδώ και καιρό. Πέραν όμως των οπαδικών τοποθετήσεων και τα πολιτικά ΜΜΕ κάλυψαν με προφανές ενδιαφέρον όλα όσα συνέβησαν.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές πολλών τηλεοπτικών σταθμών σε ενδεχόμενο «κόμμα Ιβάν Σαββίδη» λόγω της πολιτικού χαρακτήρα τοποθέτησης του και της φράσης του στο κλείσιμο της συνέντευξης πως «αν εγώ θα δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, μπορώ να σας πω αμέσως ότι αυτή θα είναι η έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα....».

Άλλα ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε πολιτικό φορέα που θα εκφράσει τον Ποντιακό ελληνισμό ή ακόμα καλά – καλά και σε «επίσημο ρωσικό κόμμα που θα γίνει στην Ελλάδα» με «δεξιά χαρακτηριστικά». Όσο κι αν ο ίδιος ο επενδυτής μίλησε για μια «γεμάτη εμπειρίες πολιτική του καριέρα που έχει ολοκληρωθεί», η αναφορά του ως προς τον «λαό του», τους Πόντιους Παλινοστούντες και στις «αδικίες που υφίστανται» δημιούργησαν θόρυβο.

Βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr εξέφρασαν την έκπληξη τους ενώ σε σαφώς δύσκολη θέση βρίσκονται εκείνοι οι πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι δεν έκρυβαν τις σχέσεις τους με τον Ομογενή επιχειρηματία. «Η οξύτητα της επίθεσης του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιουργεί αναγκαστική απόσταση από όλους μας» μας τόνισε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας της αντιπολίτευσης, ενώ και πλήθος άλλων πολιτικών φίλων του προέδρου του ΠΑΟΚ στη Μακεδονία αισθάνθηκαν αυτό που πολιτευτής της περιοχής τόνισε: «πως το ποτάμι των σχέσεων Σαββίδη – ΝΔ δεν γυρίζει πλέον πίσω».

Ήδη οι σημαντικότεροι Δεξιοί και κεντροδεξιοί βουλευτές και Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής από τότε που ο κ. Σαββίδης απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον κ. Μητσοτάκη ζητώντας του να σταματήσει να του επιτίθεται, απέχουν από το γήπεδο της Τούμπας με προφανή αμηχανία, με το πρόβλημα πλέον αντί να κλείνει, να ανοίγει.

Από την άλλη πλευρά δηλώσεις συμπαράστασης προς τον επιχειρηματία από τα οπαδικά κυρίως ΜΜΕ δεν επέτρεψαν δημόσιες τοποθετήσεις κανενός βουλευτή ή πολιτικού της επίσημης ΝΔ στον ελληνικό βορρά εναντίον του κ. Σαββίδη καθώς λογικό είναι να υπάρχει φόβος πολιτικού κόστους.

Είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με μεγάλο έρεισμα σε ευρείες ομάδες όπως οοι Πόντιοι (πρόκειται για πληθυσμιακή ομάδα με άνω του 1 εκατομμύριο δύναμη) μιλά τόσο ξεκάθαρα για τις πολιτικές του προτιμήσεις και επιτίθεται κατά συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού.

Η αναπαραγωγή της συνέντευξης από τα ΜΜΕ

Η συνέντευξη-«ποταμός» στο protothema.gr του κ. Σαββίδη απασχόλησε όλες τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, με αναφορές και άρθρα να φιλοξενούνται από την Αυγή έως τα ΝΕΑ και την Καθημερινή

Μετράει εχθρούς και φίλους

Κύκλοι του κ. Σαββίδη αρνήθηκαν να δώσουν συνέχεια ως προς το θέμα αναφέροντας πως «ό,τι ήταν να πει το είπε», όμως είναι ξεκάθαρο πως αυτές τις ημέρες και κάτω από το βάρος των εξελίξεων «ο κ. Σαββίδης μετράει εχθρούς αλλά και φίλους». Και είναι αλήθεια πως η βαρύτητα του ιδίου ως επενδυτή στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι τέτοια που φέρνει σε δυσχερή θέση όλους εκείνους που θα αντιπαρατεθούν.

Και η βαρύτητα όμως του κόμματος της ΝΔ στην ίδια ακριβώς περιοχή (σ.σ. ας μην ξεχνάμε πως η Μακεδονία αποτελεί παραδοσιακή περιοχή για την ελληνική κεντροδεξιά) επίσης δημιουργεί ζητήματα με αποτέλεσμα πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως «σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι πιο διχασμένη από ποτέ» ή πως οι τοπικοί πολιτικοί βιώνουν ένα πρωτοφανές «σάντουιτς» καθώς και από τις δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί.

Κανένας για παράδειγμα δεν λησμονά τη στήριξη του επιχειρηματία προς την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και την προσπάθεια του να δημιουργήσει ερείσματα στο καραμανλικό μπλοκ. Από την πλευρά τους πάντως και οι δύο παραπάνω πολιτικές πλευρές δεν εκφράστηκαν θεωρώντας πως ο Πόντιος επιχειρηματίας μιλά για δικές του «δουλειές που δεν τους αφορούν».

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βιώνει στιγμές αμηχανίας καθώς για πρώτη φορά ένας πρωτοκλασάτος επιχειρηματίας ανοικτά εκφράζεται τόσο καθαρά υπέρ ενός πρωθυπουργού της Αριστεράς.

Το χάσμα από το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» ή το «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας» μέχρι το «ο Τσίπρας θυμίζει τον Πούτιν» σαφώς είναι μεγάλο και πολύ δύσκολο να «χωνευτεί» από παραδοσιακές δυνάμεις της αριστεράς που βλέπουν με καχυποψία την επιχειρηματικότητα κάθε είδους, πολλώ δε μάλλον ενός επενδυτή που αγοράζει κρατικά ASSETS.

Αυτός ήταν ο λόγος που και τα φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση ΜΜΕ δεν σήκωσαν ψηλά το θέμα, περιμένοντας τις επόμενες εξελίξεις, μη θέλοντας να ερεθίσουν τα αριστερά ανακλαστικά.

Από την πλευρά της η ΝΔ με τρόπο επίσημο αντέδρασε. Η ανακοίνωση της για μια ακόμη φορά τον ανέφερε ως «ολιγάρχη» και συγκεκριμένα ανέφερε: «η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Σε ό,τι αφορά πρόσωπα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη του όπως οι κ.κ. Τσίπρας, Σαμαράς, Στυλιανίδης, Κοντός, Κεδίκογλου και άλλοι, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Γνωρίζουμε όμως πως σε σύσκεψη της ΝΔ χθες το πρωί, αποφασίστηκε να υπάρξει επίσημη και σφοδρή απάντηση, όχι όμως με βαρείς χαρακτηρισμούς «καθώς επιδίωξη του κ. Σαββίδη ήταν και είναι να πέσουμε θύμα της πρόκλησης του» όπως μας είπε στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κύκλοι της ΝΔ θεωρούν πως η τακτική του ομογενούς επιχειρηματία είναι να «εξισωθεί με την αυριανή κυβέρνηση της χώρας για να αποκομίσει οφέλη για τις άλλες επιδιώξεις του».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη για του εκπροσώπου της Ανδρέα Λοβέρδου κινήθηκε σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους μιλώντας για «τη διαπλοκή στην αποθέωσή της» και για «ξετσιπωσιά» χωρίς «προηγούμενο», προσθέτοντας πως «ο Α. Τσίπρας ήρθε προχθές στη Βουλή για να υπερασπιστεί την (ν)τροπολογία υπέρ του Σαββίδη και ο επιχειρηματίας τον χειροκροτεί σήμερα δημόσια και με τα δυο τα χέρια».

«Η συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο “Πρώτο Θέμα” και η απροκάλυπτη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία: Οι άνθρωποι τα χουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής. Τέτοια πράγματα δεν ξανάγιναν στην πολιτική ζωή του τόπου».

»Το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες "Σαββίδης", να του φτιάξουν και ένα θεωρείο-σουίτα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ».

Ποτάμι

Με τη σειρά του το Ποτάμι υπογράμμισε ότι «το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Τσίπρα παραδέχεται o ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης». «Η παρέμβαση ενός επιχειρηματία στα πολιτικά πράγματα δεν είναι κάτι ασύνηθες στην χώρα μας. Τώρα όμως γίνεται με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Με φανερά τα ανταλλάγματα».

Στην ανακοίνωση του κόμματος υποστηρίζεται ότι «ο κ. Σαββίδης σε μια συνέντευξη-ποταμό παραδέχεται:

-Την απεριόριστη στήριξή του στον κ. Τσίπρα

-Την εμπλοκή του στα μικροπολιτικά παιγνίδια

-Την πρόθεσή του να αγοράσει άμεσα κανάλι και εφημερίδες, τρεις μόλις μέρες μετά την αποκάλυψή μας ότι οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο γίνονται για να τον διευκολύνουν να αγοράσει ΜΜΕ και να τα θέσει στην υπηρεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Καταλήγοντας, το Ποτάμι επισημαίνει, ότι: «Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Πούτιν μαρτυρά τι ονειρεύονται κάποιοι για το μέλλον της Ελλάδας και τι απεργάζονται κάποια επιτελεία».

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

liargovas
«Η σημαντικότερη ίσως παράμετρος που θα δημιουργηθεί από την ολοκλήρωση άμεσα της αξιολόγησης είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτει ότι η παράλληλη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, θα σημαίνει φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της οικονομίας, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση των capital controls, ενώ η Ελλάδα θα μπορέσει να επιδιώξει έξοδο στις αγορές.

Αναφερόμενος δε στις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Λιαργκόβας στέλνει «μήνυμα» και προς τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, τονίζει πως με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα υπάρξει μεν μια ανάσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι η β' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Στην περίπτωση αυτή, ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα;

Ελπίζουμε αυτή η αισιοδοξία να μετουσιωθεί άμεσα σε βεβαιότητα. Διότι αν, έστω και τώρα, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση των κεφαλαιουχικών ελέγχων.

Σημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει, έστω και δοκιμαστικά, έξοδο στις αγορές. Θα έλεγα όμως ότι μια σημαντική, ίσως και η σημαντικότερη παράμετρος, που θα δημιουργηθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα. Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για μια οικονομία.

Για να εντάξει η ΕΚΤ τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ζητεί εκτός από τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος…

Αυτό ζητούμε και εμείς ως χώρα. Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και είναι, θα έλεγα, απολύτως λογικό αφού ο προσδιορισμός αυτός θα επιτρέψει και στην ΕΚΤ, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση και κατ' επέκταση σε όλους εμάς να κάνουμε τους υπολογισμούς που απαιτούνται. Υπολογισμούς απαραίτητους θα έλεγα για την εκτίμηση της δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Πού αποδίδετε ευθύνες για τις καθυστερήσεις; Θεωρείτε ότι υπάρχει εμμονή σε ορισμένα ζητήματα από τους θεσμούς; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι «θύμα» των εσωτερικών αναταράξεων και της ανόδου του λαϊκισμού σε κράτη- μέλη της ευρωζώνης;

Σίγουρα δεν φταίει μόνον η μια πλευρά. Και σίγουρα δεν φταίει μόνον η πλευρά της Ελλάδας. Όλοι γνωρίζουν πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες. Και αυτές δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών. Μιλούμε για χώρες. Και οι χώρες έχουν πολίτες. Αυτός ο παράγοντας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται από κανέναν. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε και να θέτουμε θέμα «θυματοποίησης». Ενδεχομένως εάν είχαν προχωρήσει οι απαραίτητες και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις (και μην συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με φορολογικά και άλλα μέτρα) να μην είχαν οι δανειστές τη δυνατότητα να αποκτήσουν …εμμονές.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερη αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να «χαλαρώσει» ή πρέπει να συνεχιστεί ο «ανηφορικός δρόμος» της προσαρμογής;

Κατ' επανάληψη στις εκθέσεις του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει επισημάνει ότι η «χαλάρωση» δεν είναι όπως ίσως την φαντάζονται κάποιοι. Διότι ναι μεν θα υπάρξει μια «ανάσα», όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός. Χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια. Και χρειάζεται ακόμη περισσότερη για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομία εισέρχεται σε ρυθμούς ανάκαμψης, όπως εκτιμούν και οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο, και στις δικές σας εκθέσεις κάνετε λόγο για εγγενή προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Όπως, π.χ. η εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα κ.ά.

Όπως ήδη ανέφερα, το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο. Και αφορά στις μεταρρυθμίσεις γενικότερα και όχι μεμονωμένα. Στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στους περισσότερους τομείς, αν όχι σε όλους. Και πράγματι την οκταετία των μνημονίων δεν υπήρξε η απαραίτητη επιτάχυνση ως προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων (επαναλαμβάνω μεταρρυθμίσεων και όχι μέτρων), για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί έναντι και των δανειστών.

Στο προσκήνιο βρίσκεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Πιστεύετε ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω μέσω και μιας αλλαγής του ισχύοντος φορολογικού συστήματος;

Είναι βέβαιο ότι σε μια συνολική συμφωνία, βάσει της οποίας θα ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται θα έλεγα, να αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα μέτρα, όπως αυτό που αναφέρετε. Δηλαδή αν αυτό συνοδευτεί από μια μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα φυσικά πρόσωπα; Αν μειωθεί π.χ. ο ΦΠΑ; Δεν μπορούμε να κρίνουμε έτσι απλά.

Θα πρότεινα, όμως, να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα διαχωρίζει και τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειωθεί το αφορολόγητο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Να μην υπάρξει δηλαδή μια απλή οριζόντια μείωση, εάν τελικά μια τέτοια πρόταση είναι στο τραπέζι και την αποδεχθεί φυσικά η ελληνική πλευρά.

Ανά μήνα παρατηρείται μια αύξηση κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Με τη μείωση των φόρων. Η τακτική των φόρων πάνω στους φόρους είναι φυσικό να έχει αντίκτυπο ως προς την φοροδοτικότητα των πολιτών.

Θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι και το «4ο μνημόνιο». Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου;

Δεν κάνουμε τους μάντεις κακών. Αποτυπώνουμε δεδομένα. Και τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν μπούμε στο QE και δεν αλλάξουμε σελίδα, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστούμε νέο δανεισμό. Και ο νέος δανεισμός, όπως μάθαμε στην οκταετία αυτή, σημαίνει νέο μνημόνιο.

Υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που κάνει λόγο για ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο συντεταγμένο σχέδιο. Στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σας έχει απασχολήσει αυτό το ζήτημα;

Επί της ουσίας όχι. Αν και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σχετική συζήτηση, ώστε και οι πολίτες να μάθουν τις επιπτώσεις, κυρίως στην καθημερινότητά τους, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν είναι μια απλή υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στον κάθε πολίτη χωριστά.

Θα ήθελα, πάντως, να επισημάνω πως αυτές οι συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε εξέλιξη, διότι επηρεάζουν και μάλιστα αρνητικά. Συζήτηση πρέπει να γίνεται για όλα στον κατάλληλο χρόνο, με νηφαλιότητα και κυρίως με επιχειρήματα σοβαρά, που θα λαμβάνουν υπόψη ανάλογα γεγονότα σε άλλες χώρες, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα κατά το παρελθόν.

boudouris

Τους λόγους της παραίτησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέθεσε ο Οδυσσέας Βουδούρης σε συνέντευξη Τύπου

Ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν σκιές πολύ σημαντικές και δεν θέλω να παραμένω σε ένα υπουργείο, όπου υπάρχουν σκιές. Θεωρώ ότι αυτές οι σκιές θα πρέπει να φωτιστούν άμεσα προς όφελος όλων».

Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για «φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο Softex Θεσσαλονίκης, κόστους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανατεθεί σε εμπορική εταιρεία με εργολαβικό κέρδος 1,059 εκατομμύρια ευρώ», καθώς και για «εμμονή σε αδόκιμες επιλογές», όπως η προμήθεια οικίσκων όχι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά με απαίτηση «από το γραφείο του υπουργού» για οικίσκους μεγαλύτερους κατά 60 εκατοστά. «Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης «στην ουσία δεν λειτουργεί και το όργανο που διοικεί τις δομές είναι το γραφείο του υπουργού» κάνοντας επίσης λόγο για «ένα παράλληλο σύστημα» διοίκησης.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, «υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά από το άτυπο όργανο Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού (και κοινοποιείται στα ΜΜΕ από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης) είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που που δίνει το σχετικό όργανο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΚΕΣΟΔΠ).

Όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα καταλόγισε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα, πρακτική που ακολουθείται από άλλες χώρες. Έθεσε, εξάλλου και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία, απορρόφηση που ανέρχεται σε 28%, και απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην ανυπαρξία των κατάλληλων δομών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.

Περισσότερα Άρθρα...