Έλεγχο και επιβεβαίωση των χρεώσεων της ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Εξέδωσε οδηγίες προς τους οικιακούς πελάτες και τους μικρούς μη-οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης για την προστασία τους από λανθασμένες τιμολογήσεις παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι οι λογαριασμοί τους πρώτους μήνες του 2013 ενδέχεται να διαφοροποιούνται, καθώς θα εφαρμοστούν αναλογικά οι επιμέρους χρεώσεις, ανάλογα με την ημερομηνία εφαρμογής των νέων χρεώσεων για το 2013 και τον αριθμό των ημερών του τετραμήνου, κατά τις οποίες ισχύουν οι προηγούμενες και οι νέες χρεώσεις. 
 
Εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα προσφερόμενα τιμολόγια των προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον.
 
 
Οδηγίες της ΡΑΕ προς τους καταναλωτές 
 
- Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας.
 
-Χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.
 
 -Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.
 
- Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.
 
-Για τον υπολογισμό του λογαριασμού σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύ της παροχής σας (αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού), ώστε να υπολογιστούν οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων. 
 
 
Παραδείγματα για Οικιακούς Πελάτες (βάσει τιμολογίων της ΔΕΗ)
 
 Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 800kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 100,12 ευρώ.
 
 Για οικιακό πελάτη με τριφασική παροχή 25kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 600kWh και νύχτας 200kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 102,74 ευρώ.
   
 
Παραδείγματα για Εμπορικούς Πελάτες ή κοινόχρηστα πολυκατοικίας (βάσει τιμολογίου Γ21 ΔΕΗ)
 
 Για κατάστημα με μονοφασική παροχή 8kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 172,53 ευρώ.
 
Για πολυκατοικία με τριφασική παροχή 25kVA και τετραμηνιαία κατανάλωση 700kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 134,80 ευρώ.
 
 
Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει στην ίδια βάση, δηλαδή:
 
Περιλαμβάνονται οι χρεώσεις: α) για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, β) για χρήση συστήματος μεταφοράς, γ) για χρήση δικτύου διανομής, δ) για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ε) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και στ) λοιπές χρεώσεις (τέλος ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ).
 
 Δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς οι φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ), και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, για υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ).
 
Για να είναι συγκρίσιμες οι τιμές, έχει γίνει αναγωγή του λογαριασμού στο τετράμηνο, ανεξαρτήτως προμηθευτή, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την πρακτική του Διαχειριστή του Δικτύου για τη διενέργεια περιοδικών καταμετρήσεων μικρών πελατών.
 
 Οι υπολογισμοί διαφοροποιούνται για τις καταναλώσεις μέρας και νύχτας και τα ποσά λειτουργούν αθροιστικά.
 
Οι υπολογισμοί έχουν γίνει για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς πελάτες: α) για μονοφασική παροχή 8kVA, και β) για τριφασική παροχή 25kVA.
 
Πέραν της εκτίμησης του συνολικού λογαριασμού, η τελική επιλογή του προμηθευτή μπορεί να λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους, όπως πρόσθετες υπηρεσίες και ευνοϊκούς όρους συμβολαίων.
 
enet
 

henkel hypermarket

Την παραγωγή προϊόντων αρχίζει εκ νέου στην Ελλάδα η γερμανική πολυεθνική Henkel, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ειδικότερα, η Henkel, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επανέρχεται στην ελληνική αγορά αναθέτοντας στην ελληνική βιομηχανία απορρυπαντικών Rolco- Βιανίλ εκ νέου την παραγωγή προϊόντων της προκειμένου να εξυπηρετήσει την εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται ότι η Henkel μέχρι το έτος 2000 διέθετε εργοστάσιο παραγωγής απορρυπαντικών στην Αταλάντη, Φθιώτιδας. Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της διατήρησε συμφωνίες για την παραγωγή των προϊόντων της (Dixan, Neomat και Persil) με τον όμιλο Alapis, οι οποίες διακόπηκαν λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο όμιλος.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στη διοίκηση της Henkel, με αφορμή σχετικά σημερινά δημοσιεύματα, για τη νέα της συνεργασία, ωστόσο η εταιρεία επιφυλάχθηκε σχολίου έως την προσεχή Τρίτη και την προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης που θα έχει με εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει τα επιχειρηματικά της σχέδια.

Εξάλλου, τη διανομή προϊόντων της στην εταιρεία SKAG- Θ.Κ. Σκαγιά ΑΒΕΕ ανέθεσε η Henkel Ελλάς ΑΒΕΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η SKAG αναλαμβάνει τη διανομή προϊόντων διόρθωσης, συγκόλλησης, ταινιών & προϊόντων χειροτεχνίας Pritt, LOCTITE και PATTEX στα χαρτοπωλεία και βιβλιοπωλεία, πανελλαδικά από 1/1/2013.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει τη διανομή σε πρώτη φάση των προϊόντων της Henkel σε 2.300 χαρτοπωλεία και βιβλιοπωλεία. Σημειώνεται ότι η SKAG που το 2013 συμπληρώνει 57 χρόνια λειτουργίας, παράγει, εξυπηρετεί και διανέμει πανελλαδικά πάνω από 1.300 προϊόντα.

ΑΜΠΕ

dei timologaria

Την Κυριακή που πέρασε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσίασε τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θριαμβολογώντας μάλιστα ότι είναι πολύ μικρές. Ταυτόχρονα απέφυγε να παρουσιάσει ακριβή στοιχεία και αναλυτικές χρεώσεις και περιορίστηκε στο να εμφανίσει πίνακες με παραδείγματα.

Η ΔΕΗ τη Δευτέρα ανάρτησε στο site της όλες τις αναλυτικές χρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όσα ανέφερε το υπουργείο, την προηγούμενη μέρα.
Οι αυξήσεις είναι τρομακτικές και ξεπερνούν το 38% στην περίπτωση του μέσου οικιακού καταναλωτή!!!

Πιο συγκεκριμένα:

Στο οικιακό έως 800 kw από 0,05625 φθάνει 0,07793 άρα πάνω από 38% είναι η αύξηση.
Από 800-1000 kw από 0,0785 φθάνει 0,0946, πάνω από 20% αύξηση
Από 1000-2000 kw από 0,0815 αυξάνεται σε 0,0946, πάνω από 16 % αύξηση
Από 2000 kw και πάνω από 0,09155 αυξάνεται σε 0,10252, 12% αύξηση
Στο «νυχτερινό» ρεύμα υπερβαίνει το 22%, η αύξηση στην kw, καθώς η τιμή από 0,054ευρώ φθάνει 0,0661

Επίσης προστίθεται νέο χαράτσι λεγόμενο, χρέωση CO2 ύψους 5,5 ευρώ στις 800 kw.

Μειώνεται το πάγιο στο νυχτερινό από 4 ευρώ το τετράμηνο σε 2 ενώ παραμένουν ίδιες όλες οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις...

Όσο για αυτά που αναφέρθηκαν περί μείωσης των χρεώσεων δικτύου, στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπάρχει μια αμελητέα μείωση, τις τάξης του ενάμιση(!!!) ευρώ για τις 800 kw.

Δηλαδή με απλά λόγια εάν μέχρι τώρα κάποιος κατανάλωνε το τετράμηνο 800 kw ρεύμα χωρίς χρονοχρέωση, 45 ευρώ συν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πάγια, φόρους κτλ.
Με τις νέες χρεώσεις από 1-1-2013 θα χρεωθεί: 62,34 για τις 800 kw και 5,5 ευρώ CO2, σύνολο 67,84 (!!!) συν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πάγια, φόρους κτλ.

Σημειωτέων ότι δεν υπάρχει κλιμακωτή χρέωση εδώ και χρόνια. Π.χ εάν κάποιος καταναλώσει 1000 kw θα χρεωθεί και τις 1000 με 0,0946, όχι τις 800 με άλλη τιμή και τις 200 με άλλη.

Ουσιαστικά το Υπουργείο ανακοίνωσε αυξήσεις πέριξ του 10% και η ΔΕΗ επιβάλλει αυξήσεις που φθάνουν έως και 38%!!!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός επίσης ότι ενώ το υπουργείο έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα παραδείγματα, οι χρεώσεις που αναφέρει είναι όλες πολύ μικρότερες από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Μετά τα όσα συμβαίνουν η διοίκηση της ΔΕΗ απαιτείται να απαντήσει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες για εκείνους που εξαπατούν το λαό και αρπάζουν το εισόδημά του, ενώ θα πρέπει να επέμβει άμεσα η δικαιοσύνη.

Υ.Γ Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δημοσιοποίησε τις χρεώσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο...

dei timologaria

Από 8,6 έως 9,2% διαμορφώνεται το ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τις εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10- 12%.

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού συνοδεύονται από διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο διαμορφώνεται σε επίπεδα 42% χαμηλότερα από το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και θα αφορά το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων, καθώς και από την υιοθέτηση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εισηγήθηκε η ΡΑΕ, με στόχο την κατοχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πλαίσιο της υποχρέωσης, οι χρεώσεις να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων από 1ης Ιουλίου. Επίσης στις ανατιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που κυμαίνεται επίσης στο 9% από 1ης του έτους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ:

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες η συνολική χρέωση για ενέργεια, πάγιο και δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (χωρίς φόρους, χρεώσεις τρίτων, κλπ.), από 177,76 ευρώ πέρυσι διαμορφώνεται τώρα στα 194,04 (αύξηση 16,28 ευρώ ή 9,15%). Ο ίδιος καταναλωτής με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχει έκπτωση από 37 έως 45 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία.

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες ο λογαριασμός από 235,69 ευρώ ανεβαίνει στα 257,35 ευρώ (αύξηση 21,66 ευρώ ή 9,19%). Με το ΚΟΤ η έκπτωση φθάνει επίσης στα 37-45 ευρώ.

- Για οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες ο λογαριασμός από 313,39 ευρώ διαμορφώνεται στα 340,43 ευρώ (αύξηση 27,04 ευρώ ή 8,62%).

- Για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 1000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 19,89 ευρώ ή 10,95% (από 181,54 σε 201,43 ευρώ).

- Για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες ο λογαριασμός φθάνει στα 725,45 ευρώ από 659,7 (αύξηση 65,74 ευρώ ή 9,96%).

- Για αγροτικό πελάτη με μηνιαία κατανάλωση 1400 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 14,98 ευρώ ή 12,7% (από 117,67 σε 132,65 ευρώ).

- Και για βιομηχανικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 82,83 ευρώ ή 10,2% (από 806,51 σε 889,35 ευρώ).

Αναμένεται επίσης ο καθορισμός από τη ΔΕΗ των αναλυτικών τιμολογίων (χρέωση ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, κλιμάκια, κλπ).

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, επίσης, οι δικαιουχοι και οι προϋποθέσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο θα εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου

2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου

3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο

4. Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Όπως τονίζεται, με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει από 01.01.13, η οποία πλέον θα αφορά το σύνολο της κατανάλωσης του δικαιούχου.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς και αναλυτικά παραδείγματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

katastima kaggela kleisto

Με τη διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές ενισχύεται η απασχόληση και δημιουργείται το πλαίσιο για νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το μέτρο της διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές είναι προαιρετικό κανείς δεν θα αναγκαστεί να ανοίξει τις αργίες, αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι ενισχύεται η απασχόληση και δημιουργείται το πλαίσιο για νέες θέσεις εργασίας.

Το ΥΠΑΝ αρνείται πως η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα εξηγώντας αντιθέτως ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του τζίρου και του ωραρίου θα δημιουργήσει ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση της απασχόλησης.

Μάλιστα προσθέτει πως δίνεται η δυνατότητα σε όσα μαγαζιά λειτουργήσουν τις Κυριακές, να είναι κλειστά τη Δευτέρα το πρωί.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, με το μέτρο αυτό ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και ο τουρισμός.

«Ο φόβος απέναντι στο καινούργιο ποτέ δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Το προαιρετικό άνοιγμα της αγοράς και τις Κυριακές, θα προσαρμόσει την αγορά στις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα με παλιές συνταγές», καταλήγει.

nafteboriki