Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρήκαν θέση μεταξύ των 800 κορυφαίων στον κόσμο σύμφωνα με τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων 2013 της QS.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν αυτό που κατέλαβε την υψηλότερη θέση από τα υπόλοιπα ελληνικά ιδρύματα στην κατάταξη, καθώς βρίσκεται στη θέση 471-480, ενώ το 2012 ήταν στη θέση 451-500.

Από κοντά και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης που κατέλαβε τη θέση 491-500, παρουσιάζοντας πάντως πτώση σε σχέση με πέρυσι ( 451-500).

Ακολουθούν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα οποία αμφότερα βρίσκονται στη θέση 501-550.

Την εξάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών που κατέλαβε τη θέση 601-650 και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που βρίσκεται στη θέση της κλίμακας +701.

Παγκοσμίως, το ΜΙΤ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα για δεύτερη συνεχή χρονιά, και ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ.

Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση από άποψη αριθμού πανεπιστημίων ήταν οι ΗΠΑ (144), το Ηνωμένο Βασίλειο (69), η Γερμανία (42), η Γαλλία (40), και η Ιαπωνία (38).  

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν οι πρόεδροι των EΛΜΕ με τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει επίσης σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι πρώτοι αναμένεται να καθορίσουν μέσα στην εβδομάδα τη στάση τους ενώ οι δεύτεροι κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ.Κεδίκλογλου.

Η ΔΟΕ έχει σήμερα συνάντηση με την ΟΛΜΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Εν τω μεταξύ, στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η αύξηση κατά δύο των ωρών διδασκαλίας, από έξι σε οκτώ την εβδομάδα, των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τα τμήματά τους και η δυνατότητα σε δημοτικά, γυμνάσια η λύκεια να αυξήσουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον αριθμό των μαθητών τους ανά τμήμα κατά 10%

Το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Το απόγευμα η ΟΛΜΕ οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα, ενώ σε συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Βουλής καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις σχολές τους θα μπορούν να γράφονται από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου οι επιτυχόντες των ΑΕΙ και ΤΕΙ από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄& Β΄) για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια περίοδο θα εγγραφούν και οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε, μη ελληνικής καταγωγής.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΕΛ (90% & 10%) ΚΑΙ ΕΠΑΛ (Ομάδες Α΄ και Β΄)

Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες, ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Αίτηση για εγγραφή.
-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης).

Επισημαίνεται ότι οι επιτυχόντες με τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν προσκομίζουν κανένα επιπλέον σχετικό δικαιολογητικό, αφού ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών έχει ήδη γίνει στα Λύκεια και θα επακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος και από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας ή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α΄, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο ή ειδική διάκριση, αν πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες), όπως και οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

Οι συγκεκριμένοι επιτυχόντες μπορούν να πληροφορηθούν τα επιπλέον δικαιολογητικά για την εγγραφή τους είτε από τις Γραμματείες των Τμημάτων, είτε από την αναλυτική εγκύκλιο εγγραφών, που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.gov.gr/eksetaseis).

Οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης οφείλουν να προσκομίσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής κατά την εγγραφή τους, εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, επιπλέον βεβαίωση Δήμου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα Δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο, άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου, να προκύπτει ότι μετεγγράφησαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω 3 Νομών (Φ.151/64998/Β6/15-6-2011(ΦΕΚ1307Β΄).

Τέλος, οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε, μη ελληνικής καταγωγής, μπορούν να πληροφορηθούν τα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους είτε από τις Γραμματείες των τμημάτων, είτε από την αναλυτική εγκύκλιο εγγραφών που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.gov.gr/eksetaseis).

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

σταρ

Ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) λειτουργούν το Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στο πλαίσιο των Κ.Δ.Β.Μ. θα προσφερθούν προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8 και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά την περίοδο Ιουνίου 2013 και από τον Σεπτέμβριο 2013, στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (A1-A2)
ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Α2-Β1)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)
ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (Α1-Α2)
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

Για πληροφορίες και εγγραφές- κατάθεση αιτήσεων απευθυνθείτε :

• Τμήμα Παιδείας και Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου, 25η οδός,Πλ.Αγίας Τριάδας Ελληνικό τηλ. 2132026046
• Γραφείο Τύπου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης , Κύπρου 68 Αργ/λη, τηλ 2132018726
• email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δηλώσεις συμμετοχής από 28/5/2013

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αποφασισμένοι παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μετά το άνοιγμα των σχολείων για τον αγιασμό σκοπεύουν να προβούν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, ο αγιασμός στις 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει κανονικά, ωστόσο το άνοιγμα των σχολείων δε θα κρατήσει πολύ καθώς στις 16 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται πενθήμερη απεργία, η οποία υποστηρίχθηκε στις ενώσεις καθηγητών (ΕΛΜΕ) από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Στον αντίποδα, οι συνδικαλιστές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατέθεσαν προτάσεις για 48ωρη απεργία, που όμως δεν υπερψηφίστηκαν.

Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά το κατά πόσο οι καθηγητές θα ακολουθήσουν τις γραμμές των συνδικαλιστών για προσφυγή σε πολυήμερη απεργία, καθώς πλέον οι ημέρες απεργίας δεν πληρώνονται από το κράτος. Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ, σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ, είχαν πάρει αποφάσεις υπέρ της πενθήμερης απεργίας 49 ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις:

- Α Δυτ. Αττικής
- Α ΕΛΜΕ Αχαΐας
- Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
- Α ΕΛΜΕ Έβρου
- Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
- Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων
- Β ΕΛΜΕ Αθήνας
- Β Δυτ. Αττικής
- Β ΕΛΜΕ Αθήνας
- Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
- Β ΕΛΜΕ Έβρου
- Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
- Γ Δυτ. Αττικής
- Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
- Δ Αν. Αττικής
- Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
- Ζ ΕΛΜΕ Αθήνας
- Ε Αν. Αττικής
- Ε ΕΛΜΕ Αθήνας
- Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
- ΕΛΜΕ Αν. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής
- ΕΛΜΕ Αργολίδας
- ΕΛΜΕ Βοιωτίας
- ΕΛΜΕ Δράμας
- ΕΛΜΕ Ελευσίνας
- ΕΛΜΕ Εορδαίας
- ΕΛΜΕ Εύβοιας
- ΕΛΜΕ Ηλείας
- ΕΛΜΕ Ημαθίας
- ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας
- ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων
- ΕΛΜΕ Ιωαννίνων
- ΕΛΜΕ Καρδίτσας
- ΕΛΜΕ Κέρκυρας
- ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης
- ΕΛΜΕ Κιλκίς
- ΕΛΜΕ Λάρισας
- ΕΛΜΕ Λέσου
- ΕΛΜΕ Λευκάδας
- ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Μοσχάτου
- ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
- ΕΛΜΕ Πειραιά
- ΕΛΜΕ Πέλλας
- ΕΛΜΕ Ρεθύμνου
- ΕΛΜΕ Σάμου
-ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου
- ΕΛΜΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
-ΕΛΜΕ Χαλκιδικής
-ΕΛΜΕ Χανίων

Στην Ξάνθη, η τοπική ένωση αποφάσισε 24ωρη απεργία την ημέρα του αγιασμού, ενώ 48ωρη απεργία αποφάσισαν η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και η Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Η πανελλαδική απόφαση όλων των ενώσεων πάντως, θα ληφθεί τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθούν οι πρόεδροι όλων των ΕΛΜΕ της χώρας και θα καθορίσουν την τελική τους στάση.

Μαρία Ζ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση», βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ανακοίνωσε τα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

Τα προϊόντα που θα πωλούνται στους μαθητές θα είναι με χαμηλά ποσοστά λιπαρών καθώς στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή.

Η λίστα με τα επιτρεπόμενα είδη είναι η εξής:

Φρούτα - Λαχανικά

• Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
• Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
• Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
• Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
• Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
• Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.

Γαλακτοκομικά

• Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
• Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
• Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
• Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
• Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά

Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

Απλά αρτοπαρασκευάσματα και αρτοσκευάσματα

• Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
• Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
• Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
• Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%

Απλά αρτοσκευάσματα

• Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
• Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
• Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
• Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας
Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
• Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς

• Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
• Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1%
β) Νάτριο έως 1%
• Λαχανικά όλων των ειδών.
• Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
• Αβγό καλά βρασμένο.
• Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
• Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Γλυκίσματα

• Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ).
• Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
• Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
• Μέλι σε ατομική μερίδα.
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

Ξηροί καρποί

• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

Υγρά τρόφιμα

• Εμφιαλωμένο νερό.
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
• Καφές μόνο για το προσωπικό.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Ακόμη επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.

Τέλος, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική Διάταξη.

zougla

Την στιγμή που όλη η χώρα βρίσκεται στον πυρετό των αλλαγών και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, και οι μαθητές έχουν ξεχάσει πως είναι να ονειρεύονται ένα ευοίωνο μέλλον, έρχονται κάποια παιδία για να σου δείξουν πως δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους για το αύριο. Έβαλαν στόχους, προσπάθησαν και τα κατάφεραν.

Οι μαθητές του ΡΟΜΒΟΥ χάραξαν για μία ακόμη φορά τον δρόμο προς την επιτυχία, μιας και κατάφεραν να εισαχθούν στις καλύτερες σχολές της χώρας με εκπληκτικές βαθμολογίες.

Ο Φώτης Σιούταρης, από το 5ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας εισήχθη 2ος στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι με 19642 μόρια. Όντας , ένας από τους πρώτους βαθμολογικά της χώρας, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει το ρητό «τα αγαθά κόποις κτώνται», και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον που του ανοίγεται, ενώ φιλοδοξεί μετά το πτυχίο του, να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό.

 

Ο Ηλίας Ζέρβας, από το 1ο Λύκειο Γλυφάδας με 19235 μόρια μπαίνει κι αυτός από τους πρώτους στο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αφήνοντας στην άκρη την υποτροφία που κέρδισε στην Αμερική. Ο 18χρονος φοιτητής πλέον, έκανε υπερήφανους τόσο τους γονείς του, όσο και την “οικογένεια” του ΡΟΜΒΟΥ που από νωρίς είχαν αντιληφθεί το σπάνιο ταλέντο του στην Φυσική και τα Μαθηματικά.

 

Με μεγάλη χαρά και 10ος στη σειρά κατάταξης, ο Πέτρος Ηλιάδης, μαθητής του 5ο Λυκείου Γλυφάδας, θα περάσει το «κατώφλι» του τμήματος Φυσικής Αθηνών, απαλλαγμένος πια από το άγχος του σχολείου και των εξετάσεων.

Η Ιατρική Αθηνών δεν αποτελεί πλέον όνειρο για τη Μαίρη Γεροπέππα, από το Γενικό Λύκειο Ελληνικού, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να γίνει χειρουργός,

ενώ και ο Γιάννης Τζανακάκης, επίσης από το Γενικό Λύκειο Ελληνικού, που εισήχθη 2ος στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Υπολογιστών στα Χανιά μπορεί πλέον με ευκολία να σπουδάσει αυτό που επιθυμούσε γεμάτος ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση.

Τέλος, μπορεί η Θεωρητική Κατεύθυνσή φέτος να “χαντακώθηκε” λόγω δύσκολων θεμάτων, οι μαθητές του ΡΟΜΒΟΥ όμως, και σε αυτή την περίπτωση, κατάφεραν να ξεχωρίσουν, με την Λυδία Πετροπούλου, από το 3ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης, που παρά την δυνατότητά της να εισαχθεί στη Νομική, λόγω υψηλών μορίων, προτίμησε την Φιλολογία, μιας και αυτό ήθελε από μικρή να σπουδάσει.

Καθώς και η Ιωάννα Παπαγιάννη, από το 3ο Λύκειο Ηλιούπολης, μπορεί να βλέπει τον εαυτό της ως μια αυριανή δικηγόρο, αφού μπήκε στη Νομική Θράκης και μάλιστα 8η σε σειρά κατάταξης.
 

Περισσότερα Άρθρα...