Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο και διεξαγωγή νέων συνελεύσεων την Τετάρτη και την Παρασκευή αποφάσισαν τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια απόφαση που οδηγεί πλέον σε απώλεια του εξαμήνου, καθώς αγγίζουμε το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου χωρίς καν να έχουν γίνει εγγραφές.

Υπό παραίτηση τελεί, εξάλλου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

«Αν ο κ. Αρβανιτόπουλος πιστεύει ότι θα λειτουργήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο με ΜΑΤ του λέμε, πριν 40 χρόνια το Πολυτεχνείο λειτούργησε μετά την εξέγερση του Νοέμβρη γιατί τα τανκς έσπασαν την πόρτα του. Αν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο είμαστε εδώ απέναντί του, να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματα των ανθρώπων, το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών μετά τη συνεδρίαση.

Eκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους, είχε απευθύνει νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια» τόνισε ο υπουργός. 

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».

Απαντώντας εξάλλου στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε την Κυριακή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται».

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε δώσει τελεσίγραφο σε όσους εμποδίσουν από σήμερα το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και τόνισε ότι όσοι παρανομήσουν θα συλληφθούν.

Παράλληλα συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου προκειμένου να λάβουν και εκείνοι τις δικές τους αποφάσεις.

Χθες, και με αφορμή τον εορτασμό της 40ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κάλεσαν την κυβέρνηση να στηρίξει την ανώτατη εκπαίδευση.

τανεα

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γλωσσολόγοι που ανησυχούν για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας από τη χρήση των greeklish, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που βρίσκουν θετικές πλευρές στη χρήση τους.

«Άλλο γλώσσα κι άλλο γραφή της γλώσσας» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Λατινικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Μιχαλόπουλος και συνεχίζει «Δεν πιστεύω ότι τα greeklish συνιστούν απειλή για την ελληνική γλώσσα και γι’ αυτό δε πρέπει να κινδυνολογούμε».

Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες των greeklish τείνουν να ξεχάσουν τη σωστή γραφή των λέξεων και γίνονται ανορθόγραφοι.

Ο φιλόλογος Νίκος Κονίδας, δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα έχουν επίγνωση του θέματος και ενημερώνονται συνεχώς για τις νέες τάσεις και συνήθειες των μαθητών. «Μόνη της, η τάση αυτή δε μπορεί να επηρεάσει την ελληνική γραφή. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως, η απουσία του βιβλίου από τον ελεύθερο χρόνο που οξύνουν το φαινόμενο της γλωσσικής κρίσης» λέει.

Επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους τα greeklish πρέπει να περιοριστούν, μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορθογραφία, τη σύνταξη και γενικότερα στην έκφραση.

Παρόλα αυτά δεν αρνείται τη θετική πλευρά της χρήσης τους, που είναι το να «γράφεις γρήγορα». «Αν υπάρχει χρήση με μέτρο θα οδηγηθούμε στον περιορισμό του φαινομένου» επισημαίνει.

Ο Νίκος Σερασκέρης, 17 χρόνων, μαθητής Λυκείου χρησιμοποιεί στις διαδικτυακές συνομιλίες του τα greeklish. «Γράφω μόνο σε greeklish γιατί αποφεύγω να κάνω ορθογραφικά λάθη και επικοινωνώ πιο γρήγορα και άμεσα με τους φίλους μου» λέει και συνεχίζει: «Καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνω υποβαθμίζει τη γλώσσα μου, αλλά συνεχίζω να χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο λόγω συνήθειας, αλλά και ευκολίας».

Η 18χρονη Φένια Τούτση, μαθήτρια λυκείου, λέει πως χρησιμοποιεί τα greeklish μόνο στις συνομιλίες της στο facebook, φροντίζοντας, όπως λέει, να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τρόπο γραφής με μέτρο, καθώς πιστεύει ότι η υπερβολική χρήση των greeklish, οδηγεί στην αποξένωση από την ελληνική γλώσσα. Θεωρεί πάντως, πως ο συγκεκριμένος τρόπος, έχει πολλά θετικά στοιχεία. «Δε χρειάζεται να προσέχεις την ορθογραφία, δε χρειάζονται τονισμοί και δεν αρνούμαι πως έχουν πια γίνει μόδα».

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που κρατούν τη παράδοση της ελληνική γραφής όπως ο δικηγόρος Μάνος Ατζαράκης. «Δεν θέλω να ξεχάσω να γράφω» δηλώνει απόλυτα και προσθέτει: «Είναι μια μόδα που δε πρόκειται να περάσει γιατί οι άνθρωποι που δεν ξέρουν να γράφουν, τους απωθεί όλο και περισσότερο η ιδέα του να γράψουν στη γλώσσα τους»

matrix24

Στις πανεπιστημιακές αίθουσες επιστρέφουν από την προσεχή Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα τους, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος που συνήλθε εκτάκτως σήμερα.

«Εκτιμώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του υπουργείου Παιδείας και αναλογιζόμενη παράλληλα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους, καθώς και την αποστολή του Πανεπιστημίου ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, η Σύγκλητος αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013» αναφέρεται στην απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος καλεί το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Την ίδια ώρα, άδηλο είναι το μέλλον των μαθημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και οι εννέα σχολές του ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ είχε αποφασίσει την περασμένη βδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα από χθες, Δευτέρα.

Αυτό, όμως, δεν κατέστη δυνατό καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε νέα απεργία, υιοθετώντας σχετική πρόταση της ομοσπονδίας τους.

Τσέπωμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από επιτήδειους... επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πάτρας αποκάλυψε ο Ημερήσιος της Αχαΐας.

Με τη σύμπραξη υπεργολάβων, οι επιστήμονες δρούσαν επί χρόνια, αναθέτοντας απευθείας δουλειές στους εαυτούς τους και μάλιστα για αλλότριους σκοπούς που καμία σχέση δεν είχαν με το αντικείμενο συγκεκριμνου τμήματος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Πάτρας. Hγετικά στελέχη του Υπ. Παιδείας δήλωσαν ήδη ότι θα πράξουν τα δέοντα ώστε να αποδειχθούν οι ακριβείς διαστάσεις της ρεμούλας.

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στη «Διαύγεια». Προ μηνών είχαν αναρτηθεί πολλές απευθείες αναθέσεις που υπερέβαιναν τη νομιμότητα, αλλά όλως περιέργως μέσα σε λίγες ημέρες εξαφανίστηκαν. Εγκέφαλος της διασπάθισης τεράστιων ποσών, φέρεται ο γνωστός-άγνωστος καθηγητής «Χ» συγκεκριμένου τμήματος του Πανεπιστημίου, που έχει μακρά θητεία στο χώρο και αρκετούς υπεργολάβους στη δούλεψή του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το ά' εξάμηνο του 2013 οι ποντικοί του δημοσίου χρήματος υπερέβησαν τη νομιμότητα κατά δέκα φορές, με τη βοήθεια Αντιπρύτανη που υπέγραψε τα σχεετικά έγγραφα της εκταμίευσης δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Το δημοσίευμα του Hμερήσιου της Αχαΐας σχολίασε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, ο οποίος δεσμεύττηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά το θέμα και θα διευρευνηθεί το σύνολο των πληροφοριών των δημοσιευμάτων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είναι χρέος μας να επιληφθούμε του θέματος και να πράξουμε το παν για να λάμψει η αλήθεια. Όλες οι πληροφορίες θα εξετασθούν εξονυχιστικά. Μακριά από μένα, το ενδεχόμενο όποιας συγκάλυψης εφ΄΄οσον τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά. Άλλωστε, ιδεολογικά αλλά και από προσωπική πεποίθηση, είμαι ταυτισμένος με τη διαφάνεια και δε χωράει η οποιαδήποτε έκπτωση ή σκοπιμότητα στους χειρισμούς αυτής της πολύ λεπτής υπόθεσης». 

Σε αναμονή λοιπόν για τα νεώτερα ... 

msn

Ερώτηση προς τον Υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης & ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης με θέμα τις συνέπειες από την απόλυση των σχολικών φυλάκων.

Οι βουλευτές αναφέρουν στη ερώτησή τους ότι με αφορμή την ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις συνέπειες των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων των σχολικών φυλάκων στην καθημερινότητα των σχολείων, που δεν είναι άλλες από τις καταστροφές, τους βανδαλισμούς και τα grafity στα σχολικά κτίρια, την υποβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τις καταστροφές σε σοβαρό εποπτικό υλικό (εργαστήρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες κ.λ.π.) και φυσικά την έλλειψη προστασίας των παιδιών από εμπόρους ναρκωτικών και από κάθε λογής κακοποιό στοιχείο που εύκολα σήμερα εισβάλλει, με αποτέλεσμα οι γονείς μέσω των συλλόγων τους να πληρώνουν ιδιωτική φύλαξη ή και τους απολυμένους Σχολικούς Φύλακες καθώς η κυβέρνηση προωθεί αυτές τις λύσεις με την ίδρυση «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» μεταφέροντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση στους δημότες, συνεπώς το κόστος αποκατάστασης να είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το κόστος μισθοδοσίας των Σχολικών Φυλάκων που υποτίθεται πως εξοικονόμησε η μνημονιακή συγκυβέρνηση με την απόλυσή τους.

Ρώτούν λοιπόν οι βουλευτές για το πώς θα προστατέψουν οι υπουργοί τους μαθητές και τα σχολικά κτίρια από τους ανωτέρω κινδύνους; Τι θα κάνουν έτσι ώστε να μην ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο με την αποκατάσταση των ζημιών; Και τελικά αν θα προσληφθούν ξανά σε νέες θέσεις εργασίας οι απολυμένοι σχολικοί Φύλακες. 

Μετά από αναμονή εβδομάδων, ανοίγουν τη Δευτέρα οι γραμματείες των Πανεπιστημίων για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, καθώς η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων πρότεινε στα μέλη της να λειτουργήσουν τα ιδρύματα με διευρυμένο προσωπικό ασφαλείας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Παράλληλα όμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων αποφάσισαν να συνεχίσουν για έβδομη συνεχή εβδομάδα την απεργιακή τους κινητοποίηση, ζητώντας την άρση του μέτρου της διαθεσιμότητας από το οποίο πλήττονται 1.349 συνάδελφοί τους.

«Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση, εξέτασε ενδελεχώς την κοινωνική διάσταση που απορρέει από τη απεργία μας και, με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας αποδεδειγμένα δεν συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης και προχωρά με γοργά βήματα σε στυγνό εκβιασμό του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας, αποφάσισε να εισηγηθεί στη σημερινή Γενική Συνέλευση, να προχωρήσει στη διεύρυνση του προσωπικού ασφαλείας, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, σε ό,τι αφορά τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών του ιδίου Ακαδημαϊκού έτους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι προειδοποιούν, πάντως, ότι θα επανεξετάσουν την απόφασή τους, την προσεχή Τετάρτη, σε περίπτωση που υπάρξουν «διώξεις με αργία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, επέμβαση της αστυνομίας, προπαγανδιστικές δηλώσεις ή διαρροές υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων έξι πανεπιστημίων, που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσοι υπάλληλοι δεν απογραφούν τίθενται αυτομάτως σε αργία.

ΑΜΠΕ

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όλης της χώρας την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. της ίδιας μέρας από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ (Χαλκοκονδύλη 13 & Πατησίων).

Κύριο αίτημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι «η απόσυρση της αντισυνταγματικής εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου με την οποία επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και να περάσει η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας στα Υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου (την εφαρμογή της εγκυκλίου έχει ήδη αναστείλει προσωρινά με απόφασή του το ΣτΕ).

Η ΟΙΕΛΕ έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία συζητείται στις 17/10. Παρέμβαση στο ΣτΕ «υπέρ του Υπουργείου Παιδείας» (...) έκανε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) αποδεικνύοντας την αγαστή συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και μεγαλοεπιχειρηματιών της εκπαίδευσης.

Ανάμεσα στα άλλα αιτήματα της απεργίας βρίσκεται και η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας.

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην απεργία της ΟΙΕΛΕ και στην  πορεία προς τη Βουλή. Μεγάλος αριθμός σχολείων ανακοίνωσαν ότι δεν θα λειτουργήσουν εκείνη την ημέρα και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση παρά την πρωτοφανή εργοδοτική τρομοκρατία. Ενδεικτικά, σχολεία που αναμένεται να μη λειτουργήσουν ή να υπολειτουργήσουν στις 15/10 είναι το Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής, τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού, τα εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα, η Ελληνογαλλική σχολή Αγίας Παρασκευής, η Γεννάδειος, η σχολή Χίλλ, η Γερμανική σχολή, οι Ουρσουλίνες και πολλά άλλα.

Στη διαδήλωση θα λάβουν μέρος ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη κ.λπ.).

Στο τέλος της πορείας αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και θα καταθέσει ψήφισμα διαμαρτυρίας».

enikos

 

Περισσότερα Άρθρα...