internet happens
Ασύλληπτες είναι πλέον οι ταχύτητες και οι ρυθμοί στο Ίντερνετ. 

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία. της αμερικάνικης εταιρείας παροχής υπηρεσίων Excelacom, που δείχνουν όσα συμβαίνουν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα στο διαδίκτυο

Μέσα σε ένα μόνο λεπτό γίνονται:

701,389 logins στο Facebook

69,444 θέασης στο Netflix

150 εκατ. emails έχουν αποσταλεί

1,389 Uber rides

527,760 photos έχουν μοιραστεί στο Snapchat

51,000 app κατεβήκαν στο Apple’s App Store

$203,596 πωλήσεις στο Amazon.com

120+ νέες Linkedin εγγραφές

347,222 tweets στο Twitter

28,194 νέα ποστ στο Instagram

38,052 ώρες μουσικής στο Spotify

1.04 εκατ. vine loops

2.4 εκατ. αναζητήσεις στο Google

972,222 Tinder swipes

2.78 εκατ. προβολές video στο Youtube

20.8 εκατ. μηνύματα στο WhatsApp

MICHIO KAKU large570 1 

Από εφαρμογές smartphone που μπορούν να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε μέχρι αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς και…ανησυχητικά ανθρωπόμορφα ρομπότ, η προηγούμενη δεκαετία έχει δει δραματικές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Ποιες φοβερές εξελίξεις είναι πιθανόν να δούμε κατά τα επόμενα δέκα χρόνια;

Για να μάθει, η HuffPost Science απευθύνθηκε σε επτά κορυφαίους μελλοντολόγους- και έκαναν κάποιες προβλέψεις- έκπληξη.

Dr. Μιτσίο Κάκου, καθηγητής θεωρητικής Φυσικής, City University of New York, συγγραφέας του «The Future of the Mind»

«Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, θα δούμε τη σταδιακή μετάβαση από το Ίντερνετ σε ένα “brain net” (“εγκεφαλοδίκτυο”), στο οποίο σκέψεις, συναισθήματα, μνήμες, θα μπορούν να μεταδίδονται αστραπιαία ανά τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να συνδέσουν τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή και να αρχίσουν να αποκωδικοποιούν κάποιες από τις μνήμες και σκέψεις μας. Αυτό μπορεί κάποια στιγμή να φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες και ακόμη και την ψυχαγωγία.

Οι ταινίες του μέλλοντος θα είναι σε θέση να μεταδώσουν συναισθήματα, όχι απλά εικόνες σε μια ασημένια οθόνη. (Οι νέοι θα τρελαθούν στα social media, στέλνοντας μνήμες και αισθήσεις από τους σχολικούς χορούς, τα πρώτα ραντεβού κλπ). Ιστορικοί και συγγραφείς θα είναι ικανοί να καταγράφουν γεγονότα όχι μόνο ψηφιακά, αλλά και συναισθηματικά. Ίσως ακόμα και οι εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων να μειωθούν, καθώς θα αρχίζουμε να νιώθουμε και βιώνουμε τον πόνο των άλλων».

Dr. Ρέι Κέρτσβαϊλ, εφευρέτης, πρωτοπόρος επιστήμονας υπολογιστών, director of engineering στη Google

«Το 2025 οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν ρούχα σε πολύ χαμηλό κόστος. Θα υπάρχουν πολλά δωρεάν open source σχέδια, αλλά οι άνθρωποι θα μπορούν επίσης να ξοδεύουν χρήματα για να κατεβάζουν αρχεία ρούχων από τους πιο μοντέρνους σχεδιαστές, ακριβώς όπως ξοδεύουν σήμερα χρήματα για eBooks, μουσική και ταινίες, παρά όλο το δωρεάν υλικό που υπάρχει διαθέσιμο.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν ανθρώπινα όργανα χρησιμοποιώντας τροποποιημένα βλαστοκύτταρα με το DNA του ίδιου του ασθενούς, παρέχοντας μια ανεξάντλητη πηγή προμήθειας οργάνων, χωρίς προβλήματα απόρριψης από τον οργανισμό.

Θα είμαστε επίσης σε θέση να επισκευάζουμε όργανα που έχουν υποστεί ζημιά με επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα, για παράδειγμα, μια καρδιά που έχει πάθει ζημιά από καρδιακή προσβολή. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν φθηνά κομμάτια για τη συναρμολόγηση σπιτιών ή γραφείων, σε στυλ Lego».

«Θα περνάμε πολύ χρόνο στην εικονική (virtual) και την επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα, επιτρέποντάς μας να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν απέχουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Θα είμαστε σε θέση ακόμα και να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Κάποιοι από τους “ανθρώπους” που θα κάνουμε μαζί επισκέψεις σε αυτές τις νέες πραγματικότητες θα είναι άβαταρ. Θα είναι αξιοθαύμαστα, αλλά όχι ακριβώς ανθρωπίνου επιπέδου ως το 2025- για αυτό θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2030.

Θα είμαστε σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε την ανθρώπινη βιολογία, μακριά από πολλές ασθένειες και διαδικασίες γήρανσης, για παράδειγμα απενεργοποιώντας καρκινικά βλαστοκύτταρα που είναι η πραγματική πηγή του καρκίνου, ή να εμποδίζουμε την πρόοδο της αρτηριοσκλήρυνσης, του αιτίου της καρδιοπάθειας. Θα είμαστε ικανοί να δημιουργούμε άβαταρ ανθρώπων που έχουν πεθάνει, από όλες τις πληροφορίες που άφησαν πίσω τους (emails και άλλα έγγραφα, εικόνες, βίντεο, συνεντεύξεις με ανθρώπους που τους θυμούνται). Θα είναι αξιοθαύμαστα, αλλά όχι πλήρως ρεαλιστικά, όχι μέχρι τα μέσα του 2030, οπότε κάποιοι θα βρουν αυτή την τεχνολογία “replicant” να βρίσκεται στην “παράξενη κοιλάδα” (uncanny valley), δηλαδή θα τους κάνουν να νιώθουν άβολα».

Dr. Αν Λιζε Κτζέιρ, ιδρύτρια της λονδρέζικης εταιρείας πρόγνωσης Kjaer Global

«Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι οι χρόνιες ασθένειες θα ευθύνονται για περίπου τα 3/4 όλων των θανάτων παγκοσμίως ως το 2020, οπότε η ανάπτυξη του M-Health (διαγνώσεις μέσω φορητών συσκευών, bio-feedback, προσωπική παρακολούθηση υγείας) προορίζεται να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση, για παράδειγμα, του διαβήτη και της υψηλής πίεσης.

Εφαρμογές σχεδιασμένες από επαγγελματίες του χώρου της ιατρικής θα παρέχουν αποτελεσματική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθήσεις σε πολύ νωρίτερο στάδιο και βοηθώντας στη βελτίωση των τρόπων ζωής και της έκβασής τους στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Αυτή η βελτίωση στην φυσική μας ευημερία είναι συναρπαστική, αλλά που με συναρπάζει ακόμα περισσότερο είναι η παράλληλα ανάπτυξη εφαρμογών που ανταποκρίνονται στις ελλιπώς εξυπηρετούμενες ανάγκες μας όσον αφορά στην πνευματική υγεία».

Dr. Τζέιμς Κάντον, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του Institute for Global Futures (Σαν Φρανσίσκο) και συγγραφέας του «Future Smart: Managing the Game-Changing Trends that will Transform your World»

«Οι wearable φορητές συσκευές (που φοριούνται) θα καλύψουν τον κόσμο. Μέχρι το 2025 θα υπάρχει ένα τεράστιο Ίντερνετ των πάντων, που θα συνδέει κάθε έθνος, κοινότητα, εταιρεία και πρόσωπο με όλη τη γνώση του κόσμου. Αυτό θα επιταχύνει την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την εργασία, την ψυχαγωγία και το εμπόριο…»

«Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται το ίδιο έξυπνη, αλλά και εξυπνότερη από τους ανθρώπους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ενσωματωμένη σε αυτοκίνητα, ρομπότ, σπίτια και νοσοκομεία, δημιουργώντας την οικονομία της τεχνητής νοημοσύνης. Άνθρωποι και ρομπότ ενοποιούνται, ψηφιακά και φυσικά, για να περιθάλψουν ασθενείς που μπορεί να είναι στην άλλη πλευρά του κόσμου. Ρομποτικοί χειρούργοι θα κάνουν εγχειρήσεις εξ αποστάσεως σε ασθενείς. Ρομπογιατροί θα βοηθούν σε τοκετούς και θα σας φροντίζουν μέσα από το κινητό τηλέφωνο.

Η προληπτική ιατρική μεταμορφώνει την Υγεία. Η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών με ιατρικές συσκευές που “μυρίζουν” την αναπνοή μας, και δωρεάν αποκωδικοποίηση DNA που προβλέπει τη μελλοντική μας υγεία θα είναι κοινά .Εξατομικευμένα γενετικά φάρμακα θα προλαμβάνουν τις ασθένειες, σώζοντας ζωές και δισεκατομμύρια σε χαμένη παραγωγικότητα…το επόμενης γενιάς Bitcoin θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά σκληρά νομίσματα, δημιουργώντας ένα νέο υπόδειγμα για ψηφιακό εμπόριο και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν μια πραγματική νέα οικονομία».

Τζέισον Σίλβα, παρουσιαστής του «Brain Games» του National Geographic Channel

«Η επανάσταση του on-demand θα γίνει ο on-demand κόσμος, όπου upgrades βιολογικού λογισμικού, εξατομικευμένα φάρμακα, τεχνητές νοημοσύνες- βοηθοί, θα μεταμορφώνουν όλο και περισσότερο την Υγεία και την ευημερία. Επιπρόσθετα, η αυξανόμενη αυτοματοποίηση θα συνεχίσει να κάνει τις καθημερινές μας ζωές απείρως πιο πλούσιες. Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα είναι πανταχού παρόντα, η μεταφορά η ίδια θα είναι αυτοματοποιημένο, καθαρή, και φθηνή. Θα πάμε σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση “νικάει” την ιδιοκτησία και ο κόσμος βρίσκεται στην άκρη των δαχτύλων μας». 

Dr. Έιμι Ζάλμαν, διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της World Future Society

«Οι ερευνητές έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλο και ακριβείς τρόπους να κοιτούν στους εγκεφάλους και τα σώματά μας για να κατανοήσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Πριν από λίγα χρόνια, ερευνητές του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι ηγέτες στην πραγματικότητα έχουν λιγότερο στρες, όχι περισσότερο, από τους μη ηγέτες….στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, μία μελέτη πάνω σε δικαστές έδειξε ότι επέβαλαν αυστηρότερες ποινές πριν το μεσημεριανό- όταν πεινούσαν».

«Βρίσκω την πιθανή εφαρμογή αυτών των ειδών ενοράσεων εντυπωσιακή. Μία πιο ακριβής κατανόηση σχετικά με το πώς λειτουργούμε εμείς οι άνθρωποι- πώς εμπιστευόμαστε, συνεργαζόμαστε και μαθαίνομε, αλλά επίσης πολεμάμε και μισούμε- είναι ένα εργαλείο που διαμορφωτές πολιτικής και εμείς οι πολίτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε καλύτερα συστήματα διακυβέρνησης και καλύτερο μέλλον».

Μαρκ Στίβενσον, συγγραφέας του «An Optimist’s Tour of the Future»

«Οι τεχνολογίες δεν είναι το πιο σημαντικό κομμάτι- αν και είναι τρομερά cool. Είναι το τι θα κάνει η κοινωνία με αυτές, και αυτή τη στιγμή το σημείο όπου κολλάμε είναι η θεσμική μεταρρύθμιση…αυτό το οποίο θα ήθελες στα σίγουρα να δεις, κατά τη γνώμη μου είναι νέοι τρόποι αυτοοργάνωσης. Οπότε, το επόμενο βιβλίο μου, για παράδειγμα, καλύπτει την επανάσταση των ανανεώσιμων σε μια μικρή αυστριακή πόλη, open source ανακάλυψη open source φαρμάκων στην Ινδία, δίκτυα ασθενών όπως το PatientsLikeM

Μετάφραση του 7 Top Futurists Make Some Pretty Surprising Predictions About What The Next Decade Will Bring, από την HuffPost US

internet computer

Στην επιβολή φόρου στους χρήστες ίντερνετ στην Ελλάδα, έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγορά”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δυο πλευρές στην τελευταία συνάντηση, αποφασίστηκε να υπάρξει φόρος στους συνδρομητές της ευρυζωνικότητας.

Η νέα φορολογία θα επιβληθεί σε όλους όσοι έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τάμπλετ ή κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.

Το ύψος του φόρου, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με την επιστροφή των εκπροσώπων του κουαρτέτου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ιδιαίτερα στα social media, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έχει αρχίσει να... γυρίζει!

Η οικονομική εφημερίδα του Νίκου Χατζηνικολάου υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος έχει μπει στο προσχέδιο της συμφωνίας, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ στην κατανάλωση στο... 24%!!

pc forodiafygi

Οχι, οι αριθμοί από το 1 έως το 6 ή η λέξη password δεν είναι καλή επιλογή όταν πρόκειται για κωδικό πρόσβασης σε λογαριασμό στο διαδίκτυο. Μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά όποιος κατεφεύγει σε αυτή είναι εκτεθειμένος.

Την Τρίτη, SplashData, μία η εταιρεία διαχείρισης password, δημοσίευσε την ετήσια λίστα της με τους πιο δημοφιλής κωδικούς της προηγούμενης χρονιάς.

Για να καταλήξει σε αυτή, έλαβε υπόψη περισσότερα από 2 εκατομμύρια password τα οποία διέρρευσαν πέρυσι, αναλύοντας εκείνα που διαρρέουν πιο συχνά όπως και όσα είναι λιγότερο ασφαλή. Οι περισσότεροι από τους κωδικούς της λίστας προέρχονται από χρήστες στη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, σύμφωνα με το Business Insider.

Αυτή είναι η λίστα της SplashData. Και αν το δικό σας password βρίσκεται σε αυτή, καλύτερα να σκεφτείτε ένα διαφορετικό:

1. 123456

2. password

3. 12345678

4. qwerty

5. 12345

6. 123456789

7. football

8. 1234

9. 1234567

10. baseball

11. welcome

12. 1234567890

13. abc123

14. 111111

15. 1qaz2wsx

16. dragon

17. master

18. monkey

19. letmein

20. login

21. princess

22. qwertyuiop

23. solo

24. passw0rd

25. starwars

iefimerida

Yperkalodio

Στην Ελλάδα έφτασε το νέο διεθνές υποθαλάσσιο καλώδιο AsiaAfricaEurope–1 (AAE-1) που κατασκευάζουν 19 από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

Μεταξύ των οποίων και ο όμιλος ΟΤΕ, μέσω της θυγατρικής OTEGlobe. Η διασύνδεση πραγματοποιήθηκε στο διεθνή τηλεπικοινωνιακό σταθμό του ΟΤΕ στα Χανιά της Κρήτης, καθιστώντας τον το πρώτο σημείο εισόδου του AAE-1 στην Ευρώπη.

Το υπέρ-υψηλών ταχυτήτων, νέας γενιάς καλώδιο ΑΑΕ-1, μήκους περίπου 25.000 χιλιομέτρων, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών και από τα ελάχιστα που θα διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Οι εργασίες κατασκευής προχωρούν δυναμικά και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, οπότε και θα διατεθεί εμπορικά.

Με την επένδυση αυτή η OTEGlobe τοποθετεί την Ελλάδα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Μεσογείου και την καθιστά πλέον μία από τις τρεις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.

Η κατασκευή και λειτουργία του νέου καλωδίου καλύπτει εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε νέες χωρητικότητες που προκύπτουν από την μετεξέλιξη του Διαδικτύου σε σημαντικό παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανάγκες για "bandwidth" αυξάνονται συνεχώς, λόγω της αύξησης της χρήσης ενός πλήθους εφαρμογών και λύσεων, από κοινωνικά δίκτυα μέχρι εφαρμογές ψυχαγωγίας και video, αλλά και οικονομικές συναλλαγές όπως το e-banking και το e-commerce.

Για το ΑΑΕ-1 θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία 100 Gbps, φτάνοντας σε συνολική χωρητικότητα άνω των 40 Tbps (1 Tbps=1000 Gbps).

Το πλεονέκτημα του καλωδίου είναι ότι θα μεταφέρει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από το Χονγκ Κονγκ και την Ασία στην Ευρώπη, μέσα από μία νέα διαδρομή, εναλλακτική από τα υφιστάμενα, υπερφορτωμένα υποθαλάσσια καλώδια, η οποία θα αποτελεί παράλληλα και τη συντομότερη δυνατή διαθέσιμη διαδρομή (low latency route).

Η OTEGlobe, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της κοινοπραξίας για την κατασκευή του ΑΑΕ-1 από τον αρχικό σχεδιασμό το Δεκέμβριο του 2012 και την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, τον Ιανουάριο του 2014.

Η συγκεκριμένη επένδυση είναι επιπρόσθετη στις επενδύσεις ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ του ομίλου ΟΤΕ, την τρέχουσα τετραετία στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα νέας γενιάς, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

crashonloine

ybridiko ploio

Ελληνική σφραγίδα φέρει το πρώτο στον κόσμο υβριδικό πλοίο που κατασκευάστηκε καθώς σχεδιάστηκε από το «Έρευνας και Καινοτομίας» του νορβηγικού νηογνώμονα (DNV) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα στη Νορβηγία και την εταιρεία Wartsila.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πλοίο Viking Lady της νορβηγικής εταιρείας Eidesvik Offshore, που ναυπηγήθηκε το 2009 και το οποίο μεταφέρει προσωπικό και προμήθειες υπεράκτιες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου.

«Η καινοτομία μας μπορεί να εφαρμοσθεί είτε σε καινούργια είτε σε ήδη υπάρχοντα σκάφη, τα οποία βασίζονται σε ηλεκτρική πρόωση. Κεντρικό ρόλο έχει μία μπαταρία που εγκαθίσταται στο καράβι, ώστε να αποθηκεύεται σε αυτήν η περίσσεια της ηλεκτρικής ισχύος από τις γεννήτριες του πλοίου.

Έτσι, τη στιγμή που το πλοίο θα χρειασθεί μεγάλη ισχύ (π.χ. κάνοντας ελιγμούς στο λιμάνι), ένα μέρος της θα προέλθει από την μπαταρία και όχι από τις γεννήτριες, οι οποίες για να την εξασφαλίσουν θα έπρεπε να καταναλώσουν ακόμη περισσότερα καύσιμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Νικόλαος Κακαλής, διευθυντής του τμήματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τον ένα χρόνο της λειτουργίας του πλοίου με το υβριδικό σύστημα έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση καυσίμου σχεδόν 15% και μείωση των εκπομπών ρύπων κατά το ένα τέταρτο.

deal

 

 

malicius varius

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό έχει εμφανιστεί και η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες προκειμένου να μην πέσουν θύματα. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης για την αποφυγή εξαπάτησης από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές κακόβουλων λογισμικών που διακινούνται μέσω του διαδικτύου, ενημερώνει του πολίτες για την εμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού Dridex Malware.

Πιο αναλυτικά, από τις έρευνες εξειδικευμένων αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται και διακινούνται μέσω διαδικτύου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), που περιλαμβάνουν κακόβουλο επισυναπτόμενο αρχείο (συνήθως της μορφής .doc, .xls, .pdf), το οποίο περιέχει μακροεντολή (macro).

Συγκεκριμένα, το επισυναπτόμενο αρχείο φέρεται να είναι τιμολόγιο ή άλλου τύπου λογιστικό έγγραφο, το οποίο αρχικά εμφαίνεται νόμιμο, με σκοπό να «ξεγελάσει» τον παραλήπτη και να τον οδηγήσει στο άνοιγμα του.

Προεπιλεγμένα, σε ένα έγγραφο «Word», οι μακροεντολές είναι απενεργοποιημένες. Ωστόσο, ανοίγοντας το επισυναπτόμενο έγγραφο, ο χρήστης ερωτάται αν θέλει να τις ενεργοποιήσει και σε θετική περίπτωση, η ενσωματωμένη κακόβουλη μακροεντολή εκτελείται, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μολύνεται και εγκαθίσταται σε αυτό ο ιός «Dridex».

Ο εν λόγω ιός έχει τη δυνατότητα να:

-υποκλέπτει ιδιωτικά δεδομένα, όπως στοιχεία εισόδου σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, στοιχεία εισόδου σε email, ftp, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.,

-ανεβάζει/κατεβάζει/εκτελεί αρχεία,

-παρακολουθεί τη δικτυακή κίνηση,

-λαμβάνει στιγμιότυπα της οθόνης (screenshots),

-αφαιρεί από το χρήστη τα δικαιώματα διαχειριστή του ηλεκτρονικού υπολογιστή (botnet),

-επικοινωνεί με servers ώστε να λαμβάνει αρχεία ρυθμίσεων (configuration files), επηρεάζει διεργασίες, όπως Internet Explorer, Chrome, Firefox προκειμένου να παρακολουθεί τις επικοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστάται οι χρήστες του διαδικτύου:

-να μην ανοίγουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των οποίων η προέλευση ή το περιεχόμενο δεν είναι βέβαιο, ιδιαίτερα αν τα επισυναπτόμενα αρχεία απαιτούν την ενεργοποίηση μακροεντολών. Τα αρχεία αυτά θα πρέπει να διαγράφονται άμεσα.

-αν είναι δυνατόν, να είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα ενεργοποίησης μακροεντολών σε επίπεδο κεντρικής διαχείριση και ρύθμισης λειτουργικού συστήματος (Group Policy), σε έναν οργανισμό.

-να χρησιμοποιούν αντι-ιική προστασία με προστασία σε πραγματικό χρόνο (real - time).

-να χρησιμοποιούν κατάλληλα φίλτρα για την προστασία από spam , ώστε τέτοιου τύπου μηνύματα, όπου βασίζεται η διάδοση του ιού « Dridex », να μην εμφανίζονται στα εισερχόμενα μηνύματα ή, αν εμφανίζονται, να αποτρέπεται τελείως το κακόβουλο περιεχόμενο.

-σε περίπτωση υπόνοιας μόλυνσης, να αλλάξουν άμεσα, με τη χρήση άλλου μηχανήματος, μη μολυσμένου, όλους τους κωδικούς πρόσβασης, ειδικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.λπ.

Περισσότερα Άρθρα...