smartphone

Τα smartphone μας βοηθούν αφάνταστα στην καθημερινή ζωή. Με αυτά, μπορούμε να προγραμματίζουμε την ημέρα μας, να ερχόμαστε σε επαφή με συνεργάτες και φίλους, να ψυχαγωγούμαστε ακούγοντας μουσική ή βλέποντας βίντεο, παίζοντας games και ούτω καθεξής.

Με ένα smartphone στο χέρι, τα πάντα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, ωστόσο πάντα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Σε σχέση με τα κινητά που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες (τιμημένο 3310 και λοιπά μοντέλα), τα smartphones είναι αρκετά ευαίσθητα, τόσο στις πτώσεις, όσο και στη χρήση. Και εμείς, έστω και κατά λάθος, μπορεί να τα... καταστρέψουμε κάνοντας πέντε λανθασμένες κινήσεις.

Μη γνήσια προϊόντα

Το smartphone μπορεί να φορτίζει κανονικά με τη χρήση μη γνήσιας συσκευής, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα αποφευχθούν τα προβλήματα. Τα «μαϊμού» προϊόντα φορτίζουν μεν τα κινητά, αλλά όχι με τον σωστό τρόπο, καθώς με έναν τέτοιο φορτιστή θα αρχίσει να μειώνεται η ζωή και καλή λειτουργία της μπαταρίας. Σε μερικά τηλέφωνα μάλιστα, αν δεν δουλεύει σωστά, τότε η συσκευή θα αρχίσει να κολλάει.

Μια θήκη... σώζει

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τα... σκάσουν για να πάρουν το πιο καλό smartphone της αγοράς, ωστόσο στη συνέχεια δεν σκέφτονται ότι είναι απαραίτητη και η αγορά προστατευτικού υλικού. Όσα χρήματα κι αν δώσεις για ένα smartphone, πρέπει να υπολογίσεις ότι χρειάζεται και μπάτζετ για μία θήκη, ή ασφάλεια. Στη διάρκεια της ημέρας, οι πιθανότητες πτώσης του κινητού από την τσέπη ή τα χέρια, ή της έκθεσής του σε νερό, καφέδες και λοιπά, είναι αυξημένη. Η θήκη σώζει... smartphone κι όσοι δεν έχουν, απλά ρισκάρουν αρκετά.

Λάθος διαχείριση της μπαταρίας

Καμία μπαταρία κινητού δεν ζει για πάντα. Αλλά σίγουρα, μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε δράση για πολύ καιρό. Για να γίνει αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε το κινητό μας να σβήνει τελείως... Μόλις κατέβει από το 20-25% πρέπει να την φορτίζουμε και μία φορά στο τόσο να σβήσει τελείως.

Προσοχή στις καταδύσεις

Αρκετά κινητά διαφημίζονται ως αδιάβροχα, όμως ακόμη και αν έχουν βαθμολογία IP67 ή IP68 θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις με μέτρο. Το νερό πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να βρει τρόπο να εισχωρήσει μέσα στο τηλέφωνο και να σου δημιουργήσει θέμα. Ακόμη όμως και οι θήκες σαν σακουλάκια που προστατεύουν την συσκευή από το υγρό στοιχεία, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, καθώς υπάρχει και η υγρασία.

Άπειρα... update!

Είσαι από αυτούς που βλέπουν ειδοποιήσεις για update είτε για την συσκευή, είτε για κάποια εφαρμογή και την διαγράφεις; Κάνεις μεγάλο λάθος. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκτάς μόνο τη νέα έκδοση μίας εφαρμογής ή ενός λειτουργικού, αλλά βελτιώνεις και την ασφάλεια, καθώς όλες περιέχουν νέες εκδόσεις για το θέμα αυτό.

drone altus ouranos

Ανοίγει ο δρόμος κατασκευής «Drones» στην Ελλάδα αφού, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ» από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS και η εν λόγω πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια στον δημιουργικό κύκλο που ξεκίνησε από τo 2016, όπου δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί για τα ΣμηΕΑ γνωστά ως «Drones».

Οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες σε θέματα πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.

Το πεδίο των δραστηριοτήτων των ΣμηΕΑ είναι ιδιαίτερα ευρύ: Από τη λήψη φωτογραφιών και την κινηματογράφηση για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, έως την εκτέλεση τοπογραφικών και γεωργικών εφαρμογών, αλλά και την εποπτεία κάθε μορφής εγκαταστάσεων. Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις προβλέψεις και τις διατάξεις των Κανονισμών. Ο σκοπός του κανονιστικού πλαισίου είναι να αναπτυχθεί ο κλάδος των προϊόντων και υπηρεσιών των «Drones» χωρίς εμπόδια, αλλά με καθιέρωση κανόνων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

O διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, παραδίδοντας το 1ο Πιστοποιητικό, δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου ελληνικής κατασκευής Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους και ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone και της ανάπτυξης του τομέα. Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με τoν ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αξιοζήλευτα. Η υπηρεσία συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας, ενώ ενσωματώνει όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Altus, Ζαχαρίας Σαρρής, αμέσως μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού, σχολίασε: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Μη Επανδρωμένου Συστήματος “ΟURΑΝΟS” αποδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία Drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές, ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και ιδιαίτερα τον διοικητή, κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, καθώς και το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ιδιαίτερα την ομάδα του καθηγητή Κύρου Υάκινθου για την άριστη συνεργασία η οποία ανέδειξε τις δυνατότητες και τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμπραξη του ακαδημαϊκού, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

faceboo

Από καιρό τώρα το Facebook έχει πάψει να αρκείται στο να γνωρίζει απλώς πού βρισκόμαστε, με ποιον είμαστε και τι κάνουμε. Δεν του φθάνει να αναγνωρίζει τις προσωπικές μας προτιμήσεις και τις δραστηριότητές μας. Αυτές μπορεί να τις γνωρίζει κάθε τεχνολογική εφαρμογή που βασίζεται στα likes μας, στον ποιόν ακολουθούμε κι επικοινωνούμε και στο τι αγοράζουμε.

Επίσης όλες αυτές οι εφαρμογές και τα δίκτυα μπορούν να ακούσουν τι λέμε στο τηλέφωνό μας. Οι εφαρμογές αυτές συγκεντρώνουν τα δεδομένα για το τι λέμε και τι κάνουμε, τα ομαδοποιούν και τα πωλούν σε όποια εταιρεία πλειοδοτήσει.

Όμως ακόμη υπάρχει ένα όριο, πέραν του οποίου δεν έχουν κατορθώσει όλες οι τεχνολογίες και οι εταιρείες τους να διεισδύσουν: το ανθρώπινο μυαλό. Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν εάν κάποια εταιρεία κατόρθωνε να διαβάζει το μυαλό μας και να αποκομίζει κέρδη από τις πληροφορίες που αντλεί από μέσα του; Αυτός μοιάζει να είναι ο επόμενος στόχος του Facebook.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι βούλονται να πουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε μπλογκ του ίδιου του Facebook.

Μία από τις μελέτες, που χρηματοδοτείται από τη διαδικτυακή εφαρμογή και επικεφαλής της είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε μάλιστα πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications. Η έρευνα εστιάζεται στο πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές μόνο με τη σκέψη μας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν σχεδιασθεί μηχανισμοί που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά μηνύματα και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τι είναι εκείνο που προτίθεται να πει το ανθρώπινο υποκείμενο.

Όπως σχολιάζει σχετικά το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης), «οι ερευνητές τοποθέτησαν πλάκες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των εθελοντών. Κατόπιν τους έθεσαν μία σειρά από ερωτήσεις, απαιτώντας από τα υποκείμενα τις έρευνας να δίνουν απλές απαντήσεις. Όπως για παράδειγμα ‘προτιμάς ένα πιάνο, ή ένα βιολί;’. Το σύστημα προσπαθούσε να εντοπίσει τόσο την ερώτηση, όσο και την απάντηση».

Μολονότι τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται ακόμη στο πρώιμο στάδιό τους, οι ερευνητές συμπέραναν πως «η εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφηκε ενόσω οι άνθρωποι μιλούσαν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκωδικοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα αυτό που λέει και να μεταφράζεται σε κείμενο στην οθόνη ενός υπολογιστή».

Το ίδιο το Facebook διαβεβαιώνει πως εάν η μηχανή ήταν ικανή να αναγνωρίσει μόνον κάποιες νοητικές εντολές, όπως «έναρξη», «επιλογή» και «διαγραφή», ήδη αυτό θα αρκούσε για να εγκαταστήσει νέες μορφές διάδρασης των υποκειμένων με τις εφαρμογές.

Στο επίσημο μπλογκ του, το Facebook υποστηρίζει πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μία νέα και μη επεμβατική διεπαφή (interface), η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να γράφουν άμεσα χρησιμοποιώντας τη σκέψη τους, «φανταζόμενοι πως μιλούν οι ίδιοι».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το Facebook επιδιώκει να αναπτύξει ένα φορητό ακουστικό, που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις σκέψεις τους για να ελέγχουν την μουσική, ή να διαδρούν με την εικονική πραγματικότητα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει χρηματοδοτήσει έρευνες για συστήματα που «ακροώνται» τον εγκέφαλο έξω από το κρανίο μέσω οπτικών ινών, ή λέιζερ, τα οποία μετρούν τις αλλαγές στη ροή του αίματος-εν είδει φορητού μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας.

Φυσιολογικά εδώ ενσκήπτει ένα ερώτημα. Τι θα κάνει το Facebook με τις πληροφορίες αυτές;

Η επίσημη εκδοχή είναι πως στόχος της εταιρείας είναι απλώς να βελτιώσει τη διάδραση μεταξύ μηχανής και ανθρώπου. Όμως ποιο είναι το τίμημα π.χ. της ενεργοποίησης μέσω της σκέψης του της μουσικής που θέλει το υποκείμενο να ακούσει; Είναι ότι η εταιρεία θα μπορεί να επεξεργάζεται τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπονται ενώ κάποιος περπατά. Με αυτά τα μηχανήματα, το Facebook θα μπορεί να εντοπίζει και να μεταφράζει τα μηνύματα του εγκεφάλου, όποιες και να είναι οι σκέψεις του υποκειμένου.

Αυτό θα του προσπόριζε ακόμη περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη διαθέτει και σε πολύ πιο άμεσο χρόνο. Δεν θα χρειάζεται να περιμένει τις αντιδράσεις από μία δημοσίευση, αλλά απλώς θα εντοπίζει ποια είναι η αντίδραση του ίδιου του μυαλού μας σε αυτή. Ουσιαστικά, ανάμεσα στον χρήστη και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα υπάρχει πλέον κανένα μυστικό.

«Είναι ένα από τα πρώτα τρανταχτά παραδείγματα του ότι ένας γίγαντας της τεχνολογίας επιδιώκει να αντλήσει δεδομένα άμεσα από το μυαλό των ανθρώπων», τονίζεται στο MIT Technology Review. Στο ίδιο δημοσίευμα, η καθηγήτρια και ειδική στη νευρο-ηθική του Πανεπιστημίου Ντιουκ Νίτα Φάραχανι, διαπιστώνει πως «βρισκόμαστε στο σημείο του να διαβούμε το έσχατο όριο της ιδιωτικής ζωής μας χωρίς να διαθέτουμε κανένα μέσο προστασίας».

Ή απηχώντας τον Μισέλ Φουκώ, ο πλήρης «βιοπολιτικός» έλεγχος της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας, βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

facebook
Το Facebook ανακοίνωσε πως διέρρευσαν αδημοσίευτες φωτογραφίες πάνω 6,8 εκατομμύρια χρηστών οι οποίοι επέτρεψαν σε εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως διόρθωσε το σφάλμα, ωστόσο έχουν επηρεαστεί πάνω από .... 1.500 εφαρμογές!!.

Σύμφωνα με τη Facebook, ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε φωτογραφίες χρηστών οι οποίοι δεν έδωσαν τη σχετική άδεια, από τις 13 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στέλεχος του Facebook, οι μόνες εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στις «κρυφές» φωτογραφίες των χρηστών ήταν αυτές στις οποίες οι ίδιοι οι χρήστες είχαν ήδη δώσει έγκριση για τις δημόσιες φωτογραφίες τους, μέσω της εταιρείας API.

«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ενδέχεται να έχει επηρεάσει πάνω από 6,8 εκατομμύρια χρήστες και πάνω από 1.500 εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει 876 προγραμματιστές» ανέφερε ο άνθρωπος του Facebook, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το bug οδήγησε σε μεγαλύτερης έκτασης διαρροή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάποιος δίνει άδεια σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες του στο Facebook, συνήθως δίνει πρόσβαση μόνο στις φωτογραφίες που οι χρήστες δημοσιεύουν στο timeline. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το σφάλμα αυτό έδωσε σε προγραμματιστές πρόσβαση σε άλλες φωτογραφίες.

Από την πλευρά του, το Facebook ζήτησε και αυτή τη φορά συγγνώμη από τους χρήστες.

Γνωστοποίησε επίσης ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να προσδιορίσουν ποιοι χρήστες μπορεί να έχουν επηρεαστεί, αλλά και πώς να σβήσουν τις εν λόγω φωτογραφίες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό σε μια συνεχή σειρά παραβιάσεων δεδομένων στο Facebook, το οποίο βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των αρχών μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

pagenews

Toomas Hendrik

Ο Τόμας Χέντρικ Ίλβες αποδέχτηκε να συμμετέχει σε επιτροπή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων, την οποία συγκροτεί σε ανώτατο επίπεδο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ψηφιακής επανάστασης στην Εσθονία, αναλαμβάνει αμισθί να συμβουλεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την στρατηγική του μετασχηματισμού που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου να συγκλίνει ψηφιακά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Πρόκειται για τον Τόμας Χέντρικ Ίλβες, που αποδέχτηκε να συμμετέχει σε επιτροπή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων, την οποία συγκροτεί σε ανώτατο επίπεδο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με άρθρο στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αναλάβει να συντάξει την «ψηφιακή βίβλο», δηλαδή τη συνολική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του έτους - αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς και να "χτίσει" ένα διεθνές δίκτυο επαφών, που θα διευκολύνει τις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των μελών της επιτροπής θα ορίζεται με υπουργική απόφαση και θα υπάρχει ευελιξία ως προς αυτόν, καθώς στην περίπτωση που δεχθούν περισσότεροι από τις αρχικές προβλέψεις άνθρωποι του βεληνεκούς του Ίλβες να μετέχουν σε αυτήν, από την κυβέρνηση δε θα πουν όχι.

Ο Τόμας Χέντρικ Ίλβες διατέλεσε πρόεδρος της Εσθονίας από το 2006 μέχρι το 2016, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης στη χώρα. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 26 Δεκεμβρίου του 1953 από γονείς Εσθονούς πρόσφυγες. Μεγάλωσε στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Νιου Τζέρσεϊ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο RadioFreeEurope και υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Μεξικό, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Το 1996 έγινε υπουργός Εξωτερικών και το 1998 εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, δημιουργώντας συμμαχία με τους Μετριοπαθείς. Το 1999 έγινε ξανά υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2002, οπότε και διαλύθηκε ο λεγόμενος «Τριπλός συνασπισμός». Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Εσθονίας, το οποίο αποτέλεσε εξέλιξη των Μετριοπαθών και το 2006 εξελέγη πρόεδρος της χώρας.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την αποδοχή από τον Ίλβες της πρότασης να βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθώς το εσθονικό παράδειγμα αν και δεν είναι το πιο συναφές με την ελληνική πραγματικότητα, καθώς η χώρα της Βαλτικής "χτίστηκε" εξαρχής ψηφιακά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, είναι όμως το παράδειγμα που θέλει η Ελλάδα να φτάσει.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι κυρίως η απλούστευση των διαδικασιών, η διαλειτουργικότητα, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και το να «επενδύσει» στο οικοσύστημα των start up επιχειρήσεων.

Το μοντέλο της Εσθονίας

Το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο».

Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του '90, δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της Εσθονίας. Ο γενικός πληθυσμός δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ δεν υπήρχαν καν συσκευές γι' αυτό.

Η γενναία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας να επενδύσουν στην τεχνολογία, οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα: Το 50% των πολιτών ψηφίζουν on-line ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων!

Το σχέδιο για την Ελλάδα

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως τις ανέλυσαν ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υφυπουργοί Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και Γιώργος Γεωργαντάς, αφορούν υπηρεσίες στις οποίες εμπλέκονται ακόμα και τα μαιευτήρια - ληξιαρχεία (π.χ. δηλώσεις γεννήσεων και θανάτων), για την υλοποίηση των οποίων υπάρχει η σκέψη να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα «τρέξει» η συγκέντρωση των υπηρεσιών του κράτους σε μια «πύλη» με τρόπο βοηθητικό για τους πολίτες. Ηδη, σε κάποια υπουργεία, όπως π.χ. στο Οικονομικών, υπάρχουν τέτοιες «πύλες» που είναι ως προς την αρχιτεκτονική τους φιλικές προς τον χρήστη, ωστόσο η γλώσσα στην οποία απευθύνονται στους πολίτες δεν είναι απλή και κατανοητή.

Η κεντρική ιδέα του κ. Πιερρακάκη,  είναι να αναπτυχθεί αυτή και άλλες «πύλες» επικοινωνίας με τον πολίτη, κατά τρόπον ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες και όχι πληροφορίες για τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί το πλαίσιο που διέπει την επικοινωνία του πολίτη με τη διοίκηση, το οποίο παραμένει ίδιο κι απαράλλακτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες!

Στόχος των δράσεων, αλλά και των διαγωνισμών που πρόκειται να προκηρυχθούν, είναι η προετοιμασία της χώρας και των πολιτών για την εισαγωγή ενός καθεστώτος ψηφιακής υπογραφής, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες.

Σημειώνεται, ότι οι Εσθονοί με νόμο του 2000 απέκτησαν ταυτόχρονα με τις ταυτότητές τους και δύο πιστοποιητικά: Ένα για τη διαπίστωση της ταυτοπροσωπίας (authentication) τους και ένα για την ψηφιακή υπογραφή.

Επίσης, στην Ελλάδα, οι πληροφορίες για κάθε πολίτη θα συγκεντρωθούν σε μια τράπεζα δεδομένων ενός φορέα. Για την οικοδόμηση αυτού του συστήματος, οι λύσεις δεν είναι τεχνικές αλλά νομοθετικές - ρυθμιστικές. Η συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, προϋπόθεση για τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, επιβάλλει και την προστασία αυτών των δικτύων.

Ήδη, από το 2016, οι επιστήμονες έχουν περιγράψει το πρόβλημα της ασφάλειας των κρίσιμων ψηφιακών υποδομών της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι: «Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πέραν της τυπικής ενσωμάτωσης της οδηγίας 114/2008/ΕΚ στην εθνική νομοθεσία, δεν διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας των εθνικών κρατικών υπηρεσιών της και δεν βρίσκεται σε ώριμη φάση της διαδικασίας εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου τέτοιου σχεδίου. Με εξαίρεση ίσως κάποιες πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη…».

Τρία χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια δομή με τον πομπώδη τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» με τέσσερις υπαλλήλους στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχουν συντάξει ένα σχέδιο 20 σελίδων, το οποίο όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε.

Για παράδειγμα, από τη λίστα των υποδομών, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λείπουν τα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, μια σειρά νοσοκομείων, οι γέφυρες, τα αεροδρόμια, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα λιμάνια κ.ά. Ακόμα, η χώρα δεν έχει ορίσει καν ποιες είναι οι κρίσιμες υποδομές, ούτε διαθέτει μηχανισμό ο οποίος θα ζητάει από τους υπευθύνους τους να συμμορφωθούν με τις σχετικές πρόνοιες των σχεδίων ασφαλούς διαχείρισης των δεδομένων τους, που θα πρέπει να καταθέσουν.

Τα άλλα έργα

Σε ό,τι αφορά διάφορα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που είχαν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι: «Δεν ήρθαμε με φιλοσοφία ακύρωσης, αλλά με στόχο τη δημιουργία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες θα επαναπροκηρυχθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο τέλος του χρόνου, ενώ το έργο για το «έξυπνο εισιτήριο» του ΟΑΣΘ θα προχωρήσει κανονικά. Αντίθετα, το έργο της «έξυπνης στάθμευσης» των δήμων ακυρώνεται και θα ενταχθεί βελτιωμένο στο πρόγραμμα των «έξυπνων πόλεων».

Επίσης, παρελθόν αποτελεί ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, ο οποίος πλέον αλλάζει νομική μορφή (γίνεται ΝΠΙΔ) και μετονομάζεται σε Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το οποίο θα αποκτήσει νέα διοίκηση μέσα στις επόμενες μέρες.

Ακόμα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ειδική μελέτη για την εθνική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα δίκτυα 5Gκαι τις χρήσεις στις οποίες θα εστιάσει η Ελλάδα.

tanea

 

hellas sat

Η Ελλάδα στο Διάστημα. Η χώρα μας μπαίνει στην επόμενη γενιά της τεχνολογίας. Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 22:15, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε μια έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, τη διαδικασία εκτόξευσης στο Διάστημα, του δορυφόρου Hellas Sat 4.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που παρουσιάζει η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, θα υπάρχουν ζωντανές συνδέσεις με το κοσμοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα. Επίσης, οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση και την εκτόξευση του δορυφόρου από τον τεράστιο πύραυλο Αριάν 5.

Στο στούντιο, ειδικοί επιστήμονες αναλύουν τη διαδικασία της εκτόξευσης και εξηγούν πώς πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητά μας: βελτιωμένες επικοινωνίες, ταχύτερο ίντερνετ και ασφαλείς στρατιωτικές συνδιαλέξεις από έναν δορυφόρο που θα καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

kaminis brav athinas

Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα σε ειδική εκδήλωση στη Λισαβόνα παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Oπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθήνα διεκδίκησε στην τελική φάση τη σημαντική αυτή διάκριση, από την Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), την πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία).

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε την παρακάτω ανάρτηση μέσω των σόσιαλ μίντια, σημειώνοντας:

«Η Αθήνα κέρδισε! Μόλις παραλάβαμε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακήρυξε την Αθήνα ως “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί! #iCapitalAward #cityofAthens».

H ανακοίνωση στα σόσιαλ μίντια της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

Καμίνης: «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους»

«Δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς μέσα από συνεργασίες, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και με σχέδιο για την πόλη» τόνισε σε αποκλειστική του δήλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα καινοτομίας 2018.

Από τη Λισαβόνα όπου παρέστη στην ειδική εκδήλωση ανακήρυξης, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους, προπαντός σε εκείνους τους πολίτες της Αθήνας που δούλεψαν με τον δήμο για να ξεπεραστεί η κρίση και αφού το βραβείο δίνεται στην πρωτεύουσα ανήκει σε όλη την Ελλάδα».

 

Περισσότερα Άρθρα...