Σε ένα πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά όπως και τα διεθνή δεδομένα, πρόγραμμα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων- Unmanned Aerial Vehicles, (UAVs ή drones) θα συμμετάσχει το ΑΠΘ.

Με λογισμικό κατασκοπείας φαίνεται πως προσβλήθηκαν εκατομμύρια χρήστες του Chrome της Google μέσω 32 εκατομμυρίων λήψεων, σύμφωνα με ερευνητές του Awake Security και το δημοσίευμα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας παράλληλα την αποτυχία της τεχνολογικής βιομηχανίας να προστατεύσει τα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούνται περισσότερο για email, μισθοδοσίες και άλλες ευαίσθητες λειτουργίες.

internet

Μεγάλη προσοχή συνιστά η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε όσους θέλουν να επιλέξουν υπηρεσίες Internet, μέσω κάποιου παρόχου κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Όταν επιλέγετε νέες υπηρεσίες Internet, ενημερωθείτε σχετικά με:

τις υπηρεσίες που προσφέρει το οικονομικό πακέτο της επιλογής σας

την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης

το τέλος ενεργοποίησης και το τέλος αποσύνδεσης στην περίπτωση διακοπής της σύμβασης πριν την ημερομηνία λήξης

την ημερομηνία ενεργοποίησης των υπηρεσιών

την ταχύτητα πρόσβασης στο Internet (ονομαστική, θεωρητική και εκτιμώμενη πραγματική ταχύτητα) στα σημεία που σας ενδιαφέρει, π.χ., οικία. Για μέτρηση των χαρακτηριστικών της σύνδεσής σας με το Internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων «ΥΠΕΡΙΩΝ» της ΕΕΤΤ στη διεύθυνση http://hyperiontest.gr

την απόσταση μεταξύ του αστικού κέντρου από το οποίο παρέχεται η υπηρεσία και του σημείου στο οποίο λειτουργεί η σύνδεση (αφορά υπηρεσίες πρόσβασης μέσω δικτύου VDSL).

Επίσης:

Κρατήστε την αίτηση, που έχετε υπογράψει και φέρει τη σφραγίδα και την ημερομηνία από το κατάστημα που την καταθέσατε. Αναζητήστε και διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.

Βεβαιωθείτε στον επόμενο λογαριασμό ότι η σύνδεσή σας λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας που έχετε επιλέξει.

robotiki neos

Τρεις Ελληνίδες μαθήτριες από την Πάτρα κατάκτησαν την δεύτερη θέση στο βάθρο της παγκόσμιας κατάταξης στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, όπου συμμετείχαν συνολικά 70 χώρες και πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ανώτερη διάκριση της Ελλάδας στον θεσμό

Οι μαθήτριες Εύα Λαμπροπούλου, Μαρία Στεφανίδη και Μαρία Παναγοπούλου βγήκαν δεύτερες στην παγκόσμια κατάταξη στην κατηγορία του γυμνασίου, με πρώτη την Μαλαισία και τρίτο το Ιράν, με την βοήθεια του «προπονητή» τους, τον εκπαιδευτικό Πάνο Βέρρα.

Αποτελεί την ανώτερη, μέχρι στιγμής, διάκριση που έχει κατακτήσει η ελληνική αποστολή στην ιστορία του θεσμού.

Μετάλλια

Αξίζει να αναφερθεί πως η ελληνική αποστολή κατάφερε να αποσπάσει και άλλες διακρίσεις στον εν λόγω θεσμό και συγκεκριμένα 3 αργυρά μετάλλια, 1 χάλκινο όπως και μία τέταρτη, μία έβδομη και μία ένατη θέση.

Ο νέος κορονοϊός είναι καταλύτης για μία μακρόχρονη τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας, αν και υπάρχουν θύλακες αντίστασης, αναφέρει το Pilitico, που βλέπει μία «ευκαιρία» για ψηφιακή αναβάθμιση στη χώρα μας, η οποία βρισκόταν στην 25η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

ypolog taxis

Το νέο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η δημιουργία – ολοκλήρωση της ενιαίας πύλης Gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πάνω από 1.000 υπηρεσίες του Δημοσίου και κρατικών φορέων, κατά το πρότυπο της βρετανικής πύλης Gov.uk.

Την ελληνική πύλη Gov.gr, που θα είναι προσπελάσιμη μέσω των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων που θα πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους στο τέλος του 2021, παρουσίασε προχθές στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου που γίνεται στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Συγκεκριμένα, μόλις λειτουργήσει η διαδικτυακή πύλη Gov.gr, όπου θα βρίσκονται κωδικοποιημένες όλες οι βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου, o πολίτης θα έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο με ένα απλό κλικ. Η πρώτη εκδοχή του Gov.gr θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες μέσα στην άνοιξη. Θα αποτελεί δε τον κεντρικό κατάλογο δημόσιων δεδομένων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη, στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες που βγήκε πρόσφατα στον αέρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει πρόβλεψη για υποδομή eIDAs (είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο ταυτοποίησης – πιστοποίησης), που θα συμβάλει στην ασφαλή ταυτοποίηση των χρηστών του Gov.gr.

Σημειώνεται ότι στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας(DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ, με βάση τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο προς τους πολίτες, με τελευταία τη Ρουμανία.Στόχος του φιλόδοξου σχεδίου είναι να αντικατασταθούν από ένα ενιαίο portal οι εκατοντάδες ιστοσελίδες κρατικών οργανισμών, μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ο «ΕΡΜΗΣ»

Η ενιαία πύλη παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το Δημόσιο προς τους πολίτες δεν είναι καινούργια ιδέα στη χώρα μας. Το έργο για την ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης«Ερμής»,που θα ενοποιούσε σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου, δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2007. Ωστόσο, η πύλη «Ερμής» ουδέποτε λειτούργησε πλήρως, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ μιας επιχείρησης και του ελληνικού Δημοσίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε ανασκόπηση των κυριότερων δράσεων που έφερε εις πέρας το υπουργείο μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης (ολοκλήρωση λειτουργίας του 112, διασύνδεση μητρώων όπως π.χ. της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών, θεσμοθέτηση υποχρεωτικής μετάβασης στο G-cloud για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, απλούστευση νομοθεσίας για εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για το 2020.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ψηφιοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού από τον Φεβρουάριο: θα γίνεται μέσα στο μαιευτήριο, με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς.

dimarx

yperypologistis

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στον υπερυπολογιστή θα πρέπει να μετακινηθούν τα πληροφοριακά συστήματα περίπου 17 υπουργείων.

Στη δημιουργία ενός υπερυπολογιστικού κέντρου, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του δημόσιου τομέα, προτίθεται να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα (ΓΓΠΣΔΤ).

Ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες για ψηφιακό μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ηδη, αναμένεται άμεσα η ενοποίηση των υποδομών της ΓΓΠΣΔΤ με τις υποδομές της Κοινωνίας της Πληροφορίας (G-Cloud), που θα καταστήσει τη ΓΓΠΣΔΤ το πρώτο –και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο– υπολογιστικό κέντρο της χώρας.

Το κέντρο αυτό θα διαθέτει 3.620 επεξεργαστές (cores), 66,5 Τbyte RAM και 1.000 Τbyte δίσκους. Καθώς όμως θα έρχονται τα υπολογιστικά κέντρα του δημόσιου τομέα στη ΓΓΠΣΔΤ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, το κέντρο θα επεκτείνεται συνεχώς.

Συνολικά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο κέντρο αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν τα πληροφοριακά συστήματα περίπου 17 υπουργείων. Βάσει του νόμου 4623/2019, έως την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει όλα τα μηχανογραφικά κέντρα των υπουργείων, πλην εκείνων που είναι διαβαθμισμένα και αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, να μετεγκατασταθούν στη ΓΓΠΣΔΤ.

Επίσης, βάσει του ίδιου νόμου, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης καθίσταται ο «τσάρος» της πληροφορικής, αφού κάθε προμήθεια συστήματος θα περνά από τον ίδιο και τη ΓΓΠΣΔΤ. Μόνον κατ’ εξαίρεση και έπειτα από άδεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορούν οι ίδιοι οι δημόσιοι φορείς να υλοποιούν πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές. Το ίδιο θα συμβεί και στις προμήθειες λογισμικού. Ενα ακόμα βήμα για την ψηφιακή καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι η επανασύνδεση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την επιβεβαίωση των στοιχείων των πολιτών, που διακόπηκε πριν από περίπου ένα έτος.

«Υπάρχει μια πλειάδα εφαρμογών που θα μπορούν να απλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών και ταυτόχρονα να αυξήσουν την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα», λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας ότι σταδιακά θα αυξάνεται ο όγκος στην ανταλλαγή δεδομένων.

Τα προσωπικά δεδομένα

Ο γενικός γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος υπογραμμίζει ακόμη ότι η ανταλλαγή δεδομένων δεν σημαίνει μείωση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, αφού η ΓΓΠΣΔΤ θα είναι ο «τροχονόμος» τους και όχι «καταχωριστής».

Για παράδειγμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να πιστοποιεί σε έναν άλλο δημόσιο φορέα ότι για μια θέση εργασίας ο υποψήφιος μπορεί να προσληφθεί βάσει νόμου (π.χ. δεν έχει ποινικό μητρώο), αλλά αυτό δεν θα κοινοποιείται ούτε στη ΓΓΠΣΔΤ αλλά ούτε και στον φορέα που επιδιώκει να προσλάβει τον υποψήφιο. Απλά θα μεταδίδει την πληροφορία ότι μπορεί να προσληφθεί ή όχι. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, μετριάζονται και οι ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικούς χώρους.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει με το κοινωνικό μέρισμα. Το υπουργείο Εργασίας δεν το ενδιαφέρει το ακριβές ύψος του εισοδήματος ενός ενδιαφερομένου, αλλά αν αυτό είναι κάτω από το όριο που θέτει ο νομοθέτης.

Βαγγ. Μανδραβέλης

Περισσότερα Άρθρα...