mesogeiaki diatrofi

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η μεσογειακή διατροφή είναι σούπερ υγιεινή. Αν έχει την πρόθεση να το κάνει, υπάρχουν άπειρες επιστημονικές μελέτες που θα τον διαψεύσουν! Άλλη μία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν την πλούσια... συλλογή, εστιάζοντας σε ένα συστατικό-κλειδί που προστατεύει από το εγκεφαλικό, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια, όπως αναφέρει το onmed

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ευεργετική κυρίως επειδή υποστηρίζει φανατικά την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και παράλληλα περιλαμβάνει πολύ μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Άλλος ένας λόγος που πρέπει να την προτιμήσουμε, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Medicine, είναι η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα που προτείνει.

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο ψάρι, στα μπαχαρικά, στα όσπρια, στο κακάο και στους ξηρούς καρπούς.

Η τρέχουσα σύσταση όσον αφορά την πρόσληψη μαγνησίου είναι τα 300 mg την ημέρα για τους άνδρες και τα 270 mg την ημέρα για τις γυναίκες, ωστόσο σημαντική μερίδα του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσετσιάνγκ και το Πανεπιστήμιο του Τσεντσόου που εκπόνησαν τη νέα μελέτη, το μυστικό για επαρκή πρόσληψη μαγνησίου είναι να καταναλώνει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παραπάνω τροφές, αφού είναι δύσκολο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας με την κατανάλωση μίας μόνο μερίδας οποιουδήποτε προϊόντος.

 

damaskina

Όταν καταναλώνονται συχνά, αλλά με μέτρο, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο επιστημονικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστώνη των ΗΠΑ, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει ξεχωριστή τροφή είναι η ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη σε ζώα (αρουραίους), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν με αποξηραμένα δαμάσκηνα είχαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο, γνωστά ως Bacteroidetes και Firmicutes.

Επίσης παρουσίασαν μείωση στον αριθμό των προ-καρκινικών αλλοιώσεων, που αποτελούν ένδειξη για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Από την μελέτη αυτή ήμασταν σε θέση να συμπεράνουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται να ενισχύουν την καλή μικροχλωρίδα και τον μικροβιακό μεταβολισμού σε όλο το παχύ έντερο, κάτι που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης προ-καρκινικών βλαβών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη του 2005 ομοίως αποκάλυψε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα “αλλάζουν με θετικό τρόπο τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου” σε αρουραίους, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες και πολυφαινόλες.

Άλλοι σημαντικοί λόγοι για να τρώτε δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ίσως πιο γνωστά για το ρόλο τους ως τροφή χωνευτική και με ήπια καθαρτική δράση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη.

Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως προβιοτικό, λέγεται ότι δρα ως “ένα καλό μέσο για την παραγωγή των επιθυμητών εντερικών μικροοργανισμών” και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η βασική αιτία που τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικές ιδιότητες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς σε ίνες και σορβιτόλη. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, χαρακτηρίζει τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ως την “επιτομή των λειτουργικών τροφίμων”, επειδή:

Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (6,1 g / 100 g)

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων (184 mg / 100 g), κυρίως νεοχλωρογενικό και χλωρογενικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην καθαρτική δράση και την καθυστέρηση απορρόφησης της γλυκόζης.

Έχουν φαινολικές ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, λειτουργούν ως παράγοντας πρόληψης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (745 mg / 100 g) μπορεί συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Είναι σημαντική πηγή βορίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα (100 g) ικανοποιεί την ημερήσια ανάγκη για βόριο (2 έως 3 mg).

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων

Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition αναφέρει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην μείωση όχι μόνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων, που πλήττουν σήμερα τον αναπτυγμένο κόσμο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα δαμάσκηνα:

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης, κινικού και χλωρογενικού οξέος, βιταμίνης Κ1, βορίου, χαλκού και καλίου. Η συνεργατική δράση αυτών και άλλων ενώσεων, που επίσης υπάρχουν στα δαμάσκηνα σε μικρότερες ποσότητες, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Ένα σνακ με αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά) και να μειώσει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρά την γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

Πάντα με μέτρο!

Παρόλα αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη, είναι σημαντικό να τρώτε τα δαμάσκηνα με μέτρο λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Ένα μέσο δαμάσκηνο περιέχει 1,2 γραμμάρια φρουκτόζης. Εάν είστε υπέρβαροι, διαβητικοί, υπερτασικοί, ή έχουν υψηλή χοληστερόλη, τότε θα ήταν ιδιαίτερα ενδεδειγμένο να περιορίσετε την κατανάλωση φρούτων. Ο καλύτερος σύμβουλος για τη διατροφή σας είναι πάντοτε ο προσωπικός σας γιατρός.

Κατά γενικό κανόνα, η πρόσληψης φρουκτόζης πρέπει να μην ξεπερνάει 15 γραμμάρια ημερησίως από ΟΛΕΣ τις διαιτητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων.

Εάν ΔΕΝ είστε υπέρβαροι, ΔΕΝ έχετε διαβήτη, ΔΕΝ έχετε υπέρταση και ΔΕΝ έχετε υψηλή χοληστερόλη, τότε μπορείτε να τρώτε μέχρι 25 γραμμάρια φρουκτόζης την ημέρα.

 

rodia sporoi

Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 20.000 αναπνοές. 

Κάθε μία από αυτές τις αναπνοές τροφοδοτείται από τους πνεύμονές μας, που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα για να εισπνέουν α και να εξαγάγουν τα απαραίτητα αέρια για την επιβίωση. 

Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι μερικές από τις πιο κοινές ιατρικές καταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Αναπνευστικές ασθένειες κυμαίνονται από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή, και περιλαμβάνουν παθήσεις όπως το άσθμα, πνευμονία, τον καρκίνο του πνεύμονα, βρογχίτιδα, κυστική ίνωση και άλλες.

Η άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και την αποφυγή της ρύπανσης για τους ανθρώπους θα εξασφαλίσει την υγεία των πνευμόνων. Η σωστή διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν μεγάλο ρόλο στη φροντίδα για την υγεία των πνευμόνων σας;zise-sthn-eksoxi

Τα Σταυρανθή λαχανικά

Μια σταυρανθή λαχανικών είναι οποιαδήποτε τρόφιμα που είναι μέλος της οικογένειας από τα λάχανα. Είναι γενικά γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν τις τοξίνες να φυσικά καθαρίσει το σώμα σας. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους ανθρώπους που επιδιώκουν την υγεία των πνευμόνων είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και

Τροφές με καροτενοειδή

Καροτενοειδές είναι μια πορτοκαλί χρωστική ουσία αντιοξειδωτική που κόβουν τους κινδύνους στην ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά χαρακτηρίζονται με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Τα καρότα είναι μια μεγάλη επιλογή, λόγω της βήτα-καροτίνη σε αυτά. Αυτό το αντιοξειδωτικό μετατρέπεται την βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει να μειώσει το περιστατικό του άσθματος.

Τα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτό το λιπαρό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στο άσθμα. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό από αυτό μέσα από ψάρια, ξηρούς καρπούς ή λιναρόσπορος, δοκιμάστε τη λήψη ένα από τα πολλά συμπληρώματα διαθέσιμα

Τροφές με φολικό οξύ

Αυτά τα τρόφιμα είναι για την καταπολέμηση της διαδικασίας των καρκινογόνων ουσιών του πνεύμονα και την πρόληψη μορφών καρκίνου. Μερικές μεγάλες επιλογές περιλαμβάνουν το σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει παραμείνει μια βάση για διάφορες φυσικές πρακτικές υγείας, λόγω του αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Το υψηλό επίπεδο της allicin μειώνει την φλεγμονή και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του άσθματος.karkinos-pneymonos

Τροφές με βιταμίνη C

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C θα βοηθήσουν τους πνεύμονές σας να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα τρόφιμα που είναι με καλές πηγές βιταμίνης C και δημοφιλείς επιλογές για την υγεία των πνευμόνων είναι: ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές (πιπεριές), τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, γκρέιπφρουτ και, λαχανικών και χυμών τομάτας, φράουλες, μπρόκολο, ανανάδες, μάνγκο και πεπόνι πεπόνι.

Μούρα

Τα μούρα είναι ένα από τα πλουσιότερα φρούτα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν τις πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες του φλαβονοειδή β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τους πνεύμονές σας από τον καρκίνο, τις ασθένειες και την μόλυνση. Ερευνες αναφέρουν ότι ο χυμός φρούτων που περιέχει σκούρα μούρα, όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα ή βατόμουρα, μπορεί να βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Μήλα

Τα φλαβονοειδή εχει ποικιλία βιταμινών στην διατήρηση της υγιούς αναπνευστική λειτουργία και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ασθενειών των πνευμόνων.

Τζίντζερ

Αυτό το μπαχαρικό είναι απίστευτα εύκολο να ενσωματωθούν στο γεύμα σας για μια προστιθέμενη γεύση και τόνωση της υγείας. Η αντι-φλεγμονώδη λειτουργία του καθαρίζει τους πνεύμονές σας από την παρατεταμένη ρύπανσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Κουρκούμηp

Αυτό το μπαχαρικό είναι παρόμοια με το τζίντζερ στα οφέλη για την υγεία των πνευμόνων τους με αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα τα υψηλά ποσά της κουρκουμίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Γκρέιπ φρουτ

Η πικρή γεύση του φρούτου, θα επωφεληθεί από τον πλούτο του πνεύμονα με στήριξη των βιταμινών και ανόργανων συστατικών σε αυτό. Οι εμπειρογνώμονες υγείας δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή στα φρούτα είναι δυνατά για τον καθαρι

σμό από τους πνεύμονες που έχουν πραγματοποιηθεί από καρκινογόνες ουσίες.

Ρόδια

Αυτό το φρούτο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που είναι καλό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. οι διατροφικές ιδιότητες του αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των θεμάτων των πνευμόνων συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του όγκου.

Τρόφιμα με μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι συνήθως συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από άσθμα θέματα. Μπορεί να αυξήσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να αξιοποιεί την αποτελεσματικότητα της αναπνευστικής διαδικασίας. Ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε αυτό το ορυκτό είναι μέσα από σπόρους, ξηρούς καρπούς ή φασόλια.

Νερό
Για άλλη μια φορά, όταν πρόκειται για την φυσική υγεία το νούμερο ένα φάρμακο που συνήθως είναι το νερό. Αν και μπορεί να φαίνεται ήπιο, το σώμα μας το χρειάζεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Περισσότερο νερό στη διατροφή σας μπορεί να κάνει την διαδικασία του κυκλοφορικού σας που εργάζεται, διατηρώντας παράλληλα τους πνεύμονές σας ενυδατωμένους και έτοιμους να καθαρίσουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες.

Η αμερικανική ένωση πνευμόνων λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έκπληκτοι αν μάθουν ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή τους. Και πράγματι, για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι η διαφοροποίηση στην διατροφή μας είναι σημαντική για την υγεία μας, καθώς κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Έτσι, εάν θέλετε να καθαρίσει τους πνεύμονές σας, μην ξεχάσετε να καταναλώνουν στη διατροφή σας πολλά ποικιλία των παραπάνω τροφών για τη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων σας.

Μια άλλη τεχνική για τον καθαρισμό των πνευμόνων σας είναι μέσα από η βαθιά αναπνοή. Μπορούμε βαθιά ανάσα και εκπνεύστε πλήρως για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα καθαρισμού. Βαθιά αναπνοή και καθαρός αέρας είναι πολύ χρήσιμος για τη διατήρηση των πνευμόνων να είναι υγιής και απαλλαγμένος από τις τοξίνες.

communenews

kinder sokolata

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch υποστήριξε σήμερα ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder και τουλάχιστον ένα παρόμοιο προϊόν που πωλείται στη Γερμανία περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια τα οποία πιθανόν είναι καρκινογόνα κι απηύθυνε έκκληση να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία Ferrero, η οποία παράγει τις μπάρες σοκολάτας Kinder, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι «μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών» περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν κοινές προσπάθειες», ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωσή της, τόσο από πλευράς της «αγροδιατροφικής βιομηχανίας» όσο και από πλευράς «εμπόρων πρώτων υλών στην Ευρώπη και διεθνώς».

Η Foodwatch, μια ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε το 2002 στη Γερμανία από έναν πρώην διευθυντή της Greenpeace, τον Τίλο Μπόντε, τονίζει ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder, όπως και τα σοκολατάκια Fioretto Nougats Minis της εταιρείας Lindt, τα οποία διατίθενται στη λιανική στη Γερμανία, «έχουν επιμολυνθεί από τα λεγόμενα αρωματικά ορυκτέλαια». Η επιμόλυνση αυτή προέρχεται, σύμφωνα με την οργάνωση, από τα περιτυλίγματα που έχουν οι μπάρες σοκολάτας αυτές.

Κατά συνέπεια, μπορεί οι συγκεκριμένες μπάρες σοκολάτας να «προκαλέσουν καρκίνο» ή «γενετικές διαταραχές». Αλλά παρ’ όλα αυτά, «οι κατασκευαστές αρνήθηκαν να τις αποσύρουν από τη λιανική», τόνισε η Foodwatch στον ιστότοπό της.

Η Φερέρο διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται πάνω σε τεχνικές λύσεις για ελαχιστοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν η παρουσία αυτών των ουσιών» στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με τη Foodwatch, οι μπάρες σοκολάτας της Kinder περιέχουν 1,2 mg/kg αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH) ενώ τα σοκολατάκια της Lindt 0,7 mg/kg, παρότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα ίχνος τους.

Η Foodwatch υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι ουσίες αυτές θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες».

newsonly

xontros
Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συνύπαρξη διαφορετικών μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, που συνδέονται στενά με 

την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα σχετιζόμενα με αυτά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ειδικότερα, η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου γίνεται όταν ένα άτομο παρουσιάζει τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω διαταραχές:

- Αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (τιμές περιφέρειας μέσης άνω των 102 cm για τους άνδρες & άνω των 88 cm για τις γυναίκες)

- Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (150 mg/dL ή υψηλότερα)

- Χαμηλά επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης (40 mg/dL ή χαμηλότερα για τους άνδρες & 50 mg/dL ή χαμηλότερα για τις γυναίκες)

- Αρτηριακή πίεση 130/85 mm/Hg ή υψηλότερη

- Επίπεδα γλυκόζης νηστείας (σακχάρου) 100 mg/dL ή υψηλότερα

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 4 ενήλικες πάσχει από αυτό. Αν και τα αίτια εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, είναι γνωστό πως η παχυσαρκία -και ειδικότερα ή «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία-, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του.

Όσον αφορά στην αντιμετώπισή του, αυτή στοχεύει κυρίως στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιμέρους παραγόντων κινδύνου που εμφανίζει το άτομο.

Στην προσπάθεια αυτή, η απώλεια βάρους, η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διατροφικού προτύπου και η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας αποτελούν τους βασικότερους «άξονες», καθώς μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου και την πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που σχετίζονται με αυτό.

neadiatrofis

xymos spanaki

Αυτός είναι ένας από τους πιο απλούς χυμούς που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά αγνά υλικά και καλή θέληση!

Το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο το πιο επιβλαβές λίπος στο σώμα σας, που συνδέεται με πολλές ασθένειες, αλλά είναι ταυτόχρονα και το πιο αντιαισθητικό και εκείνο που άντρες και γυναίκες πασχίζουν να εξαφανίσουν.

Απο πλευράς υγείας, το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά  μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, σε μεταβολικές δυσλειτουργίες, άσθμα, τη νόσο Alzheimer, ακόμη και σε προβλήματα γονιμότητας.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρόφημα, φτιαγμένο 100% από φυσικά υλικά, το οποίο συνδυάζει σπανάκι, τζίντζερ και λεμόνι και το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά στην κοιλιά πιο εύκολα. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία καύσης λίπους.

Είναι προτιμότερο να το πιείτε το πρωί, με άδειο στομάχι, 30 λεπτά πριν το πρωινό, ώστε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

Συστατικά:
1 λεμόνι
μια χούφτα σπανάκι
1 ποτήρι νερό
ένα κομμάτι τζίντζερ (2-3 εκατοστά)

spitiko geyma

Μπορεί πού και πού να λαχταράμε μια πίτσα ή ένα σουβλάκι, αλλά σαν το σπιτικό φαγητό δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το σπιτικό φαγητό δεν είναι απλώς πιο νόστιμο αλλά έχει και προστατευτική δράση για την υγεία μας.

Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα, γράφουν οι ερευνητές στο ειδικό τεύχος του PLOS Medicine για την πρόληψη του διαβήτη, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη χρόνια μεταβολική νόσο σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν κυρίως έτοιμα γεύματα.

Παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση τα γεύματα να μην προέρχονται από το σπίτι. Εύλογα προκύπτουν ανησυχίες ότι τα έτοιμα γεύματα (π.χ. γρήγορο φαγητό) παρέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, επομένως συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.

Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σπιτικό δείπνο 5-7 φορές την εβδομάδα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σπιτικό δείπνο μόνο 2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο.

Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι.

Συνδυάζοντας το εύρημα αυτό με παλαιότερες μελέτες, προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα κινδυνεύουν λιγότερο από το διαβήτη επειδή καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Περισσότερα Άρθρα...