περιοθσιολογιο

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες (χωρίς το περιεχόμενο τους) με τη δήλωση Περιουσιολογίου που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Το περιουσιολόγιο, όπως διευκρινίζεται απο το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου.

Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί απο τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις 

Απο το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας. 

Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

- Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ).

- Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.

- Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), δρόμωνες ίππους,τραπεζικούς λογαριασμούς, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Οολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. 

Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).

sdoe

Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ - 35 ελεγκτές αναλαμβάνουν τη λίστα της Ελβετίας- Ξεκινούν οι αιτήσεις για νέο Γ.Γ. Εσόδων- Αναβρασμός και για τις μαζικές μετακινήσεις ελεγκτών...

Κρίση κορυφής έχει ξεσπάσει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, που από σήμερα αναζητεί όχι μόνον αντικαταστάτη της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αλλά και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κυρίου Παναγιώτη Δάνη ο οποίος, σύμφωνα με ​έγκυρες πηγές, την Παρασκευή απέστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, ερχόμενος σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την...
πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Παναγιώτης Δάνης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για την μεταφορά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Και αυτό, την στιγμή που ​ ξεκινάει από σήμερα ​η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην ΓΓΔΕ, με μια πολύ ανοικτή διαδικασία, χωρίς να απαιτούνται αυξημένα τυπικά προσόντα (αρκεί δηλαδή​ ένα πτυχίο ΑΕΙ, γνώση μίας ξένης γλώσσας και εμπειρία στα φορολογικά θέματα και την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού) και με την ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου να επιλέξει όποιον θέλει από την short list των υποψηφίων που θα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις –χωρίς να περιορίζεται δηλαδή από την σειρά κατάταξης και τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Προβλήματα εκδηλώνονται όμως όχι μόνον στην κορυφή, αλλά και στη βάση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

newmoney

pinakides ix

Προ των πυλών βρίσκεται το περίφημο Περιουσιολόγιο το οποίο αναμένεται να αποτελέσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και σκαφών που θα διατηρούν σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων ή σκαφών που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία καθώς έχουν καταβληθεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποκτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η αναγραφή των οχημάτων και σκαφών στο Περιουσιολόγιο έχει στόχο την φορολόγησή τους ως πάγια περιουσιακά στοχεία ασχέτως αν βρίσκονται σε κίνηση ή όχι.

'Αλλωστε και οι κατοικίες που δεν κατοικούνται φορολογούνται οπότε το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν μπορούν να εξαιρεθούν πάγια κινητά περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας της φορολογικής ακινησίας που βρίσκονται.

Παράλληλα με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στις μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας που παρατηρείται κάθε τέλος του χρόνου στις εφορίες όπως επίσης και στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές όπου οι ιδιοκτήτες σκαφών καταθέτουν τις αντίστοιχες 'Αδειες Πλόων.

Ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους υπολογίζεται σε 650.000 ΙΧ ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών έχουν επίσης καταθέσει τις 'Αδειες Πλόων των σκαφών τους για να γλιτώσουν από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω και στα σκάφη από 5 μέτρα και άνω..

enikonomia

foroi ypologismos

Ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα υπάρχοντα, κινητά και ακίνητα, των φορολογούμενων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο νέος υπερ- φόρος προορίζεται για την αντικατάσταση του σημερινού ΕΝΦΙΑ, με την ίδια αποδοτικότητα σε έσοδα, δηλαδή με στόχο να αποφέρει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Το πλάνο προβλέπει τη φορολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιευμένων κεφαλαίων των Ελλήνων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με μοναδική εξαίρεση τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Έλληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες, θα υπόκεινται στο νέο φόρο περιουσίας, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα στα σπίτια.

Για να φορολογηθούν όλα αυτά θα καταρτιστεί πρώτα το «περιουσιολόγιο», μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρηθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων των Ελλήνων φορολογουμένων και, εν τέλει, τον ορθό υπολογισμό του νέου φόρου.

Πριν καταρτιστεί το «περιουσιολόγιο», σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν οικειοθελώς κεφάλαια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια. Οσα δηλωθούν θα φορολογηθούν με βάση τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, αλλά χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στο πρώτο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει από τις δικές του βάσεις δεδομένων όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την περιουσία κάθε φορολογούμενου, δηλαδή για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες κ.λπ.

Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο διαδίκτυο, στον λογαριασμό που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο στο σύστημα TAXISNET. Στη συνέχεια, θα καλέσει τους φορολογούμενους να επιβεβαιώσουν αυτά τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο σύστημα.

Μόλις γίνουν οι τυχόν τροποποιήσεις, τότε όποιο αδήλωτο περιουσιακό στοιχείο εντοπιστεί, θα δεσμεύεται και όσοι δεν το δήλωσαν θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο θα φτάνει, ή ακόμη και θα ξεπερνά, την αξία του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου.

forofakelos

Έρχεται νέο φορολογικό και μάλιστα άμεσα με στόχο να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016. Το νέο φορολογικό βασίζεται σε δυο μεγάλους πυλώνες φορολογουμένων με βάση την πηγή εισοδήματος.

Η μια κατηγορία θα είναι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα τουλάχιστον σε ποσοστό 50% από μισθό ή σύνταξη.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά φορολογούμενους που έχουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% εισόδημα από επιχειρηματική η αγροτική δραστηριότητα ή εισόδημα από ενοίκια κλπ.

Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν νέες φορολογικές κλίμακες με τις οποίες όμως θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την πηγή.

Δηλαδή για έναν μισθωτό (εφόσον τα εισόδημά του σε ποσοστό τουλάχιστον 50% καλύπτεται από τον μισθό) θα φορολογείται με την κλίμακα του μισθωτού όλο το εισόδημα ακόμη και εάν υπάρχουν έσοδα από άλλες πηγές.

Βέβαια θα υπάρξουν εξαιρέσεις καθώς θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς εισοδήματα όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων.

Επίσης, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” θα εξαιρεθούν και ορισμένες άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται του φόρου, όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ.

Το αφορολόγητο θα ισχύει μόνο για όσους υπάγονται στην κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων και θα είναι μεταξύ των 8.000 και των 10.000 ευρώ. Για να ισχύσει όμως το αφορολόγητο θα πρέπει να υπάρχουν δαπάνες που καλύπτονται με πλαστικό χρήμα:

- Όποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο θα πρέπει να παρουσιάσει δαπάνες που θα έχουν πληρωθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο σύνολο του εισοδήματος αλλιώς θα πληρώσουν φόρο για το ποσό που δεν έχει καλυφθεί.

- Όποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο θα πρέπει να παρουσιάζει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ίσες με το ποσό του προβλεπόμενου από το αφορολόγητο ποσού.

Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα χάσει τμήμα του αφορολόγητου.

Προσοχή όμως καθώς υπάρχει παγίδα. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες που πληρώνονται με μια χρεωστική κάρτα θα πρέπει ο φορολογούμενος να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο αντιστοιχεί η κάρτα αυτή στον taxisnet ως λογαριασμό πληρωμής με “πλαστικό χρήμα”.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας.

Οι αλλαγές για τα εισοδήματα του 2015

Μπορεί όλα τα παραπάνω να αφορούν σε αλλαγές που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε το 2017, θα υπάρξουν όμως αλλαγές και για τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή για τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε με την αλλαγή του χρόνου.

Αυτό που θα επιχειρηθεί από το υπουργείο για τα φετινά εισοδήματα θα είναι κάποιες μικρές παρεμβάσεις με στόχο να μεταφερθούν φορολογικά βάρη με μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Όπως φαίνεται τώρα θα επιβαρυνθούν εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, αλλά και πάλι θα υπάρξουν οικογενειακά κριτήρια καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δυνατό να φορολογηθούν περισσότερο οικογένειες με πολλά μέλη.

Τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες!

Τα χρήματα που είναι είτε στα σεντούκια, είτε στο εξωτερικό θα μπορούν να τα “αποκαλύψουν” όσοι τα έχουν φυλαγμένα και ... αδήλωτα. Για όσους δεν το κάνουν τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή, ενώ κινδυνεύουν πάντα ακόμη και με φυλάκιση.

Ο στόχος είναι είτε χρήματα που βγήκαν απ' τις τράπεζες λόγω capital control, είτε για άλλο λόγο τους τελευταίους μήνες, αλλά και χρήματα που “διέφυγαν” στο εξωτερικό. Το ποσό ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. Ευρώ και ο στόχος είναι τα χρήματα να επιστρέψουν στις τράπεζες ή ακόμη και σε ελληνικά ομόλογα.

Το σχέδιο θα συζητηθεί βέβαια πρώτα με τους δανειστές, ωστόσο θα είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμο ως τις 15 Δεκεμβρίου και θα προβλέπει “αμνηστία” μέχρις ενός βαθμούς για όσους οικειοθελώς αποκαλύψουν τα ποσά που έχουν.

Με την αποκάλυψη του ποσού αυτόματα ο κάτοχος θα απαλλάσσεται από τα πρόστιμα για το διάστημα που τα ποσά παρέμεναν αδήλωτα και θα μπαίνει σε νέο καθεστώς.

Το σχέδιο προβλέπει μεν πολύ υψηλό φόρο που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 40% με 45% ωστόσο ο πολίτης θα μπορεί να έχει σημαντική ελάφρυνση με δύο τρόπους. Είτε κάνοντας προθεσμιακή κατάθεση είτε αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης ή του ομολόγου τόσο μικρότερος θα είναι ο φόρος για τα αδήλωτα χρήματα.

Όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Θα αναρτηθεί μια φόρμα στην οποία θα υπάρχουν τα στοιχεία του φορολογούμενου τα οποία γνωρίζουμε ήδη και στη συνέχεια ο πολίτης θα μπει και θα συμπληρώσει ότι λείπει ή να αφαιρέσει κάποιο στοιχείο στην περίπτωση που υπάρχει κάποια αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά στα χρήματα που υπάρχουν στα ... σεντούκια ο κ. Αλεξιάδης είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον έχουν φορολογηθεί.

Για όσους δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα όπως είπε ο υπουργός τώρα και με το νομοσχέδιο δίδεται μια τελευταία ευκαιρία, εάν επιλέξουν να μην τα δηλώσουν και εντοπιστούν τότε θα δεσμεύονται τα ποσά αυτά και θα κινούνται οι ανάλογες διαδικασίες.

eyro

Το συμψηφισμό χρεών δημοσίων φορέων εκτός κεντρικής κυβέρνησης με ΦΠΑ που οφείλουν οι προμηθευτές τους στο Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Μέχρι τώρα ο συμψηφισμός γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης.

Ωστόσο, διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει πως ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με άλλες οφειλές που έχουν προς τις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, και άλλοι φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, για τον ΦΠΑ των κλινικών φροντίδας υπερηλίκων ο οποίος αυξήθηκε από το 13% στο 23% τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οφείλει εκατομμύρια ευρώ στις κλινικές αυτές και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ στους προμηθευτές του ο κ. Αλεξιάδης αναγνώρισε το πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως οι ιδιώτες οφείλουν σήμερα στο Δημόσιο φόρους 82 δισ. ευρώ, όταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους είναι 5 δισ. ευρώ.

«Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα έπρεπε να συμψηφίζονται με τα χρέη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά αυτό δεν γίνεται διότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θεωρείται κεντρική κυβέρνηση.

«Θα φέρουμε νομοθετήματα που θα λύνουν αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα λογιστικό πρόβλημα για το Δημόσιο, αλλά ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικά στο ΦΠΑ 23% στις κλινικές στέγασης υπερηλίκων ο κ. Αλεξιάδης είπε πως η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τον επιβάλει. Σημείωσε δε πως οι συντελεστές του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας που επιβλήθηκαν το 2015 θα επανεξεταστούν το 2016.

ape-mpe

foroi se ola skitso

Aπό το μοσχαρίσιο κρέας στην ιδιωτική εκπαίδευση, από εκεί στα τέλη κυκλοφορίας, στα τσιγάρα και τα ποτά, και... ξανά πίσω στα ιδιωτικά σχολεία και στο μοσχαρίσιο κρέας...

Η μάχη των περίφημων ισοδυνάμων δεν προσμετράται μέχρι στιγμής στις καλύτερες επιδόσεις της κυβέρνησης - στον αντίποδα, δε, έρχεται να .
καταδείξει ξανά τα αδιέξοδα της μνημονιακής συνταγής των αλλεπάλληλων νέων φόρων και να συντηρήσει τους επικοινωνιακούς «Αρμαγεδώνες» μέσα από τον καθημερινό κατακλυσμό σεναρίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι τα εν λόγω σενάρια έχουν κάνει στάση στο σημείο μηδέν: Με ανοιχτή την τρύπα των 270 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του 2016, η ιδέα για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μάλλον εγκαταλείπεται οριστικά, αφ' ενός γιατί προκάλεσε δυσανάλογη με την εμβέλειά της κοινωνική θύελλα και, αφ' ετέρου - και κυρίως - γιατί η οικονομική της απόδοση δεν θα έπιανε τα αρχικά προσδοκώμενα επίπεδα.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Κατά τις ίδιες πληροφορίες εγκαταλείπεται και η ιδέα να λειτουργήσει ως ισοδύναμο η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας διότι, πολύ απλά, για να συγκεντρωθούν πρόσθετα έσοδα 270 εκατομμυρίων από τα τέλη θα πρέπει οι επιβαρύνσεις στα Ι.Χ. να είναι σχεδόν δραματικές. Με τα σημερινά συνολικά έσοδα από τα τέλη να κινούνται κοντά στο 1 δις ευρώ, είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει ως ισοδύναμο το μέτρο, η μέση αύξηση θα έπρεπε να ξεπερνά το 25% -ενδεχόμενο, που το πιθανότερο είναι πως το μόνο που θα απέφερε θα ήταν ένα ακόμη κύμα κατάθεσης πινακίδων και πολλαπλάσιες απώλειες εσόδων.

Ωστόσο, παρ' ότι η ιδέα του «ισοδύναμου» εγκαταλείπεται, δεν εγκαταλείπεται κι αυτή καθ' αυτή η στοχευμένη αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Κοινώς, οι επιτελείς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη έχουν λάβει εντολή να προχωρήσουν, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όλες τις πιθανές ασκήσεις επί χάρτου για αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας με βασικό άξονα την επιβάρυνση των πολυτελών και καινούριων αυτοκινήτων και την ελάφρυνση των μικρών και παλαιότερων. Παράλληλα, εξακολουθεί να εξετάζεται και η, συμβολική έστω, φορολόγηση των μη ρυπογόνων ΙΧ που σήμερα απαλλάσσονται.

Ξανά πίσω στο... μοσχαρίσιο κρέας

Εν ολίγοις, κι εάν δεν προκύψουν νέες καραμπόλες, τα τέλη θα αναπροσαρμοστούν μεν, αλλά δεν θα καλύψουν τα έσοδα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η «τρύπα» των 270 εκατομμυρίων ευρώ θα παραμείνει. Και για να κλείσει τρέχουν παράλληλα και νέες ασκήσεις επί χάρτου που δεν είναι άλλες από τις... παλιές - εκείνες, που προέβλεπαν να υπαχθεί και το, ευρείας κατανάλωσης, μοσχαρίσιο κρέας στον υψηλό συντελεστή του 23% και που είχα απορριφθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Το τέλος της φοροδοτικής ικανότητας

Εάν δεν είναι το απόλυτο αλαλούμ - τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και «επικοινωνιακών» διαρροών - πρόκειται απλά για την επιβεβαίωση του τέλους της φοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων πολιτών. Για το οποίο προειδοποίησε, με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, μόλις προχθές και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και οι όποιοι πιθανοί νέοι φόροι το μόνο που μπορούν να αποφέρουν πλέον είναι η ενίσχυση της «φοροδιαφυγής».

«Θεωρούμε ότι περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα, ιδιαίτερα σε περίοδο έντονης ύφεσης της οικονομίας, λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής», ανέφερε στην τριμηνιαία του έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προσθέτοντας:

«Τα φορολογικά μέτρα έχουν αποφασισθεί χωρίς να εκτιμάται το γεγονός αν μπορούν να εφαρμοστούν, πού μπορούν να εφαρμοστούν, τι επιπτώσεις θα έχουν αν εφαρμοστούν και, βεβαίως, τι επιπτώσεις θα έχουν εάν δεν εφαρμοστούν από όλους. Έτσι, για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που πληρώνει τους φόρους και τις εισφορές του καθίσταται αυτομάτως λιγότερο ανταγωνιστικός σε σχέση με κάποιον άλλον του ίδιου κλάδου που φοροδιαφεύγει».

tvxs

Περισσότερα Άρθρα...