enfia

Ανατρέπονται τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους μικροιδιοκτήτες στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο οι πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του.

Οι αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με την Ημερησία, για τις περιοχές με τιμή ζώνη πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. μειώθηκαν κατά 4% έως 19%.

Η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

«Εκτιμώ ότι αυτό τον φόρο δεν θα προλάβουμε να τον βγάλουμε με τις νέες πραγματικές αξίες, θα υπολογιστεί πιθανότατα με τις αντικειμενικές που ισχύουν» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. Δηλαδή θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου 2015.

Για να επιτευχθεί όμως ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να έχουν μειωθεί κατά 4% έως 19% όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται παρεμβάσεις στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.α).

foros ekatharistiko

Τι και αν αυξάνονται οι φόροι; Τα έσοδα... μειώθηκαν!

Στο βάθρο της υπερφορολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ανέβει η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύουν «Τα Νέα», για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, τα 39,9 ευρώ πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου, για φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές (κατά το σκέλος που αφορούν τους εργαζομένους) και έμμεσους φόρους.

Το εν λόγω ποσό αφορά μόνο όσα παίρνει το Δημόσιο με απευθείας παρακράτηση από τον μισθό υπό μορφή άμεσου φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αθροιστικά με τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση.

Δεν περιλαμβάνονται ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι έκτακτες εισφορές, τα δημοτικά τέλη και ότι άλλο επωμίζεται υπό μορφή τέλους ή φόρου ένας μισθωτός στην χώρα μας.

Στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ, με τις Δανία και Σουηδία να είναι η μόνες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα από την χώρα μας, με συνολική φορολογική επιβάρυνση να βρίσκονται αντίστοιχα στο 41,6% και στο 40,0%.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση είτε της άμεσης είτε της έμμεσης φορολογίας, έχουν πλέον εξαντληθεί.

Στον αντίποδα, την χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση έχουν η Τσεχία (17,8%), η Σλοβακία (17,5%) και η Ιρλανδία (16,1%). Η Γερμανία βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 21 χώρες, με συνολική φορολογική επιβάρυνση που ανέρχεται στο 31,2%.

Euro2day

eforiakoi grafeio

Το ΥΠΟΙΚ προωθεί νέα ρύθμιση καθώς το «κουαρτέτο» απέρριψε την ενιαία κλίμακα φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς,συνταξιούχους και ενοίκια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής

Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε στους δανειστές πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και θα προβλεπόταν ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50%.

Η πρόταση αυτή απερρίφθη από τους δανειστές και ως προς τα δύο σκέλη της. Δηλαδή, τόσο για το ύψος του ανώτατου συντελεστή, όσο και για το γεγονός πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εντάσσονταν στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει μέσω του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση ανώτερου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογούνται με συντελεστή 58%, ποσοστό το οποίο θεωρείται υψηλό από τους θεσμούς.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται πλέον ως εξής:

1. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα παραμείνει η σημερινή κλίμακα φορολόγησης, με την προσθήκη του ανώτατου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ισχύει η ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς και τις συντάξεις, αλλά θα είναι ξεχωριστή. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία ή σύνταξη, αλλά και από ελεύθερο επάγγελμα, τα δύο εισοδήματα δεν θα προστίθενται, αλλά η επιβάρυνση θα είναι ξεχωριστή.

3. Για τα έσοδα από τα ενοίκια αναμένεται να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση. Δηλαδή θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης για έσοδα έως 12.000 ευρώ από το 11% στο 13% και για έσοδα από 12.000 ευρώ και άνω από το 33% στο 35%. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει και τρίτο φορολογικό συντελεστή που θα κινείται στα επίπεδα του 40-45% και θα αφορά σε έσοδα άνω των 40.000 ευρώ.

eforiakoi grafeio

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα εκπαιδευτούν Έλληνες εφοριακοί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία των φορολογικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με την παράδοση CD με τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία και όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό τώρα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα εκπαιδευτούν στο γερμανικό κρατίδιο.

Το άρθρο επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε στο παρελθόν προτείνει στην Αθήνα να στείλει 500 εφοριακούς από τη χώρα του για να... εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους. «Η πρόταση το κ. Μπόργιανς σέβεται κάπως περισσότερο την ελληνική υπερηφάνεια. Δεν θα πάνε υπάλληλοι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην Ελλάδα αλλά οι Έλληνες συνάδελφοί τους θα εκπαιδευτούν κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη Γερμανία» αναφέρει χαρακτηριστικά το Der Spiegel, που δεν παραλείπει να τονίσει ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ ελπίζει να μάθει περισσότερα πράγματα για τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας για την ταυτοποίηση και εξέταση αδήλωτων περιουσιών.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, αποκαλούνται από κάποιους ‘Λίστα Μέρκελ'. Όταν το Spiegel χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση, ήρθε άμεσα από το Ντίσελντορφ η παρατήρηση ότι η καγκελάριος δεν έχει καμία σχέση με την απόκτηση των στοιχείων», καταλήγει το δημοσίευμα.

apodeixeis mixani

Να συγκεντρώνουν φέτος τις αποδείξεις τους μέχρι να έλθει η διάταξη που θα συνδέει το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση κάρτας κάλεσε σήμερα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης όσουςπολίτες, μισθωτούς και συνταξιούχους, έχουν αφορολόγητο.

Όταν θα έλθει αυτή, εξήγησε μιλώντας στον Αnt1 ο αναπλ. υπουργός, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνονται οι χάρτινες αποδείξεις, καθώς η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα.

Η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και η απόδειξη από το τερματικό της κάρτας δεν υπάρχει λόγος να κρατείται.

«Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν κίνητρα παντού. Είναι πατριωτικό καθήκον όλων να κόβουν ή να ζητούν αποδείξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης ωστόσο δε διευκρίνισε αν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ θα «μετράνε» στο αφορολόγητο.

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, τόνισε πως δεν μπορεί να χρεώνουν εταιρείες επιπλέον κόστος για τη χρήση κάρτας και ανέφερε ως παραδειγμα τα ΕΛΤΑ.

Επίσης, κάλεσε και πάλι τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες.

foroi tsipras skitso

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και της νέας κλίμακας παρέδωσε στους επικεφαλής των Θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή ανώτατου συντελεστή στο 50% από το 42% που ισχύει σήμερα για τους μιθσωτούς και συνταξιούχους ή το 33% που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Χωρίς να ξεκαθαρίσει από ποιο όριο και πάνω εισοδήματος θα επιβάλεται αυτός ο συντελεστής η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι από τη νέα φορολογική κλίμακα τα έσοδα από φόρους θα πρέπει να αυξηυθούν τόσο το 2016 όσο και τα επόμενα χρόνια κατά του τουλάχιστον 290 εκ. ευρώ. Δεν ξεκαθαρίζεται επίσης εάν στο συντελεστή του 50% περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία προσαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση έως και 8%.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγμτεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών κυρίαρχο θέμα θα είναι ο φάκελος των κόκκινων δανείων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η παράταση στην εξαίρεση των κόκκινων δανείων από τη διαδικαασία μεταβίβασης στα κερδοσκοπικά fund θα είναι της τάξης του ενός μήνα, δηλάδή μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. 

toc

foroi ypologismos 

Άγριος καυγάς ξέσπασε παραμονές Πρωτοχρονιάς ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την εκτόξευση για έναν ακόμη μήνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Αντικείμενο του καυγά, το αν τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με μεγαλύτερη ή μικρότερη «ταχύτητα» επί της σημερινής διακυβέρνησης ή της προηγούμενης.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της μιας και της άλλης πλευράς, επιστρατεύτηκαν οι αριθμοί. Η Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 1,5 δις. ευρώ και τον Νοέμβριο του 2015 με την κυβέρνηση να απαντά ότι η πορεία των ληξιπρόθεσμων ήταν το 2015 ελαφρώς καλύτερη συγκριτικά με το 2014 και ότι η έκρηξη του Νοεμβρίου οφείλεται στη βεβαίωση των οφειλών δύο μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Και οι δύο πλευρές βέβαια, δεν ανέφεραν κουβέντα για την …ταμπακιέρα. Δηλαδή για το γεγονός ότι η κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε ότι στα συνολικά χρέη προς την εφορία ύψους 83,6 δις. ευρώ δεν περιλαμβάνονται καν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι, περίπου ο ένας στους δύο, στην πραγματικότητα επιβαρύνονται με περισσότερα από 110-120 δις. ευρώ. Μέσα στο 2015, τα χρέη έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής κατά 11,833 δις. ευρώ (στοιχεία 11μηνου) εκ των οποίων τα 7,212 δις. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικά χρέη».

Τι είναι τα αποτελεσματικά χρέη; Ιδού ο ορισμός: «Το Αποτελεσματικό Νέο Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο διαμορφώνεται βάσει των παραμέτρων:

α) Δεν περιλαμβάνει Πτωχούς οφειλέτες, Δημόσιες-Δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και μηδενικά και πλασματικά Α.Φ.Μ.,

β) Περιλαμβάνει μόνο στοιχεία εντός προϋπολογισμού.

γ) Δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες φόρων 25 (Λοιπές Εισφορές),27 (Έμμεσοι Υπέρ Τρίτων),31 (Μισθώματα),32 (Υπηρεσίες),35 (Πρόστιμα Κ.Β.Σ.), 36 (Δάνεια),37 (Υπέρ Διαφόρων Τρίτων),38 (Λοιπά Πρόστιμα μη Φορολογικά),39 (Παράβολα),41 (Καταλογισμοί) και 49 (Λοιπά μη Φορολογικά).

Η πραγματικότητα πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

1. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη καθώς το άθροισμα των φόρων, έχει φτάσει να ξεπερνά το 50% του εισοδήματος. Απόδειξη ότι το 2015, σε σύνολο δηλωθέντων εισοδημάτων ύψους περίπου 83 δις. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το δημόσιο εισέπραξε μέσω από φόρους περισσότερα από 44 δις. ευρώ.

2.Επιχειρήσεις για να επιβιώσουν επιλέγουν να πληρώσουν κατά προτεραιότητα άλλες υποχρεώσεις (π.χ τη ΔΕΗ καθώς η διακοπή ρεύματος σημαίνει και διακοπή εργασιών ή ακόμη και τους εργαζόμενους) και αφήνουν την εφορία σε δεύτερη μοίρα.

3.Με τις υποχωρήσεις που έκανε στο θέμα των 100 δόσεων προκειμένου να εισπράξει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει αντιμέτωπο με κατακόρυφη αύξηση των διαγραφών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.Θεωρείται πολύ δύσκολο ένα εκατομμύριο οφειλέτες να ανταποκριθούν και στις δόσεις και στις τρέχουσες υποχρεώσεις μέσα σε 30 ημέρες (οι οποίες θα γίνουν 15 στο δεύτερο εξάμηνο). Απώλεια ρύθμισης σημαίνει αναβίωση προσαυξήσεων αλλά και της δυνατότητας επιβολής εισπρακτικών μέτρων.

4.Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί μέσω του μνημονίου να επιβάλλει σκληρά εισπρακτικά μέτρα όπως η αυτόματη ηλεκτρονική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών. Στην πράξη θα φανεί, μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά.

5. Το 2016, θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη ενώ δεν θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης όπως συνέβη το 2015. Το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τις συγκρίσεις με το 2014, δεν έλαβε υπόψη ότι κατά την προηγούμενη χρονιά έτρεξε η ευνοϊκότερη ρύθμιση όλων των εποχών. Το 2016, τέτοια ρύθμιση δεν θα υπάρχει. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη. 

Περισσότερα Άρθρα...