eforia oura

Αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές οφειλές τους καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Oι φορολογούμενοι αφήνουν τελευταίο στη λίστα των υποχρεώσεων τους το φόρο εισοδήματος. Σε όλη τη διάρκεια του έτους η εισπραξιμότητα του φόρου δεν ξεπέρασε ποτέ 71% ενώ τον Απρίλιο και τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει και κάτω από το 50%.

Λίγο καλύτερη είναι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ καθώς φαίνεται ότι στην ώρα τους πληρώνονται περίπου τα ¾ των βεβαιωμένων οφειλών.

Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι μόνο φέτος έχουν γεννηθεί 8,8 δισ. € νέες οφειλές εκ των οποίων τα 7,1 δισ. € αφορούν φόρους. Συνολικά τα χρέη προς τις εφορίες ξεπερνούν τα 103 δισ. € χωρίς να υπολογίζονται οι προσαυξήσεις περίπου 82 δισ. €.

skai

forolotaria
Την Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 θα διεξαχθεί η νέα δημόσια κλήρωσηγια τις συναλλαγές του Νοεμβρίου 2018, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Όπως σε κάθε φορολοταρία έτσι και σε αυτή, 1.000 τυχεροί θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ. Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Κάθε ΑΦΜ μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

-Για συνολικό άθροισμα συναλλαγών έως 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.

-Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.

-Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.

-Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι και που θα λάβουν μέρος στην κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές Απριλίου έχουν ήδη αναρτηθεί και μπορείτε να τους δείτε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή.

Πώς θα δοθούν τα χρήματα της φορολοταρίας

Τα χρήματα της φορολοταρίας θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο TΑΧΙSnet.

Αν οι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν ένα περιθώριο 3 μηνών, μετά την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Αν δεν δηλωθεί λογαριασμός μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τότε σειρά παίρνουν οι αναπληρωματικοί δικαιούχοι.

13 Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων

Έναν χρήσιμο οδηγό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων εξέδωσε η ΑΑΔΕ προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι. Πιο αναλυτικά:

1. Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια των κληρώσεων;

Αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των δημοσίων κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.

2. Ποιοι συμμετέχουν στις κληρώσεις;

Στις δημόσιες κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

3. Με ποιο τρόπο συμμετέχω στο Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων της ΑΑΔΕ;

Για να διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε από τις δημόσιες κληρώσεις του προγράμματος, πρέπει απλώς να έχετε πραγματοποιήσει (και να έχει εκκαθαριστεί) έστω και μία συναλλαγή με τη χρήση κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο, κατά τον προηγούμενο μήνα ή άλλη χρονική περίοδο στην οποία αφορά η κλήρωση.

4. Πώς γνωστοποιώ τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές για να συμμετάσχω στην κλήρωση;

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Η ΔΗΛΕΔ συγκεντρώνει τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, που αποστέλλονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.

5. Πώς προσδιορίζεται το πλήθος των λαχνών μου που συμμετέχουν στην κλήρωση;

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

– Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

– Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

– Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

– Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

6. Πώς ενημερώνομαι για τους λαχνούς που εξασφάλισα σε κάθε κλήρωση;

Επισκέπτεσθε τη σχετική εφαρμογή (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ) στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, με χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης στο TAXISnet.

7. Πόσοι λαχνοί κληρώνονται ανά κλήρωση;

Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) τυχεροί λαχνοί και χίλιοι (1.000) αναπληρωματικοί που αριθμούνται σε 1ο, 2ο έως 1000ό.

8. Πόσοι από τους λαχνούς μου μπορούν να κερδίσουν σε κάθε κλήρωση;

Σε περίπτωση που περιλαμβάνονται στους λαχνούς σας περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί, δικαιούστε το έπαθλο μόνο μία φορά για κάθε κλήρωση. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κοκ από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

9. Ποιο είναι το έπαθλο της κλήρωσης;

Οι τυχεροί του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα. Στην περίπτωση των χρηματικών επάθλων κάθε δικαιούχος κερδίζει χίλια ευρώ.

10. Πώς ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα της κλήρωσης;

Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Σε περίπτωση που κάποιος από τους λαχνούς σας περιλαμβάνεται στους τυχερούς, θα ενημερωθείτε μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXISnet.

11. Πώς θα δηλώσω τον τραπεζικό μου λογαριασμό;

Σε περίπτωση που κερδίσετε για πρώτη φορά ή κερδίσετε και δεν έχετε δηλώσει σε κάποια προγενέστερη κλήρωση τραπεζικό λογαριασμό, θα σας δοθεί προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXISnet, προκειμένου να δηλώσετε τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Στον λογαριασμό απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.

Η δήλωση του λογαριασμού γίνεται στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κοκ δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κοκ αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

12. Πώς παραλαμβάνω το έπαθλο σε περίπτωση που περιλαμβάνομαι στους τυχερούς;

Το χρηματικό έπαθλο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσετε για το σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.

Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό θα αποσταλεί στη φορολογική σας κατοικία ή θα σας παραδοθεί ιδιοχείρως, μετά από σχετική συνεννόηση.

13. Έχω το δικαίωμα να εξαιρεθώ από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της ΑΑΔΕ;

Έχετε το δικαίωμα, οποτεδήποτε, να ζητήσετε να εξαιρεθείτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων. Μπορείτε επίσης να αποποιηθείτε το έπαθλο που κερδίσατε σε συγκεκριμένη κλήρωση, εντός τριών μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη ΔΗΛΕΔ. Σε περίπτωση τέτοιας αποποίησης, το έπαθλο διατίθεται στον 1ο, 2ο κοκ δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

akinita

Το «πάγωμα» του Φόρου Υπεραξίας τελειώνει στο τέλος του μήνα, από το υπουργείο Οικονομικών δεν ακούγεται το παραμικρό περί νέας αναστολής στην εφαρμογή του, συμβολαιογράφοι και παράγοντες της κτηματαγοράς πληροφορούνται ότι μετά από την «έκρηξη» αγορών από αλλοδαπούς λόγω AIrbnb το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων;

Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο Προϋπολογισμός επί του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνει καμία σχετική πρόβλεψη εσόδων, αλλά είναι προφανές ότι σε μια κρίσιμη χρονιά, που η υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% προβλέπεται οριακή- λιγότερο από 200 εκατ. Ευρώ- το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να αναζητά πρόσθετα έσοδα.

Ο Φόρος Υπεραξίας προβλέφθηκε το 2013, ωστόσο έκτοτε αναστέλλεται η εφαρμογή του λόγω της «πεθαμένης» κτηματαγοράς. Η τελευταία Επικαιροποίηση του Μνημονίου «συστήνει», όμως, στις Ελληνικές Αρχές να το… ξανασκεφτούν και κάπως έτσι ανοίγει διάπλατα το παράθυρο ή μάλλον η πόρτα, για την πρώτη εφαρμογή του Φόρου.

Με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4172/2013, επιβάλλεται Φόρος Υπεραξίας με συντελεστή 15% σε φυσικό πρόσωπο που μεταβιβάζει με επαχθή αιτία ακίνητη περιουσία. Στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνεται το ακίνητο ή το ιδανικό μερίδιο αυτού, το εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου ή ιδανικό μερίδιο αυτού, καθώς και οι συμμετοχές οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία.

Ως υπεραξία, επί της οποίας εφαρμόζεται ο συντελεστής 15%, νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ή της αξίας του ανταλλάγματος που καταβάλλεται. Η υπεραξία αυτή λαμβάνεται απομειούμενη με την εφαρμογή των συντελεστών απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου και μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει επικαιροποίηση των συντελεστών, εφόσον τεθεί σε ισχύ ο Φόρος.

Από την υπεραξία που προκύπτει (μετά από την εφαρμογή των συντελεστών απομείωσης) αφαιρείται ποσό μέχρι 25.000 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το μεταβιβαζόμενο ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και επιβάλλεται φόρος στο τυχόν υπόλοιπο ποσό. Στην περίπτωση, δε, που η μεταβίβαση  αφορά σε δικαίωμα το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική, άρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν 25 χρόνια και πάνω, δεν κινδυνεύουν από το «χαράτσι».

Έτη

 

Συντελεστής

 
 

Έτη

 
 

Συντελεστής

 
 

διακράτησης

 
 

απομείωσης

 
 

διακράτησης

 
 

απομείωσης

 
 
       

1

 
 

100,0%

 
 

14

 
 

77,9%

 
 

2

 
 

98,2%

 
 

15

 
 

76,4%

 
 

3

 
 

96,4%

 
 

16

 
 

74,8%

 
 

4

 
 

94,7%

 
 

17

 
 

73,2%

 
 

5

 
 

93,0%

 
 

18

 
 

71,7%

 
 

6

 
 

91,2%

 
 

19

 
 

70,2%

 
 

7

 
 

89,5%

 
 

20

 
 

68,7%

 
 

8

 
 

87,8%

 
 

21

 
 

67,2%

 
 

9

 
 

86,1%

 
 

22

 
 

65,7%

 
 

10

 
 

84,5%

 
 

23

 
 

64,2%

 
 

11

 
 

82,8%

 
 

24

 
 

62,8%

 
 

12

 
 

81,1%

 
 

25

 
 

61,5%

 
 

13

 
 

79,5%

 
 

26+

 
 

60%

 
 

Γ. Παππούς, economistas

pinakides
 
Θεσμοθετούνται τα τέλη κυκλοφορίας εφέτος με τον μήνα, καθώς με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, δίδεται η δυνατότητα, εξαιρετικά για το 2018, καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους, από ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, τα οποία είτε έχουν τεθεί από αυτούς σε εκούσια ακινησία είτε βρίσκονται για άλλους λόγους σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας.

Σύμφωνα με την απόφαση (σε εφαρμογή του άρθρου 144 του ν. 4537/2018 {Α΄84}), στην περίπτωση εκούσιας ακινησίας, οι κάτοχοι δύνανται να άρουν την ακινησία αυτή καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την διάρκεια κυκλοφορίας και σύμφωνα με τις επιλογές που δίδονται με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α) έως γ) του εν λόγω άρθρου. Ειδικότερα:

α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και έως το τέλος αυτού (31/12/2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης έως και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, οι κάτοχοι μπορούν να καταβάλλουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του 2018. Η καταβολή αυτή για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός που ήρε την ακινησία, π.χ. από την ημερομηνία απόδοσης του οχήματος στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κλοπής ή υπεξαίρεσης, από την ημερομηνία εισόδου του οχήματος στην Ελλάδα στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κυκλοφορίας του στο εξωτερικό κ.λπ.

Η υποχρέωση καταβολής των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας υφίσταται, ανεξαρτήτως εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος στη συνέχεια επιλέξει να θέσει το όχημα σε εκούσια ακινησία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ.

Η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ.
Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Παραδείγματα άρσης ακινησίας:

Παράδειγμα 1 : Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται εγγράφως άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:
– εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€ x (2/12) = 20€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. την πρώτη εργάσιμη για τη Φορολογική Διοίκηση ημέρα ήτοι έως και την 2α Ιουλίου, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, ήτοι η 30η Ιουνίου, συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα. Στην περίπτωση αυτή, ο μήνας Ιούνιος λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.
– εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 120€ x (4/12) = 40€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την 31η Αυγούστου (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα).
– εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους δηλαδή μέχρι 31-12-2018 (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα), θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€ x (7/12) + 120€ x (2/12) = 70€ + 20€ = 90€.

Παράδειγμα 2: Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100 x 0,90 = 90€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:
– εάν επιλέξει την άρση για 1 μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12 ) = 15€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. την πρώτη εργάσιμη για τη Φορολογική Διοίκηση ημέρα ήτοι έως και την 2α Ιουλίου, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, ήτοι η 30η Ιουνίου, συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα. Στην περίπτωση αυτή, ο μήνας Ιούνιος λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.- εάν επιλέξει την άρση για 3μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90€ x (4/12) = 30€. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη Δ.Ο.Υ. έως την 31η Αυγούστου (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα).
– εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2018 (τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη, η οποία είναι εργάσιμη ημέρα), θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 90€ x [(7/12) + (2/12)] = 90€ x (9/12) = 67,5€.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση γίνεται για το υπόλοιπο του έτους που περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2018 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Παράδειγμα άρσης αναγκαστικής ακινησίας: Έστω ΕΙΧ όχημα 1000.κ.εκ. που είχε τεθεί σε αναγκαστική ακινησία λόγω κυκλοφορίας του στο εξωτερικό και το οποίο εισήλθε στην Ελλάδα στις 23 Αυγούστου. Με τη νέα διάταξη ο ιδιοκτήτης καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι τέλος του έτους, ήτοι για 5 μήνες (συμπεριλαμβανομένου του Αυγούστου). Η καταβολή για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να γίνει έως και 7 Σεπτεμβρίου, δηλ. 120€*(5/12)=50€.

eforia oura

Κλειστές για το κοινό θα παραμείνουν οι εφορίες την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι, για την υλοποίηση του έργου που αφορά την εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1.1.2019, οι Δ.Ο.Υ. δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό, ούτε και εσωτερικές μηχανογραφικές εργασίες, που αφορούν στη βεβαίωση, στην είσπραξη, στη διαγραφή και στην επιστροφή φόρων, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.

Οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών των Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις Δ.Ο.Υ. θα πραγματοποιούνται κανονικά, κατά τις ώρες εισόδου του κοινού.

topontiki

forolotariaaade

Ολοκληρώθηκε η 20η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές του Αυγούστου.

Όπως σε κάθε φορολοταρία, έτσι και σε αυτή 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Κάθε ΑΦΜ μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του.

Για να δείτε αν είστε μεταξύ των 1.000 τυχερών που κερδίζουν πατήστε εδώ

Για να δείτε τους τυχερούς λαχνούς δείτε εδώ

Όσοι κληρωθούν στη φορολοταρία θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό μέσω της εφαρμογής του Taxis, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό. Ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.

Συγκεκριμένα:

Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.

Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.

 

Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.

Από 1.001 ευρώ και πάνω, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματικά έπαθλα του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Οι επόμενες κληρώσεις:

Φορολοταρία αποδείξεων Σεπτεμβρίου, 25 Οκτωβρίου 2018.

Φορολοταρία αποδείξεων Οκτωβρίου, 29 Νοεμβρίου 2018.

Φορολοταρία αποδείξεων Νοεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου 2018

forologika

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να εμφανίσουν συναλλαγές με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.

Εκτός από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, το ποσό του φόρου που προκύπτει, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτάται, μειώνεται κατά ποσοστό 10%:

α) επί των ποσών που καταβάλλονται για δωρεές (κωδ. 059-060), εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή .

β) επί των ποσών που καταβάλλονται ως ιδιωτική χρηματοδότηση σε πολιτικά κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων ή σε υποψήφιους ή και αιρετούς αντιπρόσωπους της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μείωση φόρου 200 ευρώ

Επίσης, το ποσό του φόρου που προκύπτει, ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτάται, μειώνεται κατά 200 ευρώ για τον φορολογούμενο και για καθένα από τα εξαρτώμενα μέλη του (με την προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών), εφόσον είναι:

– πρόσωπα με τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας,

– ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί ή/και αξιωματικοί που υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,

– θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών που απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό,

– πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξης από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

madata

Περισσότερα Άρθρα...