Νέους κλειδάριθμους (κωδικούς) από το Τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε Εφορίας θα πρέπει να λάβουν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 οι φορολογούμενοι οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet που ίσχυαν πριν από τον Δεκέμβριο του 2010.

Η υποχρέωση παραλαβής νέων κλειδαρίθμων αφορά φορολογουμένους οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου Taxisnet, τον Δεκέμβριο του 2010. Στην αντίθετη περίπτωση, από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του Taxisnet.

Για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού λογαριασμού, οι φορολογούμενοι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν το συνθηματικό (password) του αρχικού τους λογαριασμού. Αν δεν τον γνωρίζουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανεγγραφής στη ΓΓΠΣ , πριν από την επίσκεψη στη ΔΟΥ.

Μέχρι σήμερα έχουν προηγηθεί πέντε παρατάσεις της προθεσμίας παραλαβής κλειδαρίθμων τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2013 είναι η καταληκτική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέστειλε σε όλους τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ οι οποίοι έχουν κοινοποιήσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, επιστολή με την οποία τους ενημερώνει για την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας ενώ δίνονται και οδηγίες για την ενεργοποίηση των νέων κωδικών πρόσβασης στο Τaxisnet.

Στην ηλεκτρονική επιστολή που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα κ. Χ Θεοχάρη αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Παρακαλούμε, όπως προσέλθετε εγκαίρως στο Τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε ΔΟΥ προκειμένου να παραλάβετε τον κλειδάριθμό σας. Σε περίπτωση που έχετε ήδη παραλάβει κλειδάριθμο από τη ΔΟΥ και έχετε ενεργοποιήσει τον λογαριασμό σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ειδοποίηση»...

Αποκλιμακώνεται η ένταση όλων των προηγούμενων ημερών σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚσυμφώνησαν σε ένα μικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. 

Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τις βελτιώσεις που παρουσιάστηκαν και πλέον αναμένει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τον φόρο ακινήτων. 

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:

- Το αφορολόγητο ανεβαίνει στα 300.000 ευρώ σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και αυτό αφορά κάθε άτομο ξεχωριστά. 

- Μειώνεται ο φόρος και στα οικόπεδα εντός σχεδίου 
- Μειώνεται ο φόρος στα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια 
- Μειώνεται ο φόρος για τα αγροτεμάχια
- Θα υπάρξουν απαλλαγές και απομειώσεις με βάσει τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Με βάση την πρόταση των βουλευτών ο στόχος είσπραξης είναι 2 δισεκατομμύρια 650 εκατομμύρια ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι λείπουν 250 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει βρεθεί πως θα καλυφθεί το κενό αυτό. 

Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΠαΣοΚ έχει ως εξής:

«Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε σήμερα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με το νέο πλαίσιο για το φόρο περιουσίας όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Ν.Δ., εκτίμησε ότι η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση.

Επιτυγχάνεται συγκεκριμένα, η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.).

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση αρχής που διατύπωσε, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο.

Με την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπομένων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών, κ.λπ. κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές) θα δοθεί η δυνατότητα της τελικής μας τοποθέτησης.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις που θα προτείνει ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ)».

Ικανοποιημένοι οι βουλευτές της ΝΔ

«Από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα.

Όπως επισημαίνεται «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».

Για το 2016 αναβάλλεται η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, η οποία βάσει του μνημονίου προβλεπόταν να γίνει το 2012, σύμφωνα με απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σε ερώτηση του προέδρου της Δράσης και ευρωβουλευτή της Ομάδας «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», Θόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απάντηση του κ. Ρεν υπήρξε η εξής:

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016».

Σχολιάζοντας την απάντηση αυτή ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει: «η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας».

«Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι οι «αντικειμενικές» αξίες –επί των οποίων θα στηριχθεί ο νέος νόμος ακινήτων, αλλά και οι άλλοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας.»

» Όταν η φορολογία εφαρμόζεται επί δήθεν 'αντικειμενικών' αξιών που είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις πραγματικές, τότε στην ουσία φορολογείται περιουσία που κατά το ήμισυ ή κατά τα δύο τρίτα δεν υπάρχει.»

» Η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας απαγορεύεται από το Σύνταγμα και καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Μόνη δυνατότητα αντίδρασης στην ακραία αυτή αδικία και παρανομία είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, στην οποία θα προχωρήσει η Δράση και η μαζική κινητοποίηση των πολιτών για να ανατραπεί αυτή η ακραία πολιτική» τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.

 

Πρόσβαση σε εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς ευελπιστεί να έχει εντός του μήνα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), όταν και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών.

Το σύστημα παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών θα δίνει τη δυνατότητα σε μια επιλεγμένη ομάδα διαπιστευμένων ελεγκτών να αποκτούν online πρόσβαση και να παρακολουθούν στις οθόνες των υπολογιστών τους το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Οι εξειδικευμένοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα έχουν τη δικαιοδοσία να προχωρούν με διαδικασίες-εξπρές στην άρση του τραπεζικού απορρήτου και μάλιστα σε 24ωρη βάση, ώστε να κάνουν άμεσα τις απαιτούμενες διασταυρώσεις των στοιχείων πριν χαθούν τα ίχνη.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών αναμένεται να μπουν όλες οι υποθέσεις που βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, διακίνησης και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού. Μεταξύ αυτών και οι γνωστές λίστες από το εξωτερικό (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.ά.)

Οι εξειδικευμένοι ελεγκτές, με όπλο την εμπειρία τους αλλά και τη μεγάλη γνώση που έχουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ελέγχουν από την αρχή της διαδρομής του χρήματος έως την κατάληξή του, με στόχο να εντοπίσουν τις ύποπτες συναλλαγές.

 

Χωρίς ενημέρωση

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, το πλεονέκτημα των πιστοποιημένων ελεγκτών είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν αυτόματα τα στοιχεία του ελεγχομένου με πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς όμως οι τράπεζες να γνωρίζουν ποιοι πελάτες τους ελέγχονται. Αυτό, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, θα αποκλείσει την περίπτωση οι καταθέτες να ενημερωθούν από την τράπεζα, στο πλαίσιο της «καλής συνεργασίας» μεταξύ τράπεζας και πελάτη.

Ωστόσο, η αυτόματη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχει ανησυχήσει και τους μικροκαταθέτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Τα φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, με τις τυφλές κατασχέσεις από τις τράπεζες, έχουν θορυβήσει χιλιάδες φορολογουμένους που χρωστούν στο Δημόσιο.

Οπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.» στις 20 Οκτωβρίου 2013, οι τράπεζες προχωρούν σε κατάσχεση 24 ώρες μετά την κατάθεση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, καθώς θεωρούν ότι μετά την παρέλευση μιας ημέρας το συγκεκριμένο ποσόν θεωρείται απλή τραπεζική κατάθεση και ως εκ τούτου παύει να προστατεύεται από το ακατάσχετο.

 

Κατασχέσεις

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει θορυβήσει αρκετούς, καθώς εκτιμούν ότι το ΣΔΟΕ μπορεί να διοχετεύσει τα στοιχεία των καταθετών στον εισπρακτικό μηχανισμό των εφοριών και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς

Εντονος προβληματισμός υπάρχει και για την ασφάλεια των δεδομένων που θα έχει πλέον στην κατοχή του το ΣΔΟΕ. Ιδίως μετά και την υπόθεση διαρροής φορολογικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών από τη ΓΓΠΣ, για την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, είναι αρκετοί αυτοί που φοβούνται ότι τα απόρρητα στοιχεία θα γίνουν προϊόν παρεμπορίου διαφόρων επιτηδείων.

Την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σύστημα έχουν εκφράσει και αρκετά τραπεζικά στελέχη, καθώς φοβούνται ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου από το ΣΔΟΕ, σε συνδυασμό με την απειλή κατασχέσεων, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες εκροές καταθέσεων, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου συντάξει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

ενετ

Πώς εξαφανίζεται ένας μισθός... που πάνε τα λεφτά;

Το παράδειγµα ενός καλοπληρωµένου µισθωτού των 1.500 € που φτάνει να πληρώνει σε εφορία και ασφαλιστικά ταµεία τα 880!

Mε µεικτό µηνιαίο µισθό 1.500 ευρώ, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας µας θεωρείται από τους τυχερούς, καθώς έχει δουλειά και ο εργοδότης πληρώνει στην ώρα του. Ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι από τις «παχυλές» για την εποχή αποδοχές, περίπου το 60% θα κατέληγε µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ταµείο του κράτους.

Φόρος εισοδήµατος, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, φόρος κατοχής ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και ΦΠΑ: όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη αντιµετωπίζουν αυτούς τους φόρους. Οµως, για τον Ελληνα, επιβάλλεται σχεδόν παντού ο υψηλότερος συντελεστής. Ενώ για τις παροχές που λαµβάνει από το κράτος ως ανταπόδοση της υψηλής φορολογίας, καλύτερα κρύβε λόγια...

Υφιστάµεθα τις µεγαλύτερες κρατήσεις από το µισθό µας, αντιµετωπίζουµε τον τρίτο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη και τον µεγαλύτερο φόρο στο πετρέλαιο θέρµανσης, πληρώνουµε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύµα και στο κινητό τηλέφωνο, ενώ θεσπίσαµε φόρο κατοχής για αυτοκίνητα και ακίνητα.

Το αποτέλεσµα είναι αυτό που εξιστορεί ο πρωταγωνιστής µας, ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκπροσώπους της λεγόµενης «µεσαίας τάξης».

Ο µηνιαίος µισθός των 1.500 ευρώ υπάρχει µόνο στα χαρτιά. Ο εργοδότης παρακρατεί αυτοµάτως 248 ευρώ για την ασφαλιστική εισφορά του εργαζοµένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ. Επίσης, αφαιρεί 126 ευρώ για το φόρο εισοδήµατος και 13 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θεσπίστηκε ως προσωρινό µέτρο, αλλά θα γίνει µόνιµη. Οι καθαρές αποδοχές 
διαµορφώνονται στα 1.116 ευρώ.

Κάτοικος Χαλανδρίου ο µισθωτός µας, ζει σε ένα διαµέρισµα 120 τ.µ. πενταετίας. Για κάθε τετραγωνικό πληρώνει περίπου 6,5 ευρώ φόρο κατοχής ή 780 ευρώ συνολικά. Τώρα ο φόρος κατοχής λέγεται «χαράτσι µέσω της ∆ΕΗ», από το νέο έτος θα λέγεται ενιαίος φόρος ακινήτων. Με την αναγωγή σε µηνιαία βάση, προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση 65 ευρώ.

Εχει και αυτοκίνητο ένα 1.600άρι, για το οποίο πληρώνει 265 ευρώ ετησίως σε τέλη κυκλοφορίας (ή 22 ευρώ το µήνα). ∆ιανύει περίπου 15.000 χιλιόµετρα, για τα οποία καταναλώνει 1.200 λίτρα βενζίνης. Ο φόρος ανά λίτρο φτάνει περίπου στο ένα ευρώ (στη βενζίνη επιβάλλεται και φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ), που σηµαίνει ότι στο καύσιµο επιβάλλεται φόρος 100 ευρώ το µήνα.

Πάµε τώρα στην κάλυψη βασικών αναγκών - ηλεκτροδότηση και θέρµανση. ∆ιαµέρισµα 120 τετραγωνικών στην Αττική χρειάζεται περίπου 1.200 λίτρα πετρέλαιο. Με τιµή λιανικής στο 1,28 ευρώ, ο φόρος διαµορφώνεται στα 57 λεπτά. ∆ηλαδή, πληρώνει περίπου 1.500 ευρώ στον έµπορο καυσίµων και από αυτά τα 684 (ή 57 ευρώ το µήνα) κατευθύνονται στον κρατικό κορβανά.

Για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών ανά τετράµηνο, η ∆ΕΗ χρεώνει περίπου 115 ευρώ. Οµως, ο λογαριασµός εκτοξεύεται στα 300 αν συνυπολογιστούν δηµοτικά τέλη και φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης και διάφορες χρεώσεις για το σύστηµα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη µείωση των εκποµπών αέριων ρύπων. Ολα αυτά βγαίνουν περίπου στα 185 ευρώ το τετράµηνο ή 46 ευρώ µηνιαίως. Να έχει κι ένα κινητό τηλέφωνο ο πρωταγωνιστής µας; Αν υποτεθεί ότι κάνει λογαριασµό 41 ευρώ το µήνα, τα 11,33 είναι φόρος (φόρος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ επί του φόρου). Αν καπνίζει κιόλας ένα πακέτο την ηµέρα, χρειάζεται άλλα 114 ευρώ. Από αυτά τα 92 είναι φόροι. Αν αφαιρεθούν οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν, στον φορολογούµενο έχουν αποµείνει περίπου 500 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα του σούπερ µάρκετ, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια κ.λπ. Αυτές οι δαπάνες υπάγονται σε ΦΠΑ 23% ή 13% για τα τρόφιµα, που σηµαίνει ότι η εφορία απορροφά περίπου 100 ευρώ µηνιαίως. Τελείωσε ο µήνας και τα 1.500 ευρώ εξανεµίστηκαν. Τώρα γνωρίζουµε ποιος πήρε τα περισσότερα: η εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία, µε συνολικές εισπράξεις 880 ευρώ.

10 ιστορίες φορολογικού παραλόγου

Στην Ελλάδα πληρώνεις φόρο επειδή κατέχεις δελτίο παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως αν το χρησιμοποιείς ή όχι. Πληρώνεις φόρο επειδή είσαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, ανεξαρτήτως αν αυτό σου αποφέρει εισόδημα ή όχι. Και πληρώνεις φόρο πολυτελείας για ένα αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών, ακόμη και αν αυτό είναι κλεισμένο στο γκαράζ.

Σε μια αποθήκη 100 τετραγωνικών μέτρων με αντικειμενική αξία 10.000 ευρώ, επιβάλλεται το ίδιο τέλος ακινήτων με ένα ρετιρέ έκτου ορόφου ίδιας επιφάνειας - το ρετιρέ έχει δεκαπλάσια αντικειμενική αξία. Ενα από τα «θαύματα» που γίνονται με το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο εν πολλοίς διατηρείται και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Υπολογίζουμε φόρο στο… φόρο. Επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται από το μισθό μας, επιβάλλουμε εισφορά αλληλεγγύης. Επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στη βενζίνη, καταλογίζεται ΦΠΑ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το φόρο κινητής τηλεφωνίας.

Ο πελάτης πληρώνει την αξία των προϊόντων που προμηθεύτηκε με μεταχρονολογημένη επιταγή εξάμηνης διάρκειας. Η εφορία όμως εισπράττει το ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Ισως ο κυριότερος λόγος συσσώρευσης χρεών από ΦΠΑ ειδικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά την απόκτηση ενός ακινήτου με οποιονδήποτε τρόπο (αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά), η εφορία δεν καταγράφει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο τα στοιχεία (επιφάνεια, διεύθυνση κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι αυτός που αποκτά το ακίνητο πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτεί την αρμόδια ΔΟΥ. Καλείται ο ίδιος ο φορολογούμενος να το πράξει συμπληρώνοντας τη δήλωση Ε9 -πολλές φορές λανθασμένα- με καθυστέρηση έως και 20 μηνών.

Ο ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο. Οµως, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το φόρο που αναλογεί κανονικά, εκτός και αν αποφασίσει να το χάσει οριστικά, δωρίζοντάς το στο… κράτος. Η δήλωση δωρεάς δεν µπορεί να ανακληθεί.

Μνημείο παραλογισμού αποτελεί η επιβολή του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών. Μοντέλο Mercedes του 2012, σημερινής αξίας 44.000 ευρώ, επιβαρύνεται μόνο με τέλη κυκλοφορίας ύψους 255 ευρώ γιατί έχει μικρό κινητήρα. Αντιθέτως, αυτοκίνητο μάρκας ΚΙΑ του 2003, το οποίο δεν «πιάνει» περισσότερα από 2.000 - 3.000 ευρώ στην αγορά, φορολογείται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας ύψους… 1.880 ευρώ, περίπου όσα και η αξία του.

Οι φοιτητές με μηδενικό εισόδημα που σπουδάζουν στην επαρχία δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης γιατί θεωρούνται «προστατευόμενα μέλη». Οι φοιτητές που έχουν βρει δουλειά και υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση εισπράττουν κανονικά το επίδομα.

Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν φέτος ηλεκτρονικά. Ομως, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να επισκεφτούν την εφορία τουλάχιστον τρεις φορές, μόνο και μόνο επειδή δικαιούνται επιστροφή φόρου:

Η πρώτη επίσκεψη για να γίνει έλεγχος της δήλωσης και να προσκομισθούν τα δικαιολογητικά.

Η δεύτερη επίσκεψη για να γνωστοποιηθεί στον φορολογούμενο ότι θα πρέπει να προσκομίσει -όταν θα κληθεί εγγράφως- αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

Και η τρίτη επίσκεψη για να κατατεθεί η σχετική αίτηση. Μπορεί κάλλιστα ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού να έχει δηλωθεί στην αρχική φορολογική δήλωση. Αυτό δεν παίζει, όμως, ρόλο καθώς το τμήμα εσόδων μιας εφορίας που ζητάει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού δεν επικοινωνεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που υποδέχεται τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται φέτος για όλους τους φορολογουμένους που κλήθηκαν για επανέλεγχο και δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών, όπως ο υπαγόμενος στη ΔΟΥ Μήλου, που πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ Πειραιά, ή ο κάτοικος της Ορεστιάδας, ο οποίος υπάγεται πλέον στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.

Τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν ούτως ή άλλως ελληνική πατέντα, ενώ το ύψος στο οποίο έχουν εκτιναχθεί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι πλέον αποτελεί τεκμήριο και ο… γάμος. Ζευγάρι παντρεμένων πρέπει να καλύψει τεκμήριο 5.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν έχει κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του.

Καθημερινή, enikos, mantata

Εκτενές άρθρο φιλοξενούν οι Financial Times για τη φοροδιαφυγή των 3 εκατ. ευρώ του Γιάννου Παπαντωνίου που διαπιστώνει στο τελικό του πόρισμα το ΣΔΟΕ.

Η εφημερίδα όμως, δράττεται της ευκαιρίας για να ανασύρει την υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ» επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στον έλεγχο όλων των ονομάτων.

«Η λίστα που περιλαμβάνει πολιτικούς και εξέχοντες επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμάται ότι μετέφεραν εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς της HSBC, έχει γίνει σύμβολο της απροθυμίας διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή της πλούσιας ελίτ της χώρας, παρά τις πιέσεις από τους διεθνείς πιστωτές και τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

«Οι επικριτές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η απόφαση να αναλάβουν την υπόθεση οι φορολογικές αρχές της χώρας αντί να διοριστεί ένα νέο σώμα, υποδεικνύει ότι ελάχιστοι από τους φερόμενους φοροφυγάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη».

Οι Financial Times φιλοξενούν μάλιστα δηλώσεις του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος αναφέρει: «Οι φορολογικές αρχές δεν έχουν την ικανότητα να ολοκληρώσουν αυτό το έργο στο χρονοδιάγραμμα των δύο ετών που έθεσε η κυβέρνηση, κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο ότι θα βρεθεί κάποιος από τη λίστα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη»

euro2day
 

Σοκ για χιλιάδες ανέργους που είδαν να «αδειάζει» ο τραπεζικός λογαριασμός τους, όπου ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα το επίδομα ανεργίας.

Με εντολή του δικαστικού τμήματος των ΔΟΥ, οι τράπεζες δεσμεύουν ακόμα και τα μικροποσά με τα οποία καλούνται οι άνεργοι να ζήσουν, εφόσον χρωστούν στο Δημόσιο φόρους, εισφορές σε ταμεία ή και... πρόστιμα από μία κλήση της δημοτικής αστυνομίας.

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή την τελευταία εβδομάδα καθώς, από την ημέρα που κατέβαλε ο ΟΑΕΔ τα 362 ευρώ του επιδόματος στους λογαριασμούς τους, αυτά «εξαφανίστηκαν» πριν τα αγγίξουν οι δικαιούχοι, προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία.

Κάθε 10 του μηνός, οι εφορίες "βγαίνουν παγανιά" για κατασχέσεις για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Υπολογίζεται πως εδώ και ένα χρόνο έχουν πέσει «θύματα» τέτοιων κατασχέσεων πάνω από 5.000 άνεργοι, ενώ τα τελευταία «κρούσματα» καταγράφηκαν στο Κορωπί και στο κέντρο της Αθήνας.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η κατάσχεση έγινε για μικροποσά κάτω από 1.500 ευρώ, τα οποία όμως οι άνεργοι οφειλέτες δεν είχαν να πληρώσουν.

Πότε ισχύει η "προστασία"

Με βάση το νόμο, ισχύει το ακατάσχετο για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης για ποσό έως 1.000 ευρώ. Ούτε οι τράπεζες ούτε το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να παρέμβει, παρά μόνο για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τράπεζες και εφορίες εκμεταλλεύονται την ελλιπή πληροφόρηση των πολιτών.

Όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε δεκάδες άλλες, που επιβεβαιώνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως λογαριασμός μισθοδοσίας.

Παρά το γεγονός ότι η κατάθεση είχε γίνει από τον ΟΑΕΔ, τράπεζα και εφορία προχώρησαν στην δέσμευσή του ποσού, επειδή αν ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως μισθοδοσίας, δεν ισχύει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις.

Παρότι όμως κάθε δικαστικό τμήμα εφαρμόζει «τα δικά του», λόγω των άνωθεν πιέσεων για συνεχώς μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αθήνας η εφορία δέχτηκε εκ των υστέρων τα δικαιολογητικά και τις δηλώσεις του δικαιούχου και -σύμφωνα με πληροφορίες- του επέστρεψε τα λεφτά του επιδόματος που είχε κατατεθεί από τον ΟΑΕΔ στην τράπεζα.

Οικογενειακά δράματα

Στην παρακράτηση από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, ακόμη και διατροφές, για δόσεις δανείων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρούν σχεδόν όλες οι τράπεζες, και το φαινόμενο έχει ενταθεί.
Για παράδειγμα στο Βόλο καταγράφηκε περίπτωση άνεργου, πατέρα δύο παιδιών, που είδε το επίδομα του ΟΑΕΔ να «ψαλιδίζεται».

Σε άλλη περίπτωση, δημόσιος υπάλληλος που πήρε αναδρομικά συντάξεις ύψους 20.000 ευρώ, δεν πρόλαβε καν να δει το «χρώμα» του χρήματος, καθώς η τράπεζά του τού παρακράτησε όλο το ποσό!

Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση ενός νέου, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αλλά ποτέ δεν έλαβε τα χρήματα της επιδότησης, διότι παρακρατήθηκαν λόγω οφειλών στο δημόσιο.
Εφορίες και ΙΚΑ κινούνται κατά των οφειλετών τους με δικόγραφα, τα οποία κοινοποιούν στις τράπεζες, για να προχωρήσουν αυτές στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών των οφειλετών.

Οι εντολές που έχουν οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι να εφαρμόζουν πολύ αυστηρά τον Κώδικα Είσπραξης Εσόδων, ειδικά σε περιπτώσεις μη συνεργάσιμων πολιτών, που αρνούνται κάθε συνεννόηση, ρύθμιση και συνεργασία με τις Αρχές στην πληρωμή των φόρων και των εισφορών.
«Κάνουμε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων συνεχώς, αλλά οι οφειλέτες κάνουν ανακοπές. Αυτό βέβαια δεν τους βοηθάει, γιατί ξοδεύονται στους δικηγόρους και τελικά δεν κερδίζουν τίποτα. Μόνον οι δικηγόροι ωφελούνται», σημειώνει στέλεχος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι ΔΟΥ πάλι έχουν εντολή να στέλνουν άμεσα ατομική ειδοποίηση από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στο φορολογούμενο οφειλέτη. Με αυτή του υπενθυμίζουν ποια «αναγκαστικά» μέτρα προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Για τους επόμενους τρεις μήνες η Εφορία οφείλει να «βομβαρδίζει» τον οφειλέτη με την ίδια υπενθύμιση, καλώντας τον είτε να πληρώσει την οφειλή, είτε να σπεύσει στη ΔΟΥ, για να ζητήσει να μπει σε ρύθμιση πληρωμής του χρέους του.

Πότε... "μας παίρνει τα μέτρα" η εφορία

Από τη 10η μέρα του τέταρτου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου ή της δόσης του, οι ΔΟΥ κινούνται πλέον στην εφαρμογή των μέτρων.

Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα δεσμεύσεως ή κατασχέσεως περιουσιακών στοιχείων, είτε αυτά βρίσκονται στο όνομά του («εις χείρας του οφειλέτη»), είτε και όταν ακόμα ανήκουν σε άλλους (κατάσχεση «εις χείρας τρίτων»).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

- Δέσμευση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων: ακίνητα, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, αυτοκίνητα κλπ, που βρίσκονται στο όνομα του οφειλέτη, δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς το δημόσιο να εισπράξει πρώτα τα λεφτά του. Είναι το πρώτο μέτρο προστασίας που λαμβάνουν οι έφοροι, από φόβο μήπως κάποιος οφειλέτης ρευστοποιήσει ή μεταβιβάσει την περιουσία του σε άλλους, για να μη βρει το δημόσιο τίποτα να εισπράξει.

- Κατάσχεση «εις χείρας τρίτων», δηλαδή απαιτήσεων και εσόδων που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Για παράδειγμα, εφόσον διαταχθούν τα μέτρα, ο ενοικιαστής ενός ακινήτου καλείται να πληρώσει τα ενοίκια στο δημόσιο και όχι στο μισθωτή, εφόσον αυτός έχει χρέη από φόρους που δεν πληρώνει. Αντίστοιχα και επιχειρηματίες-προμηθευτές που περιμένουν να πληρωθούν από πελάτες τους, στερούνται τα λεφτά αυτά καθώς το κράτος τα αναζητεί απευθείας από αυτούς που τους τα οφείλουν. Η ΔΟΥ κάνει διασταυρώσεις με τα μισθωτήρια συμβόλαια, που της έχουν επιβληθεί.

- Κατασχέσεις γίνονται και στους μισθούς και τις συντάξεις. Ο νόμος προβλέπει κατάσχεση 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και εφόσον μόνο το ποσό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Το ποσό που απομένει μετά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 1.000 ευρώ. Ακατάσχετο μένει θεωρητικά το 75% του μισθού ή της σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο που αποδίδεται στο δικαιούχο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ. Στην πράξη όμως η κατάσχεση μισθού δεν σταματά εκεί. Αν κάποιος έχει δεύτερο μισθό, σύνταξη ή άλλο εισόδημα, τότε και αυτά συνυπολογίζονται στα 1.000 ευρώ τα οποία πρέπει να του απομένουν για να ζει.

Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος έχει μισθό 1.020 ευρώ αλλά εισπράττει και άλλα 340 μηνιαίως π.χ. από μια δεύτερη απασχόληση, τότε δεν χάνει μόνο 20 ευρώ από την πρώτη (για να του μείνουν τα 1.000) αλλά και τα 340 ευρώ από τη δεύτερη εργασία του.

- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν το δημόσιο, δίνονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του. Στα ποσά που μπορούν επίσης να κατάσχονται, περιλαμβάνονται πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα, που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του δημοσίου από τρίτους. Ποινικές διώξεις για όλους, όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, μαζί με τόκους.

- Κατασχέσεις ακινήτων με προγράμματα πλειστηριασμών από τις εφορίες. Εκτός από τη δέσμευση ή την κατάσχεση υπέρ του δημοσίου, οι ΔΟΥ μπορούν να βγάλουν «στο σφυρί» ακίνητα των οφειλετών, που έχουν ήδη κατασχεθεί (κυρίως επιχειρηματιών). Ωστόσο πρόκειται για τρομερά χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, που δύσκολα μπορεί να αποδώσει έσοδα, λόγω της κρίσεως στην κτηματαγορά, ενώ κοστίζει σημαντικά και στο ίδιο το δημόσιο (για δικαστικούς επιμελητές κλπ).

Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων σε τρίτους ή και κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων, για όσους χρωστούν άνω των 3.000 ευρώ. Για μεταβιβάσεις από γονείς προς παιδιά κτλ, εξετάζεται εάν προκύπτει δόλος, αλλά από αυτή τη βάση ξεκινάει πάντα ο έφορος.
Σημειώνεται ότι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου δεν γίνονται, εάν προκύπτει επιπλέον ποσό πληρωμής του κράτους προς τον ιδιώτη.
Όταν όμως ο φορολογούμενος ζητεί να πληρωθεί από το Δημόσιο και να παρακρατήσει αυτός τις οφειλές του Κράτους, ο συμψηφισμός δεν εφαρμόζεται.

Ο οφειλέτης μπορεί να τη γλιτώσει, αν προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του στην εφορία, που οδηγεί αυτόματα σε αναστολή της κατάσχεσης και εις χείρας τρίτων, ακόμη κι αν αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

msn

Περισσότερα Άρθρα...