akinita

Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ ) ως άδικο φόρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.


Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα:

-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22 % που ήταν σύμφωνα με την περσινή έρευνα, εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος. Επιπλέον, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.

-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.

-Σε υψηλά επίπεδα (38%) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).

-Αυξήθηκε από 35 σε 43% το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.

-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.

-Η μεγάλη πλειοψηφία (65%) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.

-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.

ΑΜΠΕ

thalamigoi

Σε κατασχέσεις, πρόστιμα και αναδρομικούς φόρους οδηγούν οι έλεγχοι σε 255 «σκαφάτους» που φιγουράρουν στην λίστα που προ μηνών παρέδωσε προς διερεύνηση στον Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τα κότερα με σημαία Ολλανδίας.

Με μια κίνηση που θύμιζε Λαγκάρντ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών (ή «ιπτάμενος Ολλανδός» όπως τον αποκαλούν πολλοί) τύλιξε στα «δίχτυα» του πάνω από 280 «πλοία-φαντάσματα», με τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αρμένιζαν στις ελληνικές θάλασσες και σε εξωτικούς προορισμούς, αλλά δεν τα δήλωναν στην εφορία ή γλίτωναν αντί να πληρώνουν αυξημένους φόρους στη χώρα μας.

Αντίθετα όμως με ό,τι είχε συμβεί με τη λίστα Λαγκάρντ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης «έδεσε» με κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τους πρώτους 88 «πτωχούς» σκαφάτους που είχαν πολυτελείς θαλαμηγούς, αλλά σήκωναν ξένη σημαία για να τις κρύψουν από την εφορία και να πληρώνουν «ψίχουλα» στην Ελλάδα.

Μέσα σε λίγους μήνες ο φορολογικός έλεγχος οδήγησε στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων ιδιοκτητών που είχαν μεταφέρει τα ταχύπλοα σκάφη αναψυχής που διέθεταν στο ολλανδικό νηολόγιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της λίστας Ντάιζελμπλουμ (ή «Overzicht Griekenland» όπως την ονόμασαν οι Ολλανδοί συντάκτες) ήταν εντυπωσιακά:

- πολλοί ιδιοκτήτες είχαν περάσει τα σκάφη σε εταιρίες τους, που ήταν όμως άσχετες με τη ναυτιλία. Σκάφη αναψυχής βρέθηκαν να έχουν σαν ιδιοκτήτη κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρήσεις διαχείρισης ακινήτων, εκμετάλλευσης κυλικείων, ακόμα και ... κλινικές! Αλλά και για όσες εμφανίζονταν να έχουν σχέση με την επαγγελματική ενοικίαση σκαφών αναψυχής, ξεκίνησε έλεγχος για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για απάτη (για να τύχουν εκπτώσεων φόρων και ΦΠΑ) ή όχι.

Ήδη από το 2010, τουλάχιστον 200 επαγγελματικά σκάφη διαγράφηκαν από τα ελληνικά νηολόγια και αναχώρησαν σε τρίτες χώρες, επειδή οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο, καθώς χρησιμοποιούσαν για προσωπική εξυπηρέτησή τους τα σκάφη που δήλωναν σαν επαγγελματικά.

- από τα περίπου 280 σκάφη της λίστας με ολλανδική σημαία, μόνο το 1/3 είχε δηλωθεί κανονικά στην εφορία στη χώρα μας. Περίπου 90 ιδιοκτήτες δεν τα είχαν δηλώσει ποτέ, ενώ για τα υπόλοιπα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2005-2013 είτε με ελλιπή στοιχεία (άλλες χρονιές δηλώνονταν και άλλες όχι) είτε με ανακριβή ως προς το μήκος, τη δαπάνη αγοράς, ο κινητήρας του κλπ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν σωστά τα τεκμήρια διαβίωσης και να φορολογούνται για χαμηλό εισόδημα.

- Οι 255 ιδιοκτήτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) βρέθηκε ότι χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 6,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια είναι ήδη ληξιπρόθεσμα. Ουσιαστικά οι 2 στους 3 είχαν αφήσει απλήρωτα χρέη τους στο κράτος. Μία κατασκευαστική εταιρία χρωστά από μόνη της πάνω από 500.000 ευρώ στο δημόσιο. 55 φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωναν ποτέ ότι είχαν σκάφος στην εφορία, χρωστούν στο δημόσιο περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι είναι μέλη εταιριών, αλλά είναι και κάποιοι που δηλώνουν μισθοσυντήρητοι ή ...ανεπάγγελτοι.

Ή ρύθμιση ή κατάσχεση

Μέσα σε τέσσερις μήνες αφότου ειδική ομάδα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ανέλαβε να διερευνήσει τη λίστα Ντάιζελμλπουμ, κατάφερε να ταυτοποιήσει σκάφη και ιδιοκτήτες και να ασκήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους πρώτους 88 από τους ιδιοκτήτες που βεβαιώθηκε ότι χρωστούν στο δημόσιο ή δεν είχαν δηλώσει τα σκάφη τους. Άλλοι 32 έσπευσαν από μόνοι τους -μόλις τους αναζήτησε η εφορία- να ρυθμίσουν και να πληρώνουν με δόσεις αναδρομικούς φόρους και χρέη.

«Καπετάνιοι» στη φοροδιαφυγή βρέθηκαν στο Ψυχικό, στην Κηφισιά, στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα, στην Ρόδο, την Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο , τη Νέα Σμύρνη, την Πάρο, αλλά και σε λιγότερο "sic" περιοχές όπως ο Κορυδαλλός, τους Αγίους Αναργύρους ή στη Νίκαια.

Κατάσχεση ενοικίου «εις χείρας τρίτων» ασκήθηκε σε ξεκοδόχο στην Πάρο, ενώ η ΔΟΥ Νέας Σμύρνης προχώρησε σε κατάσχεση μισθού, ακινήτου και ποινική δίωξη κατά ενός ιδιοκτήτη κλινικής.

pr thema

Έκπληκτος φέρεται ότι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα πρόστιμα-φωτιά που περιμένουν από την 1η Ιανουαρίου όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που, όπως επισημαίνεται, αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται παρέμβαση του κ.Σαμαρά, προκειμένου να αποσυρθεί η διάταξη από το ν/σ για τους πλειστηριασμούς.

Να σημειωθεί πως οι ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν πως για οφειλές που βεβαιώνονται από το νέο έτος καταργούνται οι μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 2,5% και τη θέση τους παίρνει η επιβολή μηνιαίων τόκων και προστίμων.

Στη διάταξη προβλέπεται ότι οφειλή που είναι ληξιπρόθεσμη για διάστημα 2 μηνών θα επιβαρύνεται με υψηλό πρόστιμο 10%. Επιπλέον θα επιβάλλονται και τόκοι που θα καθοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός έτους το πρόστιμο θα αυξάνεται στο 20% και δύο ετών στο 30%.

Με τόκους και πρόστιμα θα επιβαρύνονται και τα έσοδα υπέρ ΟΤΑ, Ειδικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία που συνεισπράτονται με τα δημόσια έσοδα από τις εφορίες.

Απαλλαγή από τις επιβαρύνσεις αυτές προβλέπεται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας με αίτημα που υποβάλλεται προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Απαλλαγή από τις επιβαρύνσεις αυτές προβλέπεται και για τους στρατευμένους και τους ανηλίκους για όσο διάστημα στερούνται εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση της.

Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο οφειλέτης από το ποσό που καταβάλλει για την αποπληρωμή του χρέους του πρώτα ξεπληρώνει τα έξοδα είσπραξης και στη συνέχεια τους τόκους και το πρόστιμο και στο τέλος το αρχικό ποσό της οφειλής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Στην περίπτωση πολλαπλών ληξιπρόθεσμων οφειλών ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη σειρά εξόφλησης των οφειλών του μόνο όταν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση την επιλογή θα κάνει η Φορολογική Διοίκηση.
- Η φορολογική διοίκηση υποχρεωτικά θα κοινοποιεί ατομική ειδοποίηση (ταχυδρομικά, με ηλεκτρονικά μέσα ή με επίδοση μέσω δικαστικού κλητήρα), στον οφειλέτη στην περίπτωση κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του για χρέη προς το δημόσιο. Υποχρέωση που δεν ισχύει για κατασχέσεις καταθέσεων κά.
- Αποκλειστικά αρμόδιος για τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
- Όταν ΠΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης τις οφειλές τρίτων προς αυτήν θα μπορεί να εισπράττει το δημόσιο. 

Τουλάχιστον για ακόμη τρία χρόνια θα κρατήσει η κλοπή μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Με μια κυνική αποδοχή ότι το κράτος στην ουσία κλέβει εν γνώσει του τους πολίτες εδώ και χρόνια, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων δεν αλλάζουν, γιατί θα χαθούν δημόσια έσοδα.

Γ. Στουρνάρας: «Οι αντικειμενικές αξίες δεν αναπροσαρμόστηκαν, γιατί θα πλήττονταν λαϊκές γειτονιές»

Χ. Θεοχάρης: «Δεν αναπροσαρμόζουμε τις αντικειμενικές, γιατί θα χάσουμε έσοδα». 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πιάναμε το στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα».

Η παραδοχή αυτή του κ. Θεοχάρη αποδεικνύει ότι το κράτος εν γνώσει του κλέβει τους πολίτες, σε όλες τις περιπτώσεις που φορολογούνται βάσει αντικειμενικών τιμών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι αυτές οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ομολογία του κ. Θεοχάρη ότι το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τη στρέβλωση που υπάρχει στο θέμα των αντικειμενικών τιμών, αλλά δεν κάνει τίποτα για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν αναπροσαρμόστηκαν διότι θα πλήττονταν λαϊκές γειτονιές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, εκτίμηση που προφανώς δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος αποδεικνύουν ότι οι τιμές ζώνης παραμένουν αμετάβλητες την τελευταία εξαετία. Ωστόσο, οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 31% και συγκεκριμένα κατά 33% στην Αθήνα, κατά 37,5% στη Θεσσαλονίκη, κατά 28% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις.

Με λίγα λόγια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, το υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων πάνω σε τιμές που δεν υπάρχουν στην αγορά.

Το γεγονός αυτό κάνει άδικο οποιοδήποτε φόρο επιβάλλεται πάνω στα ακίνητα βάσει αντικειμενικών τιμών.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, εφ' όσον βέβαια δεν υπάρξουν εκπλήξεις. Ακόμα και το νέο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, στηρίζεται πάνω στις στρεβλές αντικειμενικές τιμές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει συντελεστές φορολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρους δύο και τρεις φορές υψηλότερους από αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν κανονικά.

* Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Παρασκευή και ενός οικοπέδου στον Χολαργό 500 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει φόρους για περιουσία αντικειμενικής αξίας 830.000 ευρώ. Ωστόσο, η εμπορική αξία και του διαμερίσματος αλλά και του οικοπέδου αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερη.

Η αδικία αυτή, μάλιστα, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμα, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τόσο από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές τιμές, οι οποίες προβλεπόταν με βάση το Μνημόνιο ότι θα γίνουν το 2012, αναβάλλεται για το 2016!!

Aλ. Κλωσσας, enet

eforia gise

''Παραθυράκι" που δίνει ανάσα σε 1.800.000 φορολογούμενους

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ φτάνοντας τα 61,3 δισ. ευρώ.

Μόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 8 δισ. και έτσι το υπουργείο φαίνεται ότι αποφάσισε να υιοθετήσει μια λογική: "Δώστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση και σώστε την περιουσία σας".
Με κατάθεση μικροποσού κάθε μήνα γλιτώνετε την κατάσχεση. Δηλαδή υπάρχει μια σιωπηρή απόφαση να γίνονται τα ''στραβά μάτια'' και να μην εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων καταθέσεων κλπ σε περίπτωση οφειλών, εφόσον ο φορολογούμενος δείχνει καλή πίστη.


Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι, χάρη στο taxis έχουν την δυνατότητα να τυπώνουν την ταυτότητα της οφειλής είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στην δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο «έναντι» κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις, καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων». Καλό είναι όμως όπως τονίζει να ενημερώνουν και την εφορία οι ίδιοι για την καταβολή του ποσού για να αποφευχθεί κάποια... κατά λάθος κατάσχεση.

Ουσιαστικά η άτυπη ρύθμιση αφορά περίπου 1.800.000 φορολογούμενους με οφειλές ως 5.000 ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς.

Βέβαια, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι συνεχίζονται. Εάν για παράδειγμα κάποιος καταβάλει ένα μικροποσό, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζει μεγάλο εισόδημα σε σχέση με την οφειλή τότε δεν γλιτώνει από την κατάσχεση.

Επίσης οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τις πληρωμές έναντι θα πρέπει να ξέρουν πως οι έναντι πληρωμές δεν σβήνουν τις προσαυξήσεις της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ότι απομένει, μετά την πληρωμή του έναντι, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκο (8,76% το χρόνο) και πρόστιμα 10% μετά την πάροδο διμήνου, 20% μετά την πάροδο έτους και 30% μετά την πάροδο διετίας, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2014

newsbomb

Σε "κυνηγούς κεφαλών" με μπόνους που μπορούν να φτάνουν ακόμα και τις 150.000 ευρώ μετατρέπει η τρόικα 12.000 υπαλλήλους της Εφορίας, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΔΝΤ για κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος αμοιβών και προαγωγών στο Ελληνικό Δημόσιο, όπου ένας υπάλληλος έχει μια σταθερή αμοιβή και προάγεται ανά τρία χρόνια ανεξάρτητα από την απόδοσή του.

Οι τριετίες καταργούνται ούτως ή άλλως και κάθε χρόνο οι εφοριακοί θα δίνουν γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Όσοι δεν πιάσουν υψηλό σκορ θα μένουν στάσιμοι, ενώ όσοι πιάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων θα προάγονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αποδοχές του εφοριακού θα εξαρτώνται πλέον άμεσα από την απόδοσή του και την ικανότητά του να εισπράττει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια τους φόρους, που θα είναι και ο στόχος.

Το κίνητρο των υπαλλήλων θα είναι η δυνατότητα για μπόνους ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου των εισπράξεων, που μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 150.000 ευρώ, αλλά το ύψος του δεν θα είναι το ίδιο για όλες της εφορίες της χώρας. Κατά μία εκτίμηση τα μπόνους μπορούν να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ ή το 6% των συνολικών εσόδων.

Σημαντικά μπόνους - αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσό - θα μπορούν να λάβουν οι ελεγκτές αλλά και αποσπασμένοι υπάλληλοι (π.χ. δικαστικοί ) που στελεχώνουν την εφορία.

Οι επικεφαλής των εφοριών θα αλλάζουν κάθε έτος στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ οι υπάλληλοι με τα περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα θα έχουν προβάδισμα έναντι άλλων συναδέλφων τους και θα αναλαμβάνουν τη διοίκηση των καλύτερων εφοριών της χώρας.
 

Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το ΣτΕ με διαδικασίες «εξπρές» και η απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης, ο οποίος, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δηλώνει, δεν έχει εισόδημα λόγω «της ραγδαίας πτώσης της επαγγελματικής του δραστηριότητας» προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά, παράνομα και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, με τα οποία υποχρεώνεται να καταβάλει για κάθε ένα έτος το ποσό των 14.887 ευρώ.

Ο φορολογούμενος στην προσφυγή του τονίζει, ότι έχει τρία ακίνητα, εκ των οποίων στα δύο έχει την ψιλή κυριότητα και στο τρίτο την πλήρη κυριότητα. Όμως, και τα τρία ακίνητα, όπως υποστηρίζει, δεν του αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Επίσης, αναφέρει ότι η επιβολή του ΦΑΠ προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα και στην περίπτωση αυτήν πρέπει να είναι ανάλογη με τον βαθμό που υπάρχει.

Όπως διευκρινίζει, οι διατάξεις του φορολογικού νόμου που αφορούν τον ΦΑΠ αντιβαίνουν το άρθρο 5 του συνταγματικού χάρτη, καθώς το ύψος του φόρου δεν συναρτάται προς τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου.

Εξάλλου, σημειώνει ότι ο ΦΑΠ είναι αντίθετος στην ΕΣΔΑ, αφού το ύψος του φόρου υπολογίζεται κατά τέτοιον τρόπο που να ισοδυναμεί με στέρηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς ο πολίτης καλείται να καταβάλει το σύνολο της αξίας της σε φόρο.

Τέλος, ο φορολογούμενος τονίζει ότι πλέον του ΦΑΠ, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχει πληρώσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το γνωστό «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταβολή, μέσα σε λίγα χρόνια, του ισόποσου της αξίας των ακινήτων σε φόρους.

 

Περισσότερα Άρθρα...