kep

Την διαδικασία παραλαβής φορολογικής ενημερότητας από τα ΚΕΠ περιγράφει η κοινή υπουργική απόφαση της ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και του Υπ. Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι φορολογούμενοι θα παραλαμβάνουν απο δω και στο εξής φορολογική ενημερότητα από τα ΚΕΠ σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση ΔΟΛΚΕΠ/ΦΙ5/6/οικ/26.2.2014.

Αναλυτικά:

Άρθρο 5 Διαδικασία χορήγησης Αποδεικτικού Ενημερότητας

1. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π., με χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης του συστήματος ΕΡΜΗΣ, επισκέπτεται την ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης Αποδεικτικού Ενημερότητας του συστήματος TAXISnet και συμπληρώνει, στην εμφανιζόμενη σχετική σελίδα, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φυσικού ή μη φυσικού προσώπου για τον οποίο επιθυμεί τη χρήση της υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι φυσικό πρόσωπο, συμπληρώνει πρόσθετα τον ζητούμενο πενταψήφιο Αριθμό Ειδοποίησης, τον οποίο αντιγράφει από οποιοδήποτε Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φόρου Εισοδήματος του ενδιαφερομένου των τελευταίων πέντε (5) ετών. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι μη φυσικό πρόσωπο, στο ίδιο πεδίο συμπληρώνεται, αντί Αριθμού Ειδοποίησης, ο αριθμός «99999».

Μετά την ολοκλήρωση στο σύστημα TAXISnet των απαραίτητων σχετικών ελέγχων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π.: εκτυπώνει και παραδίδει στο ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο (ή σε πρόσωπο νομίμως εξουσιοδοτημένο από το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο) ή στον νόμιμο εκπρόσωπο μη φυσικού προσώπου το εκδοθέν Αποδεικτικό Ενημερότητας, ή ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο μη φυσικού προσώπου ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση αποδεικτικού μέσω διαδικτύου, όταν στο σύστημα εμφανίζεται το μήνυμα «Ο φορολογούμενος πρέπει να απευθυνθεί σε Δ.Ο.Υ. για το αποδεικτικό ενημερότητας».

2. Το αποδεικτικό ενημερότητας που εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο πολίτη από το Κ.Ε.Π. αποτελεί διοικητικό έγγραφο, φέρει ηλεκτρονική αποτύπωση της σφραγίδας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καθώς και ηλεκτρονική αποτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ή υπαλλήλου της Υπηρεσίας αυτής που ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προς τον οποίο παρέχεται σχετική προς τούτο εξουσιοδότηση.

3. Τα Κ.Ε.Π., στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χορήγηση αποδεικτικού μέσω διαδικτύου, δύνανται, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, να αποστέλλουν τη σχετική αίτηση σε Δ.Ο.Υ., μέσω τηλεομοιοτυπίας, και το αποδεικτικό, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του, αποστέλλεται από τη Δ.Ο.Υ. ταχυδρομικά στο Κ.Ε.Π. και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο. Η αίτηση, καταχωρίζεται στο σύστημα ΕΡΜΗΣ. Ο κατάλογος των Δ.Ο.Υ. και τα στοιχεία τους ήτοι τίτλος, ταχυδρομική διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας αναρτώνται στον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ. www.qsis.gr.

4. Δεν επιτρέπεται θεώρηση φωτοαντιγράφων ή αντιγράφων του Αποδεικτικού Ενημερότητας που χορηγείται από το Κ.Ε.Π. ούτε η διόρθωση του για οποιοδήποτε λόγο.

star

XARATSI

Η δικαστική απόφαση που θα κρίνει οριστικά εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πρώτο χαράτσι που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει μεγάλη ακόμη διαδρομή.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή, οι πολίτες οφείλουν να πληρώνουν κανονικά το χαράτσι που επιβάλλεται και πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια, σήμερα το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικόκαι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) που είχε επιβληθεί.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος ελήφθη με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για νέα κρίση.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχ. Θεοχαρίδης πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί (δικάσιμος) η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αφού συζητηθεί η υπόθεση μετά θα εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας δύο πράγματα μπορεί να πει:

Πρώτον, ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό. Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τίποτα και καλώς όλοι οι πολίτες πλήρωσαν το χαράτσι.

Δεύτερον, ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Και θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το ΑΕΔ στη δεύτερη αυτή περίπτωση, επιλαμβάνεται καθώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρταείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε την τελική και οριστική απόφαση θα την έχει αυτό (ΑΕΔ

Όλες αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση απαιτούν -περίπου- χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών

Αναγκαίο είναι εξάλλου να αναφερθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το πρώτο χαράτσι. Δηλαδή αυτό που ήδη έχει εισπραχθεί. Άρα δεν τίθεται καν θέμα πληρωμής ή όχι. Σήμερα, οι πολίτες πληρώνουν χαράτσι που έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.

forodiafygi

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων και ερευνών για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, διαπίστωσε και απέστειλε στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα και τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων κατά το μήνα Ιανουάριο 2014, ως ακολούθως:

Στην Αττική:

· Δέκα επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 10.865.000 €.

· Εννέα επιχειρήσεις εξέδωσαν πλαστά και εικονικά στοιχεία ύψους 6.470.000 €.

· Επιχείρηση με αντικείμενο αγοραπωλησία χρυσών λιρών, δεν εξέδωσε για το 2013 φορολογικά στοιχεία ύψους 9.528.000 € και δεν καταχώρησε για τα έτη 2011 και 2012 φορολογικά στοιχεία αγορών 11.489.000 €.

· Ιατρός χειρουργός οφθαλμίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις προς ασθενείς, ύψους 1.561.000 €.

· Δημοτική Επιχείρηση νότιου Δήμου της Αττικής δεν εξέδωσε σε 932 πελάτες φορολογικά στοιχεία ύψους 54.794 €.

· Κατάστημα ενδυμάτων στον Ταύρο με ενδύματα προελεύσεως Κίνας, δεν έλαβε παραστατικά για αγορές 353.000 €.

· Σε δύο επιχειρήσεις καφετέρια και εστιατόριο, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο από το Σ.Δ.Ο.Ε., ότι χρησιμοποιούσαν παραποιημένο σύστημα-μηχανισμό Η/Υ, ώστε να μην εμφανίζoνται τα έσοδα σε 7.420 συναλλαγές.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), στο πλαίσιο ερευνών με παράνομες χρηματοδοτήσεις - επιδοτήσεις, διαπίστωσε και υπέβαλλε 6 πορίσματα, για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, ύψους 1.270.000 €.

· Σε πολιτικό πρόσωπο περαιώθηκε φορολογικός έλεγχος για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και καταλογίσθηκε παράβαση για μη έκδοση 2 φορολογικών στοιχείων, ύψους 55.000€ για τη χρήση 2007.

· Ασφαλιστική εταιρεία της οποίας η άδεια είχε ανακληθεί, υπερτιμολόγησε το τίμημα εξαγοράς ακινήτου κατά 4.000.000 €, με σκοπό την εξαπάτηση της εποπτεύουσας αρχής για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας.

· Σε συνεργασία με τις Ολλανδικές Αρχές, ελέγχθηκαν 68 Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν αποκρύψει εισοδήματα 1.570.000 €.

· Φυσικό πρόσωπο, πρώην πιλότος Ο.Α. δεν δήλωσε εισοδήματα 1.457.000 €.

Στη Θεσσαλονίκη

· Διαπιστώθηκε ότι, Διευθύντρια Δημόσιου Νοσοκομείου είχε προσαύξηση οικογενειακής περιουσίας κατά 631.937 €. Σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

· Σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία καταλογίσθηκε παράβαση 7.000.000 € για λήψη εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρεία.

· Αθλητικά Σωματεία εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια σε διάφορες επιχειρήσεις και  καταλογίσθηκαν πρόστιμα ύψους 5.376.000 €. Υπήρξε ήδη παραδοχή για εικονικότητα 1.870.000 € και καταβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

· Σε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ζημία σε βάρος του Ιδρύματος από κακοδιαχείριση στα μισθώματα των κυλικείων. Υποβλήθηκε δικογραφία στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσ/κης.

· Γνωστό μέντιουμ δεν δήλωσε έσοδα 700.000 €.

Στη Θεσσαλία

· Επιχείρηση εξέδωσε 140 πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ύψους 1.385.000 €.  Καταλογίστηκαν πρόστιμα 3.823.000 €.

Στην Ήπειρο

· Κοινοπραξία εξέδωσε 4 εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να εισπραχθούν παράνομες επιδοτήσεις. Επεβλήθη πρόστιμο 1.360.000 €.

· Τέσσερις αυτοκινητιστές έλαβαν 18 εικονικά τιμολόγια, ύψους 1.000.000 €.

Στη Στερεά Ελλάδα

· Έμπορος αυτοκινήτων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις 8.600.000 €, που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

· Επιχείρηση καφετέρια - χονδρικό εμπόριο καφέ χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμιακές μηχανές και εξέδωσε κατά τα έτη 2009-2013, 102.977 αποδείξεις χωρίς αυτές να υποβληθούν ποτέ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για καταβολή Φ.Π.Α. και λοιπών φόρων.

Στη Δυτική Ελλάδα

· Κατελήφθησαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. δύο φορτηγά εφοδιασμού καυσίμων ναυτιλίας να διακινούν λαθραία καύσιμα τα οποία δεν είχαν παραδοθεί σε πλοία. Συνελήφθησαν οι οδηγοί και οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα με την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Ενδεικτικοί  έλεγχοι Σ.Δ.Ο.Ε. έτους 2013 σε κατηγορίες με μεγάλη φοροδιαφυγή

52

Αγρότες (παράνομες επιδοτήσεις - επιστροφές Φ.Π.Α.)

54.179.000 €

1

Δημοτική Επιχείρηση

1.725.425 €

29

Ιατροί

6.877.071 €

2

Επιχειρήσεις Courier

3.633.636 €

2

Φαρμακεία

2.000.000 €

2

Καλλιτέχνες

4.242.905 €

2

Ξενοδοχεία

1.535.803 €

1

Έμπορος (τοκογλυφία)

4.951.546 €

3

Έμποροι αγροτικών προϊόντων

9.547.734 €

22

Εμπορικές επιχειρήσεις

14.351.000 €

2

Εργολάβοι οικοδομών

23.656.098 €

Συνολικά υπεβλήθησαν εκθέσεις για 215 περιπτώσεις με επιβληθέντα πρόστιμα 211.538.000 € και διαπιστωμένη απόκρυψη εισοδήματος 99.751.520 €.

epoli

theoxaris

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, εξελίσσεται σε "κόκκινο πανί" για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ –όπως διαβάζουμε στη στήλη του «Μικροπολιτικού» στα Νέα- κλίμα εντεινόμενης καχυποψίας καταγράφεται για τις πρωτοβουλίες του, και στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα.

Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν χθες το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν ο κ. Σαμαράς ήρθε αντιμέτωπος με την είδηση για το μπλόκο στις γονικές παροχές λόγω χρεών. Αναζήτησε την πηγή στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε να αγνοεί την εγκύκλιο.

Από κοινού κατέληξαν ότι υπεύθυνος είναι ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος με ακόμη μία εγκύκλιο κάνει τη ζωή των φορολογουμένων πιο δύσκολη. Και την εκτίμησαν ως μία ακόμη ενέργεια που αθροίζεται σε πολλές προηγούμενες αποφάσεις, δηλώσεις ή διαρροές του, οι οποίες ταλαιπωρούν τους φορολογουμένους, συχνά αλληλοαναιρούμενες.

Ο ίδιος άλλωστε, έχει προσωπικά δεχθεί στο παρελθόν την πρωθυπουργική προειδοποίηση να ακολουθεί τις υποδείξεις και να μην κάνει του κεφαλιού του...

tanea

tanker

Είχαν «καλομάθει» στην εθελοντική εισφορά, τους «πείραξε» η υποχρεωτική. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξαιτίας της μετατροπής της εθελούσιας συνεισφοράς των εφοπλιστών σε υποχρεωτική, μέσω σχεδίου νόμου.

Κυρίαρχοι των ωκεανών οι Ελληνες εφοπλιστές, αλλά τσινάνε στη φορολόγηση

Το Δημόσιο θα εισπράξει για τα επόμενα τρία έτη 90 - 100 εκατ. ευρώ ετησίως, επιπλέον των ποσών που θα εισπραχθούν από τους φόρους πλοίων, με ελληνική και ξένη σημαία, βάσει του ν. 27/1975.

Στην τριετία, μετά και την ψήφιση της παραπάνω παροχής, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από φόρους των πλοιοκτητριών και διαχειριστικών εταιρειών πρόκειται να ανέλθουν στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Οι εφοπλιστές αντιδρούν όχι μόνο επειδή η εθελοντική εισφορά έγινε υποχρεωτική, αλλά για το γεγονός ότι, ενώ είχαν συμφωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου για επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ ετησίως, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά.

«Ο κ. Στουρνάρας διατάραξε το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας», ανέφερε ο κ. Βενιάμης, συμπληρώνοντας ότι «το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιαστικά και παρασυρόμενο, όπως θέλω να πιστεύω, από την τρόικα, προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ προανήγγειλε ουσιαστικά την αποτυχία του εν λόγω μέτρου, καθώς υποστήριξε ότι θα γίνει σύντομα αντιληπτό ότι η υιοθέτηση τού καθαρά φοροεισπρακτικού μέτρου δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως εξάλλου έχει συμβεί και με την επιβολή άλλων παρόμοιων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Βενιάμης, οι αποκλίσεις στα έσοδα που ανέμενε η κυβέρνηση από την εθελοντική εισφορά θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε με την περαιτέρω προσέλκυση εγκατάστασης πλοίων στην Ελλάδα είτε με αναζήτηση άλλων προτάσεων αμοιβαία αποδεκτών.

ενετ

diodia den prilonw

Σχέδιο για τη μείωση των φόρων για τα ΙΧ από το 2015 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό, προωθούνται αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με εσωτερικές μειώσεις των φόρων.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της κατάθεσης των πινακίδων που έχει πάρει διαστάσεις «τσουνάμι» τα τελευταία χρόνια. Από το 2009 υπολογίζεται πως έχουν κατατεθεί σχεδόν 750.000 πινακίδες, ενώ μόνο πέρυσι 100.000 ιδιοκτήτες προτίμησαν να παρκάρουν μόνιμα τα αυτοκίνητά τους παρά να πληρώσουν τέλη, ασφάλιστρα και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στις περιπτώσεις άνω των 1.929 κυβικών. Κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 35 εκατ. ευρώ

Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα για ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1929 κυβικών.

Μελετώντας τα μοντέλα που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και όχι μόνο, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ στράφηκαν στο ολλανδικό. Αυτό προβλέπει προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Για να γίνει αυτό, το κάθε όχημα θα εφοδιάζεται με GPS που θα καταγράφει και θα μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Στο ολλανδικό μοντέλο χρέωση ανά χιλιόμετρο είναι 0,03 ευρώ, δηλαδή για ένα όχημα που καλύπτει 10.000 χλμ. το χρόνο, τα τέλη θα είναι 300 ευρώ.

Οι Ολλανδοί είχαν αποφασίσει το συγκεκριμένο μοντέλο το 2010, με προοπτικής ενεργοποίησης το 2012, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης χώρας, με αυτό το σχέδιο το 59% των ιδιοκτητών θα πλήρωνε λιγότερα τέλη, το 25% τα ίδια και το 16% θα επιβαρύνονταν, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά δύσκολο στην εφαρμογή και το ΥΠΟΙΚ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα, όπως και η κατάθεση πινακίδων. Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» οριστική φαίνεται πως είναι η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στην αγορά ακριβών αυτοκινήτων.

Πηγή: Λιγότεροι φόροι για τα ΙΧ το 2015 -Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΟΙΚ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/141240#ixzz2s4v9vuhV

euro balitsa

Οι Αρχές απομόνωσαν 460 φορολογούμενους, οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία - Μεταξύ των φορολογουμένων που ελέγχονται είναι... ανεπάγγελτοι, ενώ υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι

Επειτα από προσεκτικούς ελέγχους μηνών από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου στα εμβάσματα και τις offshore εταιρείες από τη ΦΑΕ Πειραιά, τα πρώτα 34 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», τους τελευταίους τρεις μήνες (παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις), έπειτα από τις αυστηρές εντολές του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι στα 22.000 εμβάσματα πολιτών οι οποίοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Οι Αρχές απομόνωσαν 460 φορολογούμενους, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι έβγαλαν στο εξωτερικό περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία.

Οι πρώτοι έλεγχοι απέδειξαν ότι 46 άτομα, εκ των οποίων 15 επιχειρηματίες, 5 εφοπλιστές, ένας τραπεζίτης (μισθωτές υπηρεσίες), ένας πολιτικός μηχανικός που ταυτόχρονα είναι και έμπορος τέχνης, ένας πολιτικός μηχανικός που έχει και έμμισθη σχέση με το Δημόσιο, 13 γιατροί και 10 δικηγόροι από τις ΔΟΥ του Ψυχικού, της Κηφισιάς, της Δ' Αθηνών και της Γλυφάδας θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 14 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εντοπίστηκαν είναι και ένας επιχειρηματίας μαζί με έξι συγγενικά του πρόσωπα, οι οποίοι αποκόμισαν υπερκέρδη από την πώληση μετοχών και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι επιπλέον φόροι που καταλογίστηκαν ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα από τους έλεγχους σε επτά offshore εταιρείες που κατείχαν πολλά και ακριβά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει περίπου 12 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες τους είχαν να πληρώσουν φόρους ακινήτων πάνω από δέκα χρόνια.

Ηδη οι εφοριακοί της Διεύθυνσης Μεγάλου Πλούτου έχουν στείλει στους φορολογούμενους τα σημειώματα που θα αναγράφεται το ποσό των αδήλωτων χρημάτων που φυγάδευσαν στο εξωτερικό και το ποσό που πρέπει να πληρώσουν. Το αδήλωτο ποσό θα φορολογηθεί βάσει της κλίμακας φορολογίας. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί από τους φορολογούμενους που ελέγχονται είναι ανεπάγγελτοι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι και δημόσιοι υπάλληλοι. Ετσι, από τους 460 φορολογούμενους, οι 100 είναι επιχειρηματίες, μέλη διοικητικών συμβουλίων και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης 20 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 14 ανεπάγγελτοι, 50 γιατροί, 40 δικηγόροι, 50 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και δύο αθλητές.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σίγουρο ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε φόρους μαζί με τα πρόστιμα, θα προσφύγουν είτε στην επιτροπή του άρθρου 70β είτε στα φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματά τους για τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στον εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και για ποιο λόγο δεν τα κατέγραψαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να βεβαιωθεί το 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα αρχίσει να τοκίζεται μετά την παρέλευση 30 ημερών.
«Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από αυτούς θα προσφύγουν στην επιτροπή του 70β . Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή είναι τόσο εξόφθαλμη η φοροδιαφυγή, θα πληρώσουν χωρίς να προσφύγουν στην 70β», εκτιμά ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Θεοχάρης, ο όποιος έχει την ευθύνη των ελέγχων.

Έρευνες στα εισοδήματα τραγουδιστών

Επιπρόσθετα, την ώρα που το ΣΔΟΕ κατηγορείται από τους βουλευτές, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ότι καθυστερεί τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του, κ. Στέλιος Στασινόπουλος, έδωσε εντολή τις προηγούμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν ο έλεγχος που διενεργείται από το φθινόπωρο σε γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Η αρμόδια διεύθυνση του Σώματος, αποτελούμενη από δέκα άτομα, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε με επιπλέον πέντε τις προηγούμενες ημέρες, απέστειλε αιτήματα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες με τα ονόματα έξι τραγουδιστών που ελέγχονται προκειμένου να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες περιλαμβάνονται δύο πασίγνωστοι τραγουδιστές και μια τραγουδίστρια η οποία κάνει θραύση τον φετινό χειμώνα σε μεγάλο κέντρο της Αθήνας.

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν ήδη στα χέρια τους όλες τις συμβάσεις που υπέγραψαν οι καλλιτέχνες το 2012 και το 2013 και εξετάζουν εάν έχουν δηλωθεί τα ποσά των αμοιβών στις φορολογικές δηλώσεις και τα βιβλία εσόδων και εξόδων.

Ταυτόχρονα έχουν ζητήσει από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου να τους ενημερώσει εάν οι καλλιτέχνες αυτοί περιλαμβάνονται στους 22.000 Ελληνες που έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό από το 2010 και μετά, ποσά άνω των 100.000 που δεν δικαιολογούνται.

«Το ΣΔΟΕ είναι υποχρεωμένο να ελέγχει όλους τους Ελληνες πολίτες. Δεν υπάρχει ασυλία για κανένα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτατη πηγή του Σώματος. Η δουλειά που έχει το ΣΔΟΕ από εδώ και στο εξής θα είναι να συγκριθούν τα ποσά των λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις. Εάν μάλιστα διαπιστωθεί ότι έχουν βγάλει χρήματα και σε τράπεζες του εξωτερικού, αυτό θα προσμετρηθεί.

Περισσότερα Άρθρα...