forolotaria2018

Αλλαγές έρχονται στο πλήθος των λαχνών για τις κληρώσεις για την Φορολοταρία.

Με την απόφαση 1167/2019 τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 3, οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 και η παράγραφο 6 του άρθρου 7 και προστίθεται νέα παράγραφο 6 στο άρθρο 4 της ΠΟΛ.1161/2017 περί Προγράμματος δημοσίων κληρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι νέες διατάξεις διαμορφώνονται ως εξής:

Άρθρο 3

Λαχνοί

1. Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:

- Για συνολικό άθροισμα μέχρι διακόσια (200) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

- Για τα επόμενα τριακόσια (300) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από διακόσια ένα (201) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

- Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

- Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε έξι (6) ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Άρθρο 4
Κληρώσεις

6. Κάθε συμμετέχων μπορεί να αναδειχθεί τυχερός μέχρι δύο (2) φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση που συμμετέχων αναδειχθεί τυχερός περισσότερες από δύο (2) φορές, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της εκάστοτε κλήρωσης.

Άρθρο 6
Απονομή Επάθλων

2. Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον λογαριασμό πληρωμών στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών.

3. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης, ο οποίος ενημερώνεται επίσης μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό του στο TAXISnet. Η διαδικασία δεν επαναλαμβάνεται.

Άρθρο 7
Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου

6. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, από τη Γ.Δ.Ο.Υ. της Α.Α.Δ.Ε. σε συνεργασία με τη Δ.ΗΛΕ.Δ.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200.
2) Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4537/2018, όπου στην ΠΟΛ.1161/2017 γίνεται αναφορά σε «τραπεζικό λογαριασμό», εννοείται «λογαριασμός πληρωμών» και όπου γίνεται αναφορά σε «τραπεζικό ή πιστωτικό ίδρυμα», εννοείται «Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών».

Κατά τα λοιπά ισχύει, ως έχει, η ΠΟΛ.1161/2017.

Η ισχύς της τροποποιητικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

madata

ftoxia koritsaki

Ούτε χρέος έως 500 ευρώ δεν μπορεί πλέον να εξοφλήσει ένας στους δύο οφειλέτες σύμφωνα με τη διαπίστωση που έκανε στην τελευταία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η κυριότερη στην οποία καταγράφηκε αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα οι πολίτες που χρωστούν έως 500 ευρώ στην Εφορία ανέρχονται σε 2.219. 151, αριθμός αυξημένος κατά 17.241 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, αποτελώντας το 54,6% του συνολικού αριμού των πολιτών που χρωστούν στην εφορία.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας απειλούνται με κατασχέσεις σε εισοδήματα και υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων.

Αύξηση παρουσίασε στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 και ο αριθμός των οφειλετών με χρέη μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ που έφτασαν τους περιπου 43.000, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 2.300 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017.
foto-aade

 

Όσον αφορά το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων αυτές αυξήθηκαν εκ νέου στα 104,365 δισ. ευρώ, έναντι 103,092 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2018, ενώ συνολικά τη χρονιά που μας πέρασε υπήρξε αύξηση κατά 4,4 δισ. ευρώ!!

Εκτός από τις φορολογικές οφειλές αύξηση καταγράφηκε (το τελευταίο τρίμηνο του 2018) και στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «σύμφωνα με την 4η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2018 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34.786 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 433 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 64 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Η ανωτέρω αύξηση οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και αφετέρου στην εισαγωγή 47.379 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 153 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.407.061, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 6.970 οφειλέτες.

taxisnet

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι φορολογουμένοι κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος αυξημένα ποσά φόρων εισοδήματος για το 2018 εάν δεν προσέξουν ορισμένες <παγίδες> που υπάρχουν στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορολογικές διατάξεις προβλέπουν τη φορολόγηση των επιδομάτων ανεργίας σε περίπτωση που τα λοιπά εισοδήματα του ανέργου-πραγματικά ή τεκμαρτά-υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, καθώς επίσης και τις ρυθμίσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τους άνεργους φορολογουμένους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα ανεργίας απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος μόνον εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων που απέκτησε ο άνεργος, κατά τη διάρκεια του 2018 για το οποίο φορολογείται, δεν έχει υπερβεί τα 10.000 ευρώ.

Που κρύβεται η παγίδα

Εάν στην φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος δηλωθούν επίδομα ανεργίας και λοιπά εισοδήματα συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, τότε κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το ποσό του επιδόματος ανεργίας θα προστεθεί στα λοιπά εισοδήματα και θα υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος και ενδεχομένως σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

reporter

anergia

Κατά 46.186 αυξήθηκαν το Νοέμβριο οι οφειλέτες κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ληξιπρόθεσμαχρέη προς το Δημόσιο. Ωστόσο, η αύξηση των κατασχέσεων δεν φαίνεται πως είναι ικανή να φρενάρει το ρυθμό των ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε σήμερα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 τα παλαιά «φέσια» προς το Δημόσιο- τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2018- ανήλθαν στα 95,7 δισ. ευρώ.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 9,69 δισ. ευρώ, έναντι 8,83 δισ. ευρώ που ήταν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 857 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 801,2 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο το Νοέμβριο ανήλθε σε 104,08 δισ. ευρώ, έναντι 103,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο!!!

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο αυξήθηκε το Νοέμβριο σε 4.200.472, έναντι 4.199.379 τον Οκτώβριο. Αύξηση σημειώθηκε στο πλήθος των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι οποίοι από 1.790.740 τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν στους 1.836.926 το Νοέμβριο.

Τάσεις σταθεροποίησης σημειώθηκαν και στους οφειλέτες που τελούν σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και οι οποίοι ανήλθαν σε 1.162.736, έναντι 1.155.649 τον Οκτώβριο.

cnn

forologika

Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρξει και ρύθμιση 120 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών για οφειλές στην εφορία, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η κ. Αχτσιόγλου έκανε ειδική αναφορά σε μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων (που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες) που λόγω χρεών προς τα ταμεία δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη.

Όπως εξήγησε η αρμόδια υπουργός, με το νέο πλαίσιο, όσοι είχαν μπλοκάρει πριν τη συνταξιοδότηση λόγω των οφειλών τους θα μπορούν τώρα να βγουν κανονικά στη σύνταξη και η οφειλή τους θα ξεπληρώνεται μέσω μιας «μικρής παρακράτησης» από τις αποδοχές τους.

Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη συμβολική και ουσιαστική αξία της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου ως το πρώτο βήμα στην υλοποίηση της μεταμνημονιακής κοινωνικής ατζέντας της κυβέρνησης.

«Βάλαμε δύο άγκυρες για την τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων: την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ουσιαστική αξία για τους νέους, καθώς ανέρχεται σε 27%.

Με τον νέο κατώτατο μισθό οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνάνε το αφορολόγητο, σημείωσε η υπουργός και έβαλε κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι όσοι επενδύουν την αντιπολιτευτική τους τακτική στη μείωση του αφορολόγητου να μην το κάνουν, γιατί έχουν εκτεθεί ήδη με τις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι δεν ενταχθούν θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που σωρεύτηκαν από το 2002 και μέχρι και το 2016 ή και το 2017. Ο αριθμός των δόσεων αναμένεται να καθοριστεί με βάση το ύψος της οφειλής και να φτάνει μέχρι και τις 120 δόσεις.

Η μηνιαία δόση της ρύθμισης θα ξεκινά από τα 50 ευρώ ενώ προβλέπεται και κούρεμα έως και 85% στις προσαυξήσεις, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί σε μείωση της συνολικής οφειλής από 60% έως 70%.

forologika

Τις έντεκα αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που έχει στην ατζέντα της για τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες, παραθέτει, με ανακοίνωσή του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, οι πρώτες διατάξεις, που αναμένονται στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνουν τις εξής 11 αλλαγές:

1. Επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών

Είναι βασική μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας, ενώ ήδη έχει ψηφιστεί η διάταξη που επιβάλλει τον επανακαθορισμό των τιμών ζώνης, ύστερα από σχετική εισήγηση ορκωτών εκτιμητών. Μέχρι το τέλος του μήνα, ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθεται το έργο της επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά τη χώρα.

2. Δεύτερη μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ

Η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2018, έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει διάταξη που θα φέρνει μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020. Έτσι, φέτος, η μεγαλύτερη έκπτωση μπορεί να φτάσει στο 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό έκπτωσης μπορεί να ανέλθει στα 100 ευρώ, ενώ ελάφρυνση εξασφαλίζουν οι έχοντες ατομική περιουσία έως και 200.000 ευρώ περίπου.

3. Ψήφιση των χαμηλότερων συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη

Η Βουλή έχει ψηφίσει τη σταδιακή μείωση συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων και -ως γνωστόν- η πρώτη μείωση θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Εκκρεμεί, η ψήφιση της μείωσης των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 15%, που είναι σήμερα, σταδιακά, στο 10%. Είναι πιθανό, η σχετική συζήτηση να γίνει και μέσα στην εβδομάδα με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το επιχείρημα της άμεσης νομοθέτησης - εφόσον αποφασιστεί - είναι το να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές, όσον αφορά στην πολιτική φορολόγησης των νομικών προσώπων μέχρι και το 2022.

4. Φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις

Μία ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αφορά στη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ενδεχομένως και μέχρι το 2022, αλλά και την αντιμετώπιση του θέματος της φορολόγησης των κερδών από μερίσματα που επαναπατρίζονται (σ.σ.: εξετάζεται το ενδεχόμενο φορολόγησής τους με έναν συντελεστή της τάξεως του 10%-15%).

5. Αύξηση ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται από 10%-20%, σχεδιάζεται να αυξηθούν στο 15%-25%. Η αύξηση θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2019. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σχεδιάζεται και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου πραγματοποίησης συναλλαγών με μετρητά. Το όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ και σχεδιάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ.

6. Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η νέα ρύθμιση θα μπει απ' αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ενώ θα προσφέρει έως και 120 δόσεις. Το πιθανότερο είναι ότι η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές του 2018 και ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένταξης για όσους έχουν αποκλειστικά οφειλές προς την εφορία.

7. Αλλαγές στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στην οποία επισημαίνονται συγκεκριμένες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες τροποποιήθηκαν με το άρθρο 45 του ν. 4587/2018 αναμένεται αντίστοιχη και από την ΑΑΔΕ που θα αφορά τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία. Επιγραμματικά, αναμένονται οι εξής πέντε αλλαγές:

α) Η απαρτία πιστωτών β) Η συμμετοχή μικρών πιστωτών γ) Η προθεσμία υποβολής της αίτησης ρύθμισης δ) Οι Οφειλές που δεν προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα ε) Η αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

8. Θέσπιση πλαισίου για την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Εδώ και αρκετούς μήνες, η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τις τράπεζες, εξετάζει ένα νέο πλαίσιο σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό το νέο πλαίσιο αναμένεται ότι θα συνδυαστεί με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανένταξης των οφειλετών στην αγορά.

9. Αλλαγές στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων

Εκτός από τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους παντρεμένους, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν μια ακόμη μεγάλη αλλαγή στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτή προβλέπει ότι ατομικό εκκαθαριστικό θα λαμβάνουν όχι μόνο οι παντρεμένοι που θα δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι επιθυμούν ξεχωριστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά όλοι οι παντρεμένοι ανεξαιρέτως.

10. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το περιουσιολόγιο

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εξαιρεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ναι μεν έχει αρθεί πλήρως το τραπεζικό απόρρητο, όσον αφορά στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά απαιτείται τροποποίηση του νόμου, ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας «ατομικής μερίδας» για κάθε φορολογούμενο, στην οποία θα εμφανίζονται ακίνητα, εισοδήματα, μετοχές καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

11. Κατάργηση μείωσης αφορολογήτου

Η μείωση της έκπτωσης φόρου από την 1η/1/2020 αποτελεί δομικό στοιχείο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς το μέτρο συνοδεύεται και από ένα πακέτο μειώσεων στους συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων, όπως τη μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα, στο 20%, αλλά και θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιφέρει τον μηδενισμό της επιβάρυνσης για τους έχοντες εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.

newsbeast

pinakides kykloforias

Παράταση δόθηκε στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, των οποίων η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή έληγε σήμερα Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δόθηκε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Αλλωστε, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο παράτασης, στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, αφού συνεκτιμηθούν τα στοιχεία για τις πληρωμές των τελών κατά τη σημερινή τελευταία μέρα του έτους. Σημειώνεται ότι η παράταση θα αφορά και την προθεσμία για την κατάθεση πινακίδων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, καθώς και η προθεσμία για την πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Υπολογίζεται πως θα συγκεντρωθούν 1,15 δισ. ευρώ από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ καθυστερήσουν να πληρώσουν τα τέλη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Συγκεκριμένα, εκτός από τα ετήσια τέλη θα κληθούν να πληρώσουν χρηματικό πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο ΙΧ ή επιβατικό ΙΧ, το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ ή φορτηγό ή λεωφορείο και 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας, καθορίζεται από τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους. Κυμαίνονται από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000, από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005, από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010. Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας, υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Βήμα βήμα η διαδικασία, η εκτύπωση και η πληρωμή

Συμπληρώστε το Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
Συμπληρώστε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας
Επιλέγετε «Αναζήτηση»
Επιλέγετε « Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση».

Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στο site https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp και να ακολουθήσουν τις οδηγίες.
Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογουμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απάντησε σε επτά βασικά ερωτήματα σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου;

Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση, αν έχει δοθεί.

Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε Α.Φ.Μ. Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι;

Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στο νέο αριθμό;

Όχι γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

Πότε δεν οφείλονται τέλη;

Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών.

Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο : • ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ. • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο. • 30 €, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 €.

Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;

Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μεικτού βάρους και των θέσεων. Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο Α.Φ.Μ. δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος»;

Ο Α.Φ.Μ. που έχετε συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνετε τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια, Α.Φ.Μ. διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεστε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την Υπηρεσία μας (οπότε απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ.). Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω τότε μπορεί να συμπληρώνετε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.

cnn, enikos, newsbomb, madata

Περισσότερα Άρθρα...