foroi gaidaros karo

Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει κάτω χαρτί και καλαμάρι για τη φορολογική της πολιτική. Έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη οδηγεί τις επιχειρήσεις στο λουκέτο και τους πολίτες στην εξαθλίωση. Εν τέλει, αν δεν βγαίνουν τα νούμερα, ας μειώσει τις δαπάνες!

Το κακό με τους φόρους στην Ελλάδα δεν είναι μόνον ότι είναι τόσο υψηλοί ώστε να συνιστούν υπερφορολόγηση ή ότι αφορούν μόνον όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

Κυριότερα, το κακό είναι ότι, πλέον, δεν τους αντέχει ούτε ο κόσμος, αλλά ούτε και η οικονομία.

Έτσι όπως είναι δομημένο σήμερα το σκηνικό με τους φόρους, τόσο με αυτούς που αφορούν το εισόδημα, όσο και με εκείνους που έχουν να κάνουν με την περιουσία, και δη την ακίνητη, κρατούν τη χώρα στην ύφεση και οδηγούν τους πολίτες στην εξαθλίωση και την απόγνωση.

Τόσο απλά.

Όταν η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στη φορολογία ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ας μην απορούμε ούτε για την καταβαράθρωση των τιμών των ακινήτων αυτών, ούτε για τον θάνατο του κατασκευαστικού και του οικοδομικού κλάδου, αλλά και όσων σχετίζονται με αυτούς, που κάποτε αναλογούσαν σε σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ αυτής της χώρας.

Όταν η στρατιά των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του δημοσίου φθάνει τα 2,5 εκατ. πολίτες και ο ρυθμός αύξησης των οφειλών τους υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ τον μήνα (1,4 δισ. ευρώ μόνον τον Αύγουστο), οφείλει να είναι σαφές ότι δεν χρειάζονται μόνον φοροελαφρύνσεις, έτσι όπως αυτές εξαγγέλθηκαν από τον φίλτατο κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, αλλά απαιτείται και ριζική αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, ώστε να πάρει ανάσα ο τόπος.

Ακριβώς αυτήν την «ανάσα» στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ενώπιον της κ. Μέρκελ...

Μια ανάσα που δεν θα έρθει ούτε με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, όπως αυτή κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά ούτε και με την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε 72 ή ακόμη και σε 100, που όλο την ακούμε και ακόμη να τη δούμε να γίνεται...

Θα έρθει μόνον εάν η κυβέρνηση -στο πλαίσιο της προσπάθειας που δηλώνει ότι καταβάλλει για να απαγκιστρωθεί από την τρόικα- βάλει ξανά κάτω τον λογαριασμό και υπολογίσει τόσο τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες.

Πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται και με τον έναν τρόπο και με τον άλλον...

Υπό ποια λογική, άραγε, να ασκούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, για ανθρώπους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (ή ατύπως άνω των 10.000 ευρώ), όταν παραμένουν σε λειτουργία δημόσιοι φορείς και οργανισμοί που έχουν χάσει τον λόγο ύπαρξής τους εδώ και χρόνια;

Γιατί πρέπει να στήνονται στον τοίχο μισθωτοί και συνταξιούχοι, όταν η φοροδιαφυγή είναι τόσο διαδεδομένη σε συγκεκριμένους κλάδους, ώστε να εκτιμάται ότι η «μαύρη» οικονομία φθάνει έως και το 25-30% της πραγματικής;

Οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις, όπως αυτές εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό ενώπιον του οποίου βρίσκονται σήμερα οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας, και δεν αρκούν ώστε να ανακτήσει ο κόσμος την αγοραστική του δύναμη, ενισχύοντας έτσι τόσο το επίπεδο διαβίωσής του, όσο και τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Παρά τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση για το καύσιμο δεν αναμένεται να αυξηθεί και χιλιάδες νοικοκυριά θα μείνουν και εφέτος στο κρύο, όπως υποστηρίζει ο συλλογικός φορέας των πρατηριούχων, ΠΟΠΕΚ.

Αντίστοιχα, αν δεν προωθηθούν άμεσα τόσο οι μειώσεις στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται κάθε μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και η αύξηση του αριθμού των δόσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη στρατιά των οφειλετών να μεγαλώνει και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να αυξάνεται και τούτο δεν θα οφείλεται μόνον στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών δεν προχώρησαν σε πληρωμές τον Αύγουστο περιμένοντας τη νέα ρύθμιση...

Έτσι, λοιπόν, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ας κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά το βήμα που απαιτείται και ας βάλει νυστέρι στους φόρους, αλλά και στις δαπάνες του δημόσιου τομέα...

Ας μην περιοριστεί στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, αλλά ας προχωρήσει στην κατάργησή της, ας ξαναδεί συνολικά τη φορολογία ακινήτων και το επίπεδο των -επαχθών σήμερα- αντικειμενικών αξιών και επιτέλους, ας προχωρήσει σε μια γενναία μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Τώρα, αν δεν βγαίνει ο λογαριασμός, είπαμε...

Υπάρχει πάντα και η οδός της μείωσης των δαπανών...

euro2day

xreirop-eyro

Με τη νέα ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, δεν υποκρύπτουν δόλο και δεν έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων μέχρι του ορίου των 1.500 ευρώ, καθώς και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών προανήγγειλε χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε ημερίδα του ΣΕΒ για την «ταχεία απονομή δικαιοσύνης».

Όπως είπε το ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε πράξεις φοροδιαφυγής «αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο» όπως είπε.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία υπάρχει ως διακριτό έγκλημα και διώκεται ποινικά η μη καταβολή οφειλών προς Δημόσιο.

Το σχέδιο αφορά μόνο αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τα χρέη, ενώ όπου βεβαιώνεται δόλος θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι όσοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης:

Έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ

Έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.0000 ευρώ.

Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο το 2013 η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3.072 ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς.

matrix24

enfia1

Κερδισμένους και χαμένους θα έχουν οι αλλαγές που θα έρθουν σε δόσεις το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που ξέσπασε με την υπερφορολόγηση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων λόγω των λαθών που έγιναν στην επιβολή και στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στους ωφελημένους σε σύγκριση με τα αρχικά εκκαθαριστικά-σοκ περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλλονιά, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Στους μεγάλους χαμένους παραμένουν όσοι έχουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία ακόμη και αν ισχύσει η έκπτωση φόρου 20%-30% και πάλι θα φορολογηθούν αυστηρά, καθώς τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει, ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει γίνει συνολικά νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους, ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η έκτη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

enfia1

Κλιμακώνει την αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον ΕΝΦΙΑ, καθώς με σημερινό δημοσίευμά της η «Αυγή» αναλύει πώς μπορεί κανείς να αποφύγει να πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καλώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν το νομικό τέχνασμα που φέρει στο πρωτοσέλιδό της.

Την εξώδικη δήλωση επιφύλαξης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που συνέταξαν δύο νομικοί για όσους φορολογούμενους αρνηθούν να πληρώσουν το νέο κυβερνητικό «χαράτσι».

Ο Γιάννης Καρδαράς, επικεφαλής της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και ο Γιάννης Βρέλλος, μέλος της παράταξης και εκλεγμένος στο ΔΣΠ έστειλαν για κάθε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη Σχέδιο Ενδικοφανούς Προσφυγής και Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές, εάν κάποιος αποφασίσει να πληρώσει, που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28 Αυγούστου στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας.

Για να πραγματοποιήσει κανείς μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να ζητήσει εσωτερική επανεξέταση από την αρμόδια ΔΟΥ του, όπου θα καταθέσει την ενδικοφανή προσφυγή.

Μέσα στους λόγους προσφυγής, ο φορολογούμενος παραδέχεται ότι παρέλαβε το σημείωμα για τον ΕΝΦΙΑ και δηλώνει ότι προσφεύγει ενάντια στη φορολόγησή του, πρώτον διότι «σε σχέση με τα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητά του, ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας τους δεν είναι νόμιμος», δεύτερον επειδή «η φορολογητέα αξία των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων του ιδιοκτήτη, δεν προσδιορίζεται νόμιμα" και τρίτον «επειδή ο νομοθέτης προβαίνει σε διπλή φορολόγηση».

Το κυρίαρχο επιχείρημα της επιφύλαξης πληρωμής είναι το εξής και αναφέρεται μέσα στην αίτηση επανεξέτασης από τη ΔΟΥ: «Σύμφωνα με το άρθρο 41 Ν. 1249/1982, στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 4 Ν. 4223/13, οι φορολογικές αξίες των ακινήτων αναπροσορμόζονται το βραδύτερο ανά διετία με αποφάσεις του υπουργού των Οικονομικών. Ο σκοπός του νόμου είναι οι αξίες που αποτελούν τη βάση φορολόγησης να συμβαδίζουν προς τις αγοραίες. Επομένως, η πάροδος απράκτου της διετίας χωρίς αναπροσαρμογή των τιμών συνιστά παράνομη παράλειψη έκδοσης κανονιστικής πράξης εκ μέρους της διοίκησης. Την παράνομη αυτή παράλειψη του υπουργού δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε η φορολογική διοίκηση ούτε τα Διοικητικά Δικαστήρια, κρίνοντας κατά περίπτωση για την αξία ενός εκάστου ακινήτου, ύστερα από προσφυγή του φορολογούμενου».

Στην Εξώδικη δήλωση επιφύλαξης πληρωμής, προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, ο φορολογούμενος οφείλει να γράψει τα προσωπικά στοιχεία του (όνομα, επώνυμα, πατρώνυμο, ΑΦΜ, περιοχή κατοικίας, πλήρης διεύθυνση κατοικίας) και από κάτω το ακόλουθο κείμενο

«Σε σχέση με την οφειλή ΕΝΦΙΑ έτους 2014 (χρήση 2013) (Αρ. Χρημ. Καταλ. ..../.....) ταυτότητα οφειλής .................. σας δηλώνω πως ό,τι καταβάλλω για την οφειλή επιφυλάσσομαι να αναζητήσω εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθέντα συνεπεία μελλοντικής ακυρώσεως της φορολογικής υποχρέωσής μου σε περίπτωση αποδοχής της από 28.8.2014 Ενδικοφανούς Προσφυγής ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας επανεξέτασης της Φορολογικής Διοίκησης ή, σε περίπτωση απόρριψής της, ύστερα από αμετάκλητη απόφαση των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Πειραιάς, 28 Αυγούστου 2014,

Ο/Η Εξωδίκων Δηλών/Δηλούσα».

newsbeast

 eforia1

Από το βράδυ της Παρασκευής ήδη, ανεβαίνουν στο Taxisnet τα "διορθωμένα" ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Αλλά μην πάει στο μυαλό σας όταν λέμε διορθωμένα πως θα υπάρχει αλλαγή στο ποσό που θα πληρώσετε. Όχι. Σε αυτή τη φάση, η διόρθωση αφορά στην αλλαγή των ημερομηνιών που οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν τη δόση τους.

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου και όχι στις 28 γιατί είναι Σάββατο.

1η δόση έως τις 30/09,2η δόση έως την 31/10,3η δόση έως τις 28/11,4η δόση έως τις 31/12 2014,5η δόση έως την 30/01 του 2015 και6η δόση έως τις 27/02 του 2015

Η εμφάνιση των νέων ειδοποιητηρίων γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη.

Δόσεις έχουν "στηριχτεί" στο ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου του 2014. Οπότε, ακόμη κι αν είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα έχουν έκπτωση, μπορεί να μην δουν το μειωμένο ποσό φόρου που πρέπει να πληρώσουν.

Για να δείτε το εκκαθαριστικό με τις δόσεις υπάρχουν δύο τρόποι:

Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου»

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες για τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
- Αυτούς που έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013

- Αυτούς που έχουν ακίνητο σε περιοχή εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών

- Αυτούς που έχουν κάνει λάθος στο Ε9 τους κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλουν διορθωτική δήλωση με αποτέλεσμα ο φόρος να εκκαθαριστεί εκ νέου.

- Αυτούς που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

sknews

eforia1

«Η επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα γίνεται εμφανής: πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους. Τα χρέη αυξάνονται μαζικά» παρατηρεί το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και  σημειώνει:

«Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει σιγά-σιγά αλλά τώρα έρχεται ένα νέο χτύπημα: όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους.

Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου αυξήθηκαν τα φορολογικά χρέη κατά 7,2% όπως ανέφερε ο ελληνικός τύπος την Τετάρτη επικαλούμενος το υπουργείο Οικονομικών.

Το σύνολο των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται στα 67,9 δισ. ευρώ. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν 77 δισ. ληξιπρόθεσμα δάνεια καθώς και 15 δισ. ευρώ οφειλόμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία».

alpha

«Η ανάκαμψη της οικονομίας και η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εμποδίζονται καταλυτικά στην τρέχουσα περίοδο από δύο πολύ σημαντικές και κρίσιμες φορολογικές στρεβλώσεις που συμβάλουν ιδιαιτέρως στην περαιτέρω πτώση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία ήδη λειτουργεί αυτή η αγορά», εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι στρεβλώσεις αυτές οδηγούν στην αφαίρεση σημαντικών ποσοστιαίων μονάδων από την μεταβολή του ΑΕΠ».

«Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι ότι καθηλώνουν την ανεργία στα ήδη πολύ υψηλά, για ευρωπαϊκή χώρα, επίπεδα. Αυτές οι στρεβλώσεις προκύπτουν αφενός από την επιβολή από το 2014 του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) στην ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλ. ευρώ ταυτόχρονα με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και, αφετέρου, από την επιβολή της φορολογίας επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων», σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την νέα τεράστια πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα (που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φορολογικές στρεβλώσεις που προαναφέρθηκαν), εκτιμάται αφαιρέθηκαν από τη μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση -1,26 ποσοστιαίες μονάδες στο πρώτο τρίμηνο 2014 και περί τις -0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο 2014.

Αν δηλαδή είχε σταματήσει έγκαιρα η παράλογη πτώση της αγοράς ακινήτων, με την από καιρό αναμενόμενη εκλογίκευση της υπέρμετρα υψηλής έως το 2013 φορολογίας επί των ακινήτων, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ήταν γεγονός ήδη από το πρώτο τρίμηνο 2014 με εξαιρετικά ευνοϊκές επιπτώσεις στην αύξηση της απασχόλησης και επίσης στην αύξηση των φορολογικών εσόδων της χώρας», αναφέρουν οι αναλυτές στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

«Οι στρεβλώσεις στο σύστημα της φορολογίας των ακινήτων και της ακίνητης περιουσίας που προαναφέρθηκαν συνεπάγονται πράγματι τη συνέχιση της μεγάλης πτώσης της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων, αφού μετά την τεράστια πτώση κατά 43% σε ετήσια βάση των συναλλαγών σε ακίνητα και στο δεύτερο τρίμηνο 2014, αντίστοιχη πτώση φαίνεται ότι σημειώθηκε και στις επενδύσεις σε ακίνητα - αφαιρώντας από την μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο 2014 άνω του 70% αυτού που κερδίζεται από την εντυπωσιακή αύξηση της δραστηριότητας στον εξωτερικό τουρισμό και τη ναυτιλία ταυτόχρονα.

Μάλιστα, η κατακόρυφη πτώση στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται παρά το ότι ήδη λειτουργεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας.

Αυτές οι φορολογικές στρεβλώσεις αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης και συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην περαιτέρω διάβρωση της ήδη πολύ χαμηλής φορολογικής συνείδησης και στη σημαντική μείωση (και όχι στην επιδιωκόμενη αύξηση) των φορολογικών εσόδων», αναφέρουν επίσης οι αναλυτές της τράπεζας.

ΑΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...