eforia  lefta

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα διακυβέρνησης, ήρθε και η πρώτη ...προαναγγελία νέου φόρου. O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ναι μεν εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος» ωστόσο δεν το απέκλεισε αναφέροντας «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν».

Έτσι, ανοίγει πλέον και επίσημα η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς. Η έννοια δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία. Και πάντοτε, το επιχείρημα ήταν ότι θα επιβάλουν φόρους στους «έχοντες και κατέχοντες».

Η τελευταία έκτακτη εισφορά, ήταν αυτή που επιβλήθηκε το 2011. Τότε, χρησιμοποιήθηκε ως «βάση» η κατοχή πολυτελών περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα:

α)Γιαεπιβατικά αυτοκίνηταάνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα (1.929) κυβικών εκατοστών, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρέθηκαν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

β) Γιασκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρέθηκαν τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα.

γ) Γιααεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

δ) Γιαδεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

Πριν από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς με βάση τα περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ μεγάλου κυβισμού, πισίνες, σκάφη αναψυχής κλπ) είχαν δοκιμαστεί και άλλοι έκτακτοι φόροι.

Παλαιότερα, είχε χρησιμοποιηθεί ως «βάση» η αντικειμενική αξία των ακινήτων. Για το διάστημα από το 2010 έως το 2012, είχε επιβληθεί φόρος με συντελεστή 2% επί της αξίας των ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 5.000.000 ευρώ.

Στο εισόδημα, η έκτακτη εισφορά έχει δοκιμαστεί με διάφορους τρόπους. Η χειρότερη και ποιο γενικευμένη, είναι αυτή που εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα. Από το 2011, πληρώνουμε πρόσθετο φόρο 1-4% (ο συντελεστής 4% ίσχυε μέχρι πέρυσι για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). Πλέον οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς έχουν μειωθεί από 01/01/2015 κατά 30%. Και πάλι, στα υψηλά εισοδήματα επιβάλλεται συντελεστής 45%.

Πέραν αυτού, έχουν λιγοστέψει και αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα (τουλάχιστον αυτοί που φαίνονται ότι έχουν υψηλά εισοδήματα). Βάσει των τελευταίων στοιχείων, προκύπτει ότι πάνω από 100.000 ευρώ, δηλώνουν μόλις 39.000 άτομα.

fpress

polykatoikies

Στο ύψος των 500.000 ευρώ θα είναι το αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας ανά οικογένεια, με τις αναθεωρημένες, μάλιστα, αντικειμενικές τιμές.

Η επεξεργασία του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ έχει αρχίσει δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Επίσης σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα μειωθούν οριζόντια αλλά η αναπροσαρμογή τους θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη της ζώνες, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της περιουσίας.

katasxeseis

Πάγο στις κατασχέσεις για τους «μικρούς» μέχρι τα Χριστούγεννα βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με άτυπη εντολή της Κατερίνας Σαββαΐδου προς τον εισπρακτικό μηχανισμό της Φορολογικής Διοίκησης, ώσπου να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις και να αρχίσει να τρέχει η ρύθμιση, οι εφορίες θα σταματήσουν να βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια και γενικότερα απαιτήσεις σε χέρια τρίτων για φορολογουμένους με συσσωρευμένα χρέη έως 300.000 ευρώ.

«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς το άγχος της κατάσχεσης», τονίζει στα «ΝΕΑ» η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, εξηγώντας ότι το πάγωμα των κατασχέσεων δεν αφορά τους πολύ μεγάλους οφειλέτες.

Για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ, οι κατασχέσεις δεν αδρανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συνήθως επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα, όπως κατασχέσεις ακινήτων, τα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν με μία απλή κίνηση: Μπαίνοντας στη ρύθμιση. Ούτως ή άλλως, από την κατάσχεση ενός περιουσιακού στοιχείου έως και τον πλειστηριασμό του μεσολαβούν αρκετοί μήνες.

eforia gise

Στις 6.000 οι κατασχέσεις κάθε μέρα από την εφορία...

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι κατασχέσεις, οι διώξεις και τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών.

Σε ρυθμούς πολυβόλου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εξαπολύσει από τις αρχές του χρόνου πάνω από 780.000 «επιθέσεις» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία.

Θεωρητικά εφόσον οι οφειλέτες ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλονται. Ωστόσο το γράμμα του νόμου απαιτεί να πληρώσουν το 50% των οφειλών τους αν θέλουν να γλιτώσουν...
από τις κατασχέσεις στις τράπεζες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείς Δημοσίων Εσόδων τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι παίρνουν σειρά, αφού βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων και της φυλάκισης, είτε έχουν κάνει ρύθμιση είτε όχι για τα «φέσια» που έχουν αφήσει απλήρωτα στο δημόσιο.

Ακόμα και αν όλοι αυτοί μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που ξεκίνησαν ήδη σε βάρος τους σταματούν να τρέχουν, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (στις τράπεζες κυρίως) για τα οποία απαιτείται να βρουν να πληρώσουν μαζεμένα τα μισά από όσα χρωστάνε στο δημόσιο.

 

«Για φυλακή» η μισή Ελλάδα

Η νέα ρύθμιση αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» για όσους νοιώθουν την καυτή ανάσα του δικαστικού κλητήρα, των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων. Και αυτοί αυξάνονται αλματωδώς μήνα με το μήνα! Ξεπερνούν ήδη τους 2.250.000 οι φορολογούμενοι που έχουν «παλαιά χρέη» στην εφορία προ του 2013, ενώ 1,1 εκατ. φορολογούμενοι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» επειδή άφησαν νέα χρέη επειδή άφησαν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς. Όλοι μαζί χρωστούν 70,1 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μόνον οι 175.000 από αυτούς είχαν ως τώρα κάνει κάποια ρύθμιση για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, η εφορία έβαλε στο στόχαστρο 781.000 φορολογούμενους, στους οποίους επέβαλε κατάσχεση ή τους κάθισε «στο σκαμνί» για τα χρέη τους στο κράτος.

 

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:

- Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο έγιναν 149.170 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Δηλαδή αναλογούν 5.967 κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, σε τράπεζες κλπ για κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα! Οι 131.326 έγιναν ηλεκτρονικά χωρίς δικαστικό κλητήρα. Συνολικά μέσα στο 2014 (εννεάμηνο) έγιναν 687.427 κατασχέσεις!

- Τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 909 προγράμματα πλειστηριασμού. Συνολικά φέτος έχουν γίνει 11.226 πλειστηριασμοί ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

- Στον προθάλαμο του πλειστηριασμού (παραγγελία κατάσχεσης) μπήκαν τον μήνα Σεπτέμβριο άλλοι 3.731 φορολογούμενοι. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έγιναν 25.718 παραγγελίες κατάσχεσης.

- Τον μήνα Σεπτέμβριο η εφορία ενέγραψε 290 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών. Έφτασαν έτσι συνολικά τις 2.329.

«Για φυλακή» οδεύει πλέον όμως ...η μισή Ελλάδα. Μόνο τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν 4.122 ποινικές διώξεις σε φορολγοουμένους για χρέη στο δημόσιο. Κάθε εργάσιμη μέρα δηλαδή η εφορία στέλνει άλλους 165 φορολογούμενους «στο σκαμνί». Στο εννεάμηνο ασκήθηκαν συνολικά 54.586 ποινικές διώξεις –όσους έχει δηλαδή πληθυσμό μια πόλη όπως πχ η Καλαμάτα, τα Χανιά ή η Καβάλα!

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και ότι οι ρυθμοί που «κτυπά» η εφορία είναι επιταχυνόμενοι και μήνα με τον μήνα αυξάνονται (πλην του Αυγούστου που ήταν κλειστά τα δικαστήρια).

Μόνη «ασπίδα» για τους οφειλέτες φάνταζε η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς την απαίτηση καταβολής του 50% των οφειλών τους, ώστε να μπορούσαν να εξοφλούν πληρώνοντας τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα για να γλιτώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Αλλά και αν μπουν στη ρύθμιση και πετύχουν και αναστολή των κατασχέσεων, όσοι «λυγίσουν» και στην πορεία φανούν ασυνεπείς στις δόσεις ή μελλοντικούς φόρους και χαράτσια που θα τους επιβληθούν, τότε κινδυνεύουν και πάλι να χάσουν τη ρύθμιση -και τότε ίσως χάσουν τα πάντα...

seleo

eforia1

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Eπιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε σειρά μειώσεων σε φόρους το 2015, την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και την επέκταση του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ με το μήνα!

«Στοχεύουμε στη μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε:

•    Μείωση στον ΕΝΦΙΑ με στόχο τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων να είναι κάτω του 1% (από 1,43% που είναι σήμερα).
•    Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων
•    Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015
•    Μείωση στους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων με ανώτατο συντελεστή στο 32% (από 42%)
•    Επέκταση και στα επόμενα χρόνια της δυνατότητας καταβολής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα και όχι για ολόκληρο το έτος σε κάθε περίπτωση

Από 15 Νοεμβρίου η ρύθμιση για την πληρωμή χρεών σε έως και 100 δόσεις

Από το ίδιο φόρουμ, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ως και 100 δόσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η κα Σαββαΐδου γνωστοποίησε πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τον συμψηφισμό επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

eforia1

Πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή που αφορά στη ρύθμιση οφειλών των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, οι πολίτες από τις 15 Νοεμβρίου θα μπορούν να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα του Taxisnet, προκειμένου να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι;

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα της «a la carte» επιλογής. Θα μπορούν, δηλαδή, να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων και θα πληροφορούνται μέσω του Taxisnet για το ύψος της καθεμίαςΠαρακάτω παρατίθεται ένας οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για όλους τους φορολογουμένους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

η ρύθμιση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, με τη σχετική εφαρμογή να αναμένεται να «ανοίξει» στα μέσα περίπου του επόμενου μήνα

θα «βλέπουν» στο Taxisnet το συνολικό ποσό για το οποίο έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση - ουσιαστικά, πρόκειται για όσες οφειλές ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως και για όσες βεβαιώθηκαν την ίδια ημερομηνία

θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν έως το τέλος Οκτωβρίου, όπως είναι η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ - όσοι δεν είναι σε θέση να τακτοποιούν  τις συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις θα μπορούν να εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων

θα έχουν τη δυνατότητα της «a la carte» επιλογής, δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων και θα πληροφορούνται μέσω του Taxisnet για το ύψος της καθεμίας - υπενθυμίζεται ότι για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ οι δόσεις αποπληρωμής θα είναι 100, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι 72, με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ανέρχεται στα 50 ευρώ

όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση θα μπορούν να έχουν δικαίωμα σε αναδρομική μείωση 20% των προσαυξήσεων απαιτείται να δηλώσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού από τον οποίο θα γίνεται αυτόματη πληρωμή κάθε δόσης.

eyro

Έως το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (Ταμεία και εφορία), σύμφωνα με τα όσα είπε, μιλώντας στον Βήμα FM, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου».

Ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε πάντως πως επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου.

«Γι' αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση» διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν δύο κατηγορίες οφειλετών: αυτοί που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι τώρα και γι' αυτό θα ενταχθούν στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτοί που ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Για τους συνεπείς, πρόσθεσε, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση: Θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και άρα, θα είναι κερδισμένοι. Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Μιλώντας νωρίτερα στον Real FM, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικας «δημιουργούν ένα πλέγμα τέτοιο ώστε η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, διευκρίνισε ότι «μιλάμε για 160.000, είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 - 700.000 θέσεις εργασίας».

Περισσότερα Άρθρα...