Παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και εκμισθωτών ακινήτων οι οποίες λήγουν μέσα στο μήνα Μάιο.

Το οικονομικό επιτελείο, στα μέτρα για τους πληγέντες, εξετάζει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 25% για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα υποστούν απώλειες στα εισοδήματά τους, μετά την απόφαση για έκπτωση 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν όσοι πλήττονται (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

foroi1

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 8 δισ. ευρώ, έναντι 6,953 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο.

Αν και η εφορία δεν σταματά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, αυτό δεν αποτρέπει πολλούς φορολογουμένους από το να αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε σήμερα, Παρασκευή, στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 8 δισ. ευρώ, έναντι 6,953 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο.

Μαζί με τα παλαιά φέσια ύψους 99,8 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο ανήλθε σε 105,6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι 105,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

2,5 δισ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του κράτους

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά με ρυθμίσεις και κατασχέσεις η ΑΑΔΕ κατάφερε να βάλει στα ταμεία του κράτους συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο ανήλθε στα 4.068.908, μειωμένος έναντι του Νοεμβρίου 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 4.239.724 οφειλέτες.

Συνολικά 1.251.660 φορολογούμενοι βίωσαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, ενώ επιπρόσθετα 1.770.813 βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Θανάσης Κουκάκης

Κίνητρο σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν την εμπρόθεσμη ολική εξόφληση αντί τα αναστολής πληρωμών για το φθινόπωρο δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση διευκρινίσεις που δίνει η ΑΑΔΕ, έκπτωση 25% προβλέπεται για βεβαιωμένες (μη ληξιπρόθεσμες) οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων, των οποίων έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής τους ως 31/8/2020. Ισχύει για όσες, πρώτον λήγουν 30/3/2020 και 31/3/2020, εφόσον έχουν καταβληθεί από 30/3/2020 έως 10/4/2020 , ή δεύτερον λήγουν από 1/4/2020 έως 30/4/2020, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

Με τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, αλλά έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

akinita

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε σήμερα δύο αποφάσεις που αφορούν στη διαδικασία αναστολής της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα για τρία έτη, μέχρι το τέλος του 2022.

Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού ήδη εκπεσθέντος φόρου για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

«Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και σε συνδυασμό με άλλες, ήδη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών», τονίζει το ΥΠ.ΟΙΚ.

«H κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της υλοποίησης των προγραμματικών της δεσμεύσεων απέναντι στους πολίτες», προσθέτει.

Περισσότερα Άρθρα...