Ο ρόλος των RAFALE ως μαχητικών 4ης γενιάς, εντός του δικτύου Αεράμυνας της χώρας, θα είναι αντίστοιχος της Σάρισας στην Μακεδονική Φάλαγγα, δίνοντας τους την δυνατότητα του πρώτου και μακρινού πλήγματος ή FLO (First Launch Opportunity) και απαγκίστρωσης πολύ πριν απειληθούν από τα εχθρικά αεροσκάφη.

Στην πραγματικότητα, το αν ζει ή πέθανε το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να απασχολεί κανέναν. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Το κενό που αφήνει πίσω του θα πρέπει να μας τρομάζει.

«Η Τουρκία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά πολέμου με την Ευρώπη, ξυπνώντας μνήμες μίας σύγκρουσης που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά την Οθωμανική εποχή», δήλωσε ο Koert Debeuf, συνεργάτης ερευνητής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται λόγος από πλευράς Τουρκίας για ευθύνη και απροθυμία της Ελλάδας να προσέλθει σε διάλογο. Χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, λίγο πριν ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2016.

Η ανησυχία που επικρατεί στους πολίτες για τα ελληνοτουρκικά είναι δικαιολογημένη για πολλούς λόγους. Καταρχήν ποτέ καμία περίοδος έντασης με την Τουρκία δεν διήρκεσε τόσο καιρό.

Ολα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 20 ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον 28ο Μεσημβρινό, εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας – Τουρκίας είναι αντιμέτωποι, εκεί όπου οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, θέλουν, λένε οι στρατιωτικοί, ατσάλινη ψυχραιμία, υπομονή, προσοχή και κυρίως αποφασιστικότητα.

Είναι εντυπωσιακά τα αντανακλαστικά των ερασιτεχνών λοιμωξιολόγων της χώρας. Εδώ και μήνες, άλλοτε με πολιτικά κίνητρα και με υστεροβουλία, άλλοτε με την αγέρωχη βεβαιότητα της ασχετοσύνης και άλλοτε με μια επιδεικτική επιθετικότητα, εκφέρουν άποψη για τα πάντα.

Περισσότερα Άρθρα...