Ζούμε μια παράξενη εποχή, με πολλές απογοητεύσεις, αποκαλύψεις προθέσεων, αλλά και προσδοκίες για το νέο που έρχεται στη θέση του παλιού που αργοπεθαίνει, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Να πάρουμε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που είδαμε και βλέπουμε να συμβαίνει στον  Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης,

 

ΠΡΙΝ: "Όχι στον Νόμο του Καλλικράτη", αλλά ΜΕΤΑ: …. "Ναι στη Διοίκηση του καλλικρατικού δήμου"!

Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού και τώρα δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Χρ. Κορτζίδης, ως γνωστόν, ήταν προεκλογικά μέγας πολέμιος και πολυδιαφημιζόμενος με κάθε τρόπο και σε όλα τα ΜΜΕ, ως ο μοναδικός..... «απεργός πείνας» κατά του νόμου του Καλλικράτη!

Ο ίδιος εξηγούσε συνεχώς ότι «δεν βάζουμε μόνο το θέμα της μη συνένωσης του δήμου Ελληνικού με την Αργυρούπολη, αλλά εναντιωνόμαστε πλήρως στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης του “Καλλικράτη” γιατί είναι κομμάτι της γενικότερης επίθεσης που εκδηλώνεται στο Ασφαλιστικό, στη φορολόγηση, στο εργασιακό» 

Όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε στη συνέχεια να διεκδικήσει να …. διοικήσει  τον καλλικρατικό δήμο . Η προεκλογική ιδεολογία και ο κατ΄ επίφαση ριζοσπαστισμός ενός «λαϊκού» αγωνιστή γονάτισαν μπροστά στη «λάμψη» του, πολλά υποσχόμενου, δημαρχιακού θώκου του μεγάλου αυτού νέου καλλικρατικού δήμου!  

Το αποτέλεσμα αυτής της «διοίκησης» είναι σήμερα πασιφανές σε όλους. Δυστυχώς! .

 

ΠΡΙΝ: «Όχι στο ξεπούλημα του Ελληνικού»,  αλλά ΤΩΡΑ …… «Ναι στην… αξιοποίησή του» !

Για πολλά χρόνια ο ίδιος - και πάλι σήμερα υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης -  κ. Χρ. Κορτζίδης,  ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του δήμου, για διάφορες επικοινωνιακές εκδηλώσεις, πανό, πορείες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες κ.α., διατράνωνε την κάθετη αντίθεσή του στο «ξεπούλημα», όπως έλεγε, του «Ελληνικού», αποφεύγοντας πάντα να χρησιμοποιήσει τη απαγορευμένη σε αυτόν λέξη «αξιοποίηση», γιατί, όπως όλοι καλά γνωρίζουν, αξιοποίηση για ανάπτυξη, χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, δεν γίνεται.

Τόνιζε δεε σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, ότι "...ο φορέας διαχείρισης του χώρου θα πρέπει να είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι της περιοχής και πρέπει να χαρακτηριστεί ο χώρος στο σύνολό του μητροπολιτικό πάρκο και να αποδοθεί στον λαό....."!

Τώρα, ένα μόλις μήνα πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, μπροστά στο διαφαινόμενο κίνδυνο να χάσει την καρέκλα της εξουσίας του, ο απερχόμενος δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης στέλνει όλα αυτά … να πάνε περίπατο. Φαίνεται, ότι γι αυτόν ο δημαρχικός θώκος είναι πολυτιμότερος από τις αριστερές του ιδεολογίες και, έτσι, τις βάζει για μια ακόμη φορά στο περιθώριο προκειμένου να γατζωθεί στην εξουσία!.

Το «Όχι στο ξεπούλημα» έγινε «Όχι στο.. πλιάτσικο !!» και μαζί με αυτό εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, η απαγορευμένη για τον κ. Κορτζίδη λέξη... «αξιοποίηση»!!

Όπως δε γράφει χαρακτηριστικά σε πρόσφατο σχόλιό του ο «Ριζοσπάστης»: "Για όποιον δεν κατάλαβε: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχός του ( Χρ. Κορτζίδης) παραδίδουν μαθήματα προσαρμογής σε όλα τα επίπεδα, ως δύναμη......  «αστικής διαχείρισης»...!!

Τι άλλο θα δούμε;...... 

Στη συνέχεια παρατίθενται τα προσφιλή στον απερχόμενο δήμαρχο πανό των συνθημάτων του, για του λόγου το αληθές.

 

ΤΟ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

kort ell pano1

 

Η ΤΩΡΙΝΗ ....ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ (με πανό, μπροστά μάλιστα από τους μαθητές, ατην παρέλασή τους για τη 25η Μαρτίου 2014!!) 

kort ell pano2

παρατηρητης

seismos ydra

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.08 το βράδυ της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ύδρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν 11 χιλιόμετρα και το επίκεντρο υπολογίστηκε 29 χλμ νοτιοανατολικά της Ύδρας και 89 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.

Κάτοικοι από την Αθήνα, την Κόρινθο, το Λουτράκι ακόμη και από τα Χανιά αναφέρουν ότι ένιωσαν τη δόνηση που ευτυχως δεν είχε μεγάλη διάρκεια.

Kleisto gym olimpias 2

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ του υποψηφίου δημάρχου Ελληηνικού-Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, απαντά εκ νέου και στοιχειοθετημένα, στα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις, όπως η ίδια αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της, του δημάρχου, κ. Χρ. Κορτζίδη, σχετικά με τις διαδικασίες που εκείνος ακολούθησε για την προμήθεια με απ' ευθείας ανάθεση σε έναν ιδιώτη επιχείρησης .. SECURITY της..... Βάρης υλικών και εργασιών πυρόσβευσης, αγνοώντας εξειδικευμένες εταιρείες της Αργυρούπολης, που χρέωναν τα υλικά που ζητούσε ο δήμος το Νοέμβριο 2013 κατά ....350% φθηνότερα.!

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ "ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ" 

Τα ψέματά και οι διαστρεβλώσεις του δημάρχου, κ. Κορτζίδη, τελείωσαν.

Με κατάπληξη διαβάσαμε και την τελευταία  από τις  διαδοχικές ανακοινώσεις του δημάρχου, κ. Χρ. Κορζίδη, για την απ’ ευθείας ανάθεση που έκανε  στις 11-11-2013 σε ιδιωτική επιχείρηση…. «security» της …. Βάρης για υλικά πυρασφάλειας και υπηρεσίες, αγνοώντας  τότε δύο εξειδικευμένες εταιρείες της Αργυρούπολης πουδιαθέτουν αποκλειστικά  υλικά και υπηρεσίες πυρασφάλειας!

Ερχεται τώρα, …. τρεις  μήνες μετά την ανωτέρω  ανάθεση που έκανε, να μας ανακοινώσει,  κατόπιν εορτής και εκτός κάθε διαδικασίας προμήθειας(!), ότι  ζήτησε και  πήρε προσφορά από μία εκ των δύο  πιο πάνω εξειδικευμένων εταιρειών της Αργυρούπολης,  «πανηγυρίζοντας», ότι την βρήκε  ακριβότερη κατά …~ 250 € από αυτήν της Βάρης που της ανάθεσε το έργο!

Θέλοντας προφανώς να παραπλανήσει ακόμη μία φορά τον κόσμο συνυπολογίζει  τώρα το ποσό που ξόδεψε για τα υλικά μαζί με αυτό για τις υπηρεσίες εγκατάστασης κ.α., παρ’ ότι ο ίδιος σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει – και εμείς είχαμε συμφωνήσει - ότι οι υπηρεσίες εγκατάστασης δε μπορεί να αποτελέσουν συγκρίσιμο μέγεθος! Ούτε βέβαια οι εργασίες εγκατάστασης μπορούν να κοστολογηθούν……  εκ των υστέρων από κάποιον που δεν του ζητήθηκε να τις προσφέρει το Νοέμβριο 2013, ούτε τις εκτέλεσε, παίρνοντάς τον ο δήμαρχος «από το χέρι» και πηγαίνοντάς τον τώρα στο κλειστό της οδ. Ολυμπίας για να δει ό,τι μπορούσε να δει από αυτά που κάποιος  άλλος έκανε … 3 μήνες νωρίτερα, του οποίου μάλιστα ήξερε την προσφορά !Απίστευτα και πρωτόγνωρα πράγματα για μια δημοτική αρχή που θα σεβόταν, τουλάχιστον, τον εαυτό της!

 Και γιατί το κάνει αυτό;  Γιατί και  στην, μετά 3 μήνες,  προσφορά που πήρε ο ίδιος (;), τα υλικά – και μόνο τα υλικά, με τις ίδιες αρχικές προδιαγραφές τους – επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι  είναι όντως  κατά ~350% φθηνότερα!

Λυπούμαστε πραγματικά, γιατί η αυτοδιάψευση του δημάρχου είναι τραγική. Όμως με συνεχή ψέματα, διαστρεβλώσεις και με τέτοιες   πρωτόγνωρες διαδικασίες στον τομέα των αναθέσεων δεν μπορεί πλέον να παραπλανήσει τους πολίτες.  

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, οι απ’ ευθείας αναθέσεις του δημάρχου κ. Χρ. Κορτζίδη μόνο για την περίοδο από Ιανουάριο 2011 έως Απρίλιο 2012 (14 μήνες) ανήλθαν στο ποσό των769.947 ευρώ,εκτός του ποσού που δόθηκε από την ανάθεση σε ιδιωτικό συνεργείο της επισκευής και συντήρησης των οχημάτων του δήμου!

Για ενημέρωση σας, ξαναδημοσιεύουμε τον συγκριτικό πίνακα των τιμών των υλικών που είχαμε ανακοινώσει καθώς και εκείνων της ,κατόπιν εορτής, προσφοράς που επικαλείται τώρα ο δήμαρχος, με δύο ερωτήματα προς απάντηση:Ποιος από τον δήμο ζήτησε και πήρε αυτήν την προσφορά και ,μάλιστα, μόνο από μία εκ των δύο  εταιρειών; Γιατί σε αυτήν την, κατόπιν εορτής,  προσφορά που παρουσιάζει ο δήμαρχος υπάρχουν αλλαγές από τις αρχικές προδιαγραφές του Νοεμβρίου 2013;        

Ο ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ

sygkritikos pinakas timwn001

Η  ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

EΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΚΟΡΤΖΙΔΗ- 1

EΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΚΟΡΤΖΙΔΗ- 2

     

 

Η εμβληματική προσωπικότητα Ερντογάν έχει, αναμφίβολα, καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Τουρκία την τελεταία και πλέον δεκαετία. 

Η οικονομική ανάπτυξη, οι ξένες επενδύσεις (και ως ένδειξη εμπιστοσύνης στη χώρα), η δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιφέρεια σε συνάρτηση με μία άκρως φιλόδοξη ατζέντα καθώς και η ανάδειξη χαρακτηριστικών ενός πρότυπου μετριοπαθούς Ισλάμ στον απόηχο των αραβικών εξεγέρσεων, δημιούργησαν μία αίσθηση υπεροχής. 

Με Ελλάδα και Κύπρο σε υποχώρηση, το Ισραήλ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, να απολογείται, τους Κούρδους πρόθυμους να συμβιβαστούν κατόπιν σχετικής προτροπής του Οτσαλάν, και την Άγκυρα να εξελίσσεται σε βασικό συνομιλητή της Ουάσιγκτον στο καυτό μέτωπο της Συρίας, τα μυαλά πολλών φούσκωσαν.

Από την άλλη, το κλίμα ευφορίας που αποτυπωνόταν κυρίως, στο εξωτερικό, οδήγησε αρκετούς να κάνουν τα στραβά μάτια στη σημαντική υποχώρηση που είχε η, έτσι και αλλιώς, ελλειμματική Τουρκική Δημοκρατία. Το ανελέητο κυνηγητό των κοσμικών στρατιωτικών θεωρήθηκε αρχικά ότι εντάσσονται στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού, αλλά κατέληξε σε εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών από ένα ηγέτη που απολάμβανε πρωτόγνωρης απήχησης στους κόλπους της κοινωνίας. 

Το δικαστικό σύστημα υποτάχθηκε στο νέο ισλαμικό κατεστημένο, όπως και η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, ενώ η ελευθερία της έκφρασης περιορίστηκε έτι περαιτέρω, ποινικοποιώντας ουσιαστικά την αντίθετη άποψη. Αλλά, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός υπολόγιζε χωρίς τον…Γκιουλέν, ο οποίος με τη σειρά του επιβεβαιώνεται πως ασκεί επί μέρους έλεγχο σε δικαστές και αστυνομικούς.

Η οίηση και η αμετροέπεια είναι συνήθως απότοκα της αίσθησης εδραίωσης του ηγέτη. Στην περίπτωση του Ερντογάν, αποδεικνύεται πως όταν κάποιος δεν έχει ανάλογες παραστάσεις αλλά και τη συγκρότηση για να διαχειριστεί την υπεροχή που απορρέει από τη διευρυμένη στήριξη μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, τότε βρίσκεται αντιμέτωπος με τα επίχειρα της αλαζονείας του. Άλλωστε, οι περισσότεροι υπουργοί–μεταξύ των οποίων και οι εμπλεκόμενοι στην εν εξελίξει κρίση- βρίσκονται στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού από την εποχή της δημαρχίας του στην Κωνσταντινούπολη, και κατά γενική ομολογία, το επίπεδο τους είναι αισθητά χαμηλότερο της θεσμικής θέσης που καταλαμβάνουν. Αυτό έχει δημιουργήσει μία σχεδόν μονοπρόσωπη κυβέρνηση, χωρίς αμφισβητήσεις, διαβούλευση και την αναγκαία ζύμωση. 

Δυσκολεύομαι, ως εκ τούτου, να πιστέψω πως οτιδήποτε μεμπτό συνέβαινε, γινόταν κάτω από τη μύτη του Ερντογάν, ενώ παράλληλα πολλά στελέχη της κυβέρνησης του δείχνουν ακόμη και τώρα να πάσχουν από το σύνδρομο της έπαρσης της ατιμωρησίας και της μονιμότητας. Έχοντας πάρει διαζύγιο με τη μετριοπάθεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός προκαλεί εντός και εκτός της χώρας (βλ. πρόσφατες δηλώσεις για Θράκη, στάση έναντι Αιγύπτου και Ισραήλ, αντιμετώπιση αντιφρονούντων), περιφρονεί εισηγήσεις για υιοθέτηση μετριοπαθέστερων αντιλήψεων και μοιάζει συχνά αποσταθεροποιημένος.

Η δε σχέση του με το Ιράν, που συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο του στην εξουσία (μέσω της πολιτικής των super-market, όπου το AKP πολλαπλασίαζε τη δύναμή του παρέχοντας προϊόντα στη μισή τιμή, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης) τώρα γυρίζει μπούμερανγκ. Γιατί, όταν προσπαθείς να παρακάμψεις ένα εμπάργκο, συνήθως εμπλέκεσαι σε συναλλαγές που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. 

Όταν, μάλιστα, στενοί σου συνεργάτες το βλέπουν ως μοναδική ευκαιρία πλουτισμού (πολύ αμφιβάλλω αν μέρος του ποσού δεν κατευθυνόταν στα ταμεία του κόμματος), τότε έχεις πρόβλημα. Το οποίο μεγιστοποείται από το γεγονός ότι χάριν της αυταρχικής συμπεριφοράς του ηγέτη, το καθεστώς έχει απωλέσει πολλά από τα παραδοσιακά στηρίγματα του.

Αν ο Ερντογάν έχει «μετρήσει» τις συνέπειες της σύγκρουσης του με τον Γκιουλέν και της επιμονής του να στηρίζει διαφθαρμένους υπουργούς μένει να διαπιστωθεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βγει αλώβητος από την παρούσα κρίση. Ακόμη και αν ο ίδιος δεν κηλιδωθεί, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για τη θέση του έναντι της διαπλοκής, την οποία υποτίθεται ότι πασχίζει να πατάξει. Συνεπώς, κινδυνεύει σοβαρά να απεμπολήσει το ηθικό του πλεονέκτημα έναντι των «διεφθαρμένων» κοσμικών. 

Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να ενταθούν οι διεργασίες στο εσωτερικό του AKP για την αναζήτηση της προσωπικότητας γύρω από την οποία θα μπορέσει να στοιχηθεί η πλειοψηφία που θα τους διατηρήσει στην εξουσία. Παρότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τον Ερντογάν, θα είναι δύσκολο, αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, να «σταθεί» για πολύ ως πρωθυπουργός, πολλώ δε μάλλον να μεταπηδήσει στη θέση του προέδρου.

Επειδή, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της τουρκικής κοινωνίας διαφέρουν από της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, το ενδεχόμενο να δούμε ένα ενδυναμωμένο Τούρκο πρωθυπουργό στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου (που μπορεί να πάρουν το χαρακτήρα Δημοψηφίσματος) συγκεντρώνει, επίσης, σοβαρές πιθανότητες. Η συνωμοσιολογία, ο εντεινόμενος αντιαμερικανισμός και αντισιωνισμός, ο πολιτικός πολιτισμός του «θα κόψω τα χέρια», η οριοθέτηση «των εχθρών του έθνους» δεν είναι ενθαρρυντικά στοιχεία για το μέλλον της γείτονος, ούτε βέβαια συνιστούν σύγχρονο πολιτικό λόγο, εντούτοις, μπορεί για ένα διάστημα να διατηρήσουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει το φερόμενο ως σκάνδαλο και η ενδοAKPική σύγκρουση Ερντογάν-Γκιουλέν, είναι πλέον σαφές ότι ο πρώτος μπαίνει στο μικροσκόπιο, γεγονός που εύλογα θα του περιορίσει τη δυνατότητα να δρα εν λευκώ, τουλάχιστον στο εσωτερικό. Έχοντας μετεξελίξει την Τουρκία σε απρόβλεπτο παράγοντα δυνητικής αποσταθεροποίησης, ο Ερντογάν πιθανόν να αντιμετωπίσει σύντομα τα επίχειρα των επιλογών του και στο εξωτερικό. Πολύ περισσότερο αν αμφισβητηθούν οι προθέσεις του, χάριν των οποίων συγκεκριμένοι κύκλοι ισχυρών κρατών αγνοούσαν εξόφθαλμα λανθασμένες επιλογές. 

Ενώ είναι αξιοσημείωτο πως εσχάτως ο Τούρκος ΥΠΕΞ κρατάει αποστάσεις από την επιθετική ρητορική του πρωθυπουργού, αντιλαμβανόμενος ότι αυτή όχι μόνο έχει περιορίσει τη δυναμική των προηγουμένων ετών, αλλά εξελίσσεται σε ιδιαίτερα βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα. Η Άγκυρα αντί της ηγεμονίας στον νεοοθωμανικό χώρο μέσω της πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες και του ρόλου του γεφυροποιού, έχει καταστεί μέρος του προβλήματος και κομμάτι των περιφερειακών αντιθέσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι λόγω της αμετροέπειας σε σειρά πολιτικών, έχει αποκτήσει, εκτός από ένθερμους υποστηρικτές, και φανατικούς πολέμιους. Αν στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού το στοίχημα για αυτόν ήταν να αποδείξει ότι πήρε το μήνυμα που εξέπεμψε το δυναμικότερο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι παντοδύναμος ή ισόβιος. Το δυσκολότερο, πάντως, είναι να κάνει εκπτώσεις στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, τα οποία έχει συνδέσει, αν όχι ταυτίσει, με το δήθεν οθωμανικό μεγαλείο της Τουρκίας. Θα το αντιληφθεί, άραγε, εγκαίρως ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των περισσοτέρων πολιτικών, αφήνοντας στους άλλους να διαλέξουν τον τρόπο του πολιτικού του τέλους;

Κωνσταντίνος Φίλης, Διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

leykosia shmaia ellhniki

Με ψήφους 22 υπέρ, 15 κατά και δύο αποχές, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Στην απόφαση εκφράζεται διαφωνία για το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου για έναρξη των συνομιλιών, με το οποίο, όπως αναφέρεται, παραβιάζεται η συμφωνία του Κυπρίου προέδρου Αναστασιάδης με το ΔΗΚΟ.

Δυστυχώς, προστίθεται, «οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν από λανθασμένη βάση, η οποία θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια πολύ κακή λύση του κυπριακού». Με την απόφαση του το Εκτελεστικό Γραφείο υιοθέτησε την θέση του προέδρου του κόμματος , Νικόλα Παπαδόπουλου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο καλεί τους τέσσερις υπουργούς ΔΗΚΟ και τους προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών, Αρχή Ηλεκτρισμού , Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και Οργανισμού Χρηματοδοτήσεων Στέγης, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Είναι ώρα, υπογραμμίζεται στην απόφαση, το ΔΗΚΟ να υπερασπισθεί το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη να τοποθετηθεί επί της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μάρκος Κυπριανού, είχε αντίθετη άποψη και εισηγήθηκε, το ΔΗΚΟ να καλέσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη σε διάλογο σε μια προσπάθεια να περάσει και δικές του θέσεις στους χειρισμούς του κυπριακού. Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος, Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί χρόνος στον κ. Αναστασιάδη να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση τάχθηκε ο τέως πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν.

allilegih ee

Τι δεν θα ήθελαν να ξέρουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα; Ποια μυστικά κρύβονται κάτω από το... χαλί για να μην χαλάσουν την γενικότερη εικόνα και για να διατηρήσουν τις προκαταλήψεις απέναντι στους Ελληνες;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse με τίτλο «Τι δεν θέλουμε να ξέρουμε για την Ελλάδα».

Επισημαίνεται ότι «η χώρα δεν έχει διασωθεί, δεν υπήρξε ποτέ διεθνής αλληλεγγύη και δεν γνωρίζουμε αν η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε πολιτική καταστροφή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυρίαρχη άποψη για την Ελλάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι την έχουν σώσει παρέχοντας βοήθεια δισεκατομμυρίων και για αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να υπομείνει σιωπηλά το βάρος των λαθών του παρελθόντος. Αυτό όμως είναι μόνο η επιφάνεια, καθώς αποσιωπάται η πραγματικότητα».

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα δεν έχει σωθεί από τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά διεσώθησαν μόνο οι διεθνείς τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων θα βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η περίφημη «αλληλεγγύη», την οποία έχει επαινέσει και ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, δεν υπήρξε ποτέ, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, με τη μορφή της διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 107 δισ. ευρώ.

Φυσικά και η πηγή του κακού βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επί δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσαν με κρατικό χρήμα την εκλογική τους πελατεία.

Για πολλούς η καταβολή των φόρων δεν θεωρούνταν υποχρέωση, ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε, ενώ μια ελίτ δημοσίων υπαλλήλων, που προέκυψε και από τα δύο κόμματα, κέρδισε αδιάντροπα χρήματα από κρατικές συναλλαγές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κύριο άρθρο της Die Presse.

Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, δηλαδή η στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξουδετέρωση των όγκων, ανακηρύχθηκε από το Science τo σημαντικότερο επίτευγμα του 2013, «έτος καμπής» στον πόλεμο κατά του καρκίνου.

Το κορυφαίο περιοδικό εξηγεί το σκεπτικό του και παρουσιάζει μια λίστα εννέα ακόμα σημαντικών εξελίξεων, από την καθαριστική δράση του ύπνου μέχρι το διάφανο εγκέφαλο.

Νέα στρατηγική

«Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου κέρδισε την πρώτη θέση επειδή αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος» αναφέρει το περιοδικό στο αφιέρωμα Breakthrough of the Year.

Φέτος, τρεις προσεγγίσεις κατά του καρκίνου, οι οποίες βασίστηκαν σε ανακαλύψεις τη δεκαετία του 1980 και 1990, απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκαν.

Η πρώτη αφορά την CTLA-4, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιφάνεια των T-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ουσιαστικά φρενάρει τη δράση τους. Το 1996, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα αντίσωμα που μπλοκάρει τη CTLA-4 επιτρέπει στα Τ-κύτταρα να επιτίθενται σε όγκους. Το 2012, η εταιρεία Bristol-Myers Squibb, στην οποία πέρασαν τα δικαιώματα του αντισώματος, ανέφερε ότι η θεραπεία είναι η πρώτη που προσφέρει μια έστω και μικρή παράταση ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα.

Η δεύτερη ανοσοθεραπεία στην οποία αναφέρεται το περιοδικό αφορά το PD-1, ένα ακόμα μόριο που πιστεύεται ότι φρενάρει τη δράση των Τ-κυττάρων. Κλινική μελέτη που ξεκίνησε το 2006 έχει ήδη δείξει ότι ένα αντίσωμα του PD-1 συρρικνώνει τους όγκους σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Μια τρίτη τακτική ανοσοθεραπείας, ελαφρώς διαφορετική από τις δύο προηγούμενες, αφορά την απομόνωση Τ-κυττάρων από τον οργανισμό του ασθενή, την προσθήκη στα κύτταρα αυτά επιπλέον γονιδίων, και την μεταφορά τους πίσω στον ασθενή. Προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι προσέγγιση εξαφανίζει τη λευχαιμία σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών.

Οι δοκιμές τώρα συνεχίζονται, και οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν τα επόμενα χρόνια να κατανοήσουν γιατί οι ανοσοθεραπείες δείχνουν να είναι αποτελεσματικές σε ένα μέρος μόνο των ασθενών. Αυτό θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει και τους υπόλοιπους.

Καθαρτήριος ύπνος

Φέτος είχαμε τις πρώτες ενδείξεις για το πώς ο ύπνος βοηθά στον καθαρισμό του εγκεφάλου. Όταν ο εγκέφαλος πέφτει σε ύπνο, μικρά κανάλια που υπάρχουν ανάμεσα στα κύτταρα αρχίζουν να διευρύνονται. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί έτσι να εισχωρήσει βαθιά μέσα στον ιστό και να απομακρύνει τοξίνες που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας -ίσως και τις τοξίνες που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Νυστέρι για DNA

Οι γενετιστές που χειρουργούν το DNA έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο νυστέρι ακριβείας. Είναι το CRISP, ένα σύμπλοκο πρωτεϊνών που κανονικά βοηθά κάποια βακτήρια να κόβουν κομματάκια το DNA των ιών που τους επιτίθενται. Δεκάδες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν φέτος το CRISP για να πραγματοποιήσουν μικροχειρουργικές επεμβάσεις σε γονίδια και να κατανοήσουν τη λειτουργία τους.

Θεραπευτική κλωνοποίηση

Το 2013 οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν πολύτιμα βλαστικά κύτταρα δημιουργώντας ανθρώπινα έμβρυα μέσω κλωνοποίησης. Αυτό είχε ήδη γίνει σε πολλά είδη πειραματόζωων, οι άνθρωποι όμως είναι λίγο πιο ιδιότροποι. Για την κλωνοποίησή τους, όπως φαίνεται, απαιτείται μια δόση καφεΐνης.

Περισσότερο ρεύμα από τη λιακάδα

Μια νέα κλάση υλικών, οι «περοβσκίτες», υπόσχονται αποδοτικότερα, φθηνότερα φωτοβολταϊκά. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, η αποδοτικότητά τους έφτασε το 15%, ποσοστό μικρότερο από ότι στις σημερινές τεχνολογίες, το οποίο όμως μπορεί να αυξηθεί. Οι μέρες τω πάνελ πυριτίου ίσως είναι μετρημένες.

Εμβόλια στα μέτρα μας

Ερευνητές ανέπτυξαν φέτος ένα εμβόλιο για τον συγκυτιακό αναπνευστικό ιό (RSV), ο οποίος προσβάλλει συχνά τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τεχνικές δομικής βιολογίας. Το εμβόλιο περιέχει μεταλλαγμένες μορφές μιας πρωτεΐνης του ιού, σχεδιασμένες έτσι ώστε να αυξάνουν την πιθανότητα παραγωγής αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοιου είδους σχεδιασμένα αντιγόνα θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν και κατά του HIV.

Διάφανος εγκέφαλος

Μια νέα τεχνική χημικής κατεργασίας ιστών, με την ταιριαστή ονομασία Clarity («Καθαρότητα») αντικαθιστά τα αδιαφανή λιπίδια του εγκεφάλου με μόρια διαφανούς τζελ. Η νέα μέθοδος για διαυγείς εγκεφάλους αφήνει ανέπαφη τόσο τη μικροσκοπική όσο και τη μακροσκοπική δομή, επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές να βλέπουν ταυτόχρονα και το δέντρο και το δάσος.

Καλλιεργημένα όργανα

Οι τεχνολογίες καλλιέργειας ιστών είναι τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο καυτά ερευνητικά πεδία. Βλαστικά κύτταρα που αφέθηκαν να αναπτυχθούν πάνω σε τρισδιάστατες σκαλωσιές χρησιμοποιήθηκαν φέτος για την καλλιέργεια μίνι νεφρών ή ακόμα και μίνι ανθρώπινων εγκεφάλων. Προς το παρόν, αυτά τα «οργανοειδή» δεν διαθέτουν νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, είναι όμως χρήσιμα στην κατανόηση της ανάπτυξης και της φυσιολογίας του ανθρώπου.

Η προέλευση των κοσμικών ακτίνων

Η Γη βομβαρδίζεται συνεχώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας που διαπερνούν το Ηλιακό Σύστημα. Οι πορείες τους όμως επηρεάζονται από τυχόν μαγνητικά πεδία που συναντούν στο δρόμο τους, οπότε είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την προέλευσή τους. Φέτος, οι αστρονόμοι έδωσαν απάντηση σε ένα ερώτημα 100 ετών: οι κοσμικές ακτίνες προέρχονται από γερασμένα άστρα που εκρήγνυνται σε σουπερνόβα.

Τα μικρόβια μέσα μας

Μια νέα μελέτη για τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που φιλοξενεί το ανθρώπινο έντερο εμφανιζόταν σχεδόν κάθε εβδομάδα σε όλη τη διάρκεια του 2013. Οι φιλοξενούμενοι μέσα μας διαπιστώνεται ότι συνδέονται με την παχυσαρκία, με τον καρκίνο, ακόμα και με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Για την καταπολέμηση μιας ποικιλίας ασθενειών, θα πρέπει τώρα να μάθουμε πώς να χειραγωγούμε την πολύτιμα μικροχλωρίδα.

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες