syntax anadromika ste

Η «μάχη των μαχών» δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 10.01.2020, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το φλέγον ζήτημα που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Χιλιάδες οι αγωγές για τα αναδρομικά

Σε μία πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου διενεργήθηκε η «πιλοτική» δίκη για την υπόθεση από την οποία θα εκδοθεί μία απόφαση-οδηγός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το 2013 μέχρι και σήμερα.
 
Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν για το ζήτημα 6.000 αγωγές για αναδρομικά.
 
Συνολικά σύμφωνα με τους δικηγόρους των συνταξιούχων έχουν κατατεθεί πάνω από 200.000 αγωγές

Οι δικηγόροι των συνταξιούχων δεν παρέλειψαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές που τις έχουν κρίνει ήδη από το 2015 αντισυνταγματικές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα» προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Παράλληλα, επισήμαναν πως έχουν γίνει 27 διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε διάστημα 10 χρόνων που ορίζουν τις περικοπές των συντάξεων.

«Είναι πολύ σημαντικό, η κρίση σας να διαφυλάξει ένα βιώσιμο, κοινωνικό, κράτος δικαίου…» επισήμανε συγκεκριμένα ο Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος των συνταξιούχων.

Τι λέει το ελληνικό Δημόσιο για την πιλοτική δίκη σχετικά με τα αναδρομικά

Από την πλευρά τους, ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξαν πως είχε δικαίωμα να ζητήσει πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον του ότι ήταν μονόδρομος για εκείνον, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Ακόμη, ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξε επίσης ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη για τα αναδρομικά, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΕΦΚΑ δεν δίστασε, προκαλώντας αίσθηση, να αναφέρει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως ό, τι επιδικάσει το δικαστήριο, θα περικοπεί από το νόμο!! «Υπάρχουν διεκδικήσεις 21,5 δις σε συντάξεις και περίπου 5 δις σε επικουρικές. Με τις υποχρεώσεις στους συνταξιούχους του στενού δημοσίου τομέα φτάνουμε σε δυσθεώρητα ποσά. Ό,τι σας επιδικάσει το δικαστήριο θα περικοπεί από το νόμο» τόνισε ο νομικός παραστάτης του ελληνικού Δημοσίου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Φώναξαν για τα αναδρομικά τους!

Από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες συνταξιούχοι.

αναδρομικάαναδρομικά

Φωτογραφίες: Intime.

 STE

Παράθυρο για αναδρομικά 10 μηνών με αθροιστικά ποσά ως 11.000 ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις ανοίγει αύριο για 2,5 εκατ. συνταξιούχους στην πιο κρίσιμη δίκη που έχει γίνει ως τώρα για τις περικοπές των Μνημονίων.

Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σήμερα κύρια σύνταξη από 1.030 ευρώ ως 2.440 ευρώ έχουν αναδρομικά που ξεκινούν από 575 ευρώ και φτάνουν ως 9.140 ευρώ. 

Στις επικουρικές τα αναδρομικά ξεκινούν από 136 ευρώ (ΝΑΤ) και φτάνουν ως 2.100 ευρώ (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες).

Το άθροισμα αναδρομικών για συνταξιούχους που έχουν κύρια και επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει ως και τις 11.000 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις και ως 6.500 ευρώ κατά μέσο όρο για τις μικρότερες.

Η δίκη της χρονιάς

Ολα αυτά κρίνονται στην πρότυπη δίκη που ξεκινά αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την παρουσία εκατοντάδων συνταξιούχων έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου που θα ζητούν δικαίωση για τις μειώσεις που έπρεπε ήδη να τους έχουν επιστραφεί. Η απόφαση αναμένεται στο διάστημα από Μάρτιο έως Μάιο του 2020.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται, ύστερα από αίτημα του ΕΦΚΑ, να επαναβεβαιώσει ή να ακυρώσει τις αποφάσεις 2287-2288 που πήρε η Ολομέλειά του τον Ιούνιο του 2015 κρίνοντας τότε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με τους Νόμους 4051 και 4092 του 2012.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν εφαρμόστηκε και οι μειώσεις συνεχίστηκαν παρανόμως να επιβάλλονται στις συντάξεις, τόσο για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου όσο και για το διάστημα από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 που οι συνταξιούχοι πληρώνονταν ακόμη με τις παλιές τους συντάξεις και όχι τις επανυπολογισμένες (με εθνική σύνταξη, ανταποδοτική και προσωπική διαφορά) που παίρνουν οι συνταξιούχοι από 1ης/1/2019.

Η πλευρά του ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ ισχυρίζεται ότι επειδή τον Οκτώβριο του 2019 το ΣτΕ έβγαλε συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων με μία ψήφο διαφορά (13 υπέρ, 12 κατά), συνάγεται ότι «νομιμοποιούνται» και οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές διότι ο επανυπολογισμός πήρε ως βάση τα ποσά συντάξεων που καταβάλλονταν το 2014 και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αντισυνταγματικές περικοπές!

Ακόμη και με μια τέτοια «νομική ακροβασία» μένει κενό το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 διότι οι αντισυνταγματικές μειώσεις θα έπρεπε να νομοθετηθούν εκ νέου, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη, γι’ αυτό και τα δικαστήρια δικαιώνουν μαζικά τους συνταξιούχους στις αγωγές που έχουν κάνει για τα αναδρομικά.

Η αυριανή «πρότυπη δίκη» δεν θα κρίνει αν υφίστανται οι αντισυνταγματικές μειώσεις, αλλά για πόσους μήνες θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι αντισυνταγματικές περικοπές που επιβάλλονταν παρανόμως μετά τον Ιούνιο του 2015.

Το επικρατέστερο και ελάχιστο διάστημα των επιστροφών είναι από τον Ιούλιο του 2015 (ένα μήνα μετά την απόφαση του ΣτΕ) ως και τον Απρίλιο του 2016 (έναν μήνα πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου). Υπάρχει όμως και σημαντική πιθανότητα να αναγνωριστούν παράνομες μειώσεις και για το διάστημα από Μάιο 2016 ως 2018. 

ελεύθερος τύπος

suntaksiouxoi

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ ανέλυσε τα οφέλη που θα προκύψουν από το νέο ασφαλιστικό, αλλά και τις πρωτοβουλίες για την προστασία της εργασίας.

Οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 99,5 ευρώ με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα γνωστοποίησε μιλώντας στον Σκάϊ ο κ. Βρούτσης, ενώ έως το τέλος του χρόνου πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και η αναλογιστική μελέτη.

Τόνισε επίσης ότι στις κύριες συντάξεις έρχονται αυξήσεις για ασφαλισμένους από τα 33 έτη και πάνω. Η αύξηση θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων καθώς θα υπάρξει επαναϋπολογισμός.

«Θέλω να αποστείλω ένα μήνυμα, μετά τις αλλαγές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ιανουαρίου, η Ελλάδα αποκτά ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα με απόλυτη βιωσιμότητα και απόλυτα διασφαλισμένο όσον αφορά την επάρκεια του αλλά και την απόδοση του σε επίπεδο συντάξεων», είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει όλοι να δουν την δημόσια ασφάλιση με άλλο μάτι, να θέλουν να είναι ασφαλισμένοι γιατί θα παίρνουν μια σύνταξη που δεν θα επηρεαστεί ποτέ ξανά.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη ενώ προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ έκανε γνωστό πως κάθε χρόνο θα ενισχύεται το ασφαλιστικό με το 0,5 του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση, τόνισε ότι θα καταβάλουν μία εισφορά.

Προστασία της εργασίας

Την ίδια ώρα όπως επιβεβαίωσε, προχώρησε στην υπογραφή υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία οι παραβάσεις αλλά και τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται στο πλαίσιο της προστασίας της Εργασίας, θα αποτυπώνονται με ακρίβεια.

«Την Παρασκευή υπέγραψα μια απόφαση που αποτελεί δομική αλλαγή στο σύνολο της αγοράς εργασίας που θα επηρεάσει όλους τους εργαζόμενους της χώρας υπό την έννοια του προστατευτικού πλαισίου αλλά και όλες τις επιχειρήσεις της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν χρέος και καθήκον μου» συνέχισε ο υπουργός εξηγώντας πως όλο αυτό το διάστημα αυτός κι οι συνεργάτες του εργάζονταν για αυτό, καταγράφοντας χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις στο σύστημα ποινών και κυρώσεων που επιβάλονταν σε επιχειρήσεις λόγω αβελτηρίας ή λαθών ή καταστρατήγησης εργατικής νομοθεσίας.

«Δεν είχε ασχοληθεί κανένας ποτέ και μετά από δέκα με δεκαπέντε χρόνια έρχεται πλέον αυτή η υπουργική απόφαση- νέα αρχιτεκτονική στο πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων του εργατικού δικαίου», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως από 1-1-2020 όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα ξέρουν επ’ ακριβώς, εάν πραγματοποιήσουν κάποια παράβαση, τι πρόστιμο θα πληρώσουν.

«Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι επιθεωρητές θα μπορούν με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο να προσδιορίζουν τις παραβάσεις με τις αντίστοιχες κυρώσεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι διαρθρωτική αλλαγή η οποία έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αλλαγών που κάνουμε ως κυβέρνηση, υπέρ των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα υπέρ των εργαζόμενων».

Στο παρελθόν, υπήρχαν στρεβλώσεις, παθογένειες και το στοιχείο της υποκειμενικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις από την πλευρά των επιθεωρητών, στο παρελθόν, τόνισε ο υπουργός ο οποίος επισήμανε εντούτοις πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ισοπεδώσει το παρελθόν. «Αυτά τελειώνουν για πάντα», υπογράμμισε.

«Όλες οι επιχειρήσεις πια, με καθαρούς κανόνες θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Στόχος μας είναι η συμμόρφωση, κι η υπεράσπιση του εργατικού δικαίου της χώρας ώστε κανείς να μην κάνει παραβάσεις» κατέληξε.

reporter

eyro xeria

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου του 2020 του Δημοσίου και του ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Αποστόλου Βεσυρόπουλου και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του Δημοσίου μηνός Ιανουαρίου θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου αντί της 30ης Δεκεμβρίου, ενώ η 20η Δεκεμβρίου 2019, καθορίζεται και ως ημερομηνία καταβολής των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2020 του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Nωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020 - Aναλυτικά

eyro xeria 

Αναδρομικά πενταμήνου με τις συντάξεις Μαρτίου θα λάβουν εφάπαξ οι 465.000 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων, λόγω της καθυστέρησης κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών οφείλεται στην παράδοση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία παραδίδεται σήμερα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση ώστε το νομοσχέδιο να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη δημόσια διαβούλευση.

Οι αυξήσεις

Τις αυξήσεις στις επικουρικές θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019.Οι 465.000 συνταξιούχοι επικουρικής θα έχουν μέσο ποσοστό αύξησης που φτάνει μέχρι το 48,24%. Θα αφορούν όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» :

– Το 100% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) θα έχει μέση αύξηση 29,49%.

- Το 56,95% των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων θα έχει μέση αύξηση 31,29%.

– Το 18,78% των συνταξιούχων του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα πάρει μέση αύξηση 44,92%.

-Το 51,66% των συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) θα δει μέση αύξηση 28,81%.

-Το 38,48% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ θα πάρει μέση αύξηση 12,29%.

Όλα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016.

Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις.

mitarakis notis yfypourgo

Στις αρχές του 2020 θα ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης

. «Βασική συνταγματική επιταγή αποτελεί για το κράτος να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του συστήματος, απέναντι στη δημογραφική κρίση και μελλοντικούς δημοσιονομικούς κύκλους», είπε ο υφυπουργός και σημείωσε:

«Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης, διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Μικτό σύστημα

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού είναι ξεκάθαρα το δημογραφικό. Τα αμιγώς αναδιανεμητικά συστήματα μπορούν να επιβιώσουν όταν έχουμε τέσσερις εργαζόμενους ανά συνταξιούχο. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και προβλέπεται το 2070 η σχέση αυτή να μειωθεί περαιτέρω στον 1,25 εργαζόμενο ανά συνταξιούχο. Άρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

«Ήδη, με βραχυπρόθεσμα μέτρα, εργαζόμαστε προς την άμβλυνση των πιέσεων του δημογραφικού. Οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα, η στήριξη των νέων οικογενειών, η παύση του ηλικιακού ρατσισμού, με ουσιαστικό περιορισμό της περικοπής των συντάξεων κατά 60%, στους συνταξιούχους, είναι μέτρα που λαμβάνουμε. Όμως, πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Το νέο ασφαλιστικό

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2020 η κυβέρνηση φέρνει το νέο ασφαλιστικό.

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε ο γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου», επισήμανε παρατηρώντας ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δικαίωσαν απόλυτα τις πάγιες θέσεις της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τη ληστρική συμπεριφορά απέναντι στην παραγωγική Ελλάδα, μέσω των υψηλών εισφορών, την απαξίωση της εργασίας μέσα από τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και τη μείωση των συντάξεων μέσω του πλαφόν που επιβλήθηκε».

Όπως υπογράμμισε, «το νέο ασφαλιστικό που θα είναι νόμος του κράτους στις αρχές του 2020 διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη επιλογή των εισφορών που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν, γνωρίζοντας εκ προοιμίου τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή. Αλλά και στη μισθωτή εργασία θα ελαφρύνει το ασφαλιστικό βάρος, την ψαλίδα μεταξύ του συνολικού κόστους εργασίας και του καθαρού μισθού που παίρνουν στην τσέπη οι εργαζόμενοι.

Από το 2020 μειώνονται σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές και συνολικά, σε βάθος τετραετίας, θα μειωθούν οι εισφορές αυτές κατά 25%, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, για τα πολλά χρόνια εργασίας, ώστε όσα πιο πολλά κατέβαλε κάποιος και για περισσότερα χρόνια τόσο περισσότερα να λάβει ως σύνταξη. Καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που είχε αντισυνταγματικά επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα αναδρομικά

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας» και συμπλήρωσε: «Φυσικά, ως κυβέρνηση, δεσμευόμαστε για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των αναδρομικών και κλειδί για την αποπληρωμή θα αποτελέσει η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, ληξιπροθέσμων και μη, και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων». Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά απέναντι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μείωση επιβάρυνσης

«Είναι δεδομένο ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και με το φορολογικό η συνολική μείωση της επιβάρυνσης ελευθέρων επαγγελματιών με εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, θα είναι πολύ σημαντική», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με την αύξηση της κατώτατης εισφοράς, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να την αυξήσει λίγο, και αυτό γιατί θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τη σύνταξη που θα λάβουν οι χαμηλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Σωρευτικά, όμως, πληρώνει λιγότερα ο ελεύθερος επαγγελματίας λόγω των φοροελαφρύνσεων».

eyro 50eyra atm

Αυξήσεις μεταξύ 42 ευρώ και 232 ευρώ τον μήνα έρχονται στις επικουρικές συντάξεις από την 1/1/2020 με τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Τις αυξήσεις θα πάρουν 460.000 συνταξιούχοι που είχαν μειώσεις ως και 55% μετά τον Ιούνιο του 2016 με τον νόμο 4387/2016 (νόμοςΚατρούγκαλου). Ως γνωστόν οι μειώσεις αυτές επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ (μικτά).

Οι περικοπές ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τον λόγο αυτόν θα επιστραφούν στους συνταξιούχους με αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η αύξηση θα πιστωθεί μετά την ψήφιση του νόμου και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συνταξιούχοι θα δουν ζεστό χρήμα στις επικουρικές τους από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου του 2020.

Πέραν της μηνιαίας αύξησης, θα έχουν και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, γιατί η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει το διάστημα των επιστροφών από τις 4 Οκτωβρίου του 2019 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις έρχονται με αναδρομικά 4 μηνών (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020).

Το ύψος των αναδρομικών φτάνει ως και 950 ευρώ και αφορά κυρίως συνταξιούχους με επικουρική από ταμεία τραπεζών όπως της πρώην Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) και Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ). Στα εν λόγω ταμεία οι μειώσεις επικουρικών ήταν 54,8% και 42,6%.

Στο επικουρικό του ΙΚΑ οι μειώσεις ήταν 50,73%, οπότε και εκεί βγαίνουν καλές αυξήσεις. Το ίδιο και στο επικουρικό του ΝΑΤ-ΚΕΑΝ όπου οι μειώσεις ήταν 40,25% με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα πάρουν περίπου 260.000 συνταξιούχοι που είχαν μεγάλες περικοπές. Οι περισσότεροι προέρχονται από το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, το ΤΕΑΥΕΚ, τα επικουρικά των Τραπεζών, το ΤΑΔΚΥ, το ΤΕΑΔΥ, και το επικουρικό των δικηγόρων (ΤΕΑΔ).

enikos

Περισσότερα Άρθρα...