Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε ένα απρόσμενα τρυφερό στιγμιότυπο χθες στη Βουλή, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Τι κι αν γινόταν συζήτηση επί επίκαιρων ερωτήσεων, o... Τζαβάρας στρίμωξε κυριολεκτικά τον Στυλιανίδη στον τοίχο.

Σε αυτό το στιγμιότυπο  , φαίνεται ότι ο Κώστας Τζαβάρας έχει κάτι μυστικό να πει στον συνάδελφό του: τον κρατάει στον τοίχο ενώ με το δάχτυλο πλησιάζει το πρόσωπό του, όσο ο κ. Στυλιανίδης μοιάζει αμήχανος να αμύνεται..

iefimerida

ispanida ta pselnei se gap

Αγανακτησμένη νεαρή Ισπανίδα τα έψαλλε στον Γιώργο Παπανδρέου όταν πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τα έχασε, όταν η κοπέλα, μέλος της Νεολαίας της Διεθνούς, κατήγγειλε την χλιδή στην διαβιούν οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής, τη στιγμή που πολλά κράτη της ευρωζώνης «πνίγονται» στη λιτότητα!

Αναφερόμενη στα πεντάστερα, τις λιμουζίνες και τα δείπνα με αστακούς και σαμπάνιες, η Μπεατρίθ Ταλεγόν, τα έψαλλε στους ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τη Διεθνή, και δη στον επικεφαλής της Παπανδρέου!

«Απαιτούμε επιτέλους η Σοσιαλιστική Διεθνής να έχει λόγο ύπαρξης, μην μας κάνετε εμάς τους νέους να ντρεπόμαστε. Να πάψουν να αποτελούν ένα μυστήριο όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Μας θέλετε διακοσμητικούς εμάς τους νέους, απλά για να γεμίζουμε τις αίθουσες. Είστε εσείς οι υπεύθυνοι αυτού που συμβαίνει τώρα... εμείς πληρώνουμε τις συνέπειες από την απουσία πολιτικής σας ή από τις πολιτικές σας» είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Ισπανίδα!

Αμέσως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσπάθησε να υπερασπιστεί τους συμμετέχοντες και τον εαυτό του!!

«Δεν είμαστε το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Εμείς που είμαστε εδώ δεν δίνουμε μάχη από ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Δίνουμε μάχη στους δρόμους, στα συνδικάτα, στις χώρες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κος Παπανδρέου, αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει... το πως ακριβώς ο ίδιος δίνει αυτή τη μάχη για τη χώρα του, την ανεργία και τη φτώχεια!

Αφού δεν «πολεμά» από τα πολυτελή ξενοδοχεία, από πού δίνει μάχες για τους έλληνες και τους Ευρωπαίους... από τα ακριβά διαμερίσματα του Μανχάταν ;;; ή από τις πανεπιστημιακές αίθουσες του Χάρβαρντ και του Κολούμπια;;;

«Ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε μαζί» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός, προσπαθώντας να καλμάρει την Ισπανίδα!

Η οργή του Ελληνικού λαού, πως θα καλμάρει, όταν ξεσπάσει;

H προσέγγιση της Λούκας Κατσέλη και του ΣΥΡΙΖΑ –του Αλέξη Τσίπρα, εν προκειμένω- γίνεται αργά και σταδιακά. Σχεδόν βασανιστικά.

Πληροφορούμαι ότι η ... επόμενη δημόσια συνύπαρξη των δυο τους θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Λούκα Κατσέλη ως πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και θα είναι κάτι σαν «στρογγυλή τράπεζα».

Το θέμα της συζήτησης θα είναι –ποιο άλλο;- η παγκόσμια οικονομία, η πολιτική της λιτότητας και η ελληνική κρίση, ενώ εκτός του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο πάνελ θα βρίσκονται οι οικονομολόγοι Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ και Έκχαρτ Χάιν.

matrix2

Με τη φράση «ισχύει ό,τι ξέρετε από χθες», απαντούσαν χθες κύκλοι της ΔΗΜΑΡ στην ερώτηση που δέχονταν από πολλούς δημοσιογράφους για την «σιωπή» του κόμματος του Φώτη Κουβέλη ως προς την... επιστράτευση των ναυτεργατών.

Οι ίδιες πηγές απαντούσαν πως ήδη από τη Δευτέρα, το κόμμα είχε ζητήσει να αποφευχθεί η επιστράτευση και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου.
 
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι χθες, η ΔΗΜΑΡ δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση –έτσι για τα μάτια- σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από όλες τις «τάσεις» στο εσωτερικό του κόμματος.
 
Οι «εκσυγχρονιστές» φερ’ ειπείν, έλεγαν  ότι «επιτέλους αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας», ενώ η μειοψηφία που ζητεί αποχώρηση από την κυβέρνηση υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο: «έγιναν ουρά του Σαμαρά κανονικά», μού έλεγαν.
 
Η είδηση, βεβαίως, δεν κρύβεται μόνο στην ουσία των δύο φράσεων, αλλά στο γεγονός ότι οι μεν πρώτοι χρησιμοποιούν το πρώτο πληθυντικό («αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε») ενώ οι δεύτερο το τρίτο πληθυντικό («έγιναν ουρά…»).
 
Μ’ άλλα λόγια, στα πρόσωπα των ρημάτων μπορεί να κρύβονται οι προθέσεις των μεν και των δε, αλλά και οι εσωκομματικές ανακατατάξεις στη ΔΗΜΑΡ. 

 matrix

samaras dosier

Το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί διάφορες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή πρωτίστως τη χώρα, και δευτερευόντως την τρικομματική κυβέρνηση.

Κατά κοινή παραδοχή, η εξίσωση που καλείται να... λύσει είναι αρκετά δύσκολη, αλλά όμως, δείχνει να το παλεύει, και μάλιστα με πολλές αξιώσεις. «Ο Σαμαράς, αποδεικνύεται μεγάλος παίκτης» παραδέχονται ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι του. Οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάνει του έχουν βγει και με το παραπάνω.

Ωστόσο, η παρτίδα θα κριθεί το επόμενο δίμηνο, κάτι που το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Γι' αυτό κι έχει αποφασίσει να σηκώσει προσωπικά το βάρος των προσπαθειών που θα καταβληθούν μέχρι το Πάσχα. Ο Σαμαράς, γνωρίζει τις δυσκολίες, όμως, όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του, είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιάσει διάφορα.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ, σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα επιχειρήσει να συγκροτήσει μια πιο ευέλικτη ομάδα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.

Η πρώτη κίνηση είναι ο ανασχηματισμός. Από κει και πέρα σκέφτεται και διάφορα άλλες ενέργειες, που έχουν να κάνουν με τις αποκρατικοποιήσεις και τα μεγάλα έργα. Ο Σαμαράς, πιστεύει ότι παρά την γενικευμένη απαισιοδοξία που υπάρχει στον κόσμο, θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν ακόμη και τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Άλλωστε, ήδη, σε μια από τις μεγάλες (μυστικές) δημοσκοπήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η Ν.Δ., καταγράφει διαφορές από 3% έως και 6%, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν λοιπόν τον Μάιο, καταγράφονται οι ίδιες τάσεις στο εκλογικό σώμα, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες. Γι' αυτό, έχει δώσει εντολή, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διενέργεια του τακτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί ο Μεσσήνιος, θεωρούν ότι το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αρχίζει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.

Και, αυτό γιατί ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι μετά το καλοκαίρι, ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα στον κυβερνητικό συνεταιρισμό. Όχι, ότι είναι σίγουρος ότι τώρα, όλα θα κυλήσουν ομαλά. Απεναντίας, δείχνει να φοβάται τις εσωτερικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ, και την έλλειψη, πυγμής από την πλευρά του Βενιζέλου.

Υ.Γ. Η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι επιχείρησαν να συγκροτήσουν μία πιο ευέλικτη ομάδα, απέτυχαν

parapolitika

nd-somatofilakes

Τρία πρόσωπα από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, και οι τρεις εκ των απορρήτων του Αντ. Σαμαρά, φαίνεται ότι πρωταγωνιστούν στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης έναντι των κοινωνικών εντάσεων που προκαλούνται αλλά και στην ομαλή λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θεωρείται κατ΄ πολλούς ο στρατηγικός νους δίπλα στον Πρωθυπουργό, εκείνος που επιχειρεί δηλαδή να διαμορφώσει τους όρους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της ιδέας για το κεντρώο, μεταρρυθμιστικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου αυτή να εκπροσωπήσει το «ευρωπαϊκό» μέτωπο στις επόμενες εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαζαρίδης βρίσκεται πίσω και από τη στρατηγική που ακολουθήθηκε έναντι της τρόικας, σε αγαστή συνεργασία με τον Γ. Στουρνάρα.

Ο Δημήτρης Σταμάτης λειτουργεί ως ο… μαέστρος του κυβερνητικού σχήματος καθώς έχει επιφορτιστεί με το βάρος της συνεννόησης μεταξύ Μαξίμου και πολιτικών αρχηγών, όταν βέβαια οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν συνομιλούν απευθεία. Ο κ. Σταμάτης δίνει συχνά το παρών στις συσκέψεις των τριών ενώ σε αυτόν παραπέμπονται και τα ακανθώδη ζητήματα της κυβέρνησης που απαιτούν την παρέμβαση του Μαξίμου. Συχνά είναι ο ίδιος που «τρέχει» κυβερνητικές συσκέψεις, πριν το θέμα παραπεμφθεί στον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Επικρατείας είναι αυτός που ανέλαβε να συνεννοηθεί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την επιστράτευση των ναυτεργατών, συνομιλώντας κατά περίπτωση είτε με τους δύο προέδρους είτε με τους Χρ. Πρωτόπαππα από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο Γραμματέας της Κυβέρνησης, ή όπως παλαιότερα τον αποκαλούσαν «του υπουργικού συμβουλίου», Τάκης Μπαλτάκος δεν περιορίζεται μόνον στην νομική προεργασία ή διαχείριση των υποθέσεων που ανακύπτουν, όπως μόλις χθες την προετοιμασία των αποφάσεων που υπέγραψαν οι Αντ. Σαμαράς και Κ. Μουσουρούλης για την επιστράτευση των ναυτεργατών. Συχνά λειτουργεί και ως τροχονόμος μεταξύ των υπουργείων εις ότι αφορά τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις, καθώς από το γραφείο του περνά ο όγκος των δράσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν ως προαπαιτούμενα έναντι της τρόικας, ενώ διατηρεί και ισχυρό πολιτικό λόγο παρεμβαίνοντας συχνά ως προς την κατεύθυνση των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού και των ιμάμηδων, το δεύτερο μαζί με τον Δημ. Σταμάτη που έχει διατελέσει περιφερειάρχης στη Θράκη και γνωρίζει καλά το ζήτημα, ήταν και δικό του έργο.

Πίσω από τους τρεις αυτούς εμφανείς παίκτες υπάρχει και ένας «αφανής» πρωταγωνιστής, η σιωπή του οποίου είναι αναντίστοιχη της παρουσίας του στο Μαξίμου. Ο Κώστας Μπούρας, διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, μπορεί να μιλάει λίγο – κυρίως σε δημοσιογράφους – ωστόσο γνωρίζει σχεδόν το σύνολο όσων λαμβάνουν χώρα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο ενώ συχνά είναι αυτός που θα αναλάβει να μεταφέρει το μήνυμα του Αντ. Σαμαρά στον κατάλληλο αποδέκτη καθώς αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη και πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

tripras atenizei naxos

Λένε ότι ο καλός ταξιδευτής δεν έχει σταθερά σχέδια και δεν έχει πρόθεση να καταλήξει κάπου. Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι οπαδός αυτού του μότο. Αυτό που ξέρω, είναι ότι ... δεν πρόλαβαν να σωπάσουν οι φωνές των επικριτών του για τα υπερατλαντικά ταξίδια και εκείνος δρομολογεί ήδη τις επόμενες εξορμήσεις του στο εξωτερικό.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι προτεραιότητες δεν αποτελούν μόνο η Ρωσία και η Κίνα, χώρες τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να επισκεφθεί πριν από τον Αντώνη Σαμαρά. Για ευνόητους λόγους, δηλαδή για να πάρει τη δόξα πριν από τον πρωθυπουργό.

Στις άμεσες προτεραιότητες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ένα ταξίδι στην Ινδία κι ένα στη Νότια Αφρική. Αυτό επειδή μαζί με τη Μόσχα, το Πεκίνο, καθώς και τη Βραζιλία, την οποία ο κ. Τσίπρας έχει ήδη επισκεφθεί, οι εν λόγω χώρες συμπληρώνουν το παζλ των αποκαλούμενων και χωρών BRICS.

Πρόκειται για τς αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, από τις οποίες προφανώς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μαθήματα. Για την ιστορία σημειώνω, ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου σκόπευε ως πρωθυπουργός να επισκεφθεί τις εν λόγω χώρες, αλλά δεν πρόλαβε...

Μικροπολιτικός

Περισσότερα Άρθρα...