Ολο και περισσότεροι δήμοι συνειδητοποιούν ότι η υπόθεση της φιλοζωίας και των αδέσποτων ζώων, δεν είναι μόνο ένα θέμα μέριμνας και υγιεινής, αλλά η συντροφιά των ζώων αποτελεί και ένα εργαλείο για τη επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Πέραν των απλών παραπομπών που έχουμε συνηθίσει σήμερα όπως η φύλαξη, η υποστήριξη τυφλών κλπ, τα ζώα συντροφιάς αποδεικνύονται όλο και περισσότερο χρήσιμα.
Με τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητες και ψυχολογικής υποστήριξης, τα ζώα συντροφιάς γίνονται το νούμερο ένα εργαλείο καταπολέμησης της κατάθλιψης που μαστίζει την τρίτη ηλικία σε ποσοστά 25%. Επίσης συνεισφέρουν πια αποφασιστικά στην υποστήριξη παντοιοτρόπως των μοναχικών ατόμων. Βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν διάφορες παθήσεις που έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο. Δημιουργούν στις μικρές ηλικίες νοοτροπία ευθύνης κια καθήκοντος για τη φροντίδα τους, υποστηρίζουν ΑμεΑ κλπ.
Σημαντικότατη στο όλο εγχείρημα είναι η εκπαίδευση των ζώων. Από την πολύ απλή εκπαίδευση που εξαλείφει τα όποια προβλήματα συμβίωσης με έναν σκύλο αλλά και τις δυσλειτουργίες στο κοινωνικό περιβάλλον, μέχρι την σε βάθος εκπαίδευση που οδηγεί τα σκυλιά στο να αναπτύσσουν εκπληκτικές δεξιότητες.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σοβαρούς λόγους να ευαισθητοποιεί τον κόσμο στην βιωματική εξοικείωση με τα σκυλιά και στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης.
Στα Ιωάννινα λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία. Στην Αγία Βαρβάρα διοργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης κάθε Κυριακή στα Πάρκα και στον Βύρωνα διοργανώνεται Ημερίδα με θέμα τη Φιλοζωία και τη βιωματική εκπαίδευση με σκύλους.
Η αρχή έγινε αλλά χρειάζεται εξέλιξη και εξειδίκευση.
Το Πρόγραμμα της ημερίδας στο Δημαρχείο του Βύρωνα την Κυριακή 4.2.2018, 10.00 π.μ. - 1.30 μ.μ.
9:40-10:00: Προσέλευση- Εγγραφές
10:00- 10:15: Χαιρετισμοί από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα, τη Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον Θέμη Δημητρακόπουλο, συγγραφέα και πολιτικό επιστήμονα, την Άννα Ανδριανού, ηθοποιό και σκηνοθέτη, την Έλενα Δέδε, δικηγόρο και ιδρύτρια του Dogs’Voice.
10:15-10:30: Πρόλογος από τον Δρ. Χρήστο Καραγιάννη, κτηνίατρο- συμπεριφοριολόγο, Ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας & της Pets Pro Academy.
10:30-10:45: Αρετή Προβατά, MCIPR - Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Αγ. Δημητρίου, "Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα στις πόλεις. Η περίπτωση του Αγ. Δημητρίου".
10:45-11:00: Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, προϊσταμένη του 4ου Παιδικού Σταθμού Βύρωνα και συγγραφέας, «H Φιλοζωία και η βιωματική εκπαίδευση με σκύλους ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απόκτηση γνώσης, την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα».
11:00-11:30: Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. - Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέας και εικονογράφος, «Οι ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων ως το μοναδικό μέσο ριζικής αλλαγής της ζωοφιλικής παιδείας της χώρας. Πρώην αδέσποτοι σκύλοι μεγάλοι Δάσκαλοι και θετικοί ενισχυτές στον κόσμο των παιδιών. Το βιβλίο «Το Δώρο» ως πολυθεματικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα πλαίσια του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου».
11:30-11:45: Πετρίδης Χρήστος επικοινωνιολόγος, διαφημιστής και εικαστικός, Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Αλέξανδρος Κατσαρής, παιδίατρος και σεναριογράφος, συντελεστές της ταινίας Re- Action, «Δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει τη ζωή».
11:45-12:00: Μάνος Κρόκος, συγγραφέας και εκδότης, «Πλάθω ιστορίες γεμάτες συναισθήματα για ζώα σε μαγικά βασίλεια», παρουσίαση των παραμυθοκαρτών από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι.
12:00-12:30: Βιωματικό εργαστήριο από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι εικονογράφησης και τεχνικών μυθοπλασίας με στοιχεία θεάτρου: «Γινόμαστε όλοι ήρωες παραμυθιών».
12:30-12:45: Χριστίνα Νομικού, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου - Ειρήνη Παγίδα, Στέλεχος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια, «Παρουσίαση του φιλοζωικού προγράμματος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης: Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων».
12:45- 13:00: Έφη Δουβίτσα, επιμορφώτρια του Jane Goodall’s Roots&Shoots Greece για το Roots & Shoots Greece: «Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Jane Goodall’s Roots&Shoots και του δικτύου του».
13:00-13:15: Ευάγγελος Βλαχάκης, κινηματογραφιστής-επιμορφωτής οπτικού εγγραμματισμού για το Eudec Greece (Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία): «Παιδί, ζώα και το σχολείο της κοινότητας».
13:15- 13:30: Αριάδνη Ματράκα, youth worker, συντονίστρια προγραμμάτων εσωτερικού και εξωτερικού στη Hellenic Youth Participation, υπεύθυνη διοργάνωσης τοπικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων: «Ευκαιρίες διά βίου μάθησης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
13:30-14:00: Λήξη – Συζήτηση- Συμπεράσματα
Την ημερίδα συντονίζουν η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια Σκύλων, συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ., η Σούλα Παπαϊωάννου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και συγγραφέας και η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του Dogs’Voice.
Η είσοδος της ημερίδας είναι δωρεάν, ενώ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επαγγελματίες ή φοιτητές του χώρου της προσχολικής και σχολικής αγωγής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες λόγω των βιωματικών εργαστηρίων και η προεγγραφή γίνεται είτε με ένα γραπτό μήνυμα στο 6972852898, αφήνοντας ονοματεπώνυμο και email, είτε με ένα μήνυμα στη σελίδα Ζω.Ε.Σ. στο facebook, ενώ θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.