rythmisi ofeilwn doseis

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής ενώ οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα ταχθούν για την εφαρμογή του νόμου θα μπουν σε λειτουργία μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Αρχικά επισημαίνεται ότι η δυνατότητα ένταξης στην ρύθμιση των 120 δόσεων δίδεται τόσο σε φυσικά, όσο και σε νομικά πρόσωπα, για οφειλές ληξιπρόθεσμες έως την 31-12-2018 και θα διαρκέσει για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ για τα χρέη προς την εφορία μέχρι 26 Ιουνίου 2019.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με τα όσα λέει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στο enikos.gr, είναι τα ακόλουθα:

Οι οφειλέτες έναντι των ασφαλιστικών ταμείων χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπου θα ενημερώνονται για το ύψος της οφειλής τους, το «κούρεμα» της βασικής οφειλής (έως 55%) και των προσαυξήσεων (85%) καθώς και το τελικό απομειωμένο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν, τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων και το ύψος αυτών.

Οι οφειλέτες, εφόσον αποδέχονται το ύψος της μειωμένης οφειλής, ηλεκτρονικά προβαίνουν σε αποδοχή της ρυθμιστικής πρότασης της οφειλής του, ενώ η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οι οφειλέτες παραμένουν συνεπείς.

Οι οφειλέτες έναντι της εφορίας θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του taxis, θα ενημερώνονται αρχικά για το ύψος της οφειλής και των προσαυξήσεων αυτής και αφού δηλώσουν το ύψος του εισοδήματός τους και την οικογενειακή τους κατάσταση, θα ενημερώνονται για τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη καταβαλλόμενη μηνιαία δόση,

Οι οφειλέτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την καταβολή μικρότερου αριθμού δόσεων μεγαλύτερου χρηματικού ποσού στοχεύοντας στην μελλοντική ελάφρυνση τους λόγω της επιβολής τοκοφορίας της τάξεως 5%, που θα εφαρμοστεί σε οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο παρέχεται μόνο σε οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ενώ για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ θα εφαρμοστεί προοδευτικός συντελεστής υπολογισμού του αριθμού των μηνιαίων δόσεων σε συνάρτηση με την οφειλή, καθώς και της οικογενειακής τους κατάστασης και τον αριθμό των τέκνων τους.

Όσοι οφειλέτες είχαν υπαχθεί και εξυπηρετούν με συνέπεια την προγενέστερη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση για το ανεξόφλητο οφειλόμενο ποσό. Μόνο σε περίπτωση διακοπής της καταβολής των μηνιαίων δόσεων αυτής έως 5 Μαΐου 2019, δύνανται να επαναρυθμίσουν την ανεξόφλητη εναπομείνασα οφειλή τους και να την εντάξουν στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

Όσοι οφειλέτες καταδικάστηκαν για λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή δεν δικαιούνται ένταξης στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

Όσοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση τους δεν δικαιούνται ένταξης στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

Η προβλεπόμενη μηνιαία δόση των 30 ευρώ μηνιαίως καταλείπει εκτός ρύθμισης 120 δόσεων , τους οφειλέτες χρηματικού ποσού κατώτερου των 3.600 ευρώ, οι οποίοι δύνανται να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων

Οφειλές νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τακτική αιτία όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ κ.α. θα ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις που θα ανέρχονται το μέγιστο έως 18

Οφειλές νομικών προσώπων από έκτακτη αιτία, όπως ο φόρος κληρονομιάς ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις που θα ανέρχονται το μέγιστο έως 30.

Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν όσοι τύχουν ένταξης στην προσεχή ρύθμιση οφειλών τους και τούτο διότι η μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή η καθυστέρηση καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα καθιστά αυτούς έκπτωτους.

Επιπρόσθετα, εκτός ρύθμισης θα καθίστανται, όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ καθ” όλο το διάστημα της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή, καθώς και όσοι υποπέσουν σε φορολογική παράβαση μη πληρωμής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και παραβάσεις φοροδιαφυγής, ή δεν εξοφλήσουν ή τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθ” όλη τη διάρκεια της ρύθμισης και εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή. Σε περίπτωση έκπτωσης από την ρυθμιστική διαδικασία θα λαμβάνει χώρα αναβίβαση των διαγραφέντων ποσών των προσαυξήσεων.

Τέλος πρέπει να υπομνησθεί ότι, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της φορολογικής οφειλής, η απαλλαγή των προσαυξήσεων θα ανέρχεται σε ποσοστό 100% ενώ η επιλογή μικρότερου αριθμού μηνιαίων δόσεων από τον προτεινόμενο από την φορολογική διοίκηση θα επιφέρει απομείωση των προσαυξήσεων και των τόκων έως και ποσοστό 90%.

Όμως η επιλογή εξάντλησης του προτεινόμενου από την φορολογική διοίκηση αριθμού των δόσεων θα επιφέρει διαγραφή προσαυξήσεων της τάξεως του 10%.

enikos

forologikidilosi

Με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% που θα τρέχει κάθε μήνα θα βρεθούν και φέτος αντιμέτωποι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά τις 30 Ιουνίου, τη φορολογική τους δήλωση για το 2019.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Εξάλλου, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες από την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων δεν αλλάζει ούτε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος ούτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του φόρου, αλλά μόνο ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για τον φορολογούμενο και τα μέλη της οικογενείας του, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Πιο αναλυτικά:

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ' αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει επιπλέον και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Μετ' εμποδίων η λειτουργία του Taxisnet - Ποιες ημέρες και ώρες θα τεθεί εκτός

Εκτός λειτουργίας τίθεται σήμερα, Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο το TAXISnet λόγω του ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης της πληροφοριακής υποδομής της.

Σήμερα, Πέμπτη 9/5/2019 από τις 15:00 έως τις 20:00 καθώς και το Σάββατο 11/5/2019 από τις 8:00 έως τις 24:00 της Κυριακής 12/5/2019, ενδέχεται να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες στις εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ ΑΕ που χρησιμοποιούν το σύστημα αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω διαπιστευτηρίων Taxisnet (OAuth) της ΑΑΔΕ, λόγω του ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης της πληροφοριακής υποδομής της.

 

doy

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα βρεθούν από τις 30 Απριλίου όσοι οφειλέτες της εφορίας δεν υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζει το πώς θα κινηθούν οι εφοριακοί από  τις 30 Απριλίου απέναντι σε όσους επιλέξουν να μην υπαχθούν στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως η προστασία  του νόμου Κατσέλη εξέπνευσε στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και πως από την 1η Μαρτίου 2019 δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα του οφειλέτη να υποβάλει δικαστικώς αίτηση για εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση για οφειλές. Σε σχέση δε με το νέο καθεστώς προστασίας του νόμου 4605/2019 ξεκαθαρίζεται πως η ισχύς των νέων διατάξεων αρχίζει από τις 30 Απριλίου 2019.

Βάσει της εγκυκλίου όσοι δεν υπαχθούν ή δεν επιλεγούν στο νέο καθεστώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με  πρόγραμμα πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους. Αλλά ακόμη και εάν τους παρασχεθεί προσωρινή προστασία θα γλιτώσουν προσωρινά μόνον τον πλειστηριασμό και όχι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, όσοι υποβάλλουν αίτηση συναινετικής ρύθμισης και κριθούν επιλέξιμοι κατά τον προέλεγχο ισχύει αυτοδίκαιη αναστολή κάθε πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους, ακόμη και έναντι των πιστωτών που δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο. Η προστασία αυτή δεν θα ισχύει εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης με έναν τουλάχιστον πιστωτή, για αναστολή πλειστηριασμού ή σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής αίτησης δικαστικής ρύθμισης.

Αν ο οφειλέτης δεν κριθεί επιλέξιμος κατά τον προέλεγχο επιλεξιμότητας δεν ισχύει η αυτοδίκαιη αναστολή από πλειστηριασμούς και θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του με επίκληση της διαδικασίας του άρθρου 1000 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, η οποία κατατίθεται, με ποινή απαραδέκτου, δεκαπέντε τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού, το δικαστήριο μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία του πλειστηριασμού έως έξι μήνες από την αρχική ημέρα του πλειστηριασμού, αν δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του επισπεύδοντος και εφόσον προσδοκάται βάσιμα ότι ο οφειλέτης θα ικανοποιήσει μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα τον επισπεύδοντα ή ότι, αν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα, θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλειστηριασμό.

cnn

doy

Έκπτωση φόρου – υπό μια σημαντική προϋπόθεση- δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι, κάτι που ουσιαστικά είναι η παροχή του αφορολόγητου ορίου.

Και ποια είναι αυτή η προϋπόθεση; Να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός του από μισθωτές υπηρεσίες με τη χρήση ηλεκτρονικού τραπεζικού μέσου, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστικήκάρτα ή με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων ή των επαγγελματιών από τους οποίους αγοράζουν προϊόντα ή λαμβάνουν υπηρεσίες αντίστοιχα.

Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών, ΚατερίναΠαπανάτσιου, επήλθαν δύο αλλαγές στη σχετική υποχρέωση. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, καθώς και όσοι έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».

Πρόκειται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, για περιστασιακά απασχολούμενους ή ανέργους με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα οι οποίοι, για να οικοδομήσουν το αφορολόγητο όριο, λαμβάνοντας την έκπτωση φόρου θα πρέπει να συγκεντρώσουν χάρτινες αποδείξεις.

Η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητοόριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι:

• 1.900 ευρώ για όσους είναι άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά.

• 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί.

• 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά.

• 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η έκπτωση φόρου χορηγείται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και για υψηλότερο εισόδημα περιορίζεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με την παρακάτω κλίμακα:

• Έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 22%

• Από 20.000 έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 29%.

• Από 30.000 έως 40.000 ευρώ με συντελεστή 37%.

• Από 40.000 ευρώ και άνω με συντελεστή 45%.

Ποιοι απαλλάσσονται

Από την υποχρέωση ηλεκτρονικώνπληρωμένων για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου εξαιρούνται μερικές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι περιστασιακά απασχολούμενοι με χαμηλό εισόδημα, κ.ά.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε φυσική μορφή. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων υπολογίζεται με την ίδια κλίμακα που υπολογίζονται και οι ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου αναγνωρίζονται οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

• Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

• Αλκοολούχαποτά και καπνός.

• Ένδυση και υπόδηση.

• Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων.

• Διαρκήαγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

• Υγεία

• Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.

• Επικοινωνίες.

• Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

• Εκπαίδευση.

• Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

• Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

cnn

rythmisi ofeilwn doseis
 
Κρίσιµες λεπτοµέρειες περιλαµβάνει η ρύθµιση των 120 δόσεων προς την εφορία. Το σχετικό σχέδιο νόµου κατατέθηκε χθες στη Βουλή και στόχος είναι να ψηφιστεί το γρηγορότερο δυνατόν, έτσι ώστε να ανοίξει σύντοµα η ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβολή αιτήσεων από όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

Οι συνολικές οφειλές προς την Εφορία, σύµφωνα µε τα τελευταία επίσηµα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανέρχονται σε 104 δισεκατοµµύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό που οφείλουν συνολικά περίπου 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι, φυσικά και νοµικά πρόσωπα.

Τα βασικά σηµεία της ρύθµισης οφειλών προς την Εφορία είναι τα εξής:

  • Υπάγονται στη ρύθµιση οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως το τέλος του 2018.
  • Στη ρύθµιση µπορούν να υπαχθούν και ποσά που έχουν ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση των 12 ή 24 δόσεων. Δεν µπορούν, όµως, να υπαχθούν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθµιση των 100 δόσεων του 2015, η οποία παραµένει ενεργή.
  • Οι οφειλές των φυσικών προσώπων και των νοµικών προσώπων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µπορούν να ρυθµιστούν σε έως και 120 µηνιαίες δόσεις, ενώ των νοµικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα µπορούν να ρυθµιστούν σε έως 30 µηνιαίες δόσεις.
  • Ο ελάχιστος αριθµός δόσεων είναι 18 και ο µέγιστος 120.
  • Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθµιση είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.
  • Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθµιση θα πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά µέσω Taxisnet και η πρώτη δόση να πληρωθεί εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή της αίτησης.
  • Η ρύθµιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόµενες δόσεις.
  • ∆εν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο για την ένταξη στη ρύθµιση. Υπάρχει, όµως, εισοδηµατικό κριτήριο, το οποίο περιορίζει τον αριθµό των δόσεων.

Το εισοδηµατικό κριτήριο λειτουργεί ως εξής:

Ανάλογα µε το ύψος του ατοµικού δηλωθέντος εισοδήµατος (όχι του τεκµαρτού) προκύπτει ένα ελάχιστο ποσό ετήσιας δαπάνης του οφειλέτη που διατίθεται για την εξυπηρέτηση.

Αυτό το ποσό διαιρείται µε το 12 και έτσι προκύπτει η µηνιαία δόση. Στη συνέχεια η συνολική οφειλή διαιρείται µε τη µηνιαία δόση και έτσι προκύπτει ο αριθµός των δόσεων.

Συγκεκριµένα, για τµήµα εισοδήµατος έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής είναι µηδέν. Για τµήµα εισοδήµατος:

α) από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4%,

β) από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 6%,

γ) από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 8%,

δ) από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%,

ε) από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 12%,

aftodioik

doy

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις προς την εφορία.

Η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει περιουσιακά κριτήρια, παρά μόνο εισοδηματικά, ενώ δεν θα υπάρχουν «κόφτες», όπως αυτοί που προβλέπει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι οφειλέτες της εφορίας με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους χρέους, θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις.

Από τις 10.000 ευρώ και άνω θα ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι μηνιαίες δόσεις.

Θα λαμβάνεται υπόψη η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής δια το χρέος που έχει ο οφειλέτης, η οποία θα είναι ανάλογη με το ύψος του εισοδήματός του.

Για παράδειγμα, για οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή ότι μπορεί να δίνει 500 ευρώ τον χρόνο (41,6 ευρώ τον μήνα). Αν στο παράδειγμα αυτό ο οφειλέτης χρωστά στην εφορία 3.000 ευρώ, τότε θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής του χρέους σε 72 δόσεις (3.000:41,6). Στην περίπτωση οφειλών 5.000 ευρώ θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής του χρέους σε 120 δόσεις.

Η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μελών της οικογένειας. Για παράδειγμα, ο άγαμος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα θεωρείται ότι έχει ικανότητα αποπληρωμής 5%, ενώ ένα νοικοκυριό με ένα παιδί και το ίδιο εισόδημα θα θεωρείται ότι μπορεί να αποπληρώσει το 3% του εισοδήματός του.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν συμμετέχουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Καθημερινή

enfia katashesi

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το 2019 οι ιδιοκτήτες, μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ελήφθησαν υπόψη το 2018, ενώ η λυπητερή αναμένεται να έρθει στα τέλη Ιουλίου.

Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, με τους φορολογουμένους να έχουν ήδη πάρει την κρυάδα των εκκαθαριστικών της φορολογικής δήλωσης.

Η μείωση 10% μεσοσταθμικά που θα ισχύσει στον φετινό φόρο ακινήτων δεν θα αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους μεσαία περιουσία.

Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται. Ομως, ακόμα και για τους περισσότερους μικροϊδιοκτήτες η έκπτωση που θα δουν στο ραβασάκι θα είναι της τάξης των 20, 30 και 50 ευρώ. Δηλαδή ψίχουλα μπροστά στην υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, για να ξεπεράσει τον σκόπελο των ανατροπών που θα προκαλούσε στον φετινό ΕΝΦΙΑ η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, φαίνεται να έχει αποφασίσει ο φόρος ακινήτων να υπολογιστεί φέτος με βάση τις τιμές ζώνης που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η λύση αυτή εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία, οδεύοντας προς τις κάλπες, από τη μια δεν θέλει τα νοικοκυριά να λάβουν στα χέρια τους το καλοκαίρι ακόμη πιο φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ λόγω των νέων τιμών ζώνης και από την άλλη θέλει να πουλήσει το αφήγημα της μείωσης κατά 10% μεσοσταθμικά του φετινού φόρου ακινήτων. Μια μείωση η οποία αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχει πνίξει τα νοικοκυριά.

Οι αλλαγές:

1. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία η συνολική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ θα δουν τον φόρο να είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το ποσό του πλήρωσαν το 2018. Το ετήσιο όφελος θα είναι μόλις 55 ευρώ κατά μέσο όρο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται περίπου 3,5 εκατ. άτομα από το σύνολο των 5,88 εκατ. που πληρώνουν όμως το 23,5% του συνολικού φόρου που βεβαιώνεται.

2. Για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, από 60.001 έως και 100.000 ευρώ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν ελάφρυνση ανέρχεται σε 80 ευρώ. Δηλαδή, καθένας από τους φορολογουμένους αυτούς θα έχει κατά μέσο όρο ελάφρυνση περίπου 7 ευρώ τον μήνα.

3. Οι 588.000 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ θα δουν μια μέση φοροελάφρυνση 57 ευρώ τον χρόνο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα.

4. Για 280.000 φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα αξίας από 150.000 έως 200.000 ευρώ η μέση φοροελάφρυνση θα ανέλθει μόλις σε 21,40 ευρώ τον χρόνο ή 1,78 ευρώ τον μήνα.

5. Τον ίδιο λογαριασμό για την ακίνητη περιουσία τους θα λάβουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Ειδικά, για τους περίπου 450.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή για αυτούς που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία απολύτως ελάφρυνση, αλλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν διπλό φόρο για τα ακίνητά τους (ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο) που συνολικά υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

parapolitika

Περισσότερα Άρθρα...