Τα «μυστικά» και οι «παγίδες» των αφορολόγητων γονικών παροχών και δωρεών. Oι νέες ρυθμίσεις

Ελλαδα
Tools

Το «πράσινο φως» για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ πήραν και τυπικά σήμερα οι εφορίες μετά την έκδοση της εγκυκλίου του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με τις νέες διατάξεις.

Από την 1η Οκτωβρίου κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου από ακίνητα, μετοχές, επιχειρήσεις έως χρηματικά ποσά που μεταβιβάζονται με δωρεά ή γονική παροχή από γονείς σε παιδιά ή από τα παιδιά στους γονείς ή τα εγγόνια είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστής 10%.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.

2. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ. 

3. Η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών που έχουν ήδη διενεργηθεί πριν την 1η Οκτωβρίου δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος.

4. Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

5. Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α΄ κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.

6. Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% έως και 10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ. 

7. Οι γονείς που θα δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν στην εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δίνουν στα παιδιά τους.

Οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για τα χρηματικά ποσά που δωρίζει κάποιος με άντληση στοιχείων από τις τράπεζες καθώς η διάταξη ορίζει ότι «η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

8. Όσοι αποκτήσουν ακίνητα και δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες (πρώτη ή και δευτερεύουσες) που τους έγραψαν οι γονείς, οι σύζυγοι ή οι παππούδες και γιαγιάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου που φθάνει ακόμη και 44%.

9. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αγγίζει τις δωρεές χρηματικών ποσών και μεταξύ αδερφών. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του πατέρα ή της μητέρας. Για παράδειγμα, ένας αδερφός θέλει να δώσει στην αδερφή του το ποσό των 30.000 ευρώ. Για να αποφύγει την πληρωμή φόρου με συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ δωρίζει πρώτα στον πατέρα του το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.

Η δωρεά αυτή είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια ο πατέρας δίνει με γονική παροχή το ποσό των 30.000 ευρώ στην κόρη του. Και στην περίπτωση αυτή η γονική παροχή είναι αφορολόγητη. Έτσι, με αυτή τη συναλλαγή μεταξύ πατέρα και παιδιών η μεταβίβαση του ποσού των 30.000 ευρώ μεταξύ αδελφών γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρου δωρεάς.

insider