«Πέρασε» από τη Βουλή η κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ και η τροπολογία για την Χρυσή Αυγή

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον α' γύρο αν έχει συγκεντρώσει ποσοστό 43% +μία ψήφο, στήριξε μόνον η ΝΔ, ενώ τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ότι ανατάσσουμε το κακό που κάνατε. Γιατί το 43% είναι αρκετό για να βγάζει πρωθυπουργό, αλλά όχι για να βγάζει δήμαρχο;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε:

«Ξεσπαθώνετε δύο μέρες και λέτε και βαριά πράγματα. Ποιο είναι αντιδημοκρατικό; Τα συστήματα τα ενισχυμένα πλειοψηφικά; Είναι συστήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές παραδόσεις και την πολιτική ιστορία και επιλέγουν να παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και να το σταθμίζουν. Η Γαλλία δηλαδή που έχει ενισχυμένο πλειοψηφικό δεν έχει δημοκρατία;».

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και η τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή, η οποία προβλέπει την απαγόρευση συμμετοχής σε επιτελικές θέσεις στα κόμματα, προσώπων που έχουν καταδικαστεί οριστικά για εγκληματικές πράξεις.

Όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 τη στήριξαν με την ψήφο τους.

cnngr