Εξαδάκτυλος: Εξαιρετικά επικίνδυνο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη - Αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για το μπλόκο - Δεν μπορούμε άλλο

Γενικά
Tools

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη θα ήταν κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Eξηγώντας την εισήγηση της επιτροπής- την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση- να μην ανοίξουν τα καταστήματα τη Δευτέρα σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας σε αυτές τις περιοχές.

«Υπάρχει επικίνδυνη εκθετική άνοδος τις τελευταίες ημέρες», επισήμανε και τόνισε ότι η απόφαση των ειδικών ήταν ομόφωνη.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ και με την πίεση που υπάρχει, δεν πρέπει να δεχθεί την παραμικρή αύξηση του ιικού φορτίου, για να μπορέσει να αντέξει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. «Δεν είχαμε δικαίωμα να αγνοήσουμε την επιθετική άνοδο που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες», συμπλήρωσε. 

«Δεν υπάρχει περιθώριο για το παραμικρό λάθος»

Την ίδια ώρα όμως ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

«Θα πρέπει να είναι όλοι τρομακτικά προσεκτικοί, δεν υπάρχει περιθώριο παραμικρού λάθους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όσοι ανοίξουν τα μαγαζιά τους, είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν κάνει οι ίδιοι και οι υπάλληλοί τους τουλάχιστον ένα rapid test», επισήμανε. 

«Δεν πρέπει να δημιουργηθούν σκηνές συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους και τα καταστήματα, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ομάδα», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για το μπλόκο στο λιανεμπόριο - Δεν μπορούμε άλλο

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η απόφαση για να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαία και Κοζάνη ,την Δευτέρα 5 Απριλίου που ισχύει το άνοιγμα για την υπόλοιπη Ελλάδα

Επιχειρηματίες πραγματοποίησαν κινητοποίηση εκτάκτως για την απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδριάζει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, προκειμένου να συντονίσουν οι επαγγελματίες τις επόμενες κινήσεις τους.

Δεκάδες επαγγελματίες αναφέρουν πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα, με δική τους πρωτοβουλία, όπως και στην Πάτρα. Σύμφωνα με το seleo.gr, είναι πάνω από 100.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των επαγγελματιών, Ιφιγένεια Τοσίδου, τόνισε: “Δεν είμαστε γιατροί, παίρνουμε όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά δεν μπορούμε άλλο να είμαστε κλειστά. Αυτό που ζήσαμε εδώ και ένα χρόνο είναι καταστροφή και δεν μπορούμε άλλο, είναι πολύ απλά τα πράγματα.” 

Εκτάκτως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη τρεις υπουργοί

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο Κυριακή τρεις υπουργοί, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη προκειμένου να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος στην τήρηση των μέτρων και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των εμπόρων που δηλώνουν -μέσω των συλλόγων τους- πως τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματά τους. 

Πρόκειται για τις τρεις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και σύμφωνα με την εισήγηση των επιδημιολόγων, δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο Στέλιος Πέτσας θα μεταβεί στην Πάτρα, ο Νίκος Παπαθανάσης στη Θεσσαλονίκη και άγνωστο ακόμη ποιος στην Κοζάνη.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών: Τα μαγαζιά μας θα μείνουν ανοιχτά

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Kώστας Ζαφεριρόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτο (το) να ενημερωνόμαστε μέσα στη νύχτα ότι δεν ανοίγουμε και είναι απαράδεκτο να μένουμε κλειστοί» και πρόσθεσε ότι«η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο και δεν έχουμε καταλάβει με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση».

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν έχουν «επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα μείνουμε ανοικτά», καθώς όπως είπε «δεν έχουμε άλλο περιθώριο, είναι όλα στα κάγκελα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, «δεν είμαστε εμείς εστία μετάδοσης του ιού, γιατί έχουμε υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούσαμε και θα τα τηρήσουμε».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, «γιατί δεν κλείνει η Αθήνα και κλείνει η Πάτρα, αφού εκεί έχει περισσότερα κρούσματα» και τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς «πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν».

Θεσσαλονίκη: Έκκληση Ζέρβα για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα 5/4, τη στιγμή μάλιστα που «όλοι ανέμεναν το αντίθετο», υπογραμμίζει.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».