Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», που -μεταξύ άλλων- φέρνει στις ζωές μας και τον νέο Προσωπικό Αριθμό κάθε πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Η καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) αποτελεί τη σημαντικότερη άμεση παρέμβαση στη λειτουργία του Δημοσίου και σύμφωνα με τον υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις συναλλαγές των πολιτών.
Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν πως ο Π.Α. θα είναι ίδιος με τον ΑΦΜ. Τελικά, με βάση και εισηγήσεις των αρχών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προβλέπεται πως ο Π.Α. θα είναι 12ψήφιος και θα υπάρξει η προσθήκη τριών αριθμών ή γραμμάτων, πριν από τον ΑΦΜ. Οι πολίτες θα αποκτήσουν σταδιακά την επόμενη διετία τον Π.Α., ο οποίος θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες.
Δεν θα αντικαταστήσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) τον αριθμό ταυτότητας, αλλά όλους τους άλλους αριθμούς (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ) που χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας.
Για το θέμα είχε αναφερθεί ο κ. Πιερρακάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Reporter:
"Ο προσωπικός αριθμός –που νομοθετούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης– έρχεται να κάνει κάτι πολύ απλό, μα και πολύ σημαντικό: θα «ενοποιήσει» την εικόνα που έχει το κράτος για κάθε πολίτη, δηλαδή δεν θα εμφανίζομαι με άλλα στοιχεία στο ένα μητρώο και με διαφορετική κατάσταση σε μια άλλη υπηρεσία.
Πλέον όταν θα χάνει κάποιος την ταυτότητά του δεν θα χρειάζεται να ενημερώνει εξαρχής όλες τις υπηρεσίες, αφού ο αριθμός ταυτοποίησης θα παραμένει ο ίδιος και ο αριθμός ταυτότητας θα λειτουργεί αποκλειστικά ως ο αριθμός του εγγράφου.
Αυτό σε συνδυασμό με την επέκταση της διαλειτουργικότητας μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του Δημοσίου θα σημαίνουν πολύ λιγότερες ουρές, που με τη σειρά τους σημαίνουν πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες και περισσότερες δυνατότητες για τη Διοίκηση", είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός.
Reporter