Οι ταραγμένες ημέρες του Αυγούστου στον 28ο Μεσημβρινό

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

Ολα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 20 ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον 28ο Μεσημβρινό, εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας – Τουρκίας είναι αντιμέτωποι, εκεί όπου οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, θέλουν, λένε οι στρατιωτικοί, ατσάλινη ψυχραιμία, υπομονή, προσοχή και κυρίως αποφασιστικότητα.

Οι μέρες της επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο είναι πολλές. Οι θερινές άδειες έχουν ανακληθεί. Το ένστολο προσωπικό, ναύτες και αεροπόροι, χειριστές ραντάρ, βατραχάνθρωποι κ.α. βρίσκονται σε καθημερινή ετοιμότητα. Η κόπωση είναι φυσιολογική, αλλά το ηθικό είναι ακμαίο. Παραμένουν οι πάντες στο πόστο τους, νύχτα μέρα, υπεύθυνα, προσηλωμένοι στο καθήκον.

Τόσες μέρες μακριά από τις οικογένειές τους, τους γονείς, τα παιδιά, τους παππούδες τους και με την αγωνία του κορωνοϊού. Τα πλοία και τα μαχητικά αεροπλάνα παραμένουν «φορτωμένα», οι ασκήσεις συνεχείς, το ίδιο και οι παράνομες Navtex των τούρκων.

Παρακολουθούν κάθε κίνηση του Oruc Reis, των τουρκικών φρεγατών, ξετρυπώνουν τουρκικά υποβρύχια, μετέχουν σε εικονικές αερομαχίες με τους εναέριους εισβολείς και διεξάγουν ασκήσεις, πότε με τους Αμερικανούς, πότε με τους Γάλλους, με τους Ιταλούς, τους Αραβες (των Εμιράτων), τους αδελφούς Κυπρίους, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν στόλοι οκτώ χωρών.

polemika ploia sximatismos

Επίδειξη σημαίας των Αμερικανών στα 22.000 πόδια

Ενα από τα θηριώδη βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, το B-52, οκτακινητήριο, που είχε πρωταγωνιστήσει στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, καθώς μπορούσε να μεταφέρει πυρηνικές βόμβες, πέταξε στους ελληνικούς αιθέρες στα 22.000 πόδια, συνοδευόμενο από τέσσερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν απογειωθεί από την 337 Πτέρυγα Μάχης.

Πέταξε κάνοντας επίδειξη σημαίας πάνω από την Αθήνα, εν συνεχεία πάνω από τη Θεσσαλονίκη και κατευθύνθηκε στα Σκόπια (πάντοτε με τη συνοδεία των ελληνικών μαχητικών, αφού η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει την προστασία του εναέριου χώρου της γειτονικής αυτής χώρας), προτού κατευθυνθεί Βόρεια, προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Αμερικανοί στο Αιγαίο καταθέτουν σχέδια πτήσεως

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, είναι ότι το αμερικανικό B-52 εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο από την Τουρκία, αλλά καταθέτοντας σχέδια πτήσεως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας. Δηλαδή τι είδους αεροσκάφος είναι, πόσο και ποιο είναι το πλήρωμά του, τι μεταφέρει, ποια είναι η πορεία του.

Έτσι ανατρέπει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να καταθέτουν σχέδια πτήσεως. Κατέθεσαν οι Αμερικανοί πιλότοι τα σχέδια πτήσεως μόλις εισήλθαν στο FIR Αθηνών από την Χίο. Να σημειώσω ότι το B-52 πετά, κάνοντας επίδειξη σημαίας, στις πρωτεύουσες όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

tovima