«Μαύρη» Δευτέρα στις διεθνείς αγορές – Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω του κορονοϊού που απειλεί πλέον την παγκόσμια οικονομία.

Κόσμος
Tools

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το σημερινό «κραχ» οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται οι νεκροί στη Γηραιά Ήπειρο από τον κοροναϊό, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται το ιταλικό χρηματιστήριο, λόγω των θανάτων και της αύξησης των κρουσμάτων, που έφερε ο κοροναϊός στη μεσογειακή χώρα. Ειδικότερα, ο ιταλικός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE MIB) καταγράφει «βουτιά» 4,74% και διαπραγματεύεται στις 23.599,67 μονάδες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός δείκτης DAX διολισθαίνει κατά 3,73% στις 13.073,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 3,48% στις 7.146,99 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 «πέφτει» κατά 3,84% στις 5.798,21 μονάδες.

Στα άλλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 χάνει κατά 3,37% στις 9.553 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται πτωτικά κατά 3,36% στις 5.206,08 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ολλανδία ο τοπικός δείκτης καταγράφει απώλειες 4,02% στις 592,50 μονάδες και στο Βέλγιο ο BEL 20 υποχωρεί κατά 3,88% στις 3.920,30 μονάδες.

Στην Τουρκία, ο δείκτης BIST 100 χάνει κατά 2,49% στις 113.918,20 μονάδες, ενώ στη Ρωσία τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά.

xrimatist kokkino

«Βουτιά» αναμένεται και στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες αναμένονται στην έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, όπως υποδεικνύουν τα futures, με φόντο τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, με επίκεντρο την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα futures του S&P 500 διολισθαίνουν κατά 2,84% και διαμορφώνονται στις 3.244,38 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ασία, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με ισχυρές απώλειες, με το δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα να κλείνει με πτώση άνω του 3%.

Τα «δεινά» που φέρνει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία

Ανάλυση του Oxford Economics αναφέρει πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο σύνολο του 2020 κατά 1,3% και θα χάσει δηλαδή 1,1 τρισ. δολάρια, που σημαίνει ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση.

Η επιδημία του κοροναϊού, που εξαπλώθηκε από την Κίνα, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις και με τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να «ματώνουν».

Τα σύνορα στην Κίνα παραμένουν κλειστά υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού, ενώ διακόπτονται και οι μεταφορές, με αποτέλεσμα όπως μεταδίδει το Bloomberg αυτό που να μεταδίδεται να είναι ο οικονομικός πόνος.

Οι μεταποιητικές βιομηχανίες η μία μετά την άλλη κάνουν λόγο για ελλείψεις σε κρίσιμα εξαρτήματα από την Κίνα, που βάζουν «φρένο» στην παραγωγή τους. Παράλληλα, αρκετές εταιρείες μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως η Apple, βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν, αφού αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μία νέα δέσμη βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας, την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Reporter