Ποιοι πληρώνουν τους φόρους!

Γενικά
Tools

grafeio ypalliloi

Στις ΗΠΑ ο μεγιστάνας και μεγαλοτοκογλύφος Γουόρεν Μπάφετ - με την άνεση της τάξης του τον κυνισμό της να τον βαφτίζει «φιλαλήθεια» – δήλωνε πρόσφατα ότι πληρώνει λιγότερους φόρους απ' ό,τι πληρώνει η γραμματέας του.

Σύμφωνα με έρευνα του «Γκάρντιαν», το 1/3 των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μόνο το διάστημα 2005 – 2006, εφαρμόζοντας το δόγμα της «δημιουργικής λογιστικής» και εν γνώσει των κυβερνώντων, δεν πλήρωσαν ούτε μια στερλίνα φόρο («Νέα», 8/12/2010).

*

Στο πλαίσιο των φορολογικών παραδείσων και μόνο στα νησιά Καϊμάν υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις ξεπερνούν το 1,4 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbs», περίπου 20 τρισ. δολάρια είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στους φορο-παραδείσους. Όσο για τον «Γκάρντιαν» και πάλι, σημειώνει ότι «σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πραγματοποιείται το 80% των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών. Περισσότερα από τα μισά κεφάλαια των διεθνών χρηματιστηρίων «σταθμεύουν» εκεί σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους» («Νέα», 7/1/2011).

*

Στην όμορφη πατρίδα μας το 2002 αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες έβρισκαν σε μεγαλοκαταθέτες τους«παράθυρα» και τους προέτρεπαν σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω «οφ σορ» εταιρειών. «Σέρβις σε «οφ σορ» από τράπεζες. Διευκολύνουν μεγαλοκαταθέτες να γλιτώνουν φόρο καταθέσεων και ακινήτων»σημείωναν τότε τα ρεπορτάζ στον Τύπο («Ελευθεροτυπία», 3/5/2002). Υποτίθεται ότι από το υπουργείο Οικονομικών για την εξιχνίαση αυτού του τεραστίων διαστάσεων οικονομικού σκανδάλου διεξήχθη έρευνα. Δέκα και πλέον χρόνια αργότερα, ουδείς έχει πληροφορηθεί κάτι για τα αποτελέσματά της...

*

ΠΟΣΟΙ; (1)

Το ερώτημα τέθηκε από τον Αλμέιντα Γκαρέτ, τον μεγάλο Πορτογάλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα του 18ου αιώνα (από το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, «Το Τετράδιο», εκδόσεις «Καστανιώτη»):

*

«Κι εγώ ρωτώ τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς, τους ηθικολόγους: υπολόγισαν ποτέ τον αριθμό των ατόμων που υποχρεωτικά καταδικάζονται σε αθλιότητα, σε άνιση εργασία, σε εξαχρείωση, σε αφροσύνη, σε διεφθαρμένη άγνοια, σε ανίκητη δυστυχία, σε απόλυτη ένδεια, για να παραχθεί ένας πλούσιος;».

*

ΠΟΣΟΙ; (2)

Στην πέμπτη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη σύμφωνα με τη λίστα του «Bloomberg» φιγουράρει και το όνομα του Σουηδού επιχειρηματία Ingvar Kamprand, γνωστού κυρίως για τακαταστήματα ΙΚΕΑ που διαθέτει σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Η περιουσία του εν λόγω το 2012 – παρά την καπιταλιστική κρίση – αυξήθηκε και το συνολικό «θησαυροφυλάκιό» του έφτασε να αποτιμάται στα42,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια απάντηση για το «πώς γίνονται τα λεφτά» σε αυτόν το μάταιο κόσμο ο κ. Kamprand την έδωσε πριν λίγο διάστημα και στην πατρίδα μας.

Ο υπερογδοντάχρονος μεγαλοκαπιταλιστής, μέλος της χιτλερικής ναζιστικής νεολαίας στα νιάτα του,κάνοντας χρήση του προσχήματος της κρίσης

(λέμε «πρόσχημα» γιατί στην περίπτωσή του η επίκληση της κρίσης μόνο προσχηματική είναι, αφού η κρίση τον κάνει πιο πλούσιο)

...ο κ. Kamprand, λοιπόν, μετά των εγχώριων συνεταίρων – αντιπροσώπων του, «έπεσε» με τον «όγκο» των δισεκατομμυρίων του πάνω στους εργαζόμενους κι εκμεταλλευόμενος και τη νομοθεσία επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών σε ποσοστό 11%. Απέλυσε όποιον αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού. Εντατικοποίησε ακόμη περισσότερο τη δουλειά των μισθωτών σκλάβων στην πολυεθνική του.

Ετσι ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, και οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ, ειδικότερα, μπορούν να ελπίζουν ότι στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της περιουσίας του κ. Kamprand εντός του 2013

– όπως προσδοκά ο κ. Σαμαράς ο οποίος συναντιέται με εκπροσώπους πολυεθνικών στη χώρα και ο οποίος σήμερα ανακοινώνει «επενδυτικό» πρόγραμμα –

θα έχουν κι αυτοί τη δική τους, ιδιαίτερη, συμβολή...

*

ΠΟΣΟΙ; (3)

H αμερικανική αλυσίδα «Walmart» αυτοπροσδιορίζεται ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής του πλανήτη. Στις αρχές του 2012 λειτουργούσε περισσότερα από 9.600 καταστήματα σούπερ μάρκετ σε 28 χώρες του κόσμου με περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Μέσα στο 2012 οι καθαρές πωλήσεις της πολυεθνικής άγγιξαν τα 444 δισ. δολάρια.

Οι Κρίστι Γουόλτον, Τζιμ Γουόλτον, Ρομπ Γουόλτον και η Αλις Γουόλτον είναι οι ιδιοκτήτες «Walmart» και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του «Bloomberg» με περιουσία 29,5 δισ., 28,1 δισ., 27,5 δισ. και 27,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβρη οι 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι της «Walmart» στις ΗΠΑ προχώρησαν σε απεργία, βγήκαν στους δρόμους 46 Πολιτειών και κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας στην πολυεθνική που προσομοιάζουν με κάτεργο και όπου ο συνδικαλισμός όχι μόνο απαγορεύεται αλλά διώκεται.

Μια από τις πιο... φιλεργατικές τακτικές της «Walmart» απέναντι στους εργαζόμενούς της είναι να αφαιρεί τις καρέκλες από τους ηλικιωμένους υπαλλήλους της, ειδικά αυτούς που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ώστε να τους εξουθενώνει από την ορθοστασία και να τους εξαναγκάζει σε παραίτηση ώστε να απαλλάσσεται από τις αποζημιώσεις για τη συνταξιοδότησή τους...

Ν. Μπογιόπουλος