Κλείνουν 130 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

mathites

Κατά περίπου 130 λιγότερα θα είναι τα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα βρουν φέτος στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επαναφορά της βάσης του δέκα.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κοντεύει να πάρει την τελική του μορφή από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και ιδρυμάτων, ενώ τα ΤΕΙ της περιφέρειας -όπως ήταν αναμενόμενο- είναι οι μεγάλοι... χαμένοι, αφού θα υποστούν το μεγαλύτερο ψαλίδι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χάρτη των ΑΕΙ άρχισε. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην έχει διαμορφώσει πλήρως το σχέδιο, αλλά απο σήμερα αρχίζουν και οι άτυπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στη 1 το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας θα κάνει σχετική ενημέρωση στους τομεάρχες Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου και της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, αφού για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε και το μέγεθος των πόρων που θα εξοικονομηθούν από τη συρρίκνωση των τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα τελικά σχέδια θα ανακοινωθούν σύντομα, διότι οι όποιες αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι, οι οποίοι επίσης αναμένουν να μάθουν εάν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10, κάτι που θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους».

 

«Πόλεμος»

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο μαίνεται πραγματικός πόλεμος, καθώς οι πιέσεις που ασκούν προς τα κυβερνητικά στελέχη και προς βουλευτές τοπικοί παράγοντες αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αφόρητες όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ. Τελικός αποδέκτης είναι ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δέχεται βροχή αιτημάτων να μην «κόψει» τμήματα από τα ιδρύματα της περιφέρειας κυρίως διότι θα βρει μπροστά του χιλιάδες πολίτες που θα αντιδράσουν.

Από το σύνολο των τμημάτων που θα περικοπούν, τα περισσότερα, κοντά στα 110, θα είναι στα ΤΕΙ και τα υπόλοιπα στα πανεπιστήμια (κοντά στα 20) και κυρίως σε τμήματα που έχουν ομοειδή αντικείμενα σπουδών, ενώ πιθανές είναι και οι συνενώσεις ιδρυμάτων όπως τα Πανεπιστήμια Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας ή τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Σερρών, Καβάλας κ.ά.

attica