Αλλαγές στο αφορολόγητο: Τι αλλάζει στο όριο ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ελλαδα
Tools

pos

Ραγδαίες αλλαγές έρχονται άμεσα στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα για το αφορολόγητο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάργηση της οριζόντιας κλίμακας και την επιβΟλή ενός οριζόντιου συντελεστή.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας, με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα και στην επιβολή ενός οριζόντιου ποσοστού για τις ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που χτίζουν το αφορολόγητο στο 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Τα μεγαλύτερη προβλήματα από μια τέτοια αλλαγή θα τα αντιμετωπίσουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι συνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 3.000 ευρώ, όταν σήμερα κατοχυρώνει το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

Για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ η Εφορία θα απαιτεί ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ, όταν σήμερα ο συγκεκριμένος μισθωτός αρκεί να έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.500 ευρώ, τις οποίες μάλιστα συνήθως εξασφαλίζει από τους πρώτους μήνες του έτους.

Το εξασφαλισμένο αφορολόγητο όριο θα είναι 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Όπως φαίνεται το αφορολόγητο όριο διατηρείται, αλλά το χτίσιμό του θα κοστίζει ακριβότερα σε όρους ηλεκτρονικών πληρωμών στους φορολογουμένους.

Σήμερα για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.