10 τρόφιμα "φουλ" από φυτοφάρμακα

Διατροφή
Tools

frouta 750px

Η χρήση φυτοφαρμάκων ξεκίνησε το ’70. Σαράντα χρόνια αργότερα αυτή η πρακτική έγινε κανόνας και επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε τακτικά.

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) αναλύει περίπου 70.000 τρόφιμα για να διαπιστώσει το πόσα φυτοφάρμακα περιέχουν. Στο βιβλίο του ο Γάλλος αγρονόμος-μηχανικός Claube Aubert, «Manger bio, c’est mieux!» (Φάτε bio, είναι καλύτερα!) έχει συγκεντρώσει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Υπάρχουν υπολείμματα από 338 φυτοφάρμακα στα λαχανικά, 319 στα φρούτα93 στα σιτηρά34 στα ζωικά προϊόντα!!!

Ωστόσο, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά δεν επηρεάζονται από τα φυτοφάρμακα με τον ίδιο τρόπο. Τα πιό «τυχερά» είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο και ακολουθούν το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα πράσα, οι πατάτες.

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά τα πιο επηρεασμένα από φυτοφάρμακα:

  • Τα αγγουράκια και τα κολοκύθια
  • Τα όσπρια
  • Τα φρούτα με πυρήνα (αβοκάντο, βερύκοκο, μάνγκο κλπ)
  • Τα φρούτα με κουκούτσι (μήλα, αχλάδια κλπ)
  • Οι πιπεριές
  • Οι σαλάτες
  • Οι φράουλες
  • Τα εσπεριδοειδή
  • Οι φραμπουάζ
  • Τα σταφύλια

Και τελικά τι μένει; Μόνο η επιλογή όσοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να έχουμε τον δικό μας κήπο με τα λαχανικά και φρούτα που μας αρέσουν…

Πώς θα απαλλάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά από εντομοκτόνα φάρμακα και μικρόβια (vid)