Τα κύρια σημεία από την συνέντευξη τύπου του κ. Μητσοτάκη:στη ΔΕΘ

Συνεντευξεις
Tools

mitsot synentyexi salonik

«Το πρόβλημα της ασφάλειας δεν έχει να κάνει μόνο με τα Εξάρχεια, αλλά κυρίως με πολλές υποβαθμισμένες περιοχές και κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας. Δεν δικαιολογείται στη δυτική Αθήνα η Αστυνομία να είναι υποστελεχωμένη κατά 50%»

«Σε περίπτωση οποιασδήποτε υπεραπόδοσης στόχων, θα υπάρξει ως προτεραιότητα μείωση ασφαλιστικών εισφορών.»

«Καμία μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ»

«Τελικός στόχος η αυτονομία των σχολικών μονάδων, μέχρι και στην επιλογή προσωπικού. Είμαστε βέβαια πολύ μακριά από εκεί. Μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση συγγραμμάτων και στο πρόγραμμα, όχι σε ένα σχολείο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας»

«Οι επιπτώσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 100 δισ. τα οποία κόστισε το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα μέτρα μετά το 2019, είναι εδώ, μαζί μας. Με τι κυνισμό έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει «είμαι ένας άλλος, δεν έχει σημασία με ποια ατζέντα εκλέχθηκα»; Είναι πλέον και ζήτημα αξιοπιστίας. Δεν ξέρω πού είναι το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Τσίπρας, οι συνέπειες της πολιτικής του πάντως θα είναι μαζί μας για χρόνια.»

«Όποιος ισχυρίζεται, πλην των εν ενεργεία βουλευτών, ότι έχει πάρει χρίσμα υποψηφίου βουλευτή, θα έχει την ίδια τύχη που είχε ο γιος του κ. Τραγάκη. Καθένας έχει δικαίωμα να δηλώνει ότι θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής. Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στα ηλικιακά όρια. Τα ψηφοδέλτιά μας, όταν ανακοινωθούν, θα εκπλήξουν ευχάριστα.»

«Ήμουνα πάρα πολύ προσεκτικός σε όσα είπα στην ομιλία μου. Εγώ δεν υποσχέθηκα ούτε υπόσχομαι σκίσιμο μνημονίων ούτε «επιθετική» διαπραγμάτευση. Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες. Πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα – αναπτυξιακά, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω κανένα ΔημόσιοΑπολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω όμως να συμπιέσω το κόστος του Δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά θα τα κάνει καλύτερα»

«Ήμουνα πάρα πολύ προσεκτικός σε όσα είπα στην ομιλία μου. Εγώ δεν υποσχέθηκα ούτε υπόσχομαι σκίσιμο μνημονίων ούτε «επιθετική» διαπραγμάτευση. Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες. Πράγματι το ελατήριο είναι συμπιεσμένο, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα – αναπτυξιακά, πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω κανένα ΔημόσιοΑπολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω όμως να συμπιέσω το κόστος του Δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά θα τα κάνει καλύτερα.»

«Για την υπόθεση συνομιλιών Π. Καμμένου με ισοβίτη καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών, ο υπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν υπάρχουν πολλές ευνομούμενες χώρες όπου θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Υπάρχει ένας λιμενικός υπάλληλος ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση και δεν έχουν κινηθεί καν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του.»

«Επιχειρηματική δραστηριότητα σημαίνει από τη φύση της ανάληψη ρίσκου.»

«Δεν είμαστε υπέρ κάθε είδους επιχειρηματικότητας. Κακή επιχειρηματικότητα είναι αυτή που βασίζεται σε προνομιακές σχέσεις με το κράτος, που βλάπτει το περιβάλλον»

«Μπορούμε να έχουμε έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό, για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και την καταβολή μισθοδοσίας, με μια παράλληλη επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.»

«Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα εάν δεν μεγαλώσουμε, με εφαρμογή οικονομιών κλίμακας. Όχι με τη μορφή των παλιών συνεταιρισμών, αλλά με νέα σχήματα συνεργασίας που θα λειτουργούν με αμιγώς επιχειρηματικούς όρους κόστους – οφέλους. Έχουμε εκ των πραγμάτων έναν μικρό κλήρο, άρα είναι επιτακτικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Δεν γίνεται να έχουμε, για παράδειγμα, στην Κρήτη τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων. Δεν πρόκειται ποτέ έτσι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, υπάρχουν πόροι για να εκπαιδευθούν και να έχουμε άλμα παραγωγικότητας.»

«Ο Αδ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή – Δεν εκφράζει ακραίες θέσεις»

«Η Κύπρος κατάφερε να διαμορφώσει ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης για την έξοδο από την κρίση. Εδώ κάποιοι υπόσχονταν σκίσιμο μνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Καβάλησαν το κύμα της οργής.»

«Η Κύπρος δεν αύξησε ούτε έναν φόρο, αντιθέτως μείωσε δαπάνες. Αυτό είναι το μάθημα που παίρνουμε από την Κύπρο.»

«Δεν έχω σκεφθεί εάν θα διατηρήσω το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν και άλλοι χώροι που θα μπορούν να στεγάσουν τη δραστηριότητά μου, χωρίς να είναι απαραίτητο ένα ειδικό γραφείο. Θέλω τη Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης, τη βόρεια Ελλάδα κέντρο της μεταποίησης.»

«Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του. Έχει χάσει τη μισή του εκλογική δύναμη, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δεν γνωρίζω το εκλογικό τοπίο στις επόμενες εκλογές, θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει κυβέρνηση ΕΥΡΕΙΑΣ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα προτείνω ατζέντα ευρύτερης συνεννόησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία επιθυμώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα

«Μίλησα για επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών, όχι για ατομικές συμβάσεις. Και ο κατώτατος μισθός πρέπει τελικά να ορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Έχω συναντήσει πάρα πολλούς νέους εργαζόμενους που πληρώνονται για τετράωρο, ενώ εργάζονται για οκτάωρο. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, που θα έλθει μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.»

«Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο, ο οποίος κινείται στα δεξιά της Ν.Δ. και με τον οποίο τον ενώνει ο άκρατος εθνολαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία. Γνωρίζετε καλά ότι είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει ο διχαστικός λόγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ευχαρίστως θα αξιοποιούσε τις ψήφους της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.»

«Η ΝΔ είναι μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη – Ο Π. Καμμένος κινείται στα δεξιά της ΝΔ.»

«Δεν μίλησα για τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία μου, γιατί ήθελα να μιλήσω για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Οι πολίτες γνωρίζουν το πόσο εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τις πραγματικές του δυνατότητες.»

«Έκανα λάθος, γιατί νόμιζα ότι ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να παίζει στην Ευρώπη. Είμαι φίλαθλος και είναι καλό να έχουμε ένα καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν έχω πρόβλημα με κανένα επιχειρηματία, όταν αυτός περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση. Το πρόβλημα αρχίζει όταν επιχειρηματίες αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα (σ.σ. σε ερώτηση για τον Ιβάν Σαββίδη). Δεν ήμουν εγώ αυτός που πολιτικοποίησε αυτή τη συζήτηση.»

«Θέλουμε ανταγωνισμό, αλλά στο ζήτημα των τυχερών παιγνίων θέλουμε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον παίκτη. Θέλουμε να ανοίξει η αγορά, να περιορίσουμε τον παράνομο τζόγο, τα παράνομα «φρουτάκια», θέλουμε έναν κανονισμό λειτουργίας που να προστατεύει τους παίκτες από τον εθισμό. Είμαι φιλελεύθερος, πιστεύω στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να ορίζει κανόνες για την προστασία ανθρώπων από τον εθισμό.»

«Δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Εγώ λέω στους επενδυτές «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα». Ο κ. Τσίπρας το 2014 ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους, καθώς και το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Τι σχέση έχουν αυτά με την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ.; Δεν είμαστε ποτέ απέναντι στη λογική του διαλόγου και σε ανεύρεση πεδίων συναίνεσης. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι συμπολίτες μας σε προηγούμενες εκλογές. Το κάλεσμά μου σπάει τα τείχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Είμαι πεπεισμένος ότι στις επόμενες εκλογές πολλοί πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά Ν.Δ.»

«Άποψή μου η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Πιστεύω ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020 και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχουμε. Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι απλή αναλογική, θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής.»

«Μείωση πλεονασμάτων είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και προς όφελος των δανειστών μας. Δεν μπορώ να ανεχθώ σε καμία περίπτωση τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων. Η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Μια πολιτική μείωσης φόρων σε συνδυασμό με μια αυστηρότητα στους φορολογικούς ελέγχους, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να μας στερήσει έσοδα»

«Δεν μπορώ να ανεχθώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων.»

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων»

«Θα ήθελα να έχουμε προχωρήσει ακόμη πιο τολμηρά σε ανανέωση προσώπων στη Ν.Δ. Ωστόσο, υπάρχει το πρόβλημα της καχυποψίας έναντι της πολιτικής σε ανθρώπους που θέλουμε να προσελκύσουμε στο κόμμα. Ευθύνη και των δημοσιογράφων να μην ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, αποτελεσματικούς, έντιμους και αποφασισμένους. Στην κυβέρνησή μου, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και ίσως πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν, αλλά θα τα μάθετε όταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση.»

«Η αίσθησή μου είναι ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές. Τη συμβατότητα μιας επένδυσης με τους περιβαλλοντικούς όρους την κρίνει η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν υπέγραψε νωρίτερα τις άδειες ο κ. Σταθάκης, ενώ αυτές βρίσκονταν στο γραφείο του εδώ και μήνες; Εμείς τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να κάνουμε. Εάν διαφωνούμε με μία επένδυση, θα το λέμε ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται πάντως να παίξουμε ποτέ με τις δουλειές απλών ανθρώπων, μεροκαματιάρηδων. Στα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει υπέρ των επενδύσεων, αλλά στην πράξη βάζει εμπόδια. Δεν πείθομαι από την φιλοεπενδυτική μετάλλαξη του Πρωθυπουργού.»

«Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε αυστηρό πλαίσιο και σε υψηλότατα πλεονάσματα μέχρι το 2022. Εγώ θα μειώσω αυτά τα πλεονάσματα, αντιπροτείνοντας στους εταίρους μας δέσμη μεταρρυθμίσεων, πείθοντάς τους ότι πρόκειται για μια σωστή στρατηγική για τη χώρα μας.»

«Η κυβέρνηση ΝΔ θα είναι απολύτως αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.»

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα – Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο.»

«To ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δημιούργημα της ΝΔ και το υποστηρίζουμε.»

«Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα. »

«Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα»

«Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων.»

«Η ΔΑΠ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε εκλογές που αποξενώνουν τους πολλούς.»

«Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο.»

«Nαι σε μη κρατικά & ιδιωτικά πανεπιστήμια -οτιδήποτε άλλο είναι στρουθοκαμηλισμός»

«Το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ & έχει την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου»

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες που ακόμη δεν έχουν επιμεριστεί. Υπάρχουν ερωτήματα και για τους λόγους της βύθισης του πλοίου, αλλά και για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.»

«H επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομμματικής αντιπαράθεσης»

«Κάποιοι φρόντισαν για εχέγγυα «αριστεροσύνης». »

«Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος αποδεχόμενοι το μίγμα πολιτικής της κυβέρνησης, που έδινε έμφαση στους φόρους και όχι στη μείωση δαπανών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τη νύφη την πλήρωσε ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε.»