Λιχαδονήσια: Οι μικρές Σεϋχέλες της Ελλάδας

Ψυχαγωγία
Tools

lixadonisia

Bρίσκονται δίπλα μας, στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας και φέτος έχει γίνει ο Νο1 τουριστικός προορισμός

Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μας Λιχαδονήσια, στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο

Βρίσκονται ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια και δικαίως τα αποκαλούν «Σεϋχέλλες της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τη μυθολογία η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα.

Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα.

Τα  μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια

Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.  

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.

Απέραντο μπλέ, πολύ πράσινο, απίστευτη ομορφιά, απέναντι από τη μύτη της Εύβοιας. Φώκιες φαίνονται σε κάποια σημεία του βίντεο που ;ακολουθεί, ενώ ένα ναυάγιο φαντάζει συγκλονιστικό από ψηλά.

Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των δυτών.

Ιδανική περίοδος να τα επικεφθείς είναι καθημερινές μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και τον Ιούλιο. Ίσως και τον Σεπτέμβριο, αν ο καιρός είναι καλός.

Μέσα στον Αύγουστο, μόνο με κότερο (άντε και βάρκα) θα γίνει η δουλειά. Αν δεν έχεις κότερο, τουλάχιστον μην γκρινιάξεις. Προσπάθησε να απολαύσεις το ταξίδι με το βαρκάκι - γιατί πραγματικά είναι μια ολόκληρη εμπειρία από μόνη της. Κι αν πέσει πολύ κόσμος, εστίασε στη θάλασσα.

Γιατί, μεταξύ μας, σε ποιο μέρος της Ελλάδας πας στην καρδιά του Αυγούστου και όλα είναι ειδυλλιακά;