Χρ. Πισσαρίδης: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει διπλό νόμισμα

Συνεντευξεις
Tools

pisaridis

Το διπλό νόμισμα "ρίχνει στο τραπέζι" ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, λέγοντας ότι μια τέτοια λύση δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση ο οικονομολόγος υποστήριξε ότι μια τέτοια λύση μπορεί να εφαρμοστεί εάν το Δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών στους μισθούς και τις συντάξεις, καταβάλλοντας τα οφειλόμενα ποσά σε ομόλογα τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά, κάτι που θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου νομίσματος.

Μάλιστα, όπως είπε, υποστηρίζει τη στάση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη λιτότητα, αλλά τονίζει ότι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ενώ σημειώνει ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, μπορεί να αποφευχθεί το διπλό νόμισμα».

Αναφερόμενος στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα καταφέρουν να καθοδηγήσουν την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια εάν επιμείνουν στην τρέχουσα πολιτική τους.

«Πιστεύω πως θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, ή η Ιταλία, ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι στη γερμανική πολιτική», είπε και πρόσθετε «εκτός εάν βρεθεί ένας Κολ ή ένας Σρέντερ που θα αλλάξουν την πολιτική».

Σχολιάζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι ο τρόπος που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση δεν βοηθάει την Ευρώπη, γιατί γίνεται με όρους «η χώρα μου, η χώρα σου, οι ψηφοφόροι μου, οι ψηφοφόροι σου», καταλήγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια Γερμανίας».

Αναφορικά, με την Κύπρο, ο Χρ. Πισσαρίδης τόνισε ότι η Κύπρος ανέκαμψε χάρη στο «κούρεμα» των καταθέσεων και εξέρχεται πλέον από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που σε άλλες χώρες μια τέτοια λύση δεν θα άρεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς η πρώτη έχει πολύ μικρότερο χρέος, ενώ η δεύτερη δέχτηκε βοήθεια και επενδύσεις από τους Ιρλανδούς της Αμερικής.

newmoney