Στα άκρα η σύγκρουση με τους εργαζόμενους στο Μετρό. Χατζηδάκης: Προχωράμε σε επίταξη (vid)

Σύντομα Νέα HOT
Tools

xatzidakis maximou dilioseis

Την επίταξη των απεργών στο μετρό αποφάσισε η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη τετράωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη."

Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων, προχωράμε στο μέτρο της επίταξης" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στους εργαζομένους στο Μετρό, μόλις βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για "τυφλή σύγκρουση από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ".

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, κάναμε σαφές εξ' αρχής ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο", συνέχισε και κατέληξε: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης".

"Θα υπάρξουν και απολύσεις;", ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.

"Η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει το δρόμο της", απάντησε ο υπουργός.

 

Εργαζόμενοι: Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».

 

Γ. Παναγόπουλος: «Να αποσύρουν την επίταξη»

"Kαλώ την κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει το μέτρο της επίταξης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Η δήλωσή του Γ. Παναγόπουλου έχει ως εξής: "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Καλώ την Κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει το μέτρο της επίταξης και να πραγματοποιήσει συνάντηση ΓΣΕΕ-ΕΚΑ-και των σωματείων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ώστε να αναζητηθεί λύση μέσα από διάλογο με σεβασμό στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα ελάχιστα – όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν – αλλά η Κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά και του διεθνούς δικαίου από την Κυβέρνηση έχει καταγγελθεί εκτός των άλλων, τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο κι από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει και το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εφόσον χρειαστεί.

Ο αγώνας για την προάσπιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι κοινός αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Αφορά στη δημοκρατία της χώρας μας. Στον αγώνα αυτόν δεν χωρούν εκπτώσεις ούτε κοινωνικοί αυτοματισμοί".