Γιατροί ΕΟΠΥΥ προς Τσίπρα: Μη αναστρέψιμη η κατάρρευση των δομών υγείας

Υγεια
Tools

giatros ejetasi

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό. Εκφράζουν δε την πεποίθηση ότι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας δεν θα ανακάμψει, αν δεν γίνουν άμεσα συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

«Μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4238/2015 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το κλείσιμο Μονάδων, την απουσία προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, την απαξίωση των εργαστηρίων και ταυτόχρονα τη μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό και ταυτόχρονα κρατικοδίαιτο φορέα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ότι το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας θα ανακάμψει. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις», τονίζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) κ.κ. Παν. Ψυχάρης και Αθ. Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν στην επιστολή, στις δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές (ΠΕΔΥ) εργάζονται 2.200 γιατροί, αφού 2.300 απολύθηκαν. Προ της ψήφισης του Νόμου, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, το 40% των Μονάδων Υγείας έχει κλείσει και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν στο σύνολό τους.

Σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες πχ παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας.

Οι γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη. «Το Πρωτοβάθμιο Σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί στα ερείπια που άφησε ο Ν.4238. Δεν μπορεί όμως και να λειτουργήσει με ¨ιδεολογικές¨ εμμονές που παραπέμπουν σε αποτυχημένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών σε άλλες χώρες», σημειώνουν και προσθέτουν: «Ένα πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς ειδικοτήτων».