exikonomo kat oikon

Θα συνεχισθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αλλά αναμορφωμένο, δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή απαντώντας χθες σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρο Δανέλλη (Το ΠΟΤΑΜΙ).

Όπως εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης, στο αναμορφωμένο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 40.000 νοικοκυριά. Το νέο πρόγραμμα θα προσανατολισθεί προς τις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις -σε αυτούς που έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη φάση του προγράμματος- στη χορήγηση των χρημάτων που δίνονται δωρεάν, τόνισε ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις έχουν οι τράπεζες. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες για να δίνονται κανονικά και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις για την εκπλήρωση του προγράμματος.

Πάντως, ο υπουργός τόνισε ότι αδικαιολόγητα γίνονταν δεκτές αιτήσεις σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, αν και ήταν γνωστό ότι οι πόροι του προγράμματος ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσε να καλυφθεί το σύνολο των αιτούντων. Το προηγούμενο πρόγραμμα (2007-2014) έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου 50.000 κατοικίες, αν και ο αριθμός των αιτήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερος.

elliniko apopsi

Προσπάθειες να βρουν τον επιθυμητό δρόμο συνεννόησης καταβάλλουν η ηγεσία της κυβέρνησης και η εταιρία του Ομίλου Lamda Developments που έχει ανακηρυχτεί πλειοδότης για την ανάπτυξη του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικου.

Πληροφορίες του Reporter παραπέμπουν σε μια έντονη κινητικότητα.

Από την πλευρά της εταιρίας καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξουν γέφυρες συνεννόησης ώστε να προχωρήσει το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τους ιθύνοντες για την υπεραξία που θα δώσει στην οικονομία το όλο σχέδιο, τόσο με το τίμημα του 1 δισεκ, τις προσφερόμενες υποδομές ύψους 2 δισεκ, αλλά και τους φόρους, εισφορές κτλ που θα «παραχθούν».

Δεν είναι τυχαία και η αλλαγή του ΔΣ των ΕΛΠΕ όπου ο όμιλος Λάτση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, απόλυτα συναινετικός στις αλλαγές που προωθήθηκαν από τον υπ. ΠΑΠΕΝ . Π. Λαφαζάνη.

 

elliniko egkatal

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ουσιαστικά λύνει τα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να μην φέρει εμπόδια στην επένδυση

“Εργαζόμαστε κανονικά για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού. Έχουμε υπογεγγραμμένη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ που έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν έχουμε κληθεί σε συζητήσεις”.

Αυτό δήλωσαν χθες, στελέχη της εταιρείας στο περιθώριο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μπορεί σε επίπεδο κυβέρνησης να επικρατεί σύγχυση για το τί μέλλει γενέσθαι σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς πολλά στελέχη της είναι αντίθετα με την ιδιωτικοποίση, τόσο όμως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης με το mail της 25ης Φεβρουαρίου όσο και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην εκπομπή του Χατζηνικολάου έχουν δηλώσει για το Ελληνικό ότι οι αποκρατικοποιήσεις που είναι δρομολογημένες δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Κάτι τέτοιο έρχεται να επιβεβαιώσει (παρ' όλο που διαψεύσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών αργά την περασμένη νύχτα) η ενημέρωση δημοσιογράφων από αξιωματούχο της ομάδας διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι για την περίπτωση του Ελληνικού θα σεβαστούν την όποια απόφαση εκδόσει το ΣτΕ.

Επίσης στελέχη του σχήματος των επενδυτών (Lamda Development- Al Maabar-Fosun – Global Investment Group) σημειώνουν πως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς της κυβέρνησης, παρ' όλο που ο κ. Σταθάκης έχει μιλήσει για αναδιαπραγμάτευση, για ενδεχόμενη διαδικασία τροποποίησης των συμβατικών όρων του έργου και ως εκ τούτου προχωράμε κανονικά, όπως δηλώνουν, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (Συγκοινωνιακές-Περιβαλλοντικές μελέτες κτλ για την ανάπλαση της έκτασης) που έχουν προβλεφθεί προκειμένου να προχωρήσει, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η επένδυση.

Η Lamda Development υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2014 με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης, καταβάλλοντας εγγυητική επιστολή ύψους 30 εκατ. ευρώ.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΈΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

konstant grafeio kostoymi

Βαρύνουσα άποψη για την κυβέρνηση αποτελεί η θέση του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού κ. Κωνσταντάτου  τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επένδυσης.

Ο δήμαρχος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε προτάξει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ως μείζον θέμα την επένδυση του Ελληνικού και την αναγκαιότητα της προκειμένου να αναζωογονηθεί  η τοπική οικονομία αλλά και να αλλάξει προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής των κατοίκων στα νότια προάστια.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού αλλά και άλλων όμορων δήμων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, αφού ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των νεοεκλεγμένων δημάρχων υπήρχε η επένδυση του Ελληνικού στην οποία προσβλέπουν προκειμένου να κερδίσουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους τους με κύριο και βασικότερο τη μείωση της ανεργίας στους δήμους τους.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες επιδοκίμασαν ξεκάθαρα το πρόγραμμα και τις θέσεις που τους πααρουσιάσθηκαν και τους αναλύθηκαν και βάσει αυτού ανέδειξαν τον Γιάννη Κωνσταντάτο Δημαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης,  

Η κυβέρνηση πέρα από τις συνήθεις αντιδράσεις μικρής μερίδας σε σχέση με το κοινό αίσθημα, που αναδείχθηκε στο παρελθόν μέσα από δημοσκοπήσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τη λαϊκή βούληση που εκδηλώθηκε με την καταψήφιση των που ήταν κατά της επένδυσης στο Ελληνικό. 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτος, ως υπέρμαχος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, αφού έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα ως στέλεχος μεγάλων εταιριών στον ιδιωτικό τομέα, έδωσε σκληρή μάχη ώστε να αντιπαλέψει τον οπισθοδρομικό λαϊκισμό της απέναντι πλευράς του πρ. Δημάρχου κ. Κορτζίδη (ΣΥΡΙΖΑ-Αριστερή πτέρυγα) η οποία είχε κάνει σημαία της την ακύρωση της επένδυσης και της δημιουργίας αστικών.... λαχανόκηπων και μελλοντικά κάποιου πάρκου στον εγκαταλειμένο για 10ετίες χώρο του πρ. αεροδρομίου.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΤΗ ΝΩΠΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014

Μετά τα παραπάνω η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τη θέληση των κατοίκων της περιοχής, να παραμερήσει τις όποιες αγκυλώσεις και να δώσει πνοή ανάπτυξης στον τόπο που τόσο το έχει ανάγκη. 

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ουσιαστικά λύνει τα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να μην φέρει εμπόδια στην επένδυση αφού τόσο ο Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού κ. Κωνσταντάτος που έχει το μεγαλύτερο μέτωπο στο πρ. Αεροδρόμιο αλλά και οι όμοροι δήμαρχοι Γλυφάδας κ. Παπανικολάου και Αλίμου Κ. Κονδύλης συνεπικορούν στην πραγματοποίηση της επένδυσης. 

Σε αντίθεση, όσοι δήμαρχοι  στάθηκαν "εχθρικοί" στην επένδυση του πρ. Αεροδρομίου καταποντίστηκαν κυριολεκτικά από το εκλογικό σώμα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Αυτοί που εξακολουθούν να αντιδρούν στην επένδυση με επικεφαλή τους τον πρ. δήμαρχο Αργυρούπολης-Ελληνικού κ. Κορτζίδη (ΣΥΡΙΖΑ-Αριστερή πτέρυγα) έχουν απομονωθεί πολιτικά, αλλά και κοινωνικά, αφού πλέον οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν εναντίον των επενδυτικών σχεδίων αξιοποίησης των χώρου του πρ. αεροδρομίου δεν βρίσκουν απήχηση στην κοινωνίας και συγκεντρώνουν ελάχιστο κόσμο,σχδόν πάντα τούς ίδιους.

 

ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ ΠΡΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡ.ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

ellin fyllad kontst

Γ. Κονταρίνης, vimaonline

LETS DOIT GREECE DIMOS
 
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης συμμετέχει, για πρώτη φορά οργανωμένα και συντονισμένα, στην εθελοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece 2015», και στη δράση που θα πραγματοποιηθεί στις26 Απριλίου.

Ο Δήμος καταστρώνει ήδη το Σχέδιο Δράσης του για τη συγκεκριμένη μέρα, το οποίο θα φέρει εις πέρας με τη συνεργασία του νέου σώματος Εθελοντών του Δήμου, Φορέων, Συλλόγων, Σχολείων, αλλά και απλών πολιτών που επιθυμούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο.Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τιείναιτο Let’s Do It Greece ?

Είναι ένα σύνολο εθελοντικών δράσεων καθαρισμού, εξωραϊσμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φυσικό και αστικό περιβάλλον με αποκορύφωση μια συγκεκριμένη μέρα τους έτους όπου συντονίζεται ολόκληρη η Ελλάδα σε μια ταυτόχρονη εθελοντική δράση.

Στις δράσεις συμμετέχους έως και 37.000 εθελοντές από όλη την ΕΛΛΆΔΑ

http://www.letsdoitgreece.org/

τηλ.επικοινωνίας της δράσης: κ. Μαλαμά  213 20 26 061

elliniko apopsi

Έστω και με καθυστέρηση, λόγω των αλλαγών στην ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ξεκινά τώρα η συζήτηση για την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταξύ του Ταμείου και του αναδόχου του έργου.

Αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η πρώτη κρίσιμη συνάντηση του νέου επιτελείου του ΤΑΙΠΕΔ και των εκπροσώπων της Lamda Development, εξέλιξη την οποία ανέμεναν όλο αυτό το διάστημα, μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου οι επενδυτές, οι οποίοι , από την πλευρά τους, δηλώνουν ''έτοιμοι'' όσον αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι των μελετών για το έργο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συζήτηση που θα γίνει μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και μάλιστα οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Lamda, την περασμένη εβδομάδα, είχαν επισημάνει κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ότι ανέμεναν ακριβώς "την πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να προχωρήσει η συνεργασία μας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων», για την οποία προβλέπεται μία περίοδος διετίας από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι έως το Νοέμβριο του 2016.

Η διοίκηση της θυγατρικής του ομίλου Λάτση, έχει δηλώσει ανοικτή στο διάλογο, όσον αφορά την ενημέρωση επί τεχνικών θεμάτων ή ακόμη και τυχόν βελτιώσεων μελετών, υποδομών κ.τ.λ. για το έργο. Ωστόσο, θεωρεί ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει για αύξηση επί του τιμήματος, όπως προβλέπεται στην υπογεγραμμένη σύμβαση, με βάση την οποία το συνολικό ποσό, που θα καταβάλλουν οι επενδυτές διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και 1,25 δισ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, δρόμους, παιδικές χαρές, παράκτιο μέτωπο, συγκοινωνίες, σύνδεση με δίκτυα κλπ.).

Στ. Σούκη

letsdoit

Την Κυριακή 26 Απριλίου φορείς, σύλλογοι , εθελοντικές ομάδες, δήμοι και  πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και φωνάζουνε δυνατά Let's do it Greece. 

Για τέταρτη χρονιά, χιλιάδες άνθρωποι μοιράζονται το όραμα μιας καθαρής Ελλάδας. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να διαδώσει το μήνυμα της συνεργασίας και του εθελοντισμού, δημιουργώντας ένα κίνημα θετικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Σκοπός για τις 26 Απριλίου είναι, μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούνε όλοι ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας οργανωμένες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε από νέα παιδιά, μαθητές περιβαλλοντικής ομάδας σχολείου, που έβαλαν στόχο να ενώσουν όλη την Ελλάδα και πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας υπάρχουν ομάδες πολιτών, εθελοντικές οργανώσεις, δήμοι, περιφέρειες, σχολεία, σύλλογοι και περιβαλλοντικοί φορείς  που πιστεύουν σε αυτό το όραμα και το προωθούν με ευρηματικότητα και ενθουσιασμό. Οι  συμμετοχές και οι συνεργασίες που  αναπτύσσονται σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας ξεπερνούν κάθε προσδοκία, καθώς και ο ενθουσιασμός, η ευρηματικότητα και το κέφι των διοργανωτών από όλη την Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως φορέας, σύλλογος , εθελοντική ομάδα, δήμος ή  πολίτης μέσω της ιστοσελίδας www.letsdoitgreece.org 

Η 26η Απριλίου είναι μια μέρα χαράς, έμπνευσης, δημιουργίας, γιορτής, το μεγαλύτερο εθελοντικό ραντεβού της χώρας. Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, κάνοντας την Ελλάδα να ξεχωρίσει διεθνώς!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: “Καθαρίζουμε το βουνό μας”!

 
argyr kathar vouno

 Η Αντίστροφη μέτρηση για το “Let's do it Greece 2015” έχει ήδη ξεκινήσει και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Στο  Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ετοιμαζόμαστε να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε το βουνό μας!Την Κυριακή 26 Απριλίου και από τις 9:00 το πρωί έως το μεσημέρι δίνουμε ραντεβού στο Άλσος Αργυρούπολης, στη θέση «Πατητήρι» (Κιάφας και Διγ. Ακρίτα).

Δήμος, Εθελοντές, Φορείς και Κάτοικοι ΜΑΖΙ,

“καθαρίζουμε το βουνό μας”!

Η Δράση περιλαμβάνει γενικό καθαρισμό του βουνού, καθαρισμό της πλατείας στο Πατητήρι, ανακύκλωση, αποψίλωση χόρτων και επικίνδυνης βλάστησης, φροντίδα μονοπατιών, τοποθέτηση παγκακίων και πινακίδων ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο κάθε πολίτης που συμμετέχει θα πρέπει να φορά πρόχειρα και άνετα ρούχα, να έχει μαζί του καπέλο και αντηλιακή προστασία, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο πιστεύει ότι θα φανεί χρήσιμο για τον καθαρισμό της περιοχής.

Ο Δήμος, με την ευγενική χορηγία της Sanitas, θα μοιράσει σακούλες δύο ειδών, για ανακυκλώσιμα και μη απορρίματα, καθώς και ειδικά γάντια. Παράλληλα, θα φροντίσει για την διάθεση πόσιμου νερού, φαρμακευτικού υλικού, αλλά και για τα εργαλεία καθαρισμού, ενώ οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας του Δήμου, με κατάλληλα μηχανήματα και οχήματα θα συνδράμουν και θα οργανώσουν την δράση.

Σας περιμένουμε στο μεγάλο εθελοντικό ραντεβού μας!

katharismos vouno

 

xomateri aporrimmata

Ομόφωνα ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) τον Οδηγό Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.), που απευθύνεται προς τους Δήμους της Αττικής.

Ο οδηγός έχει σκοπό να υποδείξει μια διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τους Δήμους (ΤΣΔ), στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Στόχος είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται στο επίπεδο του Δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση.

Η έκδοση του Οδηγού εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική που προωθεί η Περιφερειακή Αρχή και το οποίο βασίζεται σε μια οικονομική και οικολογική, αποκεντρωμένη προσέγγιση, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, με διαφάνεια και με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Περισσότερα Άρθρα...