Σύμπαν : Γέννηση και θάνατος (φωτ)

Επιστήμη
Tools

hable nefeloma

Αυτή είνι μια από τις μεγαλύτερες πανοραμικές εικόνες που έχουν τραβηχτεί ποτέ στο Σύμπαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η φωτογραφία αυτή δείχνει ένα νεφέλωμα, που απέχει 7.500 έτη φωτός μακριά μας και περιγράφει την ταραχώδη κεντρική περιοχή του 7.500 έτη φωτός πριν! Να σημειωθεί ότι η ταχύτητα του φωτός - η μεγαλύτερη δυνατή στο Σύμπαν - είναι 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. 

Απομεινάρια αστεριών

habble super nova ekkrixi 

Η φωτογραφία αυτή του Χαμπλ αποτελείται από 18 διαφορετικές εικόνες που μας δείχνουν τα υπολείμματα μιας έκρηξης ενός αστεριού Σουπερνόβα, γνωστού ως Κασσιόπεια Α.

Είναι το νεότερο γνωστό απομεινάρι έκρηξης Σουπερνόβα στο Γαλαξία μας. Η νέα εικόνα του Χαμπλ μας δείχνει την πολύπλοκη και περίπλοκη δομή των αστεριών όταν αυτά καταστρέφονται και απομένουν μονάχα τα θραύσματά τους. 

Δύο γαλαξίες, όπου ο μεγαλύτερος "τρώει" τον μικρότερο!

hubble 2 galaxies

Στις 20 Απριλίου 2011 το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ συλλαμβάνει μια ομάδα δύο αλληλεπιδρώντων γαλαξιών που ονομάζεται Arp 273.

Ο μεγαλύτερος Γαλαξίας «τραβάει» προς αυτόν το μικρότερο «σύντροφό» του παραμορφώνοντας τον πυρήνα του.

Φυσικό Αέριο στο διάστημα!

hubble fysiko arerio diastima

Αυτή η  κορδέλα φυσικού αερίου επιπλέει παράξενα στο Γαλαξία μας. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό τμήμα υπολείμματος  σουπερνόβα που προκλήθηκε από αστρική έκρηξη και θάνατό του  που συνέβη πάνω από 1.000 χρόνια πριν.

Το σουπερνόβα αυτό ήταν ίσως το πιο λαμπρό αστέρι που είχε δει ποτέ ο άνθρωπος, στον ουρανό και ξεπέρασε την Αφροδίτη ως το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα.

Η έκρηξή του ήταν ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας για εβδομάδες, και παρέμεινε ορατή με γυμνό μάτι για τουλάχιστον δύο έτη και έξι μήνες πριν από το ξεθώριασμα.

Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών και των γαλαξιών στο απέραντο και αχανές Σύμπαν αποτυπώνονται με λεπτομέρειες που ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ ξανα στη ζωή του ξαναδεί.