eforia oura

Τα γνωστά και χρόνια προβλήματα που συναντούν στις περισσότερες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αντιμετωπίζουν και τη φετινή χρονιά οι Έλληνες πολίτες.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν από το πρωί οι εφορίες όλης της χώρας, καθώς το σύστημα του TAXIS δεν αποκρίνεται.

Μάλιστα σε μερικές δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες το σύστημα έχει πέσει εντελώς, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και συνεπώς να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Το πρόβλημα αυτό κάνει την εμφάνισή του σε μια περίοδο που εντείνονται οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων, καθώς απομένουν 20 ημέρες έως το τέλος της προθεσμίας που έχει δώσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (5 Ιουνίου) είχαν υποβληθεί 542.193 φορολογικές δηλώσεις και απομένουν ακόμη περισσότερες από 5 εκατ. μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου.

 

forologika

Αλαλούμ έχει προκληθεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μένει μόνο ένας μήνας για να κατατεθούν περίπου 6 εκατ. δηλώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί κάτι παραπάνω από 200.000 δηλώσεις και στις 30 μέρες που μένουν είναι αδύνατο να κατατεθούν οι υπόλοιπες χωρίς να καταρρεύσει το Taxis.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εμφανίστηκε αρνητική στη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (30 Ιουνίου).

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι το αίτημα του Επιμελητηρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης (31 Ιουλίου), για να μην επηρεαστεί η πορεία των εσόδων, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς.

Στις δηλώσεις όμως υπάρχουν πολλά λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, ενώ μεγάλο πονοκέφαλο δημιουργούν οι τόκοι καταθέσεων, αφού εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και όχι μόνο όπου είναι κύριος ο δικαιούχος.

Το σύστημα ανοιξε με τεράστια καθυστέρηση 3,5 μηνών, ενώ υπάρχουν λάθη και στους προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα δάνεια.

sknews

eyro ofeiles

Μια νέα πρόταση υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αγκάθι του ενιαιού συντελεστή ΦΠΑ και να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση προτείνει νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρεις συντελεστές και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από αυτούς, ο ένας θα είναι ενιαίος και οι άλλοι δύο συντελεστές θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα.

Ειδικότερα, η πρόταση της Αθήνας είναι να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής 18% που θα ισχύει για αγορές με μετρητά και θα μειώνεται στο 15% για όσους χρησιμοποιούν κάρτα. Επιπλέον, θα προβλέπεται  χαμηλός συντελεστής στο 7% ή 8%.

Στον υψηλό συντελεστή 18% θα είναι τα καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου που σήμερα είναι στο 13%, τα τσιγάρα, τα αλκοολούχα, οι τηλεπικοινωνίες, τα ακίνητα, τα ρούχα, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα είδη οικιακής χρήσης, τα έπιπλα, τα γυμναστήρια, κομμωτήρια κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ να ανέβουν από το 13  στο 18% και προσπαθεί τουλάχιστον για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ να ισχύσει ΦΠΑ 15%.

Αύξηση θα σημειώσει και ο ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% στο 8%, παραμένοντας ωστόσο στον χαμηλό συντελεστή.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι στον χαμηλό συντελεστή να συμπεριληφθούν και κάποιες βασικές κατηγορίες τροφίμων όπως το γάλα, το ψωμί και τα αυγά, ενώ για τα υπόλοιπα τρόφιμα να μην ανέβουν στο 18 αλλά στο 15%.

Το ΔΝΤ πιέζει για 20%

Από την πλευρά τους οι θεσμοί και ειδικότερα το ΔΝΤ ζητούν ο ενιαίος συντελεστής να είναι 20% και να υπάρχει κι ένας χαμηλός συντελεστής 8% που θα αφορά τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.

eforia lefta

Μετά την κατά 105 ημέρες καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας της  εφαρμογής για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, το Οικονομικό  Επιμελητήριο της Ελλάδας επαναλαμβάνει το αίτημά του, όπως αυτό περιγράφεται στις δύο επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό και το Οικονομικό Επιτελείο, για άμεση μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας, ώστε να τηρηθεί ο νόμος, που προβλέπει διάστημα πέντε μηνών για τη διαδικασία υποβολής.

Δηλαδή, η εφαρμογή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μείνει ανοιχτή μόνο για 45 ημέρες (μέχρι τις 30 Ιουνίου), όταν μάλιστα η καταληκτική ημερομηνία συμπίπτει με την προθεσμία για την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η ταλαιπωρία φοροτεχνικών και φορολογουμένων, είναι το σύστημα να λειτουργήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση, 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν προλαβαίνουν να υποβληθούν μέσα σε 45 μέρες.

ix botilirisma

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει:

1.Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι' αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2.Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3.Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4.Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5.Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6.Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».

forologika

Μόλις στο 2% θα είναι τελικά η έκπτωση φόρου στους συνεπείς φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ τον προσθετο φόρο που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τα αρχικά σενάρια και οι επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για έκπτωση φόρου 10% ή και 15% αποδείχθηκαν τελικά πολύ αισιόδοξα και προσγείωσαν απότομα τις προσδοκίες των συνεπών φορολογούμενων που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ούτε 1 ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και περίμεναν ότι κάποια στιγμή το κράτος θα τους επιβράβευε.

Όχι μόνο τους οφειλέτες που πάντα ευνοούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσω των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, κατατέθηκε την Πέμπτη, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 12 Μαΐου, τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"».

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:

- Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

- Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

- Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

- Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

- Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

- Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

tovima

eforia lefta

Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων.

Το ατομικό αφορολόγητο εκτιμάται ότι θα τεθεί στα 50.000 ευρώ, για το φόρο ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου που αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ημερησία». Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:

Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Σε περιοχές με πολύ υψηλές αντικειμενικές σε σχέση με την αγοραία αξία οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

«Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Aύξηση τιμών σε περιοχές όπου οι τιμές πώλησης νεόδμητων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η διαδικασία είσπραξης αναμένεται να καθυστερήσει, προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι προσαρμογές και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Επίσης, εάν ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, αντίστοιχα, η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Aύγουστο.

enikos

Περισσότερα Άρθρα...