Έρχεται συμψηφισμός οφειλών μεταξύ ιδιωτών και φορέων του Δημοσίου

Γενικά
Tools

eyro

Το συμψηφισμό χρεών δημοσίων φορέων εκτός κεντρικής κυβέρνησης με ΦΠΑ που οφείλουν οι προμηθευτές τους στο Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Μέχρι τώρα ο συμψηφισμός γίνεται αποκλειστικά για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία και τους φορείς της κεντρικής διοίκησης.

Ωστόσο, διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει πως ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με άλλες οφειλές που έχουν προς τις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, και άλλοι φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, για τον ΦΠΑ των κλινικών φροντίδας υπερηλίκων ο οποίος αυξήθηκε από το 13% στο 23% τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οφείλει εκατομμύρια ευρώ στις κλινικές αυτές και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ στους προμηθευτές του ο κ. Αλεξιάδης αναγνώρισε το πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως οι ιδιώτες οφείλουν σήμερα στο Δημόσιο φόρους 82 δισ. ευρώ, όταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους είναι 5 δισ. ευρώ.

«Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα έπρεπε να συμψηφίζονται με τα χρέη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά αυτό δεν γίνεται διότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θεωρείται κεντρική κυβέρνηση.

«Θα φέρουμε νομοθετήματα που θα λύνουν αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα λογιστικό πρόβλημα για το Δημόσιο, αλλά ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικά στο ΦΠΑ 23% στις κλινικές στέγασης υπερηλίκων ο κ. Αλεξιάδης είπε πως η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τον επιβάλει. Σημείωσε δε πως οι συντελεστές του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας που επιβλήθηκαν το 2015 θα επανεξεταστούν το 2016.

ape-mpe