Τελειώνει η οδύσσεια των φορολογούμενων με τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τα καταργήσει σταδιακά από το 2020 και μετά.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη που θα ορίζει τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022.

Πλούσιοι και φτωχοί πέφτουν κάθε χρόνο στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Χαμηλόμισθοι που διαθέτουν ένα αυτοκίνητο χαμηλού κυβισμού υποχρεώνονται ακόμη και σήμερα να πληρώσουν πρόσθετους φόρους καθώς πέφτουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος ωστόσο που πλήρωσαν δεν ξεπέρασαν τα 140- 150 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια ήταν οι μισθωτοί, ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

Μετά από... 42 χρόνια η νέα κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση τους. Βέβαια όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας «όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά». Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια εμφανίστηκαν το 1977 (εφαρμόστηκαν το 1978) εξαιτίας της αδυναμίας τους κράτους να δημιουργήσει φορολογική συνείδηση και να περιορίσει ταυτόχρονα την φοροδιαφυγή. Ωστόσο, για πρώτη φορά συναντάμε τα τεκμήρια το 1955 στην ελληνική φορολογική νομοθεσία

Συγκεκριμένα ο νομοθέτης το 1955 καθιέρωσε την αρχή ότι πρέπει να φορολογούνται τα πραγματικά εισοδήματα και όχι με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης εξευρισκόμενα, καθορίζοντας αυστηρά ότι αυτά μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο τρόπος διαβίωσης του φορολογούμενου είναι τέτοιος ώστε να μαρτυρεί την ύπαρξη αφανούς πηγής εισοδήματος.

Τα τεκμήρια λοιπόν είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά. Απειλούν χιλιάδες φορολογούμενους που προχωρούν στην αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί, στο τεκμήριο διαβίωσης το οποίο προσδιορίζεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα του αυτοκινήτου έρχεται να προστεθεί και το ποσό που διέθεσε ο φορολογούμενος για να αποκτήσει το Ι.Χ. το οποίο αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Εάν μάλιστα, το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού 1.929 κ.ε. και άνω τότε ο ιδιοκτήτης του, καλείται να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Για παράδειγμα:

Φορολογούμενος αγόρασε στις 10 Ιανουαρίου 2017, αυτοκίνητο 1.400 κ. ηλικίας 4 ετών στην τιμή των 8.800 ευρώ. Το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σε 5.200 ευρώ ενώ το ποσό των 8.800 ευρώ αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Έτσι το συνολικό τεκμαρτό ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, ποσό στο οποίο όταν προστεθεί το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για το άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο και το τεκμήριο της κατοικίας φουσκώνει ακόμη περισσότερο.

Στην περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα έχει προσδιοριστεί από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους για εισοδήματα που ποτέ δεν είχε.

Παγίδα έξτρα φόρων αποτελεί και η κατοικία. Το τεκμήριο κατοικίας υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και λαμβάνονται υπόψη οι βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκη ή γκαράζ.Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του, λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές δαπάνες για:

1. Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

– μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, με 40 ευρώ το τ.μ. ,

– από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.,

– από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.,

– από 201 έως 300 τ.μ. με 200 ευρώ το τ.μ. και

– από 301 τ.μ. με 400 ευρώ το τ.μ..

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

liberal

staikourasbouli19

Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιοΜε ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ.

Χρ. Σταϊκούρας: Bήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε

Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως ανέφερε, η νέα φορολογική πολιτική, θα συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Κορυφαίο σημείο για την ΝΔ η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου που σταδιακά θα ξεδιπλώνεται θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της Οικονομίας. Και η ισχυροποίηση της Οικονομίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να γίνει η Ελλάδα ξανά μια κανονική, μια ισχυρή χώρα» είπε ο κ. Σταϊκούρας και δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι «βήμα - βήμα θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας, καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε εκτός των δύο ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων πολλούς πολίτες που έπρεπε να είχαν ενταχθεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω μείωση του φόρου των ακινήτων έναν χρόνο νωρίτερα από ότι είχε δεσμευτεί προεκλογικά (από το 2019 δηλαδή) και σε πολύ ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές. Ανακοίνωσε επίσης την μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Απαντήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε επίσης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικής μεροληψίας» σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και περί «ενός μικρού λίφτινγκ» σχετικά με την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογίες, αφενός διερωτήθηκε «τι ισχύει τελικώς από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δημοσιονομικό χώρο ή δεν έχουμε;» αφετέρου «γιατί δεν τις έφεραν ως κυβέρνηση».

«Ακούσαμε απίστευτες ανακρίβειες για ρετουσάρισμα στην ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ και για ταξική μεροληψία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι την συγκεκριμένη μείωση φόρου δεν εξαιρείται κανείς, ενώ η προηγούμενη εξαιρούσε πολλούς συμπατριώτες μας. Επίσης εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη αφού μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Ακούσαμε ότι οι 120 δόσεις είναι ψαλιδισμένες, ενώ είναι αυξημένες οι μειώσεις. Εξάλλου, είναι ένα μικρό λίφτινγκ, όταν η δυνατότητα που δίνεται είναι το επιτόκιο να μειωθεί από 5% στο 3% και το μην υπάρχουν κατασχέσεις; Πάει πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση να κατακρίνει την κυβέρνηση για αυτή την ρύθμιση. Διότι και θα ενταχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγνωρίσει το λάθος, αφού πήγε να το διορθώσετε με ΠΝΠ» είπε συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλαγές έρχονται από Δευτέρα 29 Ιουλίου στην εφορία. Μόνο με ραντεβού θα μπορούν να επισκεφτούν την εφορία όσοι θέλουν να κλείσουν τις ανοικτές υποθέσεις τους. 

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πλέον οι φορολογούμενοι, όταν θέλουν να τακτοποιήσουν εκκρεμείς υποθέσεις στις εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού!

Πώς θα κλείνετε ραντεβού

Για να κλείσει το ραντεβού με τον εφοριακό, ο φορολογούμενος θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με τη γραμματεία της κάθε υπηρεσίας.

Αυτό θα μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως, εάν ο ίδιος ή ο εκπρόσωπός του πάει εκεί, είτε με αίτημα που θα στέλνει με ταχυδρομείο, email ή φαξ.

Στη συνέχεια, θα παίρνει ένα καρτελάκι, που γράφει «Επισκέπτης», το οποίο θα πρέπει να φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εφορία.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται μια σύγχρονη ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των επισκέψεων των φορολογουμένων στις κατά αρμοδιότητα Ελεγκτικές Φορολογικές Υπηρεσίες, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής εφαρμογής (web based application), στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού της.

Διευκρινίζεται ότι, ως προς τις Δ.Ο.Υ., η νέα αυτή διαδικασία επισκέψεων θα αφορά μόνο τα Τμήματα Ελέγχου και όχι τα υπόλοιπα τμήματα υποδοχής κοινού

eforia doy grafeia

Νέο σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων Εφοριών έρχεται μέσα στο 2020.

Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, ο Γιώργος Πιτσιλής τους αποκάλυψε ότι μετά τη συγχώνευση της ΔΟΥ Αχαρνών με τη ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων, που θα γίνει μέχρι το τέλος του 2019, το επόμενο έτος έρχονται μεγάλες ανατροπές.

Θα ενωθούν οι δύο εφορίες του Περιστερίου, η εφορία Παλαιού Φαλήρου με τη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης, του Βύρωνα με την ΙΖ’ ΔΟΥ, της Ηλιούπολης με του Αγ. Δημητρίου, η ΔΟΥ Χαλανδρίου με την εφορία του Ψυχικού, του Γαλατσίου με την ΙΔ’ ΔΟΥ και η εφορία Αμαρουσίου θα γίνει Α’ τάξης.

Το κύμα των συγχωνεύσεων θα καλύψει τις εφορίες και της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων. Η ΔΟΥ Καλαμαριάς θα ενωθεί με την Η’ ΔΟΥ, της Ιωνίας με την Α’ ΔΟΥ, η ΣΤ’ με τη Δ’ ΔΟΥ, ενώ θα παραμείνουν ως έχουν οι Ε’ ΔΟΥ, η Ζ’ και των Αμπελοκήπων. Συγχωνεύσεις σχεδιάζονται στον Βόλο και στην Πάτρα.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ ψάχνει κτίρια που θα στεγάσουν τις εφορίες που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση. Πρώτα θα βρεθούν τα κατάλληλα κτήρια και μετά θα προχωρήσουν οι αλλαγές

pos

Αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, παράλληλα με τη διατήρησή του στα 8.636 ευρώ, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να απαιτούνται μεγαλύτερης αξίας ηλεκτρονικές συναλλαγές για το ποσόν του αφορολόγητου από τις 6.500 έως τις 8.636 ευρώ.

Παράλληλα εξετάζονται αλλαγές και στην φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Καθημερινής, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο έως τις 6.500 ευρώ περίπου θα επιτυγχάνεται με την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτείται σήμερα , ενώ για το επιπλέον ποσό έως τις 8.636 ευρώ θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι επιφυλάξεις των θεσμών για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της διατήρησης του αφορολογήτου, αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα οδηγήσει σε περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει τα εξής:

-Σταθερό αφορολόγητο 6.500 ευρώ το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές ως εξής:

1.Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%.

2. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ , 15%.

3.Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω από 20%.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

4.Προσαυξημένο αφορολόγητο της τάξεως των 8.636 ευρώ: Προκειμένου να φθάσει κάποιος στο υψηλό αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτός δηλαδή από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του του σταθερού αφορολόγητου ορίου.

Το ύψος των επιπλέον συναλλαγών θα αποφασισθεί το επόμενο έτος στην\περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδημάτων

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδήματος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Διατήρηση του αφορολόγητου του ορίου των 8.636 ευρώ είτε στο σύνολο του είτε με προσαυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές , το οποίο θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Νέα φορολογική κλίμακα με 5 ή 6 κλιμάκια.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020.

Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

-Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, στο 42%.

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 9% από 22% σήμερα, με το όφελος να φθάνει για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 1.300 ευρώ

Παράλληλα επισημαίνεται ότι εξετάζονται αλλαγές και στην φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

ypourgeio oikonomikon

Οι κερδισμένοι των αλλαγών στις 120 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Πώς πριμοδοτούνται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εξοφλήσουν οφειλές σε λιγότερες δόσεις. Τα νέα δεδομένα για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. 

Κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους κατά 75% έως και 95% για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αλλά και επιπλέον όφελος που ισούται με την ισόποση απαλλαγή από τις προσαυξήσεις για τους οφειλέτες που θα πληρώσουν μεγάλη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέραν της μείωσης της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του ορισμού του επιτοκίου στο 3%, δίνει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα περισσότερα έσοδα να εισπραχθούν κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης, η οποία χαρακτηρίζεται «τελευταία ρύθμιση οφειλών με έκτακτο χαρακτήρα».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «η ισχύουσα – έκτακτου χαρακτήρα – αποτελεί την τελευταία δυνατότητα ρυθμίσεως με όρους και προϋποθέσεις έκτακτης φύσεως, μετά δε, τη λήξη της ισχύος της παρούσας, οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα δύνανται να διευθετούνται μόνο μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.

Ειδικά για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:

- 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.

- 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ

- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ

- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνουν δε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.

Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι 473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση ενώ 1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση. 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το Σεπτέμβριο, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα με την νέα διάταξη «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους οι παραπάνω μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ οδηγούν σε μείωση των κρατικών εσόδων κατά 205 εκατ. ευρώ.

Βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους δίνεται μπόνους προκαταβολής.

Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι νέο σχήμα να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα 3,8 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας αλλά και να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ρύθμισης:

1. Οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:

- 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

- 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

- 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

- 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

- 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

- 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

- 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

- 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

- 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

2. Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.

3. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ από 30 ευρώ.

4. Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

5. Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.

6. Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

7. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

8. Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

9. Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

enfia

Λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, με νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τροποποιείται και συμπληρώνεται η απόφαση για τη χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ.

 Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίαμε βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.  Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

 Με την νέα απόφαση Πιτσιλή για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:

  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Σύμφωνα με την νέα απόφαση, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα:

-  του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος,

- των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12 και 18 του Πίνακα 6 της δήλωσης, δηλαδή όλων των ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και

  - του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς του τεκμηρίου  όπου αυτή εφαρμόζεται.

  1. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται  υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Όπως ορίζεται στην απόφαση η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση ή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας(ΚΕ.Π.Α.) ή την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών». Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αυτού του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώρηση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώρηση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ. Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Περισσότερα Άρθρα...