forologikes diloseis

Βαρύς και ασήκωτος αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τους φορολογούμενους. Οι φόροι που άφησαν απλήρωτους άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ με το συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη να σημειώνει άλμα μέσα σε ένα μήνα.

Τον Ιούλιο στα τεφτέρια της Εφορίας προστέθηκαν ακόμα 269.155 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ετσι, οι οφειλέτες της Εφορίας από 3.750.195 που ήταν τον Ιούνιο ξεπέρασαν τον Ιούλιο τα 4 εκατ. και ανήλθαν σε 4.019.350. Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται οι 1.819.142 όταν στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί σε 1.764.551 ενώ 1.222.306 φορολογούμενοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Οι οφειλέτες αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να παγώσουν τις κατασχέσεις εφόσον υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ανήλθαν στα 3,929 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 3,642 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 320 εκατ. ευρώ και οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι κατά 284 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει κατεβάσει ταχύτητες. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,9 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και μένουν 85,5 δις. ευρώ τα οποία χαρακτηρίζονται ως πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.

Στο μέτωπο των εισπράξεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ εισέπραξε στο επτάμηνο σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον 911 εκατ. από φρέσκα χρέη.

akinita

Με την αγορά των ακινήτων να ανεβάζει ταχύτητες και τις τιμές των κατοικιών να τραβούν την ανηφόρα, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Το μέτρο αυτό, το οποίο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδιάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο σενάρια για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς: 

1. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% να τρέξει αμέσως, να εφαρμοστεί όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και για τις νέες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους.

2. Το μέτρο να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά τεχνικές δυσκολίες αλλά παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα. "Η αναστολή του ΦΠΑ θα πρέπει να καταλαμβάνει όλες τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης" δηλώνει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει, δημιουργείται "δυσμενές καθεστώς και καθεστώς μη ισότητας στα υπάρχοντα απούλητα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία είναι και τα κεφάλαια κίνησης για ανέγερση νέων κτισμάτων.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

enfia

Θέμα ωρών είναι η ανάρτηση των μειωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2019 καθώς ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η έκδοσή τους στο Taxisnet.

Ο φόρος θα είναι µειωµένος µεσοσταθµικά κατά 22% σε σχέση με πέρσι. Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, το 97% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει στα εκκαθαριστικά του μείωση του φόρου από 20% έως και 30% σε σχέση με τα χρήματα που είχε πληρώσει το 2018. Περίπου 1.3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν έκπτωση που θα φθάνει και το 30%.

Αναλυτικά, περίπου 15.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκ. ευρώ θα λάβουν εκκαθαριστικά μειωμένα κατά 10%. Περισσότεροι από 1,1 εκ. φορολογούμενοι θα έχουν απαλλαγή από 50% έως 100% λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 16.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και 17.000 ευρώ οι πολύτεκνοι.

Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφτούν το site της ΑΑΔΕ. Εκεί θα πρέπει να κάνουν επιλογή στην εφαρμογή Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.

Αφού μπουν στην εφαρμογή θα πρέπει να βάλουν τους προσωπικούς κωδικούς.

Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από το 2020 στο 2019 και εκεί θα δουν το εκκαθαριστικό.

Για να μπείτε στην εφαρμογή για τον ΕΝΦΙΑ 2019 πατήστε εδώ.

Οι μεσοσταθμικές μειώσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον συντελεστή εσπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ 2019.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις άνω των 2 δισ. ευρώ από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν συνολικά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

eforia oura

Τέλος στην πολύωρη, κοπιαστική αναμονή στις εφορίες για δήλωση των μεταβολών στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας δίνει η ηλεκτρονική διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με την υλοποίηση της απόφασης Α. 1164/2019 του Γιώργου Πιτσιλή και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο είχε υπογραφεί με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται αυτόματα για τις μεταβολές στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας (έκδοση, αντικατάσταση, απώλεια και επανέκδοση).

Ο πολίτης, δηλαδή, δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτεται την εφορία, αλλά λαμβάνει σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική του θυρίδα στο Taxisnet, που τον ενημερώνει για το γεγονός της αυτόματης μεταβολής.

Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν λάβει εντός δεκαημέρου σχετικό μήνυμα μέσω του Taxisnet τότε σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια εφορία.

fpa

Ευχάριστες εκπλήξεις φαίνεται πως θα κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τόσο εκπτώσεις στον ΦΠΑ όσε και διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες που θα προβούν σε ενεργειακή, αισθητική η λειτουργική αναβάθμιση του ακινήτου τους.

Σύμφωνα με τα «Νέα», στο υπουργείο οι διατάξεις γράφονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις καθώς στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στην Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα μέτρα «εκπλήξεις»

Μέχρι τότε λοιπόν, στα «κλειδωμένα» μέτρα άμεσης εφαρμογής προβλέπεται:

–Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή γενικότερης επισκευής του ακινήτου του με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ.

Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος είτε ΕΝΦΙΑ. Με αυτήν την κίνηση το υπ. Οικονομικών υπολογίζει πως τα έσοδα από την είσπραξη ΦΠΑ θα αυξηθούν δραστικά μιας και όλοι θα απαιτούν την έκπτωση απόδειξης. Σε αυτόν τον κλάδο σήμερα η έκδοση αποδείξεων είναι ισχνή. Επίσης ελπίζει ότι το Δημόσιο θα κερδίσει έσοδα μιας και θα αυξήσει την δυνατότητα είσπραξης βεβαιωμένων φόρων, καθώς το φορολογικό όφελος θα συμψηφίζεται με μελλοντικές υποχρεώσεις.

-Αναστολή του ΦΠΑ έως και το 2022 κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

-Αναστολή φόρου υπεραξίας σε ορίζοντα τριετίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Για τρία χρόνια θα ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόκειται να επιβληθεί (πρακτικά την περίοδο 2020-2022) και τον τρίτο χρόνο (το 2022) το μέτρο θα επανεξεταστεί.

Τα δικαιολογητικά

Παράλληλα προωθείται η μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από τις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στην κυβέρνηση ζητώντας τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που φτάνουν σήμερα τα 23, συχνά με σημαντικό οικονομικό κόστος και με χρόνο συγκέντρωσης τριών έως και έξι μηνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσες κινήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

doy

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας και οι οποίες θα ισχύσουν σε βάθος τετραετίας.

Στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και οι ανάλογες διαβουλεύσεις με ευρωζώνη και θεσμούς για τον νέο προϋπολογισμό του 2020 και κυρίως θα έχει διεξαχθεί το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που θα αφορούν στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, εκμισθωτών ακινήτων αλλά και όλων των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογία Απόστολος Βεσυρόπουλος έχουν δύσκολη αποστολή. Θα πρέπει από τη μία πλευρά να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παρότι μεγάλο μέρος από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν μετά το 2022, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο με μέγιστο τα τέσσερα,να ισχύσει από το 2020, καθώς επίσης να ισχύσει η νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων,ήτοι για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Για τα εισοδήματα από ενοίκια υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες δύο σενάρια στο τραπέζι:

Το πρώτο να φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων. Το δεύτερο σενάριο για τους εκμισθωτές ακινήτων είναι να παραμείνει η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα και είτε να υπάρξουν νέα κλιμάκια είτε να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές.

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22% αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και μετά. Μέσα στο 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί ο ενιαίος ΦΠΑ 13% στην εστίαση και η μείωση του συντελεστή που επιβαρύνει τα κράνη των μοτοσικλετιστών από το 24% στο 13%.

Τέλος, πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει σήμερα πάνω από 1.000.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέρχεται σε 650 ευρώ ή 1.000 ευρώ κατά περίπτωση, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές γίνουν θα αφορούν τα έτη από το 2021 ή το 2022 και μετά.

ypourgeio oikonomikon

Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να ενταχθούν στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πλατφόρμα του TAXISnet θα είναι διαθέσιμη από την Τρίτη (6/8)

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον, έστω και μικρό για την υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων κυρίως από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν αναμένουν αλλαγές ως προς τον αριθμό των δόσεων που τους αναλογούν για την αποπληρωμή των οφειλών, παρά μόνο ως προς το ύψος του επιτοκίου το οποίο θα γίνει αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εντός του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 220.000 οφειλέτες, ρυθμίζοντας συνολικά ποσό ύψους 1,77 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις). Το ποσό που έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τους οφειλέτες φθάνει στα 179 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι εκ των 220.000 επιθυμούν να ενταχθούν στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα να υποβάλουν νέα αίτηση με την οποία θα καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων και η ελάχιστη δόση.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που περιλαμβάνει η πρόσφατα ψηφισμένη ρύθμιση είναι το ξεμπλοκάρισμα εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν δεσμευθεί από την εφορία. Συγκεκριμένα, αίρεται η δέσμευση των λογαριασμών για 1,2 εκατ. φορολογουμένους εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των οφειλετών, καθώς θα μπορέσουν πάλι να κινήσουν τους λογαριασμούς τους χωρίς να φοβούνται ότι τα ποσά που εισέρχονται σε αυτούς θα κατασχεθούν από την εφορία. Ταυτόχρονα, σταματούν οι νέες δεσμεύσεις λογαριασμών για 1.764.551 οφειλέτες. Και για αυτούς όμως ισχύει η ίδια προϋπόθεση. Θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δηλαδή το κράτος δεν θα τους δεσμεύει τους λογαριασμούς σε μια προσπάθεια να τους διευκολύνει, δημιουργώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα είτε για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις είτε για να μπορέσει το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να επιστρέψει στην κανονικότητα.

msn

Περισσότερα Άρθρα...