katrougalos maximou

Ομόφωνα «Nαι» είπε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής στις βασικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, διέπεται από μια λογική δικαιότερη και αναδιανεμητικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής κατέληξε ομόφωνα στην αποδοχή των βασικών αρχών που παρουσίασε το υπουργείο εργασίας για ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρχει η εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και την οποία θα μπορούν να παίρνουν όλοι ακόμη και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Πάνω σε αυτή τη σύνταξη θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη του ασφαλισμένου με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα και όχι με βάση το σύστημα των ατομικών μερίδων που είχε προταθεί από την επιτροπή σοφών.

Επίσης, συμφωνήσαμε να υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους και μας απασχόλησε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των αποθεματικών, επειδή τα ταμεία σήμερα δεν έχουν αποθεματικά λόγω των καταστρεπτικών επιπτώσεων του PSI και της γενικότερης κακοδιαχείρισης που είχαν υποστεί . Eλπίζουμε να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Δική μου πρόταση είναι να περάσει το νομοσχέδιο με τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού μέσα στον Δεκέμβριο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων ο υπουργός εργασίας ανέφερε ότι «τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να πούμε αριθμούς αναπλήρωσης των συντάξεων για να μην κάψουμε την διαπραγμάτευση».

thepressproject

katrougalos

Τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού το οποίο θα νομοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου και θα εφαρμοστεί από το 2016 παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

“Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να  διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στόχος να είναι να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις αλλά μόνο στις επικουρικές με τη διατήρηση, όμως, της αυτονομίας του ενιαίου ταμείου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ο στόχος να μην μειωθούν συντάξεις κάτω από 1200 ευρώ, γεγονός που βρήκε θετική ανταπόκριση στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασική προϋπόθεση, όπως είπε ο υπουργός, για να υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο είναι να δεχθούν οι θεσμοί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για την αναπλήρωση των συντάξεων και να υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής τους ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό:

– Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

– Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

– Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το ειςόδημα

– Θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων

Σύμφωνα με  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, το σχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να περάσει τόσο από τα κομματικά όργανα όσο και από την κοινωνία στην περίπτωση που αφενός το ποσοστό αναπλήρωσης του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών (κύρια+επικουρική) δεν μειωθεί κάτω του 65% του συντάξιμου μισθού και αφετέρου αυξηθούν τα έσοδα λόγω των θετικών ρυθμών ανάπτυξης αλλά και της μείωσης της ανεργίας.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη ώστε μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

aftodioikisi

syntaxiouxoi perikopes

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και τα εφάπαξ του Δημοσίου είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να "σωθούν" οι κύριες συντάξεις τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τη μείωση των οποίων ζητούν οι δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας, υπό την πίεση των δανειστών για μείωση των κρατικών δαπανών για συντάξεις, προτείνει:

  • τη μεσοσταθμική μείωση 6% των "υψηλών" επικουρικών συντάξεων και τη διαμόρφωση μιας κατώτατης επικουρικής στα 173 ευρώ. Έτσι θα εξοικονομηθούν έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • την περικοπή των 380.000 μερισμάτων που παίρνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά 30-40%. Από το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • τη μείωση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας τους κατά 8%. Στην περίπτωση αυτή η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ.
  • την αύξηση των εργοδoτικών εισφορών κατά 0,5 %-1%, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει στο Δημόσιο περίπου 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον της "τρύπας" των 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προτείνει να συσταθεί ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης όπου θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και ένα υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, θα παραδώσει στο υπουργείο πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού που προβλέπει:

  • μεταβατική περίοδο 3-5 χρόνια για την ενοποίηση των κανονισμό των συνταξιοδοτικών παροχών . Να καθοριστούν τα επιπρόσθετα χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν κατά τη μεταβατική περίοδο για την εξισορρόπηση εσόδων από εισφορές με τις δαπάνες παροχών συντάξεων και σχέδιο για την εξόφληση των πρόσθετων δαπανών εντός 15-20 ετών .
  • να παρέχεται η δυνατότητα στους νέους αυταπασχολούμενους να ασφαλίζονται είτε στο κλάδο μισθωτών είτε στον κλάδο αυταπασχολούμενων η και σε επαγγελματικά ταμεία ( το μοντέλο εφαρμόζεται στην Γερμανία).
  • υιοθέτηση βιώσιμης λύσης για την αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σήμερα ανέρχονται σε 20 δις ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο αυτά τα ποσά σε ποσοστό 30%-40% να οδηγούνται για την αποπληρωμή της πρόσθετης δανειακής ενίσχυσης προς τα ταμεία κατά τη φάση της μετάβασης στο νέο σύστημα.

repoirter

eyro psila

Μείωση 6% στις υψηλές - Αύξηση 1% στις εισφορές - Το ΕΤΕΑ έχει αποθεματικά 2,22 δισ. ευρώ...

Επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν εκδοθεί με ποσοστά υψηλότερα του 20%, προβλέπει ακόμα το σχέδιο που βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας

Μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές προβλέπει το νέο σχέδιο εξορθολογισμού του συστήματος, μαζί με αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, αλλά και επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν εκδοθεί με ποσοστά υψηλότερα του 20%.

Το Μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές (που σήμερα είναι 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη) προβλέπει το «plan b» για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με την «Ημερησία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως το νέο αυτό σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του «εσωτερικού» διαλόγου που διεξάγεται για τη διάσωση των επικουρικών ως δεύτερου «πυλώνα» της κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιο -το οποίο υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ταμείων- προβλέπει:

-Τον εξορθολογισμό των παροχών με επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Επαρκές θεωρείται, ως ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 20% που ισχύει για τους νέους (από την 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένους, καθώς και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Ο μέσος όρος σύνταξης ανά κλάδο στο ΤΕΑΔΥ (Δημόσιο) δεν ξεπερνά τα 177,32 ευρώ και του πρώην ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) τα 165,20 ευρώ, σε αντίθεση με άλλους κλάδους όπως τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους (225,36 ευρώ), το ΤΕΑΠ της ΔΕΗ (243,65 ευρώ), τους εμποροϋπαλλήλους (230,67 ευρώ), την ΕΡΤ (312,43 ευρώ) και τους προερχόμενους από τράπεζες (έως 525,81 ευρώ).

-Την περικοπή κατά 6% των υψηλών συντάξεων. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις 1.090.000 συνταξιούχων έχουν μειωθεί από το πρώτο ευρώ, σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατά 5,20% από την 1/7/2014, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο χάνουν επιπλέον 6% λόγω της επιβολής εισφοράς ασθενείας.

-Τη μικρή αύξηση των εισφορών (έως 1%) ασφαλισμένων και εργοδοτών για την ενίσχυση των εσόδων που έχουν απομειωθεί λόγω της κατάργησης κοινωνικών πόρων και της περιορισμένης αναλογίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων (2,02 προς 1).

Παρά τις απώλειες εσόδων (2,5 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκατ. ετησίως από τόκους, 1 δισ. ευρώ από εθελούσιες - προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων) το ΕΤΕΑ έχει αποθεματικά 2,22 δισ. ευρώ...

pr thema

syntaxiouxoi tameio

Με τον μέσο όρο της κύριας σύνταξης να μην ξεπερνά τα 666,07 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Ιούλιος 2015), το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των προτάσεών του για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των πιστωτών.

Ουσιαστικά, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να αποφασίσει η κυβέρνηση τα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα καθορίσει την τύχη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στη διαμόρφωση μιας πρότασης προς τους πιστωτές η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης και ενός ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης.

Ετσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, το οποίο ως εγχείρημα πέρα από τις σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που συναντά, παρουσιάζει και σοβαρές τεχνικές και νομικές δυσκολίες.

Προς το παρόν από τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη συγχώνευση των ταμείων κύριας ασφάλισης φαίνεται να εξαιρούνται ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

 
Τα κρίσιμα ζητήματα

Το τελικό «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα εκρηκτικό μίγμα μεταρρυθμίσεων που αφορούν:

1. Το ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το ύψος του ποσοστού. Σήμερα βρίσκεται κατά μ.ό. περίπου στο 65% του συντάξιμου μισθού.

2. Το ποσό πάνω από το οποίο θα γίνουν οι περικοπές μέσα στο 2016. Ο βασικός προσανατολισμός παραμένει οι μειώσεις να μη θίξουν συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά συντάξεων έως και 1.000 ευρώ.

Κανείς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια το ύψος στο οποίο θα κινηθούν οι περικοπές για το άθροισμα των ποσών σε συντάξεις πάνω από τα 1.000.

Πάντως, έμπειρα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι μειώσεις να κυμανθούν από 5% έως και 15%, ανάλογα με το άθροισμα των συντάξεων που λαμβάνει ένας δικαιούχος.

3. Τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

4. Τη χρησιμοποίηση ηλικιακών κριτηρίων και χρόνου ασφάλισης, σε συνδυασμό με το ύψος των μειώσεων. 

5. Τη μείωση του πλαφόν της ανώτατης σύνταξης.

6. Το ύψος των μειώσεων που θα γίνουν στις κύριες συντάξεις, καθώς υπάρχει και η κατηγορία εκείνη των συνταξιούχων που το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Εως 600 ευρώ

Η οδυνηρή πραγματικότητα μέσα στην οποία βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με αυτά, 598.255 συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της κύριας σύνταξης στο σύνολο των συνταξιούχων ανέρχεται μόλις στα 666,07 ευρώ.

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ λαμβάνουν μ.ο. σύνταξης 345,06 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος μ.ο. των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στα 186,20 ευρώ.

Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι το 31% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις γήρατος άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης, έχουν καταγραφεί 81.008 δικαιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν από 4-10 συντάξεις.

Το 25% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 40% μεταξύ 51 έως 70 ετών, ενώ μόλις των 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών (αφορά άτομα με συντάξεις αναπηρίας).

Δικαιούχοι επιδομάτων

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 172.884 άτομα και το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ένα ποσοστό 29%, δηλαδή 49.697 άτομα λαμβάνουν και συντάξεις. Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων αυτών λαμβάνει επιδόματα που κυμαίνονται από 300-400 ευρώ. Το 66% αυτών των δικαιούχων είναι άτομα ηλικίας έως 50 ετών.

Από αυτούς που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, το 30% είναι ηλικίας έως 25 ετών.

Ναυτεμπορική

syntaxiouxoi perikopes

Βαρύ είναι το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό. Έρχονται ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις από 3% έως 12% με κριτήριο την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά και με μια ανατροπή που καταργεί χρόνο ασφάλισης από τους εργαζομένους.

Το νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις σχετικές διατάξεις. Σε αυτές, πέρα από τις μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων μέσω επανυπολογισμού όλων των ποσών -και κάτω από τα 1.000 ευρώ- περιλαμβάνεται και μια ανατροπή που αφορά στους σημερινούς εργαζομένους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από το χρόνο της ασφάλισής τους ή ακόμη και να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν δεν έχουν πληρωθεί στα Ταμεία όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο νομοσχέδιο εξετάζεται να μπει πλήρως σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου 4175/13 που προβλέπει ότι ο συντάξιμος χρόνος των ασφαλισμένων θα είναι αυτός για τον οποίο έχουν πραγματικά πληρωθεί εισφορές.

Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η ασφάλιση «επί πιστώσει» και πλέον τόσο οι συντάξεις όσο και οι παροχές Υγείας θα υπολογίζονται και θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές του εργαζομένου.

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχει καταβληθεί το σύνολο των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου). Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας ασφαλισμένος εργάζεται για 30 χρόνια, αλλά οι εισφορές καλύπτουν τα 25 ή τα 28 έτη της ασφάλισής του, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν συμπληρώνουν τα 15 ελάχιστα έτη καταβολής εισφορών για την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.

 

 

 ώστε να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις όταν υπάρχουν ελλείμματα. Στην πράξη αυτή η ρήτρα θα φέρνει μειώσεις κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο αν πέφτουν έξω τα οικονομικά των ταμείων. Η μείωση θα επιβάλλεται και θα επανεξετάζεται αυτόματα ανάλογα με τα ελλείμματα.

syntaxiouxoi oyres trapeza
Διευκρινιστική εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο για το ασφαλιστικό ξεκαθαρίζει ποιους αφορά ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.

Ο νέος, μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η καθιέρωση βασικής σύνταξης 360 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την αναλογική σύνταξη βάσει των εισφορών του ασφαλισμένου, θα αφορά όχι μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, αλλά και όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Επί της ουσίας πρόκειται για την αναδρομική ισχύ των προβλέψεων του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010) για την αλλαγή του τρόπου συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα υπάρξει μείωση συντάξεων για περίπου 120.000 ασφαλισμένους έως το 2020, οπότε και ωριμάζει η εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την αναλογική σύνταξη και τη βασική σύνταξη, ενώ προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η τροποποίηση που εισάγεται με το ν.4337/2015 προσθέτει μία κατηγο¬ρία ασφαλισμένων στο πεδίο εφαρμογής του ν.3863/2010.

Συγκεκριμένα, προ της τροποποίησης, οι τροποποιούμενες ρυθμίσεις του ν.3863/2010 αφορού¬σαν σε ασφαλισμένους που θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 (ειδικά για τους ασφαλισμένους πριν την 1.1.2011 η ρύθ¬μιση αφορούσε σε όσους άρχισαν να συνταξιοδοτούνται από 1.1.2015). Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία: οι ασφαλισμέ¬νοι που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

Συνεπώς, με την τροπο¬ποίηση που εισάγεται με το ν.4337/2015, οι ρυθμίσεις του ν.3863/2010 θα αφορούν στους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαί¬ωμα σύνταξης από 1.1.2015 ή στους ασφαλισμένους που θεμελίω¬σαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδό¬τησή τους αρχίζει από 1.9.2015. Παρακάτω αναλύονται οι συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιούνται και, ειδικότερα, οι διατάξεις που αφορούν (1) στο ποσό της αναλογικής σύνταξης, (2) στο ποσό της κύριας σύνταξης, (3) στους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής και (4) στους ασφαλισμένους πριν την 1.1.2011.

1) Αναλογική σύνταξη

• Η αναλογική σύνταξη αντιστοιχεί στο ποσό που αναλογεί στο ύψος των ασ¬φαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και εφε-ξής. (για τα έτη προ 1.1.2011 ισχύει το παλιό σύστημα).

• Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύν¬ταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν¬ταξης από 1.1.2015.

• Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιο¬δότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

2) Βασική σύνταξη

• Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η βασική σύν¬ταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν¬ταξης από 1.1.2015.

• Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιο¬δότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

3) Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής

• Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.

• Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύν¬ταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν¬ταξης από 1.1.2015.

• Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιο¬δότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

4) Ασφαλισμένοι πριν την 1.1.2011

• Οι εν λόγω ασφαλισμένοι εισπράττουν: (α) τμήμα σύνταξης για τα έτη προ 1.1.2011 βάσει του παλιού συστήματος και (β) τμήμα σύνταξης για τα έτη μετά την 1.1.2011 βάσει του καινούργιου συστήματος.

• Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, ο ως άνω διτ¬τός υπολογισμός αφορούσε μόνον τους ασφαλισμένους των οποίων η συνταξιοδότηση άρχιζε από 1.1.2015.

• Με το ν. 4337/2015 τροποποιείται η διάταξη και πλέον καλύπτει: όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 ή όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.»

ΕΔΩ η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Περισσότερα Άρθρα...