Δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) η δεύτερη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού, για την πρόσληψη ακόμη 27.948 ατόμων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δημόσιους φορείς της χώρας για χρονικό διάστημα 5 μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 13/11/2013 και λήγει στις 20/11/2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

- εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν:

α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Δεν υποχρεούνται να επανυποβάλουν δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη Δημόσια Πρόσκληση για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή.

Στην ίδια ανακοίνωση ΟΑΕΔ, επισημαίνεται, ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη των 30.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δικαιοσύνη και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις προς ωφελούμενους ανέργους ειδικοτήτων αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας (8.200 θέσεις) και ανέργους Πληροφορικής.

Οι προσλήψεις στις συγκεκριμένες θέσεις θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια και θα καλύπτονται ανάγκες δήμων, δικαστηρίων, Ταμείων και Μητροπόλεων. Οι επιτυχόντες θα εργαστούν με πεντάμηνη σύμβαση με αμοιβή 500 ευρώ και ασφάλιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, για τις 30.000 θέσεις θα δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη λειτουργίας των ΚΕΠ, στη βελτίωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης και στην ενίσχυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την επίσπευση των χρόνων απονομής συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αντιστοιχούν 499 θέσεις Πληροφορικής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Περίπου 1.500 θέσεις θα καλυφθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, με το ΙΚΑ να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος (1.000 θέσεις), ενώ 100 διοικητικούς υπαλλήλους θα εντάξει στο δυναμικό του ο ΕΟΠΥΥ.

Η προκήρυξη για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας στα σχολεία αναμένεται να δημοσιευθεί αμέσως μετά την προκήρυξη των 30.000 θέσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι ειδικότητες που θα απασχοληθούν στα σχολεία είναι καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, νηπιαγωγοί (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση), ψυχολόγοι (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ), υπάλληλοι Κοινωνικής Εργασίας – κοινωνικοί λειτουργοί (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ), επιστάτες (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ), λογοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ), εργοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ), φυσιοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ), σχολικοί νοσηλευτές (ΣΜΕΑΕ), ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΣΜΕΑΕ), οδηγοί σχολικών λεωφορείων (ΣΜΕΑΕ) και συνοδοί σχολικών λεωφορείων (ΣΜΕΑΕ).

Το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων μπορεί να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι μήνες και 15 ημερολογιακές ημέρες, ώστε με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες για ένα μεγάλο τμήμα του σχολικού έτους. 

Κοινό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές του μνημονίου συστήνουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και προχωρούν την Τετάρτη σε 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία με τη στήριξη των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

“Ο αγώνας και η αντιπαράθεση των εργαζομένων για τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με τη νέα 24ωρη Γενική Απεργία που πραγματοποιούν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και το συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως”, ανακοίνωσαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα.

Στην απεργία θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την Τετάρτη ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός ενώ τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ωστόσο δεν θα κυκλοφορούν οι συρμοί στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν επίσης ΗΣΑΠ και Τραμ.

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"

Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 09:00 έως τις 12:00. Ως εκ τούτου, θα ματαιωθούν τα πρωινά δρομολόγια, ενώ τις παραπάνω ώρες δεν θα γίνεται η μετακίνηση με τους συρμούς του μετρό από Δ. Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Δεμένα θα είναι και τα πλοία καθώς η ΠΝΟ έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην απεργία.

Στον τομέα της Υγείας, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ ενώ το πλαίσιο συμμετοχής της στη γενική απεργία ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι.Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι “ενώνει τη φωνή της με τους άλλους εργαζόμενους, με τους συνταξιούχους και τους ανέργους ενάντια, στις αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων που καταστρέφουν τη χώρα και οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας”.

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η κραυγή απόγνωσης μίας μητέρας, η οποία εδώ και δύο χρόνια παραμένει άνεργη.

Η ίδια, με επιστολή της, διηγείται τον Γολγοθά που ζει και τον αγώνα δρόμου που κάνει καθημερινά για να βρει δουλειά.

Η επιστολή που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Espresso έχει ως εξής:

«Να σας συστηθώ… Είμαι το νούμερο 1980 (εάν θέλει να με ψάξει ο κ. Στουρνάρας) στη λίστα των ανέργων ηλικίας 30-44 ετών, όπου το ποσοστό, νομίζω, ξεπερνάει το 30% για τις γυναίκες. Ανήκω στην κατηγορία των μακροχρόνια «σεσημασμένων» εκτός εργασίας. Ψάχνω για μια αξιοπρεπή δουλειά πάνω από δύο χρόνια! Εντατικά, τους τελευταίους τουλάχιστον 12 μήνες…

Μέχρι πριν από περίπου τριάμισι χρόνια δούλευα ως Web Designer στο elearning του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (θέση που είχα για πέντε συνεχόμενα έτη). Τα πρώτα σύννεφα στις εργασιακές μου σχέσεις εμφανίστηκαν όταν ανακοίνωσα (περιχαρής, τρομάρα μου!) στους προϊσταμένους μου ότι είμαι έγκυος. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω το γιατί και πώς η σύμβασή μου δεν ανανεώθηκε μετά τη γέννηση της κορούλας μου. Κάποια στιγμή έμαθα πως ήμουν η έβδομη γυναίκα στη σειρά που απομακρυνόταν για τον ίδιο λόγο…

Βγήκαν διάφορες προκηρύξεις για τη θέση μου στο πανεπιστήμιο (ζητούσαν σε προσόντα κάποιον/α ΑΚΡΙΒΩΣ σαν εμένα). Παρ’ όλο που ήξερα πως ήμουν «ανεπιθύμητη», έστελνα τα χαρτιά μου, έβαζα τα «καλά μου» και πήγαινα για συνέντευξη – πάρα πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία…

Πριν καλά καλά καθίσει

Η τελευταία φορά όμως με… εξόργισε! Η περιγραφή της «θέσης» που είχε προκηρυχτεί ήταν λες και «φωτογράφιζε» εμένα!

Είχα ακριβώς όλα τα προσόντα και την προϋπηρεσία στο πανεπιστήμιο. Στο δωματιάκι ήταν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων μια παλιά «ευνοημένη» συνάδελφος. Οι άλλοι δύο άγνωστοι, αλλά το πιθανότερο «ενημερωμένοι» για την παλιά «θητεία» μου. Περιγράφω τη σκηνή όπως την έζησα: Κοιτάζουν το βιογραφικό μου, προσπερνάνε την προϋπηρεσία στο πανεπιστήμιο και με ρωτάνε αδιάφορα τι έκανα στην πρακτική μου (δηλαδή πριν από έξι χρόνια!). Τους απαντάω κι εγώ αδιάφορα, μιας και δεν είχε καμία σχέση με τη δουλειά που έκανα και που ζητούσαν. Και ήρθε και η επόμενη ερώτηση:

- Γνωρίζετε τον τίτλο του προγράμματος για το οποίο κάνατε αίτηση; (Είχα κάνει αιτήσεις ήδη για τρία διαφορετικά προγράμματα, δεν θυμόμουν ολόκληρο τον τίτλο.)

- Ναι, σε γενικές γραμμές πρόκειται για την «κατάρτιση ειδικών σε ό,τι αφορά τον εθισμό παιδιών και εφήβων στο ίντερνετ».

- Οχι ακριβώς. Ο τίτλος είναι «Πρόγραμμα κατάρτισης επαγγελματιών ψυχικής υγείας για το φαινόμενο του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και για τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου». Ευχαριστούμε πολύ…

Τρία λεπτά συνέντευξη (!) για να μου πουν ότι κόβομαι επειδή δεν ήξερα αυτολεξεί τον τίτλο του προγράμματος! Ούτε στην καρέκλα δεν είχα προλάβει να βολευτώ!

Περάσανε μήνες, κοίταζα αρχικά για δουλειές με κριτήριο να μην είναι πολύ μακριά, λόγω του μωρού. Δύσκολο, όταν έχεις ξεπεράσει τα 30. Οι περισσότεροι βάζουν όριο ηλικίας 25, άντε το πολύ 30!

Στον δήμο μας

Πέρσι ένας οικογενειακός φίλος με πληροφόρησε ότι βγαίνουν πεντάμηνα προγράμματα για ανέργους στον δήμο μας (από τους μεγαλύτερους στην πρωτεύουσα). Σκέφτηκα, τι έχω να χάσω; Ο μισθός στο πλαίσιο του μνημονίου (περίπου 700 ευρώ μικτά για οκτάωρη εργασία), αλλά τουλάχιστον ήταν κοντά!

Πήγα! Κάθισα πέντε λεπτά σε ένα μικρό γραφειάκι για να συμπληρώσω την αίτηση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπήκανε διάφορα άτομα για ρουσφέτια «έχω μια γειτόνισσα, καλή γυναίκα…», «η κόρη του Γιάννου θέλει την τάδε θέση» κ.λπ.

Βγαίνω από το γραφειάκι των αιτήσεων και πέφτω πάνω στον αντιδήμαρχο που προηγουμένως είχε υπογράψει κάποια χαρτιά που χρειαζόμουν. Με σταματάει και με ρωτάει: «Τι δουλειά θέλετε εδώ;» Του απαντώ πως έκανα αίτηση για τα πεντάμηνα. «Ελα στο γραφείο μου» μου λέει κοφτά και συμπληρώνει με νόημα:

«Εχω κάτι καλύτερο για εσένα». Μου ήταν εντελώς άγνωστος και παραξενεύτηκα για το ενδιαφέρον του, αλλά χάρηκα που κάποιος ίσως μου έδινε μια ευκαιρία!

«Να βλεπόμαστε»!

Η πρόταση ήταν να με βάλει σε διετές πρόγραμμα για μαγαζιά εστίασης. Σερβιτόρα δηλαδή (εντελώς άσχετο με το αντικείμενό μου!) και με την προϋπόθεση «να βλεπόμαστε»! Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι κρατούσα στην αγκαλιά μου τη μόλις δυόμισι ετών κόρη μου. Αιφνιδιάστηκα! Ήθελα να… σπάσω όλο το δημαρχείο! Αντ’ αυτού γύρισα σπίτι μου και έκλαιγα (από θυμό) κρυφά από το παιδί μου και τον άντρα μου για ημέρες…

Ο χρόνος περνάει. Συνεχίζω να στέλνω βιογραφικά παντού. Πήγα και σε κάποιες συνεντεύξεις σε καλές εταιρίες, αλλά -δυστυχώς- χωρίς τύχη! Κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τις σπουδές μου, τις ξένες γλώσσες και την επαγγελματική μου εμπειρία! Εγώ στέλνω απελπισμένη βιογραφικά. Στις περισσότερες αγγελίες «ζητούνται νέοι/ες μέχρι 30 χρόνων». Είμαι 33, μάλλον γέρασα!

Ενιαίο μέτωπο κατά των μέτρων λιτότητας συγκροτούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, προχωρώντας σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και πανεργατικό συλλαλητήριο την Τετάρτη με τη στήριξη της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

12:40 Σφοδρή καταιγίδα. Ματαιώνεται η πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προς το Σύνταγμα. Η βροχή έπνιξε το συλλαλητήριο!  Συνεχίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία.

12:10 Η πορεία του ΠΑΜΕ έχει φτάσει στη Βουλή

11:45 Ξεκίνηε το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων, που έχει συγκεντρωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

11:35 Προσαγωγή του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μ. Πεπόνη, για τοποθέτηση πανό στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

11:30 Συγκέντρωση μαθητών τεχνικών λυκείων, στην πλατεία Κοτζιά, για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των ΕΠΑΛ ύστερα από την απόφαση του υπουργού Παιδείας να καταργήσει 48 ειδικότητες και να θέσει σε διαθεσιμότητα 2.200 καθηγητές.

11:15 Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

11:00 Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: «Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς».

10:45 Κλειστό το κέντρο της Αθήνας. Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα. Κλειστοί η Πατησίων, οι δρόμοι πέριξ της Ομόνοιας, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.

10:30 Συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο και στην Πάτρα αυτή την ώρα

10:00 Σε απεργιακό κλοιό η Θεσσαλονίκη. Τρεις συγκεντρώσεις: Η πρώτη έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα καλεί και το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ για τις 10 πμ στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και τα αστικά λεωφορεία πραγματοποιούν σήμερα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας.

9:30 Ένταση έξω από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, καθώς αστυνομικοί που περιφρουρούν τις δυο εισόδους έχουν περικυκλώσει τις απολυμένες καθαρίστριες, προκειμένου να τις απωθήσουν.

9:20 Κλείνει ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

7:00 Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες από χθες βρίσκονται ξανά σε κινητοποιήσεις έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Καραγιώργη Σερβίας.

«Ο αγώνας και η αντιπαράθεση των εργαζομένων για τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με τη νέα 24ωρη Γενική Απεργία που πραγματοποιούν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και το συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως», διαμηνύουν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα.

Σύμφωνα με την απεργιακή διακήρυξη της ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα διεκδικούν:

- Επαναφορά του εργατικού δικαίου

- Επανάκτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

- Να καταργηθούν τα «χαράτσια» και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός κατοικίας

- Μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους

- Δέσμη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, μέτρα κατά της ανεργίας και δημοκρατικά δικαιώματα για τους εργαζομένους

- Να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων.

Στην απεργία συμμετέχουν και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την Τετάρτη ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός ενώ τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν έχουν ακόμα εκδώσει ανακοίνωση για συμμετοχή στην κινητοποίηση, ωστόσο δεν θα κυκλοφορούν οι συρμοί στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν επίσης ΗΣΑΠ και Τραμ.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην απεργία.

Στα αεροδρόμια, λόγω της στάσης εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των εργαζομένων στην ΥΠΑ από τις 12:00 ως τις 16:00 υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων και αλλαγές ωρών. Η Aegean Airlines έχει ακυρώσει 6 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και έχει αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 31 σκέλη πτήσεων (12 εσωτερικού και 19 εξωτερικού) και η Olympic Air ματαίωσε δυο πτήσεις και άλλαξε την ώρα αναχώρησης σε 16 πτήσεις.

Στον τομέα της Υγείας, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ το πλαίσιο συμμετοχής της στη γενική απεργία ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι τραπεζοϋπάλληλοι. Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι «ενώνει τη φωνή της με τους άλλους εργαζόμενους, με τους συνταξιούχους και τους ανέργους ενάντια, στις αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων που καταστρέφουν τη χώρα και οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας».

Στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την Τετάρτη, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Εξαιρούνται όσοι με αποκλειστικά δελτία θα καλύψουν και θα μεταδώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει χωριστή συγκέντρωση  στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια.
 

Τροποποιήσεις στο σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, που όμως δημιουργούν ερωτήματα για καταστρατήγηση της αξιοκρατίας, φέρνει το σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διοικητικής Διακυβέρνησης".

Σύμφωνα με "Το Βήμα της Κυριακής", στο άρθρο 8 του εν λόγω νομοσχεδίου ορίζεται πως η κάλυψη θέσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων είναι δυνατόν να πραγματοποιείται έπειτα από πρόταση του ΑΣΕΠ και με την σύμφωνη γνώμη του οικείου φορέα από πίνακα επιλαχόντων προηγούμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, χωρίς νέα προκήρυξη.

Με άλλα λόγια, θα μπορούν να διορίζονται υποψήφιοι που κρίθηκαν μη διοριστέοι σε προηγούμενες προκηρύξεις.

Το επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση αυτή είναι πως έτσι επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο και μειώνεται το κόστος διενέργειας διαγωνισμών...

ingr

Άνοιξαν 7.400 θέσεις για ανέργους για κοινωφελή εργασία

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΑΣΕΠ θα ανοίξει 7.400 θέσεις.

Τις επόμενες ημέρες η πρόσκληση θα σταλεί στα γραφεία του ΑΣΕΠ για έγκριση. Πάντως, η κατανομή των θέσεων στο τρίτο πακέτο του προγράμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η δεκαπενθήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου.


Αιτήσεις στο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, οι εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18-29 ετών), οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ και μέσω ΚΕΠ.

Οι θέσεις ανά ειδικότητα:
 
Ψυχολόγοι 1.250

Κοινωνικοί λειτουργοί 1.250

Βοηθητικό προσωπικό ΑμεΑ 800

Επιστάτες 1.050

Καθαριστές 2.056

Λογοθεραπευτές 80

Εργοθεραπευτές 70

Σχολικοί νοσηλευτές 90

Φυσικοθεραπευτές 60

Τραπεζοκόμοι 596

Οδηγοί σχολικών 50

Συνοδοί 50

Περισσότερα Άρθρα...