Ως ύστατη λύση για να «σωθεί» η Ελλάδα παρουσιάζεται το ομόλογο των 50 ετών για το οποίο πρώτη έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 28 Ιουλίου.

Το θέμα στον παρόντα χρόνο άνοιξαν σχετικές δηλώσεις του υπουργού στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», όπου, εκτός των άλλων, εντυπωσιάζει και η στροφή που κάνει αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην τρόικα.

Καταρχάς υιοθετεί θέσεις που δεν υιοθετούσε μέχρι τώρα και κυρίως εμφανίζεται διατεθειμένος να πει «όχι» αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα.

Το ομόλογο, αν και εμφανίζεται σαν σωτηρία, θα αποτελεί στην ουσία ένα νέο Μνημόνιο μακράς διάρκειας, το οποίο θα «βασανίσει» τουλάχιστον δύο γενιές Ελλήνων. Αν υποθέσουμε ότι η λήξη του συγκεκριμένου τίτλου θα γίνει το 2064, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Ελλάδα θα εξυπηρετεί όρους και δεσμεύσεις. Υποτίθεται ότι το δάνειο αυτό, που υπολογίζεται στα 130 δισ. ευρώ, θα εκδοθεί με εγγύηση του EFSF, ο οποίος, ως ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, θα έχει στην Ελλάδα τους ανθρώπους του, που θα παρακολουθούν την πορεία των συμφωνιών.

Τρεις σταθμοί

Σε τρεις σταθμούς, από τον Νοέμβριο έως και τον ερχόμενο Μάιο, θα κριθούν όλα για την οικονομία, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο πολύπλοκο σκηνικό που σχηματίζεται μέχρι τότε προβάλλει για πρώτη φορά η λύση του 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας» με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια περίπου 130 δισ. ευρώ, τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Μία τέτοια απόφαση, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση του χρέους, θα αποτελούσε οδηγό για την επιμήκυνση όλων των διμερών δανείων του επίσημου τομέα, πλην του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν το προβλέπει το καταστατικό του.

Τα Eurogroup

Οπως εξηγεί ο υπουργός, στις τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούμε με σταδιακά βήματα. Πρώτος σταθμός είναι το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2013, όπου, παρουσία της τρόικας, θα υπάρξει ενημέρωση για το κλείσιμο του τρέχοντος Προϋπολογισμού και τους στόχους του 2014.

Δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα καθοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος. Τρίτος σταθμός είναι το Eurogroup του Απριλίου, στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γ. Στουρνάρας, σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί προ του εξής διλήμματος: Είτε θα δεχτεί να καλυφθεί από μία έξτρα βοήθεια 9-11 δισ. ευρώ για το 2014, με χαμηλό επιτόκιο -ίσως και κάτω από 1,5%-, είτε να βγει στις αγορές για να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο 5%-6%, ανακτώντας όμως μέρος της ανεξαρτησίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Ο ίδιος περιγράφει ως εξής τη στάση του σε αυτό το δίλημμα: «Η απάντηση είναι “ναι”, αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία, όπως η άρση των εμποδίων εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομία, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων και αλλαγές εκσυγχρονισμού.

Η απάντηση είναι “όχι”, αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν τον στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016».

dimokratia

Σε νέα παραδοχή προχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τα λάθη που έκανε το ΔΝΤ σχετικά την Ελλάδα και την επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων,  σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle.     

Όπως παραδέχθηκε η γενική διευθύντριά του, το ΔΝΤ υποτίμησε «συγκεκριμένους παράγοντες» στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως την επίδραση του πολλαπλασιαστή.

Πρόσθεσε όμως ότι ακόμη και με τον αναθεωρημένο πολλαπλασιαστή, «θα σχεδιάζαμε το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε επίσης ότι η Ελλάδα έκανε «μεγάλες θυσίες» με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. «Εντούτοις ελπίζουμε ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Είναι μια χώρα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση ένα -έστω και μικρό- πλεόνασμα» συμπλήρωσε.  

Ανέφερε ακόμα, στο ίδιο μάλλον απολογητικό ύφος,  ότι «η ταχύτητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτή, πρέπει να προσαρμόζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη».

Για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε  ικανοποίηση για την επανεκλογή της Ανγκελα Μέρκελ, την οποία χαρακτήρισε «έξυπνη και δυναμική καγκελάριο», αν και ομολόγησε ότι δεν είχαν πάντοτε τις ίδιες απόψεις για την οικονομική πολιτική».

Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα που το πολιτικό σκηνικό είναι καζάνι που βράζει με τις μη προβλέψιμες εξελίξεις στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, οι τροϊκανοί αδιάλλακτοι επιμένουν στις απαιτήσεις τους χωρίς να συζητούν, όπως φάνηκε, τις ελληνικές προτάσεις για τη συνέχιση μόνο των μεταρρυθμίσεων και όχι τη λήψη και άλλων επάχθών μέτρων δημοσιονομικού χαραακτήρα!.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη χώρα έχει απασχολήσει έντονα τα ξένα μέσα, τα οποία την αποδίδουν στην άγρια πολιτική λιτότητας που ασκείται στους έλληνες πολίτες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο αναφερόταν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009 -όταν και μπήκε η χώρα στο μνημόνιο- αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. «Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι.

Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσει τους απανταχού δημοκράτες.

Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία –ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους» ανέφεραν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινοβραδινή έκθεση του οίκου Moody's στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται ως παγιδευμένη στην ύφεση. «Το υψηλό δημόσιο χρέος, οι ανελαστικές αγορές εργασίας, η στασιμότητα της παραγωγικότητας και το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον στις χώρες της περιφέρειας, υποδεικνύουν μια αργή ανάκαμψη» σύμφωνα με την Moody's.

Ωστόσο, οι δανειστές φαίνονται να κλείνουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα και συνεχίζουν να απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέες δύσκολες αποφάσεις.

Η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η τρόικα ζήτησε ξεκάθαρα τη λήψη νέων μέτρων και συγκεκριμένα νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις προκειμένου να καλυφθεί το κενό στα ασφαλιστικά ταμεία που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ το 2014.

Χθες τα κλιμάκια της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απέρριψαν την πρόταση για τα εμπορικά μισθώματα και επέμειναν ότι πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά. Οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αφού το ΥΠΑΝ τους είχε γνωστοποιήσει ότι η ύφεση έχει αφήσει χιλιάδες ξενοίκιαστα μαγαζιά. Ωστόσο,ανακοίνωσαν στο υπουργείο ότι εμμένουν στην τοποθέτησή τους για πλήρη απελευθέρωση όλων των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλαιών, με επιχείρημα ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωνε από τις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απομένει πολύ δουλειά να γίνει»... Μάλιστα ο κ. Ο Κόνορ χαρακτήρισε ως αδιευκρίνιστο το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για να κλείσουν οι συζητήσεις.

Αυτό, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Tijd, σημαίνει ότι η τρόικα αποφάσισε προς το παρόν να αναστείλει τις εργασίες της στην Αθήνα επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση στη Γερμανία ώστε να γίνει δυνατό να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κοινώς η τρόικα εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει των επικείμενων δύσκολων αποφάσεων για τη νέα χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...

Με πληροφορίες από newpost 

Αιχμές κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αφήνει ο ΣΕΒ, με αφορμή την απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, το γεγονός ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίας αποφασίσουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια. Είναι καιρός να ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία, που παραμένει ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας από πλευράς προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης, εξαγωγών και ο μεγαλύτερος τροφοδότης του κράτους σε φόρους και κοινωνικές εισφορές» τονίζει ο ΣΕΒ.

Αφού επισημαίνει ακόμη ως θετικό το ότι η απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν φαίνεται να θίγει την εγχώρια παραγωγή και απασχόληση, καθώς και τις εξαγωγές των ελληνικών μονάδων, τονίζει ότι «έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου» για την ελληνική βιομηχανία που «δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

«Γι' αυτό τονίζουμε ότι η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

ethnos

Εκτεταμένο αφιέρωμα στην αγορά της Ελλάδας έκανε το τελευταίο τεύχος της έκδοσης European Gas Daily, του μεγαλύτερου και εγκυρότερου εκδοτικού οργανισμού της ενέργειας Platts.

Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι «παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως είναι νωρίς για να φανεί εάν η Ελλάδα μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας ή ακόμη εάν θα μπορέσει να καλύψει τις δικές της εγχώριες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες, τα υποσχόμενα δεδομένα, συνδυαζόμενα με τη νέα τεχνολογία και την αυξημένη επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια, σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μιας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ταυτόχρονα, τονίζει το άρθρο, η στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδα σε συνδυασμό με την ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο, που αναζητούν τρόπους για να εξάγουν το δικό τους αέριο , πριν το τέλος της δεκαετίας, η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας και τα πλάνα για τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου στο βόρειο Αιγαίο, σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος (hub) για τη νοτιανατολική Ευρώπη.

Στο αφιέρωμα γίνεται μια εκτεταμένη ιστορική ανασκόπηση των ερευνών αλλά και των νέων παραχωρήσεων μέσω του διαγωνισμού open door, οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν άμεσα.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα στην εθνική πολιτική την έρευνα για υδρογονάνθρακες, τονίζει στο διεθνές πρακτορείο και την έκθεση που διαβάζεται από χιλιάδες στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας. Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο και έναν τόνο ρεαλισμού, σημειώνοντας ότι η μέρα όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει αυτάρκης ενεργειακά είναι ακόμη μακριά. Για να παράξουμε 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ώστε να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες και να κάνουμε εξαγωγές, απαιτείται να βρούμε ένα τεράστιο κοίτασμα με 500 εκατομμύρια βαρέλια ή αλλιώς 15 ισοδύναμους Πρίνους, που θα ανακαλυφθούν και θα αναπτυχθούν ταυτόχρονα, τόνισε ο κ. Ρήγας.

Από την πλευρά του ο Frank Servadei στέλεχος της Σκωτσέζικης Petroceltic, συνεταίρου των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού, εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δε θα γίνει η νέα Νορβηγία, ωστόσο ένας χρήσιμος παραλληλισμός μπορεί να γίνει με το Ισραήλ, όπου η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποδείχθηκε εξέλιξη κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Servadei. Ο ίδιος χαρακτήρισε καθοριστική για την εμπλοκή της εταιρείας του στην Ελλάδα, τη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, και τόνισε ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την παραχώρηση του Πατραϊκού.

Αλλά και το μέλος του ΔΣ της Grekoil Kapo Simonian δηλώνει στο Platts ότι η νέα νομοθεσία βοήθησε σημαντικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων επωφελείται από το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες τεχνολογίες και μέθοδοι για τη συλλογή δεδομένων. Επίσης η ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο έχει αυξηθεί κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών, ενώ η Ευρώπη επιθυμεί να εντοπίσει περισσότερες πηγές εντός της επικράτειάς της. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα, τονίζει. Προσθέτει ότι θα απαιτηθούν και άλλα σεισμικά για το Κατάκολο και δηλώνει ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται 100% για περισσότερες παραχωρήσεις. Τη συμμετοχή τους σε πιθανούς νέους διαγωνισμούς παραχωρήσεων, προαναγγέλλουν επίσης τόσο η Energean όσο και η Petroceltic.

Το δημοσίευμα του Platts επεκτείνεται και πέραν των διαγωνισμών open door και αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να χωρίσει νέα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος, στην περιοχή όπου ερευνήθηκε τον περασμένο χειμώνα από την PGS. Το Platts αναφέρει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ελπίδα ότι αυτή η περιοχή θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ανακάλυψη ανάλογη με εκείνες στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Και όπως τονίζει ο κ. Ρήγας, μια σειρά από εξελίξεις έχουν θέσει την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να εξελιχθεί σε ζωτικό ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί τόσο τα Βαλκάνια όσο και τη Δυτική Ευρώπη: καταρχάς η επιλογή του TAP αναβαθμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με υφιστάμενες υποδομές αλλά και νέα πρόσθετα project που σχεδιάζονται, όπως η αποθήκη φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κόμβο στην Ελλάδα.

Αυτό θα δώσει το σήμα για ένα νέο ξεκίνημα με επενδυτικές ευκαιρίες για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και αερίου σε μια περιοχή που ήταν απούσα μέχρι σήμερα από το χάρτη της ενέργειας, κατέληξε ο κ. Ρήγας. 

ρεαλ

 

Τη συνεργασία τους για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν σήμερα ο ΣΕΒ και η Google, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονης διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης, πληροφόρησης και υποστήριξης των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργεί ο ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών της Google σε μία σειρά ενεργειών: e-learning, δημιουργία και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου, εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη από μέντορες και εμπειρογνώμονες, video conferencing, δημιουργία ομάδων εργασίας, πρόσβαση σε χρήσιμο πληροφοριακό υλικό, αξιοποίηση cloud κ.ά.

Η πλατφόρμα θα είναι αρχικά διαθέσιμη στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την εξωστρέφεια "Export Expert" του ΣΕΒ, (περίπου 200 εξωστρεφείς επιχειρήσεις), ενώ στη συνέχεια θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη νεανική επιχειρηματικότητα (περίπου 90 επιχειρηματικές ομάδες νέων επιστημόνων) και την καινοτομία (περίπου 200 επιχειρήσεις) όπως και άλλες δράσεις που αναπτύσσει ο ΣΕΒ προς τα μέλη του.

enet

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους ~3 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. την ίδια περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. το οκτάμηνο

Ο Χρ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι στα 3 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται οι επιστροφές κερδών του ευρωσυστήματος (SMP's) από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Χωρίς τα SMP's, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8-μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.441 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.484 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.922 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.496 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.943 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).

Η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. € ή 26,5%.

Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. € και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. €, έναντι στόχου 1.835 εκατ. €.

Υπογραμμίζουμε ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA's - πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

Από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι η όποια υστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα, αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011-2012).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.840 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά2.130 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.940 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.131 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

ethnos

Περισσότερα Άρθρα...